• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2002. gada 25. jūnija noteikumi Nr. 246 "Noteikumi par intervenci labības tirgū 2002./2003.gadā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2002., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63906

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.247

Mēslošanas līdzekļu identifikācijas, atbilstības novērtēšanas un tirdzniecības noteikumi

Vēl šajā numurā

28.06.2002., Nr. 97

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 246

Pieņemts: 25.06.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.246

Rīgā 2002.gada 25.jūnijā (prot. Nr.26, 43.§)

Noteikumi par intervenci labības tirgū 2002./2003.gadā

Izdoti saskaņā ar Lauksaimniecības likuma 10.panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā 2002./2003.gadā veicama intervence Latvijā audzētās labības tirgū.

2. Lai regulētu pieprasījuma un piedāvājuma attiecību un nodrošinātu noteiktu minimālo produktu cenas līmeni iekšējā tirgū, valsts īsteno intervences pasākumus saskaņā ar labības ražošanas un patēriņa bilanci, iepērkot Latvijā audzētos kviešu un rudzu graudus no Uzņēmumu reģistrā reģistrētajiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas nodarbojas ar labības audzēšanu, un labības audzētāju kooperatīvajām sabiedrībām (turpmāk — labības pārdevēji).

3. Intervencē kopējais viena labības pārdevēja piegādājamais viendabīgas graudu partijas minimālais apjoms ir 40 tonnu.

4. Laikposmā no 2002.gada 1.augusta līdz 2003.gada 30.aprīlim tiek noteikta šāda intervences cena par vienu tonnu iepērkamo rudzu un kviešu graudu, kas atbilst graudu kvalitātes minimālajiem rādītājiem (1.pielikums) (bez pievienotās vērtības nodokļa):

4.1. no 1.augusta līdz 30.septembrim — 64 lati;

4.2. no 1.oktobra līdz 31.oktobrim — 67 lati;

4.3. no 1.novembra līdz 30.aprīlim — 70 latu.

5. Šajos noteikumos minētos pasākumus veic Zemkopības ministrijas pārziņā esošā bezpeļņas organizācija valsts akciju sabiedrība “Lauksaimniecības tirgus intervences aģentūra” (turpmāk — aģentūra).

6. Lai īstenotu intervences pasākumus, zemkopības ministrs izveido konsultatīvo padomi, kuras sastāvā iekļauj Zemkopības ministrijas un aģentūras pārstāvjus, kā arī to sabiedrisko organizāciju pilnvarotos pārstāvjus, kuras pārstāv labības audzētāju un pārstrādātāju intereses.

II. Pieteikums labības pārdošanai intervencē, darījumu noslēgšana un atbildība

7. Lai pārdotu Latvijā audzētu labību intervencē, labības pārdevēji iesniedz aģentūrā pieteikumu labības pārdošanai (turpmāk — pieteikums). Pieteikumu iesniedz ne agrāk kā 15 dienas pirms pieteikumā norādītā pirmā piegādes mēneša (2.pielikums). Pieteikumā deklarējami piegādājamās labības apjomi, kvalitātes rādītāji un apstiprināma labības izcelsme. Pieteikumam pievieno tās deklarācijas kopiju, kura saskaņā ar likumu “Par Latvijas labības tirgu un valsts labības rezervi” līdz 1.oktobrim iesniegta Lauku atbalsta dienesta teritoriālajā struktūrvienībā (kooperatīvās sabiedrības iesniedz savu biedru deklarācijas).

8. Pieteikumam pievieno Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes izsniegtu ar pievienotās vērtības nodokli apliekamās personas reģistrācijas apliecības kopiju vai izziņu par tiesībām saņemt kompensāciju 12 % apmērā saskaņā ar likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 13.1 pantu.

9. Pieteikumus aģentūra reģistrē to iesniegšanas secībā.

10. Aģentūra ne vēlāk kā piecu darbadienu laikā pēc pieteikuma un šo noteikumu 7. un 8.punktā minēto dokumentu saņemšanas informē labības pārdevēju par atbilstību intervences noteikumu prasībām. Pamats labības iepirkumam intervencē ir noslēgtais līgums. Aģentūra slēdz līgumu ar labības pārdevēju tikai par kārtējo mēnesi atbilstoši finansiālajam nodrošinājumam. Ja labības pārdevējs nav pildījis iepriekšējā mēnesī noslēgto līgumu, aģentūra nepiedāvā slēgt nākamo līgumu. 

III. Intervences noliktavu noteikšana un līgumu slēgšana

11. Noliktavas turētājam, kas pretendē uz labības pieņemšanu un uzglabāšanu, jābūt reģistrētam aģentūrā saskaņā ar Ministru kabineta 1998.gada 21.aprīļa noteikumiem Nr.144 “Noteikumi par labības tirdzniecību un pārstrādi”.

12. Pārtikas un veterinārais dienests (turpmāk — dienests) izvērtē un sniedz atzinumu par noliktavas atbilstību intervencē iepērkamās labības pieņemšanai un uzglabāšanai. Labības intervences noliktavas atbilst Ministru kabineta 1998.gada 14.aprīļa noteikumos Nr.130 “Higiēnas prasības pārtikas apritē”, Ministru kabineta 1998.gada 9.jūnija noteikumos Nr.217 “Obligātās nekaitīguma prasības materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku”, Būvniecības likumā un Ministru kabineta 1997.gada 30.decembra noteikumos Nr.440 “Ugunsdrošības noteikumi” noteiktajām prasībām. Visiem valsts metroloģiskajai kontrolei pakļautajiem mērīšanas līdzekļiem jābūt verificētiem, un to apstiprina valsts bezpeļņas sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Latvijas Nacionālais metroloģijas centrs” verificēšanas atzīme vai sertifikāts.

