• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mēs esam uzticams ASV sabiedrotais. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.08.2002., Nr. 113 https://www.vestnesis.lv/ta/id/65078

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tikšanās apliecina mūsu solidaritāti

Vēl šajā numurā

06.08.2002., Nr. 113

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mēs esam uzticams ASV sabiedrotais

Piektdien, 2.augustā, Valsts prezidente tikās ar ASV kongresmeņiem

Par tikšanos

ASV2.JPG (20464 bytes)
Foto: Juris Krūmiņš — “Latvijas Vēstnesim”
Piektdien, 2.augustā, Rīgas pilī: Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, Amerikas Savienoto Valstu kongresmeņu delegācijas vadītājs Deivids Dreiers
(blakus), kongresmeņi Kleijs Šo,Lūsila Rojbala–Alāra, Pīts Sešons, Džonijs Īsaksons, Greisa Napolitano, Anderss Krenšo, Riks Baučers un Amerikas vēstnieks Latvijā Braiens Karlsons (malā, pa labi)

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga 2. augustā Rīgas pilī tikās ar ASV Kongresa delegāciju: kongresmeņiem Deividu Dreieru — viņš ir delegācijas vadītājs —, Kleiju Šo, Lūsili Rojbali – Alāru, Pītu Sešonu, Džoniju Īsaksonu, Greisu Napolitāno, Andersu Krenšo un Riku Baučeru.

Kongresmeņi pauda pārsteigumu par redzēto Igaunijā un Latvijā, uzsverot, ka Baltijas valstīs ir jūtams neparasts brīvības un attīstības gars. Viņi izteica stingru atbalstu Latvijas virzībai uz ārpolitisko mērķu īstenošanu, kā arī pateicību par Latvijas atbalstu ASV cīņā pret starptautisko terorismu. Prezidente apliecināja, ka Latvija arī turpmāk būs uzticams ASV sabiedrotais un ka mūsu valsts ir ieinteresēta turpināt aktīvu dažādu līmeņu sadarbību ar ASV.

Prezidente informēja par aktualitātēm rīcības plāna izpildē dalībai NATO un sarunās par iestāšanos Eiropas Savienībā. Runājot par Latvijas un ASV divpusējo sadarbību, prezidente uzsvēra, ka Baltijas un ASV harta ir apliecinājusi sevi kā lielisks instruments gan politiskā, gan praktiskā dialoga izvēršanā starp abām pusēm. Kongresmeņi atzinīgi novērtēja Latvijas straujo ekonomisko izaugsmi un pauda ASV interesi veicināt Latvijas un ASV tirdznieciskās saites. Mūsu valstij tika izteikta atzinība arī sociālās integrācijas jomā, uzsverot, ka ir daudz darīts, lai sabiedrība būtu harmoniska un tajā nenotiktu konflikti.

 

Valsts prezidenta preses dienests

2.augustā Valsts prezidente tikās ar ASV kongresmeņiem

Preses konferencē:

Piektdien, 2.augustā, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga tikās ar astoņu ASV Kongresa pārstāvju delegāciju, lai apspriestu jautājumus, kas saistīti ar NATO un ar Latvijas un ASV attiecībām. Latvijā ASV Kongresa delegācija bija ieradusies no Igaunijas, pirms tam tā apmeklēja arī Krieviju un tālāk plānoja doties uz Gruziju, Kipru un Islandi. Kopējais brauciena mērķis ir cīņa pret starptautisko terorismu. Taču otrs ne mazāk svarīgs vizīšu mērķis ir atrast jaunus tirgus ASV produkcijai un pakalpojumiem.

ASV3.JPG (22850 bytes)
Preses konferencē Rīgas pilī 2. augustā: Latvijas valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un ASV kongresmeņi
Foto: Juris Krūmiņš — “Latvijas Vēstnesim”

Pēc sarunām tiekoties ar žurnālistiem, Valsts prezidente teica, ka ir priecīga sveikt Latvijā tik plašu un iespaidīgu ASV Kongresa delegāciju. “Savās sarunās mēs esam centušies uzsvērt Latvijas sasniegumus vienpadsmit gadu laikā kopš neatkarības atjaunošanas.” V.Vīķe–Freiberga uzskata, ka pašiem savām acīm redzēt kādas valsts sasniegumus ir pavisam kas cits, nekā gūt iespaidus no dažādiem ziņojumiem, statistikas informācijas un izvērtējumiem, un tieši no šī aspekta ASV delegācijas vizītei ir tik liela nozīme.

ASV kongresmenis Deivids Dreiers, pateicoties par sirsnīgo uzņemšanu, atzīmēja, ka viss, ko ASV delegācija redzējusi Latvijā, viņiem ļoti patīk un iedvesmo.

“Latvija desmit gadu laikā ir guvusi milzīgus panākumus, īpaši ņemot vērā piecdesmit gadus ilgo apspiestību,” teica D.Dreiers un kā īpašu Latvijas panākumu uzsvēra tirgus ekonomikas un politiskā plurālisma izveidi. “Esmu pārliecināts, ka Latvija var būt labs paraugs citām valstīm. Latvija pašlaik nopietni strādā, lai kļūtu par Eiropas Savienības un NATO dalībvalsti, un ASV atbalsta Latviju šajā ceļā. Esmu pārliecināts, ka tad, kad Latvija kļūs par abu šo struktūru pilntiesīgu dalībnieci, ieguvēja būs ne tikai pati Latvija, bet arī tagadējās NATO un ES dalībvalstis.”

D.Dreiers izteica arī prieku par Latvijas atbalstu ASV cīņā pret terorismu, kas, viņaprāt, vēlreiz apliecina to, ka starp ASV un Latviju ir nostiprinājušās labas attiecības.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, kas konkrēti ASV Kongresā tiek darīts, lai atbalstītu Latviju ceļā uz NATO, ASV delegācijas vadītājs D.Dreiers sacīja, ka sarunas par NATO paplašināšanos notiek ne tikai ASV, bet visās NATO dalībvalstīs un gala lēmumu pieņemšana par paplašināšanos un jaunu dalībvalstu uzņemšanu notiks kopīgi. “Bet es zinu, ka pašlaik atbalsts NATO paplašināšanās procesam ir ļoti liels,” apgalvoja D. Dreiers.

Liena Pilsētniece, “LV” iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!