• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par šprotēm kā galveno eksportpreci. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2002., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63225

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Diena, kas neļauj mums aizmirst savas tautas traģēdiju

Vēl šajā numurā

14.06.2002., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par šprotēm kā galveno eksportpreci

Kārbiņas ar melno etiķeti un uzrakstu “Rīgas šprotes” ir viena no visvairāk eksportētajām Latvijas precēm. 2001. gadā tās tika pārdotas par 5,7 miljoniem ASV dolāru, liecina uzņēmuma “Brīvais vilnis” dati. 86,6% no eksportam sagatavotajām brētliņām tiek pārdotas Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Moldovas un Kazahstānas veikalos. Pārējās nopērk Lietuvā, Austrālijā, Amerikā, Vācijā, Čehijā un Slovākijā, pavisam maz arī Beļģijā, Zviedrijā, Somijā, Polijā un Grieķijā.

“Rīgas šprotes”, kas nacionālās svītrkodēšanas organizācijas “EAN Latvija” rīkotajā eksportpreču konkursā atzītas par ilggadējām līderēm, uz katru valsti aizceļo mazliet savādākā izskatā. Dānijā zivjēdāji vēlas viegli attaisāmas šprotu bundžas, kurām ir atslēga, savukārt NVS valstīs šādas bundžas nepērk, viņiem galvenais, lai šī padomju laika delikatese būtu nopērkama pēc iespējas lētāk. Lietuvā, kurā vairākums ir katoļticīgo, visvairāk “Rīgas šprotes” tiek ēstas gavēņa laikā Lieldienu gaidās. Amerikā šīs zivis ēd sentimenta dēļ – vairākums “Rīgas šprotu” pircēju ir emigranti no bijušās PSRS. Kamēr būs dzīva tā paaudze, kurai šprotes padomju gados bija īpašs gardums, mūsu zivīm aiz Latvijas robežas būs noiets. Pastāv šaubas, vai tie emigrantu bērni, kuri jau dzimuši un auguši brīvā tirgus apstākļos, pirks šprotes. Turklāt “Rīgas šprotes” kā jau visus konservus parasti pērk mazturīgie. Ceļoties iedzīvotāju labklājības līmenim, arī krievu emigranti aizvien biežāk izvēlas glīti safasētas, sasaldētas un no Portugāles, