• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai pirktu un apstrādātu zemi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.07.2002., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64609

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu tautsaimniecība. Uz attīstības viļņa

Vēl šajā numurā

19.07.2002., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai pirktu un apstrādātu zemi

LIGUMS.JPG (21967 bytes)
Foto: A.F.I.
Vakar, 18.jūlijā, Hipotēku un zemes bankas prezidents Inesis Feiferis un zemkopības ministrs Atis Slakteris

Vakar, 18. jūlijā, zemkopības ministrs Atis Slakteris un valsts akciju sabiedrības “Latvijas Hipotēku un zemes banka” prezidents Inesis Feiferis parakstīja līgumu par lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādes kreditēšanas programmas realizāciju. Tās mērķis ir sekmēt lauksaimniecībā izmantojamās zemes tirgus attīstību, radot izdevīgu ilgtermiņa finansējuma piedāvājumu zemes iegādei.

Programmas būtība un galvenie nosacījumi: likme — 4% gadā; maksimālā platība — 500 ha; maksimālais termiņš — 20 gadi.

Pretendenti: vismaz 60% no kopējiem aizņēmēja ieņēmumiem dod lauksaimniecības produktu ražošana (uzsākot vai paplašinot lauksaimniecisko ražošanu, tiek ņemti vērā biznesa plānā paredzētie ienākumi); 51% no aizņēmēja pamatkapitāla pieder Latvijas Republikas pilsoņiem vai tās pastāvīgajiem iedzīvotājiem.

Programmas ietvaros tiek finansēta: lauksaimnieciskās ražošanas vajadzībām nepieciešamās zemes iegāde; lauksaimnieciskās ražošanas vajadzībām nepieciešamās zemes iegāde un uz tās atrodošos būvju iegāde (nelauksaimniecības nozīmes būvju kadastrālā vērtība nedrīkst pārsniegt 30 % no zemes kadastrālās vērtības).

Kredītlīnijas ietvaros paredzēts apgūt 1 500 000 latu. Turklāt šādu kredītu varēs saņemt tikai un vienīgi Hipotēku un zemes bankā. “Tādējādi mēs attaisnojam savu nosaukumu,” teica I.Feiferis. “Turklāt ar šo programmu sākam īstenot vienu no savām būtiskākajām funkcijām — attīstības bankas funkciju.”

I.Feiferis arī apstiprināja, ka oficiālā kredītlīnijas atklāšanas diena ir 22.jūlijs. Tā kā zemes iegādē valsts ievērojami nāk pretī zemes pircējam, tā izvirza arī savas prasības: visā aizdevuma darbības laikā, bet ne mazāk kā piecus gadus, zeme jāizmanto lauksaimnieciskās produkcijas ražošanai. To nedrīkstēs pārdot. Bet, ja zemi pārdos vai uz tās neražos lauksaimniecības produkciju, būs jāatmaksā valstij no tās saņemtie labumi, tai skaitā valsts atbalsts aizdevuma procentu subsidēšanai.

Zemes un banku lietu pārzinātāji Atis Slakteris un Inesis Feiferis prognozēja, ka līdz ar šīs programmas iedarbināšanu zeme kļūs dārgāka, kas būs patīkami pārdevējam, bet ne tik patīkami pircējam.

“Zemes pirkšana un pārdošana nav Zemkopības ministrijas kompetencē, taču kādam zemes tirgus bija jāiekustina. Tāpēc Zemkopības ministrija uzņēmās zemes kreditēšanas programmas izstrādi,” teica A.Slakteris.

“Nupat notikušajās ministrijas rīkotajās reģionālajās konferencēs zemnieki man izteica šādu vēlēšanos: “Neatdosim zemi dāņiem, bet gan mūsu pašu Jāņiem!”

Mēs esam piedāvājuši iespēju Latvijas zemniekam nopirkt un apstrādāt Latvijas zemi.”

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!