• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Jāņu dienas lietavām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2002., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63524

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latviju labvēlīga vācieša acīm

Vēl šajā numurā

21.06.2002., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Jāņu dienas lietavām

Gatavojoties Līgo svētkiem, sinoptiķi iesaka jau laikus meklēt lietussargus un siltas jakas, jo Līgo dienā un Jāņos visā Latvijas teritorijā ir gaidāms lietus. Par laimi, tas nebūs ilgstošs. Būs arī diezgan vēss. Valsts hidrometeoroloģijas pārvaldes (VHP) sinoptiķe Laura Kārkliņa stāstīja, ka Līgo dienā lietus līs visā Latvijas teritorijā. Salīdzinot ar citiem novadiem, nedaudz mazāk līs Kurzemes pusē. Gaisa temperatūra 23. jūnijā dienas laikā visā Latvijā gaidāma ap 16–21 grādu. Arī Līgo svētku naktī joprojām būs apmācies un mākoņains. Visvairāk lietus gaidāms Vidzemes pusē – Cēsīs, Alūksnē, Gulbenē. Skaidroties sāks tikai nākamajā dienā. Arī 24. jūnijā būs vēsi – gaisa temperatūra iesils tikai līdz 18–23 grādiem.

Svētku dienās sinoptiķi sola arī visai nepatīkamu vēju un brāzmas. 23. jūnijā pūtīs dienvidaustrumu, dienvidu vējš ar ātrumu 4–9 metri sekundē. Visā Latvijā gaidāmas arī brāzmas ar ātrumu 13–14 metri sekundē. Svētku naktī būšot arī diezgan nepatīkams rietumu, ziemeļrietumu vējš ar brāzmām 8–12 metri sekundē. Tikai Jāņu dienā vējš sāks pierimt. Vasaras saulgriežos sāksies arī pērkona un lietusgāžu laiks. Šajā laikā Latvijai diezgan tuvu atrodas ciklona centri, tāpēc laika apstākļi ir ļoti mainīgi. Tas arī pamato teicienu – līst kā pa Jāņiem. Ilggadējie novērojumi liecina, ka nereti šajā periodā vienā dienā var nolīt pat visa mēneša norma.

Sinoptiķi novērojuši, ka pēdējo 40 gadu laikā visbiežāk Jāņu laikā ir lijis Kurzemes rajonā. Piemēram, Stendes un Saldus apkārtnē lietus Jāņos lijis 22 reizes. Vidzemes pusē sinoptiķi lietu Jāņos novērojuši 19 reizes, Zemgalē – 14, Latgalē – 13 reizes. Lietavas Jāņos sinoptiķi skaidro ar to, ka atmosfēras frontes saulgriežos kļūst aktīvākas. Īpaši tas raksturīgs rietumu apgabalos. Pavisam nedaudz lietus lijis 1989. gadā un 1993. gadā, ne piles nav bijis 1992. gadā.

 

“NEATKARĪGĀ RĪTA AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!