• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2002. gada 30. jūlija noteikumi Nr. 327 "Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 4.aprīļa noteikumos Nr.131 "Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" normu piemērošanas noteikumi"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.2002., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64912

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.328

Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 26.septembra noteikumos Nr.332 "Noteikumi par benzīna un dīzeļdegvielas atbilstības novērtēšanu"

Vēl šajā numurā

01.08.2002., Nr. 111

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 327

Pieņemts: 30.07.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.327

Rīgā 2002.gada 30.jūlijā (prot. Nr.31, 28.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 4.aprīļa noteikumos Nr.131 “Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” normu piemērošanas noteikumi”

Izdoti saskaņā ar likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 12.pantu
un likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” pārejas noteikumu 4.punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2000.gada 4.aprīļa noteikumos Nr.131 “Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” normu piemērošanas noteikumi” (Latvijas Vēstnesis, 2000, 125./126.nr.; 2001, 68.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt noteikumus ar 2.1 punktu šādā redakcijā:

“2.1 Piemērojot likuma 1.panta otrās daļas 1.punktu, ar nodokli neapliek nekustamo īpašumu, kuru izmanto medicīnas pakalpojumu sniegšanai atbilstoši Ārstniecības likuma 1.panta 3.punktam un Veterinārmedicīnas likuma 1.panta 8.punktam. Analogi nosaka ar nodokli neapliekamās ēkas un būves, kuras izmanto veselības aizsardzībai saskaņā ar likuma pārejas noteikumu 9.1 punkta 1.apakšpunktu.”

2. Izteikt 4.punktu šādā redakcijā:

“4. Likuma 1.panta otrās daļas 3.punkta izpratnē koplietošanas satiksmes ceļi un ielas ir Dzelzceļa likuma 4.pantā noteiktā dzelzceļa infrastruktūra, izņemot ēkas vai to daļas un zemi zem tām, kuru izmantošana nav saistīta ar dzelzceļa infrastruktūras objektu ekspluatāciju, un valsts un pašvaldību autoceļi un ielas (atbilstoši Ceļu satiksmes likumā lietotajam terminam “ceļš”), kurus lietot ir tiesības visiem ceļu satiksmes dalībniekiem.”

3. Papildināt noteikumus ar 4.1 punktu šādā redakcijā:

“4.1 Piemērojot likuma 1.panta otrās daļas 3.punktu, zeme zem dzelzceļa sliežu ceļiem ir zeme zem objektiem, kas minēti Dzelzceļa likuma 4.panta pirmajā daļā, izņemot zemi zem ēkām vai to daļām, kuru izmantošana nav saistīta ar dzelzceļa infrastruktūras objektu ekspluatāciju.”

4. Papildināt 10.punktu ar teikumu šādā redakcijā:

“Šī punkta izpratnē par saimniecisko darbību nav uzskatāma maksas pakalpojumu sniegšana atbilstoši valsts vai pašvaldību budžeta iestāžu funkcijām, kā arī zemes izmantošana lauksaimniecības produktu ražošanai pašpatēriņam.”

5. Izteikt 14.2 punktu šādā redakcijā:

“14.2 Piemērojot likuma 1.panta otrās daļas 13.punktu:

14.2 1. par ēkas rekonstrukciju atbilstoši Ministru kabineta 1997.gada 1.aprīļa noteikumiem Nr.112 “Vispārīgie būvnoteikumi” uzskatāma ēkas pārbūve, mainot tās apjomu un mainot vai saglabājot tās funkcijas. Par ēkas pārbūves sākšanu uzskatāma akceptēta būvprojekta īstenošana būvlaukumā pēc būvatļaujas saņemšanas, un to atzīmē ar pirmo ierakstu būvdarbu žurnālā. Ēkas nodošanu ekspluatācijā apliecina Ministru kabineta 1997.gada 29.jūlija noteikumos Nr.258 “Noteikumi par būvju pieņemšanu ekspluatācijā (Latvijas būvnormatīvs LBN 301-97)” noteiktajā kārtībā sastādīts un apstiprināts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā;

14.2 2. pēc tam, kad akts par saimnieciskajai darbībai paredzētas uzceltas vai rekonstruētas būves nodošanu ekspluatācijā ir apstiprināts, akta kopiju nodokļa maksātājs iesniedz pašvaldībā atbilstoši nekustamā īpašuma atrašanās vietai. Ja ēkā saimnieciskā darbība sākta pirms tās nodošanas ekspluatācijā, pašvaldībā iesniedzams ar nodokļa maksātāja parakstu apstiprināts rakstisks apliecinājums, kurā norāda saimnieciskās darbības sākšanas datumu.”

6. Izteikt 15.punktu šādā redakcijā:

“15. Piemērojot likuma 2.panta trešo daļu:

15.1. šīs daļas 1.apakšpunktā minētie nekustamā īpašuma tiesiskie valdītāji, kuru zemesgabali atrodas lauku apvidū, līdz zemes reformas pabeigšanai nodokli sāk maksāt atbilstoši likuma “Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos” 2.panta ceturtās daļas nosacījumiem;

15.2. šīs daļas 3.apakšpunkts attiecas uz personām, kuras nekustamā īpašuma valdījumu ieguvušas uz mantojuma tiesību, kā arī atsavinājuma, dāvinājuma vai līzinga līguma pamata.”

7. Aizstāt 15.1 punktā vārdus “dzīvojamās mājas lietotāju — persona, kura īrē dzīvojamo telpu šajā mājā” ar vārdiem “daudzdzīvokļu mājas lietotāju — daudzdzīvokļu mājas apsaimniekotājs”.

