• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauno pasu izsniegšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2002., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63948

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par SIF projektu rezultātiem

Vēl šajā numurā

28.06.2002., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauno pasu izsniegšanu

Pirmās jaunā parauga pilsoņu pases Latvijas iedzīvotāji varēs saņemt jau nākamnedēļ, jo pirmdien, 1.jūlijā, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajās nodaļās sāks pieņemt iedzīvotāju iesniegumus jaunā parauga dokumentu saņemšanai. Jaunus un uzlabotus dokumentus varēs saņemt arī Latvijas nepilsoņi un bezvalstnieki, kam nepieciešami ceļošanas dokumenti.

Iesniegumus jaunu pasu saņemšanai pieņems no personām, kurām līdz šim nav bijis pases, un no tiem, kam iepriekšējā pase kļuvusi nederīga — pasei beidzies derīguma termiņš, pase ir bojāta, mainījies pasē iekļautās informācijas saturs. Protams, mainīt vecā parauga pasi pret jauno drīkst jebkurš, kas to vēlas, tomēr PMLP aicina iedzīvotājus nesteigties ar dokumentu maiņu un darīt to tad, ja maiņai ir iepriekšminētie pamatotie iemesli. Kā teikts PMLP izplatītajā paziņojumā presei, iedzīvotāji tiek aicināti nesteigties ar dokumentu maiņu galvenokārt tāpēc, lai neveidotos rindas PMLP teritoriālajās nodaļās.

Pārvalde ir arī apņēmusies regulāri ziņot par to, cik aktīvi Latvijas iedzīvotāji vēlas mainīt veco pasi pret jaunu.

Vienlaikus PMLP uzsver, ka joprojām ir derīgas vecā parauga pases un izceļošanai ārpus valsts tās būs derīgas līdz pasē norādītā termiņa beigām. No 2005.gada 1.janvāra pases būs derīgas vairs tikai kā ceļošanas dokuments, bet iekšzemes lietošanai būs obligāti nepieciešama personas apliecība. Ārvalstniekiem, bezvalstniekiem un bēgļiem personas apliecības būs obligātas jau no 2004.gada 1.janvāra.

Jaunā parauga pasu saņemšanas kārtība neatšķiras no iepriekšējās. Tāpat kā agrāk iedzīvotāji gan iesniegumu pases saņemšanai iesniegt, gan pašu pasi saņemt varēs savā teritoriālajā PMLP nodaļā atbilstoši savai reģistrētajai dzīvesvietai vai, ja tādas nav, atbilstoši mutiski norādītajai dzīvesvietai. Jaunajā pasē par personu tiks iekļautas šādas ziņas — vārds (viens vai vairāki), uzvārds, personas kods, valstiskais statuss, dzimums, dzimšanas datums un vieta, fotogrāfija un paraksta paraugs. Jaunajās pasēs tiks norādīts arī personas auguma garums centimetros. Tikai tad, ja persona to vēlas, pasē tiks ierakstītas ziņas par bērniem līdz 18 gadu vecumam un personas tautība. Pēc personas vēlēšanās pasē var tikt atspoguļota dzimtas uzvārda rakstība vēsturiskajā formā vai uzvārda citas valodas oriģinālrakstība latīņu alfabētiskajā pārnesumā pa burtiem. Tāpat kā agrāk pasē būs ierakstīts izdevējvalsts kods, pases tips, numurs, izdevējiestādes nosaukums, pases izsniegšanas datums un derīguma termiņš.

Valsts nodeva pases izsniegšanai vai maiņai parastajā kārtībā paliek nemainīga — pieci lati. Valsts nodeva var tikt samazināta līdz 1 latam vai palielināta līdz 50 latiem atkarībā no personas vecuma, no tā, vai pase tiek izsniegta paātrinātā kārtībā, kā arī no tā, cik reižu pēdējos divos gados pase izsniegta. Parasti pasi izsniedz 30 kalendāro dienu laikā, bet paātrinātā kārtībā pasi iespējams saņemt 4 un pat 2 darbdienu laikā. Ja pasi paātrinātā kārtībā nav iespējams saņemt savā teritoriālajā PMLP nodaļā, to iespējams izdarīt Rīgā.

Jaunā parauga pases vizuāli būs līdzīgas vecā parauga pasēm, taču tās būs daudz drošākas pret mehāniskajiem bojājumiem, grūtāk viltojamas un mašīnlasāmas — visa informācija par personas identifikāciju būs iekļauta mašīnlasāmajā zonā, kas atvieglos robežas šķērsošanas procedūru.

Liena Pilsētniece, “LV” iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!