13. Aģentūra slēdz līgumu ar izvēlētās noliktavas turētāju. 

IV. Svara un kvalitātes novērtēšana

14. Pārdodot graudus, labības pārdevējs ir tiesīgs par 5 % pārsniegt vai par 7 % samazināt līgumā noteikto labības daudzumu, bet piegādājamās labības daudzums nedrīkst būt mazāks par noteikto minimālo labības daudzumu.

15. Labības kvalitātes atbilstību iepērkamo graudu kvalitātes minimālajiem rādītājiem intervences noliktavas laboratorijas nosaka saskaņā ar LVS 270-280:2000 (izņemot LVS 275:2000) standartā apstiprināto graudu kvalitātes novērtēšanas metodiku.

16. Izdevumus par labības kvalitātes noteikšanu sedz labības pārdevējs. Ja rodas domstarpības, atkārtoti labības kvalitāti saskaņā ar LVS 270-280:2000 (izņemot LVS 275:2000) standartā apstiprināto graudu kvalitātes novērtēšanas metodiku nosaka dienests (Valsts veterinārmedicīnas diagnostikas centra labības un labības pārstrādes produktu references laboratorija). Dienests dod galīgo atzinumu. Šos izdevumus sedz tā puse, kura minētajā gadījumā ir zaudētāja.

17. Iepirkto graudu atbilstības pārbaudi pārtikas obligātajām nekaitīguma prasībām noliktavā nodrošina aģentūra. 

V. Labības pieņemšana labības intervences noliktavā un norēķinu kārtība

18. Labību intervences noliktavā pieņem un aģentūra pārziņā pārņem saskaņā ar šo noteikumu 13.punktā minēto līgumu.

19. Katra labības intervences noliktavā pieņemtā labības partija uzskatāma par iepirktu intervencē ar brīdi, kad aģentūra no labības pārdevēja ir saņēmusi atbilstoši normatīvajiem aktiem noformētu preču pavadzīmi–rēķinu.

20. Norēķinus par intervencē iepirkto labību veic mēneša laikā no dienas, kad stingrās uzskaites preču pavadzīmes-rēķini ar labības intervences noliktavas turētāja atzīmi par labības daudzumu un par kvalitātes atbilstību iesniegti aģentūrā. 

VI. Intervences uzkrājumu pārdošana

21. Intervences uzkrājumus aģentūra pārdod izsolē. Izsoli izsludina un piedāvājumus izskata aģentūra. Sludinājumā norāda pārdodamās labības kultūru, kvalitāti, daudzumu, glabāšanas vietu, izsoles sākumcenu, piedāvājuma iesniegšanas termiņu, izsoles vietu un laiku.

22. Izsoles sludinājuma teksts ietver aģentūras norādi par pārdodamās labības pārdošanu iekšējā vai ārējā tirgū.

23. Intervences uzkrājumus aģentūra pārdod intervences noliktavā atbilstoši preču piegādes noteikumu EXW (Incoterm 2000) nosacījumiem (ar pilnu priekšapmaksu), slēdzot līgumus ar izsoles uzvarētājiem.

24. Izsoles sākumcenu nosaka aģentūra.

25. Lai piedalītos izsolē, tiek noteikts drošības maksājums — 0,1 lats par katru piedāvājuma tonnu.

26. Iesniedzot aģentūrā izsoles pieteikumu, pretendents tam pievieno dokumentus, kas apliecina drošības maksājuma samaksu. 

VII. Intervences pasākumu finansēšana

27. Intervences pasākumus finansē no Zemkopības ministrijai piešķirtajiem līdzekļiem, kas paredzēti valsts labības rezerves iegādei un uzglabāšanai, kā arī no lauksaimniecības subsīdiju līdzekļiem valsts budžetā kārtējam gadam piešķirtās apropriācijas ietvaros.

28. Izdevumus, kas saistīti ar aģentūras administratīvo darbību, īstenojot intervences pasākumus, sedz no valsts budžeta šim mērķim paredzētās dotācijas vispārējiem ieņēmumiem un — zemkopības ministra noteiktajā apmērā — no atskaitījumiem no valsts labības uzkrājumu realizācijas apgrozījuma. 

VIII. Intervences pasākumu uzraudzība

29. Zemkopības ministrija līdz 2003.gada 1.jūnijam iesniedz Ministru kabinetā pārskatu par intervences rezultātiem.

30. Pēc aģentūras pieprasījuma labības pārdevējs uzrāda visus nepieciešamos dokumentus par pēdējiem trijiem gadiem, kas raksturo intervencei pakļautās labības apriti. 

IX. Noslēguma jautājumi

31. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2001.gada 5.jūnija noteikumus Nr.221 “Labības tirgus intervences noteikumi 2001./2002.gadā” (Latvijas Vēstnesis, 2001, 99.nr.; 2002, 10.nr.).

32. Noteikumi stājas spēkā ar 2002.gada 1.jūliju.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Zemkopības ministrs A.Slakteris

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 25. jūnija
noteikumiem Nr. 246

Iepērkamo graudu kvalitātes minimālie rādītāji

Zemkopības ministrs A.Slakteris

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 25. jūnija
noteikumiem Nr. 246

Pieteikums
labības pārdošanas intervencē 2002./2003. gadā

Zemkopības ministrs A.Slakteris

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!