• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iestāšanās sarunām ES sadaļā "Lauksaimniecība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.2002., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64955

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

01.08.2002., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iestāšanās sarunām ES sadaļā “Lauksaimniecība”

Latvija ir panākusi vienošanos ar Eiropas Savienību par pārejas periodiem pārtikas pārstrādes un ražošanas sektorā, līdz ar to slēdzot iestāšanās sarunas par veterinārajiem un fitosanitārajiem jautājumiem, kas ir daļa no iestāšanās sarunu sadaļas “Lauksaimniecība”.

Eiropas Savienība piekrīt Latvijas prasītajam pārejas periodam pārstrādei nodotā piena kvalitātes rādītāju sasniegšanai līdz 2006. gada 1. janvārim. Šis pārejas periods attiecas uz visiem piena ražotājiem, t.i., zemniekiem.

Eiropas Savienība ir akceptējusi pārejas periodus arī konkrētiem pārtikas pārstrādes uzņēmumiem, lai veiktu uzņēmumu modernizāciju atbilstoši ES higiēnas un uzņēmumu iekārtojuma prasībām.

Gatavojoties dalībai ES, Pārtikas un veterinārais dienests apsekoja visus Latvijas pārtikas pārstrādes uzņēmumus. Katrs uzņēmums norādīja termiņu, kurā tas būs sakārtots atbilstoši ES prasībām. Tie uzņēmumi, kuri līdz Latvijas iestāšanās brīdim nebūs gatavi, taču vēlas turpināt savu darbību, Pārtikas un veterinārajam dienestam iesniedza restrukturizācijas plānus.

Balstoties uz šiem plāniem, Latvija iestāšanās sarunās ar Eiropas Savienību vienojās par šādiem pārejas periodiem:

• Piena pārstrādes uzņēmumiem — līdz 2005. gada 1. janvārim (11 uzņēmumi);

• Zivju pārstrādes uzņēmumiem — līdz 2005. gada 1. janvārim (29 uzņēmumi);

• Gaļas pārstrādes uzņēmumiem un kautuvēm — līdz 2006. gada 1. janvārim (5 lieljaudas kautuves, 5 mazjaudas kautuves, 9 lieljaudas gaļas sadalīšanas uzņēmumi, 15 mazjaudas gaļas sadalīšanas uzņēmumi, 1 putnu gaļas sadalīšanas uzņēmums, 7 maltās gaļas ražošanas uzņēmumi, 11 lieljaudas gaļas pārstrādes uzņēmumi, 10 gaļas pusfabrikātu ražošanas uzņēmumi, 14 mazjaudas gaļas pārstrādes uzņēmumi).

Pārējie uzņēmumi savu ražošanu jau ir sakārtojuši vai plāno to pabeigt līdz iestāšanās brīdim. Piešķirtais pārejas periods ir kompromiss starp dažādu uzņēmumu interesēm, kas tika panākts nozaru asociāciju diskusijās Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes ietvaros. Dažādu prasību attiecināšana uz vienas nozares uzņēmumiem kropļo konkurenci un ir nelabvēlīga tiem uzņēmumiem, kas jau ir investējuši modernizācijā. Šī iemesla dēļ Igaunija atteicās no visiem pārejas periodiem veterinārajā sektorā. Lietuva, tāpat kā Latvija, sarunās panāca vienošanos par atsevišķiem pārejas periodiem.

Latvija sākotnēji bija pieprasījusi pārejas periodu arī teļu labturības prasību ieviešanai līdz 2010. gadam (attiecībā uz aizliegumu turēt teļus piesietus). Sarunu gaitā šī prasība tika atcelta, jo Eiropas Savienība uzskata, ka dzīvnieku labturība ir joma, kurā pārejas periodi nevar tikt piešķirti. Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome atzina, ka ES dzīvnieku labturības prasības ir pietiekami vispārīgas un ka Latvija tās var ieviest līdz iestāšanās brīdim.

Eiropas Savienība ir piekritusi apmierināt Latvijas prasību piešķirt pārejas periodu līdz 2005. gada 1. janvārim dzīvnieku izcelsmes atkritumu pārstrādes rūpnīcas izveidei.

Vienošanās par veterinārajiem un fitosanitārajiem jautājumiem dod iespēju Latvijas sarunu vedējiem koncentrēties uz Latvijas galvenajām interesēm iestāšanās sarunās par lauksaimniecību – ražošanas kvotām un ES atbalstu Latvijas laukiem.

Ārlietu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!