• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pusgadu valsts budžetā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.07.2002., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64242

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izmaiņām sociālajā apdrošināšanā

Vēl šajā numurā

05.07.2002., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pusgadu valsts budžetā

Valsts budžets 2002.gada pirmo pusgadu ir beidzis bez fiskālā deficīta un pat, iespējams, ar nelielu, aptuveni viena miljona latu, fiskālo pārpalikumu, liecina Valsts kases operatīvie dati. Valsts budžetā ir valsts pamatbudžets un valsts speciālie budžeti.

Oficiālie sešu mēnešu valsts kopbudžeta (valsts budžets kopā ar pašvaldību budžetiem) izpildes rādītāji būs zināmi aptuveni jūlija vidū.

Finansu ministrs Gundars Bērziņš uzsver, ka šis ir negaidīti labs rādītājs: “Mēs pusgada laikā prognozējām labāku budžeta izpildi, nekā paredz valsts budžeta likums, taču šis rādītājs ir negaidīti lielisks. Valsts budžets ir beidzis pirmo pusgadu bez fiskālā deficīta, un tas ir pēdējo gadu labākais budžeta sasniegums. Liela daļa uzslavas par to pienākas Valsts ieņēmumu dienestam, kas spējis ievērojami uzlabot nodokļu iekasēšanu un nelegālās ekonomikas un kontrabandas apkarošanu.”

Latvijas valdības un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) ekonomiskās sadarbības memorandā minētā valdības apņemšanās paredz, ka 2002.gada pirmajā pusē valsts kopbudžeta deficīts nepārsniegs 46 miljonus latu. Operatīvie budžeta izpildes rādītāji apliecina, ka šis rādītājs ne tikai netiks sasniegts, bet Latvija arī būs daudzkārt labāk izpildījusi savu apņemšanos.

Kā zināms, pirmajos trīs mēnešos kopbudžeta deficīts bija tikai 3,18 miljoni latu, kas bija sešas reizes labāk, nekā bija noteikts memorandā ar SVF.

Ļoti labi sešos mēnešos ir veicies lielākajam valsts speciālajam budžetam — sociālajam budžetam, tajā izveidojies tikai 1,5 miljonu latu finansiālais deficīts. Sociālā budžeta kopējie ieņēmumi janvārī — jūnijā ir 259,1 miljons latu, izdevumi — 260,62 miljoni latu. Jūnijā sociālajā budžetā pat veidojies 8,48 miljonu latu finansiālais pārpalikums (jūnijā sociālā budžeta ieņēmumi bijuši 46,59 miljoni latu, izdevumi — 38,1 miljons latu).

Jūnijā valsts pamatbudžeta ieņēmumi ir bijuši rekordlieli — 74,23 miljoni latu, izdevumi — 79,99 miljoni latu. Valsts pamatbudžeta sešu mēnešu kopējie ieņēmumi ir 402,56 miljoni latu, izdevumi — 422,74 miljoni latu, liecina Valsts kases operatīvais pārskats par budžeta izpildi jūnijā.

Pusgadā ir pārsniegta valsts pamatbudžeta ieņēmumu prognoze — tā izpildīta par 103,3%. Uzņēmumu ienākuma nodoklis iekasēts 113,9% apmērā pret plānoto, akcīzes nodoklis benzīnam un dīzeļdegvielai — par 10,4%, akcīzes nodoklis alum — par 124,5%, akcīzes nodoklis tabakas izstrādājumiem — par 108,1%.

Speciālo budžetu kopējie sešu mēnešu ieņēmumi ir 404,15 miljoni latu, izdevumi — 396,34 miljoni latu, fiskālais pārpalikums — 6,47 miljoni latu.

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!