8. Izteikt 19.2 punktu šādā redakcijā:

“19.2 Nodokli no dzīvokļu īpašumos sadalīto daudzdzīvokļu māju un kooperatīvo daudzdzīvokļu māju dzīvokļu, mākslinieku darbnīcu un nedzīvojamo telpu īpašniekiem iekasē daudzdzīvokļu mājas apsaimniekotājs.”

9. Papildināt noteikumus ar 19.3, 19.4 un 19.5 punktu šādā redakcijā:

“19.3 Valstij vai pašvaldībai piederošās daudzdzīvokļu mājas apsaimniekotājs nekustamā īpašuma nodokļa summu:

19.3 1. iekļauj dzīvokļu īrnieku vai mākslinieku darbnīcu un nedzīvojamo telpu nomnieku īres vai nomas maksā un ir atbildīgs par nodokļa samaksāšanu atbilstoši likuma 9.pantam;

19.3 2. iekļauj īpašumā esošo dzīvokļu, mākslinieku darbnīcu vai nedzīvojamo telpu īpašnieku dzīvokļa, mākslinieka darbnīcas vai nedzīvojamās telpas apsaimniekošanas izdevumu aprēķinā (kā atsevišķu pozīciju) un ir atbildīgs par iekasētā nodokļa iemaksāšanu attiecīgās pašvaldības budžetā likuma 6.panta trešajā daļā noteiktajos termiņos.

19.4 Par dzīvokļa, mākslinieka darbnīcas vai nedzīvojamās telpas apsaimniekošanas izdevumos norādītās nekustamā īpašuma nodokļa summas samaksāšanu apsaimniekotājam ir atbildīgs dzīvokļa, mākslinieka darbnīcas vai nedzīvojamās telpas īpašnieks.

19.5 Šo noteikumu 19.3 2.apakšpunktā un 19.4 punktā noteiktā nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas kārtība attiecas arī uz dzīvokļa īpašumos sadalīto daudzdzīvokļu māju un kooperatīvo daudzdzīvokļu māju apsaimniekotājiem, dzīvokļu, mākslinieku darbnīcu un nedzīvojamo telpu īpašniekiem.”

10. Izteikt 23.2 punktu šādā redakcijā:

“23.2 Likuma pārejas noteikumu 3.punkta izpratnē par zemes lietotāju uzskatāms:

23.2 1. daudzdzīvokļu mājas apsaimniekotājs, ja uz zemes atrodas valstij vai pašvaldībai piederoša daudzdzīvokļu māja;

23.2 2. dzīvokļa, mākslinieka darbnīcas vai nedzīvojamās telpas īpašnieks, ja uz zemes atrodas dzīvokļa īpašumos sadalīta daudzdzīvokļu māja vai kooperatīvā daudzdzīvokļu māja;

23.2 3. daudzdzīvokļu mājas apsaimniekotājs par valstij vai pašvaldībai piederošās daudzdzīvokļu mājas neprivatizēto daļu, kas saskaņā ar pilnvarojuma līgumu nodota apsaimniekošanā mājas apsaimniekotājam.”

11. Papildināt noteikumus ar 25.1 punktu šādā redakcijā:

“25.1 Piemērojot likuma pārejas noteikumu 8.punktu, par valstij vai pašvaldībai piederošām ēkām un būvēm, kuras nav uzskaitītas nevienas juridiskās personas bilancē, nodokli aprēķina no Valsts zemes dienesta noteiktās inventarizācijas vērtības. Deklarācijas un pārskatus iesniedz minētā valsts vai pašvaldības īpašuma lietotājs vai nomnieks.”

12. Svītrot 29. un 30.punktu.

13. Papildināt 31.punktu ar teikumu šādā redakcijā:

“Ja juridisko un fizisko personu īpašumā, tiesiskajā valdījumā, lietojumā vai nomā ir tikai ar nodokli neapliekamas ēkas un būves, minētās personas neiesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei un pašvaldībai ēku un būvju nekustamā īpašuma nodokļa deklarāciju un pārskatu.”

14. Papildināt noteikumus ar 38.1, 38.2 un 38.3 punktu šādā redakcijā:

“38.1 Piemērojot likuma pārejas noteikumu 9.1 punkta 1.apakšpunktu, par izglītības vajadzībām izmantotām ēkām un būvēm tiek uzskatītas ēkas un būves (vai to daļas), kuras izmanto pirmsskolas, pamatizglītības, vidējās un augstākās izglītības iestādes.

38.2 Piemērojot likuma pārejas noteikumu 9.1 punkta 2.apakšpunktu, sabiedriskajām organizācijām un to uzņēmumiem piederošās ēkas un būves netiek apliktas ar nodokli saskaņā ar likumu “Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem sabiedriskajām organizācijām un to uzņēmumiem 2002.–2003.gadā”.

38.3 Piemērojot likuma pārejas noteikumu 9.1 punkta 3.apakšpunktu, par dabas aizsardzībai izmantojamām ēkām un būvēm tiek uzskatītas notekūdeņu attīrīšanas ietaises, ēkas un būves vai to daļas, kurās izvietotas iekārtas gaisu piesārņojošo vielu uztveršanai un utilizācijai, gaisa un ūdens monitoringa stacijas, sadzīves un bīstamo atkritumu poligoni un atkritumu glabāšanai, pārstrādei, sadedzināšanai un apglabāšanai izmantojamās ēkas un būves.”

15. Papildināt noteikumus ar 41.1 punktu šādā redakcijā:

“41.1 Šo noteikumu 4.1 punkts stājas spēkā ar 2003.gada 1.janvāri.”

Ministru prezidents A.Bērziņš

Finansu ministrs G.Bērziņš

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!