• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra tikšanos ar augstā sammita viesiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.07.2002., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64244

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas prezidentu tikšanos

Vēl šajā numurā

05.07.2002., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra tikšanos ar augstā sammita viesiem

Vakar, 4.jūlijā, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš tikās ar vairākiem Viļņas desmitnieka sammita “Tilts uz Prāgu’’ viesiem.

I.Bērziņam bija saruna ar Amerikas ebreju komitejas Eiropas lietu direktoru Endrū Beikeru, tās laikā apspriesti jautājumi, kas saistīti ar holokausta izpēti un vēsturnieku komisijas darbību, kā arī pārrunāta NATO paplašināšanās tematika. E.Beikers atzinīgi novērtēja Latvijas līdz šim paveikto holokausta atceres un izglītošanas jomā, vēsturnieku komisijas darbības īstenošanā, kā arī Latvijas ebreju kopienas atdzimšanā. I.Bērziņš informēja E.Beikeru par atsevišķiem holokausta izglītošanas aspektiem, kuri tiek īstenoti Latvijā. Ministrs atzīmēja, ka ir izveidota ceļojošā izstāde “Latvijas ebreju kopiena — vēsture, traģēdija, atdzimšana”, tiek īstenots Latvijas rīcības plāns holokausta izglītībā, pētniecībā un piemiņā, kā arī notiek regulāri semināri Latvijas skolotājiem par holokausta mācīšanu skolās. Tikšanās gaitā pārrunāts arī NATO paplašināšanās jautājums, un E.Beikers apliecināja savas pārstāvētās organizācijas stingro atbalstu NATO tālākas paplašināšanās procesam.

I.Bērziņš tikās arī ar Džordžu Švābu, Amerikas ārpolitikas nacionālās komitejas prezidentu, un Stīvenu Springfīldu, kurš pārstāv Holokaustu pārdzīvojušo Latvijā biedrību ASV. Sarunā ar ministru augstu novērtētas izmaiņas Latvijā un paveiktais pēc neatkarības atjaunošanas. Notika viedokļu apmaiņa par NATO paplašināšanās procesa tālākajām perspektīvām un Latvijas ieguldījumu transatlantiskajā drošībā.

Ārlietu ministrs tikās arī ar ASV administrācijas pārstāvjiem — Heteru Konliju, valsts sekretāra vietnieci Eiropas un Eirāzijas lietās, Robertu Bradki, valsts sekretāra vietnieku Eiropas lietās, Džozefu Vudu, ASV viceprezidenta speciālo padomnieku, kuri piedalās sammitā “Tilts uz Prāgu’’. Tiekoties pārrunāti drošības politikas jautājumi un Latvijas virzība uz NATO.

I.Bērziņš pateicās par ASV konstanto atbalstu Latvijas dalībai NATO un ar gandarījumu konstatēja, ka paplašināšanās gaita ir pozitīva Baltijas valstīm. ASV puse augstu novērtēja Latvijas veikumu Viļņas desmitnieka sanāksmes organizēšanā. ASV puse atzinīgi novērtēja Latvijas panākumus tādos jautājumos kā cīņa ar korupciju, sabiedrības integrācija, militāro spēju stiprināšana un aicināja Latvijas pusi aktīvi turpināt darbu šajos virzienos. ASV pārstāvji pauda viedokli, ka pēdējos mēnešus pirms Prāgas ASV īpašu uzmanību veltīs katras kandidātvalsts individuālajai gatavībai kļūt par NATO dalībvalsti. Ārlietu ministrs no savas puses apliecināja, ka Latvija apzinās nepieciešamību aktīvi turpināt pildīt rīcības plānu dalībai NATO gan pirms, gan pēc Prāgas sammita.

Ministrs arī atzīmēja, ka Latvija jau aktīvi domā par darāmo pēc Prāgas sammita — ir jāturpina reformu un demokrātijas stiprināšanas procesi valstī, jāveicina ieguldījums eiroatlantiskajā drošībā, piedaloties starptautiskajās miera uzturēšanas misijās, kā arī politiskais un praktiskais atbalsts cīņā pret terorismu, Baltijas valstu sadarbības tālāka attīstīšana, īpaši militārajā jomā.

Abas puses arī pauda ieinteresētību un apmainījās ar viedokļiem par iespējām izmantot NVS reģionā Latvijas pieredzi valsts un ekonomisko reformu īstenošanā.

 

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!