• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Informācija Par komisijām nododamajiem likumprojektiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.2002., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63478

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Prezidijā:
Lēmums par Saeimas 2002. gada 19. un 20. jūnija sēdes sasaukšanu un sēdes darba kārtību

Vēl šajā numurā

19.06.2002., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Par komisijām nododamajiem likumprojektiem

Pieci Sociāldemokrātu savienības frakcijas deputāti iesnieguši izskatīšanai Saeimā likumprojektu “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”” (reģ.nr.1310).

Likuma grozījumi paredz no nodokļa maksāšanas atbrīvot personas, kuru ienākumi nepārsniedz 960 latus gadā (mēnesī 80 latus). Nodokļa likme samazināta un diferencēta tiem maksātājiem, kuru ienākumi nepārsniedz 2400 latus gadā (mēnesī 200 latus). Nodokļa maksātājiem ar ienākumiem no 2400 līdz 4800 latiem gadā (mēnesī no 200 līdz 400 latiem) saglabājas esošā 25% nodokļa likme. Tālāk nodokļa procentu likme tiek pakāpeniski palielināta tikai tai ienākuma daļai, kas pārsniedz 4800 latus gadā (mēnesī 400 latus).

Pieci Sociāldemokrātu savienības frakcijas deputāti iesnieguši izskatīšanai Saeimā likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli”” (reģ.nr.1311).

Likuma grozījumi paredz vieglajiem automobiļiem un motocikliem nodokli aprēķināt atkarībā no automobiļa vecuma (automobiļiem, ne vecākiem par gadu, nodokļa likme ir 250 latu, gadu veciem – 200 latu, 2 gadus veciem – 150 latu utt.) un dzinēja darba tilpuma (ar palielinātu dzinēja darba tilpumu jāmaksā palielināts akcīzes nodoklis). Grozījumi arī nosaka, ka bezalkoholiskajiem dzērieniem (par 100 litriem) nodokļa likme ir divi lati, bet kafijai (par 100 kilogramiem) – 50 latu.

Pieci apvienības “Tēvzemei un Brīvībai/”LNNK frakcijas deputāti iesnieguši izskatīšanai Saeimā likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodošanu Latvijas aizsargu organizācijai” (reģ.nr.1322).

Tā kā sabiedriskajām organizācijām tiesības uz zemi var atzīt tikai ar īpašu likumu, likumprojekts paredz nodot Latvijas aizsargu organizācijai īpašumā bez atlīdzības zemes gabalu Rīgā, Daugavgrīvas ielā 27, kurš līdz 1940.gada 21.jūlijam uz 1938.gada 17.marta pirkuma līguma pamata piederēja aizsargu organizācijai.

Deviņi apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas deputāti iesnieguši izskatīšanai Saeimā likumprojektu “Par darījumiem ar lauksaimniecības un meža zemi” (reģ.nr.1321).

Likumprojekts nosaka kārtību, kādā veicami darījumi ar lauksaimniecībā un mežsaimniecībā izmantojamo zemi lauku apvidos. Tiek izvirzīta prasība zemes īpašuma tiesību pretendentam noteiktu laika posmu (vismaz desmit gadus) pastāvīgi dzīvot Latvijā vai būt reģistrētam kā nodokļu maksātājam Latvijā vismaz piecus gadus. Likumprojektā arī paredzēta kārtība, kādā par darījumiem ar zemi ir jāinformē sabiedrība un atbildīgās institūcijas. Turklāt kā obligāta noteikta darījumu reģistrēšana zemesgrāmatā.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija iesniegusi izskatīšanai Saeimā likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodošanu Latvijas Teātra darbinieku savienībai” (reģ.nr.1317).

Likumprojekts paredz nodot Latvijas Teātra darbinieku savienībai īpašumā bez atlīdzības zemes gabalu Rīgā, Dzirnavu ielā 135.

Juridiskā komisija iesniegusi izskatīšanai Saeimā likumprojektu “Grozījumi Saeimas kārtības rullī” (reģ.nr.1315).

