• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valša ritmā, melodiju burvju varā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.07.2002., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64856

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lauku cilvēkiem un jauno paaudzi

Vēl šajā numurā

30.07.2002., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valša ritmā, melodiju burvju varā

Sigulda viļņojās, skanēja X starptautiskajos opersvētkos

OPERA3.JPG (18504 bytes) OPERA2.JPG (18017 bytes)

Foto: A.F.I.
Opermūzikas svētkos, Antona Rubinšteina operā “Dēmons”: Dēmons — Egils Siliņš, Tamāra — Sonora Vaice; Tamāras līgavainis — Nurlans Bekmuhambetovs

Turpinot desmit gadu ritumā veidojušos tradīciju, Siguldas opermākslas svētkus ievadīja jauno mākslinieku koncerts. Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģēja uzlecošā zvaigzne Andris Nelsons, kas šogad kļuva par Lielās mūzikas balvas laureātu. Viņš par sevi saka: “Mans aicinājums ir muzicēt un radīt ar mūziku prieku. Mūzika nepazīst ne vecuma, ne rases vai tautības atšķirības. Mūs visus vieno mūzika.” Pirmo reizi kopā ar simfonisko orķestri tik lielas publikas priekšā dziedāja Solvita Mosa, kas tikko atgriezusies no mācībām Amerikā. Pagājušajos svētkos ar līdzdalību G.Doniceti operas “Mīlas dzēriens” uzvedumā debitēja Arnita Eglīte, kas pēc Mūzikas akadēmijas absolvēšanas aizvadītajā sezonā mācījusies un koncertējusi Vīnē un tikko atgriezusies no Amerikas latviešu Vispārējiem dziesmu svētkiem Čikāgā. Ar koncertmeistares Silvijas Deidules ieteikumu “Mīlas dzēriena” izrādē Kuldīgā pie pirmās lomas operā tika Maija Kovaļevska, kas vēl ir Mūzikas akadēmijas studente, profesores Anitas Garančas audzēkne, un Nauris Indzeris, kas tikko beidzis akadēmiju.

Viņi visi piedalījās svētku koncertā “Valša ritmā”, kura programmā bija ārijas un dueti no populārām operām, operetēm un mūzikliem. Dziedāja arī pazīstamais tenors siguldietis Miervaldis Jenčs, Eirovīzijas konkursa zvaigzne Marija Naumova un basbaritons Jans Osins no Maskavas. Valša ritmus vizualizēja deju grupa “Dzirnas” Agra Daņiļeviča vadībā.

Par neatņemamu Siguldas opermākslas svētku sastāvdaļu kļuvušas īpaši tiem gatavotās izrādes. Desmit gados bijuši deviņi speciāliestudējumi. Šoreiz tas bija Antona Rubinšteina operas “Demons” uzvedums OPERA1.JPG (25807 bytes)Mihaila Kublinska režijā ar maestro Aleksandru Viļumani pie diriģenta pults. Ar Nacionālā simfoniskā orķestra, deju grupas “Dzirnas” un Gata Langenfelda izveidotā festivāla kora līdzdalību un Ievas Kundziņas īpaši šai izrādei veidotiem kostīmiem. Kā atgādināja režisors, šī opera Latvijā tiek uzvesta tikai trešo reizi: pirmiestudējums noticis 1923. gadā ar Ādolfu Kaktiņu titullomā, pēc tam opera iestudēta 1948. gadā, kad Demona lomā bijis Aleksandrs Viļumanis, senjors. Jaunuzvedumā režisors centies izcelt Mihaila Ļermontova romantiskās drāmas mītiski filozofisko ievirzi. Mīlestības varu un spēku cīņā pret ļaunumu pauž Rubinšteina brīnišķīgā mūzika, ko visā jūtu dziļumā un pārdzīvojumu niansēs atklāj diriģents Aleksandrs Viļumanis, juniors, ar visu izrādes ansambli un lielisko solistu ansambli. “Kaut kas fascinējošs, ar prātu neizskaidrojams ir Egila Siliņa un Sonoras Vaices sniegumā,” pēc ģenerālmēģinājuma sacīja režisors, un izrādē viņa vārdi guva spožu apliecinājumu. Cienīgi partneri abiem galveno lomu tēlotājiem bija Maskavas Lielā teātra solists, vairāku starptautisko konkursu laureāts Nurlans Bekmuhambetovs Tamāras līgavaiņa, Sinodales kņaza lomā, kā arī mūsu Nacionālās operas solisti Dace Volfarte, Antra Bigača, Krišjānis Norvelis, Kārlis Miesnieks un Andris Lapiņš. Mirdzumu izrādei piešķīra arī tas, ka tā bija velte Egilam Siliņam viņa 40. dzimšanas dienā.

