• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par statistisku zinātnisku rakstu krājumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.07.2002., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64240

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jūs Latviju varat uzskatīt par vienu no savas valsts labākajiem draugiem

Vēl šajā numurā

05.07.2002., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par statistisku zinātnisku rakstu krājumu

Katras augstskolas un autonoma zinātniskās pētniecības institūta tēlu lielā mērā veido periodiski zinātnisku rakstu krājumi. Latvijas Statistikas institūts jau daudzus gadus ir izdevis pārskatus par sava zinātniskā darba rezultātiem, atsevišķu autoru rakstu krājumus un grāmatas.

Sākot ar pagājušo gadu, institūta zinātniskā padome nolēma darbu pilnveidot, izdodot pirmo zinātnisko rakstu krājumu “Statistikas un pārvaldes problēmas 2002”, R.:LSI, 2002. — 168 lpp. Krājuma anotācijā teikts, ka ir iecere šādus krājumus izdot periodiski, piedodot tiem starptautisku raksturu. Krājumu redkolēģijā ir LZA akadēmiķi Oļģerts Krastiņš, Edvīns Vanags, Pēteris Zvidriņš, kā arī prof. Dr.pol.sc. Jānis Peniķis (ASV) un Dr.soc.sc. Jons Markelevičus (Lietuva). Rakstus recenzējuši LU profesori.

Pirmajā krājumā ir ievietoti 18 raksti, kas sagrupēti 6 tematiskās grupās, atvieglojot lasītājam atrast viņu interesējošo materiālu.

1. “Statistikas un ekonometrijas metodes, statistikas darba organizācija” sākas ar Ilmāra Vanaga plaši vispārinātu rakstu “Centrālās statistikas pārvaldes darbības rezultatīvie rādītāji”, bet tajā ievietoti arī šauri specifiski pētījumi, kā “Kvalitatīvo pētījumu rezultātu izmantošana (Inta Mūkina, Ilmārs Vanags), “Brīvie tekstuālie ieraksti aptauju lapās” (Eno Valodiņš), “Heteroskeds kā izpētes un interpretācijas objekts” (Oļģerts Krastiņš, Inta Ciemiņa).

2. “Teritoriālā statistika un teritoriju izlīdzināšanas problēmas” arī ietver četrus rakstus: “Īpaši atbalstāmo reģionu noteikšanas metodikas pilnveidošana” (Edvīns Vanags u.c.), “Sociāli ekonomisko rādītāju teritoriālās atšķirības un to izmaiņas Latvijā” (Valentīna Locāne, Edvīns Vanags), “Pašvaldību līderu brīvās atbildes uz jautājumu “Ko Jums nozīmē demokrātija?”: klasifikācija un sastāvs” (Eno Valodiņš), autoru grupas raksts “Vietējie līderi globālā sabiedrībā”, publicēts angļu valodā.

3. Sociālajai statistikai pievērsušies Olga Beliha, Ilmārs Vanags, Inese Katkovska “Darba tirgus apsekojums Latvijā un Eiropas Savienības valstīs” un Oļģerts Krastiņš “Patērētāju ekvivalences skalas”.

4. Par nozaru statistikas jautājumiem trijos rakstos izteikusies Tatjana Pļevako, katrā no tiem piesaistot citus līdzautorus: “Nefinansu investīciju statistika Latvijā”, “Ārvalstu investīciju un finansu investīciju būtība un to uzskaites problēmas”, “Priekšlikumi par būvniecības statistikas rādītāju sistēmu”. Ilze Sproģe ievietojusi rakstu “Uzņēmuma ienākuma nodoklis un tā ietekme uz uzņēmējdarbību”.

5. Latvijas Statistikas institūtā ir plaši izvērsti pētījumi “Konjunktūras statistikā”. Šajā krājumā Daina Buševica stāsta par Latvijas lauku saimniecībām to vadītāju pašvērtējumā, bet Inese Katkovska kopā ar Ilmāru Vanagu — par mazumtirdzniecības uzņēmumu darbību to vadītāju vērtējumā.

6. Krājumu noslēdz divi raksti par datu bāzēm un datoru programnodrošinājumu (krievu valodā). Autori: Aleksandrs Davidovs, Vladimirs Davidovs, Jevgēnija Davidova.

Kā redzams, krājuma saturs ir visai plašs. Tajā sev derīgu informāciju atradīs ne vien statistiķi, bet arī tautsaimnieki, sociologi un citu nozaru speciālisti. Pirmā Latvijas Statistikas institūta zinātnisko rakstu krājuma autoru kodolu veido paši institūta pētnieki. Kā līdzautori piesaistīti LU Ekonomikas un vadības fakultātes mācībspēki un dažu citu organizāciju pētnieki. Nākamajos krājumos ir paredzēts autoru kolektīvu paplašināt. Kā tas izdosies, būs atkarīgs no lasītāju un potenciālo autoru atsaucības.

Oļģerts Krastiņš, krājuma zinātniskais redaktors, Inese Katkovska, krājuma tehniskā redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!