Grozījumi nepieciešami, lai Saeimas kārtības rullī noteiktu procedūras kārtību, kas ir paredzēta 2002.gada 30.aprīlī Saeimā pieņemtajos grozījumos Satversmes 18.pantā.

Juridiskā komisija iesniegusi izskatīšanai Saeimā likumprojektu “Grozījumi Civillikumā” (reģ.nr.1319).

Likumprojekts paredz samazināt tiesu darba slodzi civillietu izskatīšanā, izņemot no tiesu kompetences mantojuma lietu izskatīšanu un nododot tās notāru kompetencē.

Juridiskā komisija iesniegusi izskatīšanai Saeimā likumprojektu “Grozījumi Civilprocesa likumā” (reģ.nr.1320).

Likumprojekts paātrinās civillietu izskatīšanu tiesās – tiks samazināta tiesu slodze, piedāvājot citus risinājumus strīdu izšķiršanai līdz tiesai, kā arī iestrādātas tādas normas, kas liedz pusēm novilcināt lietu izskatīšanu tiesā.

Izstrādāti arī grozījumi attiecībā uz civillietu sagatavošanu iztiesāšanai, saistību piespiedu izpildīšanu brīdinājuma kārtībā un aizmugurisko spriedumu, kā arī attiecībā uz mantojuma lietu izskatīšanas kārtību.

Juridiskā komisija iesniegusi izskatīšanai Saeimā likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nelikumīgi represēto personu reabilitāciju”” (reģ.nr.1316).

Grozījumi nepieciešami, lai likumā ieviestu nosacījumu par visu personu reabilitāciju, kuras notiesātas vai pret kurām krimināllietas izbeigtas, pamatojoties uz nereabilitējošiem apstākļiem, par darbībām, kas bija paredzētas Latvijas PSR kriminālkodeksa 59.pantā.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija iesniegusi izskatīšanai Saeimā likumprojektu “Grozījumi Valsts meža dienesta likumā” (reģ.nr.2524).

Grozījumi saskaņo Valsts meža dienesta likumu ar citiem normatīvajiem aktiem, kā arī paredz Valsts meža dienesta amatpersonām tiesības apturēt transportlīdzekļus, ja tiek pārkāpti meža apsaimniekošanu un izmantošanu regulējošie normatīvie akti uz uzņēmumu ceļiem, bet transportlīdzekļus, ko izmanto kokmateriālu transportam, arī uz pašvaldību ceļiem.

Ministru kabinets iesniedzis izskatīšanai Saeimā Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādāto likumprojektu “Par Latvijas Universitātes Satversmes grozījumiem” (reģ.nr.1312).

Likumprojekts apstiprina Latvijas Universitātes Satversmes grozījumus.

Ministru kabinets iesniedzis izskatīšanai Saeimā Finansu ministrijas izstrādāto likumprojektu “Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likums” (reģ.nr.1323).

Likumprojekts paredz ieviest Eiropas Savienības direktīvu prasības, piemēram, palielināt apdrošinātāju atbildības limitus, noteikt, ka apdrošinātāji brīvas konkurences apstākļos noteiks apdrošināšanas prēmiju apmērus, kā arī to samazināšanas un palielināšanas kārtību u.c. Likumprojekts arī paredz reorganizēt Satiksmes biroju par visu sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātajai apdrošināšanai licencēto apdrošinātāju veidotu Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroju atbilstoši ANO Eiropas Ekonomiskās komisijas Sauszemes transporta apakškomisijas rekomendācijā nr.5 un zaļās kartes sistēmas Biroju padomes konstitūcijā minētajām prasībām.

Ministru kabinets iesniedzis izskatīšanai Saeimā Finansu ministrijas izstrādāto likumprojektu “Grozījums Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā” (reģ.nr.1324).

Likumprojekts nosaka, ka Finansu un kapitāla tirgus komisija anulē licenci sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas veikšanai gadījumos, kad sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanai licencēts apdrošinātājs tiek izslēgts vai izstājas no Latvijas transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!