• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par priekšlikumiem mediķu algām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2002., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64526

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas informācija

Latvijas Bankas 2002.gada 30.jūnija bilance

Vēl šajā numurā

16.07.2002., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par priekšlikumiem mediķu algām

Labklājības ministrs Viktors Jaksons vakar, 15. jūlijā, Ministru kabineta Komitejas sēdē iesniedza precizētu MK rīkojuma “Par streika prasību izpildi” projektu, labojot divus projekta apakšpunktus. 3.1.2. punktā Labklājības ministrija (LM) ir gatava novirzīt jau 0,8 miljonus latu no Valsts obligātas veselības apdrošināšanas aģentūras (VOVAA) rezerves fonda līdzekļiem, lai nodrošinātu streikotāju arodbiedrību prasīto vidējo darba samaksu. 3.2.1. punktā Finansu ministrijas (FM) nenodrošinātā iedzīvotāju nodokļa ienākuma daļa ir samazināta no 1,7 līdz 1,4 miljoniem latu.

Labklājības ministrija uzskata, ka veselības aprūpes rezerves fonda pārmērīga izmantošana streikotāju algu palielināšanai, kā to ierosina Finansu ministrija, radītu risku gan veselības reformai, gan Latvijas veselības aprūpes sistēmas gatavībai finansiāli rīkoties epidēmiju un citu piepešu sabiedrības veselības risku gadījumos. Tādēļ Finansu ministrijas viedoklis, ka rezerves fondam vajadzētu kļūt par trūkstoša finansējuma avotu mediķu algām, šajā situācijā nav atbalstāms.

Labklājības ministrs Viktors Jaksons: “ VOVAA rezerves fonds ir finansu krājumi valsts veselības sistēmas attīstībai, starptautiskiem projektiem un nebaltai dienai. Būtu nepareizi un riskanti tos izsaimniekot.”

Labklājības ministrija tomēr ir gatava izskatīt iespēju arī par vēl lielāku finansējuma daļu no rezerves fonda, bet paliekot pie viedokļa, ka FM jāizpilda Ministru kabineta 2002.gada 9.jūlija sēdes protokola lēmumā dotie uzdevumi un jārod iespēja novirzīt mediķu algām naudu no pašvaldībām neiekasētā iedzīvotāju ienākuma nodokļa.

Šobrīd LM streika prasību izpildes rīkojuma protokola variants paredz 0,8 miljonus latu no VOVAA rezerves fonda, 1,4 miljonus latu no 2001. gada nenodrošinātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa un 1 miljona latu papildu finansējuma.

Arī Latvijas Veselības un sociālo darbinieku arodbiedrība (LVSDA) atbalsta ministrijas viedokli, ka nevar piekrist Finansu ministrijas ierosinājumam mediķu algu palielināšanai izmantot 2 miljonus latu no Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūras (VOVAA) rezerves fonda līdzekļiem, kas domāti neparedzētiem gadījumiem.

LVSDA priekšsēdētāja Ruta Vīksna: “ Nepieļaujami, ka neatdod neiekasēto iedzīvotāju ienākuma nodokli un tajā pašā laikā vēl vairāk nekā divas reizes palielina summu, ko paņemt no Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūras rezerves fonda, jo tādējādi speciālais veselības aprūpes budžets neko neiegūst un no tā cieš arī iedzīvotāji.”

Pēc R.Vīksnas teiktā, arodbiedrība varētu piekrist Labklājības ministrijas ierosinājumam iedzīvotāju ienākuma nodokļa summu novirzīt algu palielināšanai un no rezerves fonda izmantot tikai 0,8 miljonus latu.

Labklājības ministrs Viktors Jaksons uzskata, ka Finansu ministrija ar ierosinājumu mediķu algu palielināšanai izmantot tikai līdzekļus uz iekšējām rezervēm ir mainījusi Ministru kabineta protokola lēmumu.

 

Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!