• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par fiktīvo uzņēmumu problēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.07.2002., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64425

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iecerēto ES reformu efektivitāti

Vēl šajā numurā

12.07.2002., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par fiktīvo uzņēmumu problēmu

GULBIS.JPG (17517 bytes)
Foto: A.F.I.

Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Māris Gulbis:

Viena no nopietnākajām problēmām šobrīd valstī ir fiktīvie uzņēmumi un to nodarītais kaitējums valstij, kas mērāms simtos miljonu latu. Par problēmas nopietnību liecina ne tikai valsts zaudējumi, bet arī nekaunība, ar kādu šādas kompānijas tiek izmantotas kontrabandas ķēdē. Uzņēmumu reģistram nav tiesību apšaubīt uzņēmēju godprātību, un bieži vien nākas atzīt, ka cīņa pārsvarā notiek ar negodīgās un nelikumīgās uzņēmējdarbības sekām.

Nereti nākas secināt, ka fiktīvu uzņēmumu reģistrēšanas mēģinājumi ir samērā sadzīviski – nereti personas vieglprātīgi paraksta dokumentus, neiepazīstoties ar to saturu, paraksta tukšas lapas, notic maldu solījumiem par darbu kādā uzņēmumā un vienkārši piekrīt kļūt par fiktīvu direktoru. Kad par uzņēmumu, kura direktors vai dalībnieks viņš nu kļuvis, sāk interesēties Valsts ieņēmumu dienests vai citas tiesībsargājošās iestādes, jo šis uzņēmums ir nodarbojies ar nelegālu uzņēmējdarbību vai nav nomaksājis nodokļus, pēkšņi šis direktors vai uzņēmuma vienīgais īpašnieks saprot, ka kaut kas nav kārtībā. Tad top iesniegums UR, VID vai citām institūcijām par to, ka persona maldināta vai apkrāpta un neko nezina par tāda uzņēmuma esamību. UR konstatē, ka uzņēmums, iespējams, ir fiktīvs, saņemot iesniegumu no fiziskajām vai juridiskajām personām, kuras ir konstatējušas, ka viņu personas dati tiek izmantoti bez viņu ziņas vai arī viņu adrese tiek izmantota bez viņu ziņas; saņemot iesniegumu no tiesībsargājošajām institūcijām par konstatētajām nepilnībām kāda uzņēmuma darbībā vai mirušu personu datu izmantošanu uzņēmuma reģistrācijā.

Lai ierobežotu fiktīvu uzņēmumu darbību, UR, Valsts policija, VID, Centrālā statistikas pārvalde un Satversmes aizsardzības birojs noslēdza līgumu par fiktīvo uzņēmumu uzskaiti operatīvajā informācijas sistēmā. Sadarbība notiek to uzņēmumu apzināšanā, kas dibināti, pārkāpjot likumus un darbojas nelikumīgi. UR galvenais uzdevums ir, konstatējot, ka uzņēmums, iespējams, ir fiktīvs, nekavējoties ievadīt datus fiktīvo uzņēmumu informācijas sistēmā, lai informācija būtu pieejama tiesībsargājošo institūciju darbā, un nosūtīt tām reģistrācijas lietu materiālus izziņas veikšanai. Fiktīvo uzņēmumu datu bāzē kopumā ievadītas ziņas par vairāk neka 1230 uzņēmumiem, no kuriem UR ir ievadījis vairāk nekā pusi. Savukārt tiesībsargājošajām institūcijām, nenoliedzami, ir jāveic pastiprināta sistēmā iekļauto uzņēmumu kontrole un jāizvērtē to darbības likumība.

Kopumā UR elektroniski nosūtījis Finanšu policijai informāciju par vairāk nekā 70 šādiem gadījumiem. Vairākos gadījumos pēc policijas pārvaldes darbinieku pārbaudes konstatēts, ka persona, uz kuras vārda uzņēmumu bija nodomāts reģistrēt, neko par to nezina. Šajos gadījumos reģistrācija apturēta. UR konstatējis vairāk nekā 372 fiktīvu uzņēmumu reģistrācijas gadījumus, par kuriem nosūtīti materiāli tiesībsargājošajām institūcijām.

Fiktīvo uzņēmumu problēma Latviju nekādā mērā neizceļ, jo ar to joprojām cīnās lielākā daļa Eiropas valstu.

 

“DIENAS BIZNESS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!