Svētku galā koncertā, kas notika svētdien, kopā ar Sonoru Vaici, Egilu Siliņu un Krišjāni Norveli piedalījās arī jaunā soliste Arnita Eglīte. Otro reizi Siguldas svētkos viesojās afroamerikāņu izcelsmes tenors Normans Šankls, kas pašlaik ir Štutgartes operas solists. Viņš augstu vērtē brīvdabas izrāžu demokrātisko gaisotni, gaišo, optimistisko noskaņojumu. Viesiem piepulcējās Sanktpēterburgas Marijas teātra māksliniece, vairāku starptautisko konkursu laureāte Olga Trifonova un meksikāņu dziedonis Gabriels Gonsaless, kas kļuvis par Hjūstonas operas solistu un uzstājies arī Barselonā. Vaicāts, kāds bijis viņa ceļš līdz šiem svētkiem, mākslinieks ar smaidu sacīja: “Mūsu ģimenē nav bijuši ne mūziķi, ne mūzikas producenti. Tēvs ievēroja, ka labi dziedu, un ierunājās par manu skološanu. Diemžēl viņš agri nomira, un manu muzikālo gaumi veidoja lielākoties popmūzika. Vēlāk man

OPERA4.JPG (21819 bytes)
Antona Rubinšteina opera “Dēmons” opermūzikas svētkos Siguldā (augšējā attēlā); Gabriels Gonsaless (Hjūstonas opera), Olga Trifonova (Sanktpēterburgas Marijas teātris); diriģents Aleksandrs Viļumanis galā koncertā (apakšējos attēlos)   Foto: A.F.I.
OPERA5.JPG (19730 bytes)

 

iepatikās neapolitāņu dziesmas un tikai pamazām sāku tuvoties opermākslai. Mani piesaistīja operas prasības pēc izkoptas vokālās tehnikas un balss disciplinētības. Tagad opera ir mana dzīve. Par Latviju sākumā zināju tikai to, ka tā atrodas kaut kur netālu no Krievijas, bet tagad kartē protu atrast arī Siguldu.”

Par nopelniem Tēvzemes labā Siguldas opermūzikas svētku iecerētājs, rīkotājs un saimnieks Dainis Kalns apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni. Šie svētki kļuvuši par nozīmīgu notikumu visas Latvijas kultūras dzīvē un ieņēmuši pilnīgi neaizstājamu vietu siguldiešu prātos un sirdīs. Kā sacīja pilsētas galva Tālis Puķītis, pat lakstīgalas Gaujmalā nu dzied aizvien kuplāk un pareizāk. Un svētku pastāvīgu izdošanos garantē to nemainīgie lielumi. Tie ir Egils Siliņš, Aleksandrs Viļumanis un kopā ar Daini Kalnu — arī Lolita Cauka. Dainis Kalns atzina, ka pašlaik svētku rīkošana ir mazliet vieglāka nekā sākumā, jo izveidojušās stabilas attiecības ar sponsoriem un atbalstītājiem un pats galvenais — iemantota skatītāju uzticība. Ir bijušas grūtības un rūgti brīži, bet ļaužu, īpaši siguldiešu, dzīvā interese arvien likusi atcerēties — mēs esam atbildīgi par tiem, ko esam pieradinājuši.

Aina Rozeniece, “LV” nozares redaktore

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!