• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Tautsaimniecības padomes sēdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2002., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63618

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.7

Par atļauju izsniegšanu iebraukšanai pilsētas pludmalē

Vēl šajā numurā

21.06.2002., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Tautsaimniecības padomes sēdi

Vakar, 20.jūnijā, Ekonomikas ministrijā notika kārtējā Tautsaimniecības padomes (TSP) sēde. Dienas kārtībā bija iekļauti vairāki būtiski jautājumi.

Par Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) sarunu gaitu, problēmām un ieguvumiem TSP locekļus informēja un uz jautājumiem atbildēja Andris Ķesteris, Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks, iestāšanās sarunu vadītājs. Šobrīd Latvija provizoriski slēgusi 27 sarunu sadaļas, un patlaban visaktuālākā ir lauksaimniecības sadaļa. Diskusijas laikā izkristalizējās nepieciešamība pēc skaidrojošas informācijas par procesiem ES, likumdošanu un sīkāka sarunu sadaļu skaidrojuma. Uzņēmējiem trūkst informācijas par to, kādos apstākļos tiem būs jāstrādā, kad Latvija būs ES kandidātvalsts. Uzklausot A.Ķestera ziņojumu un saņemot atbildes uz jautājumiem, TSP locekļi nolēma aicināt valdību piešķirt papildu līdzekļus Eiropas integrācijas birojam (EIB) sabiedrības informēšanai par ES un EIB sadarbībā ar uzņēmējus pārstāvošām organizācijām veidot informācijas kampaņu par nosacījumiem Latvijas uzņēmēju veiksmīgai konkurencei ES tirgus apstākļos. TSP novēlēja veiksmīgi slēgt arī atlikušās sarunu sadaļas.

Ar Ekonomikas ministrijas priekšlikumiem par mazo un vidējo uzņēmumu valsts atbalsta modeļa izveidi un ar paveikto 2001.gadā un 2002.gada pirmajā ceturksnī TSP locekļus iepazīstināja A.Buhārins, EM Uzņēmējdarbības departamenta direktors. Lai veiksmīgāk risinātu ar uzņēmējdarbības valsts atbalsta koordināciju saistītos jautājumus, EM ierosināja izveidot Uzņēmējdarbības politikas koordinācijas padomi. Taču TSP locekļi nepiekrita atkal jaunas institūcijas veidošanai un kā dialoga partneri piedāvāja Tautsaimniecības padomi un nozaru ekspertu padomes. Latvijas Attīstības aģentūras (LAA) ģenerāldirektors Māris Ēlerts iepazīstināja klātesošos ar valsts atbalsta mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) modeli Igaunijā, kas sekmīgi darbojas jau ilgāku laiku. Pēc diskusijām TSP locekļi nolēma lūgt LAA sagatavot plašāku materiālu par Igaunijas valsts atbalstu MVU. Ņemot vērā Igaunijas pieredzi, TSP sadarbībā ar EM izstrādās savus priekšlikumus MVU valsts atbalsta modelim Latvijā. Tāpat nolemts apkopot informāciju par esošajiem finansu resursiem MVU atbalstam un precizēt papildus nepieciešamo finansējumu MVU atbalsta modeļa īstenošanai, sākot ar 2003.gadu.

Kā trešais būtiskākais jautājums tika apspriesti TSP priekšlikumi diviem likumprojektiem — “Grozījumi likumā “Par iepirkumu valsts un pašvaldību vajadzībām”” (3.lasījumam) un “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām””(3.lasījumam). Pirmajā likumprojektā TSP ierosināja iepirkuma pamatnoteikumos iekļaut apakšpunktu, ka pasūtītājam katra kalendārā gada sākumā jāsniedz iepriekšējs paziņojums par valsts vai pašvaldību pasūtījumu, ja paredzamā līgumcena ir lielāka: būvdarbu veikšanai — par Ls 500 000; rūpnieciskai produkcijai — Ls 120 000 par katru iepirkumu; informācijas un komunikāciju tehnoloģiju programmu izstrādāšanai — par Ls 50 000. Apspriežot otro likumprojektu, TSP locekļi pauda neapmierinātību ar to, ka līdzšinējais dialogs ar Valsts ieņēmumu dienestu nav bijis veiksmīgs un TSP izteiktie priekšlikumi (kas ir ļoti svarīgi veiksmīgai uzņēmējdarbībai) nav ņemti vērā. Diskusijas rezultātā TSP nolēma sūtīt atkārtotas vēstules Saeimas frakciju priekšsēdētājiem un Saeimas Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai ar lūgumu sniegt TSP sagatavoto priekšlikumu izvērtējumu un informāciju par šo priekšlikumu tālākvirzību.

TSP sēdē, izskatot jautājumu par bieži sastopamo situāciju, ka par uzņēmumiem tiek nepamatoti iesniegti maksātnespējas pieteikumi, konstatēts, ka šādi gadījumi rodas saistībā ar nepilnībām Civilprocesa likumā un likumā “Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju”. Tāpēc TSP atzinīgi novērtēja Tieslietu ministrijas vēlmi izveidot darba grupu, kas izstrādātu priekšlikumus izmaiņām un papildinājumiem civilprocesuālajā likumdošanā maksātnespējas procesa pilnveidošanai un šķīrējtiesu nolēmumu pārsūdzēšanas procedūras uzlabošanai. Minētajā darba grupā pārstāvēt TSP viedokli tika pilnvarots A.Zicmanis.

Tautsaimniecības padomes  sekretariāts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!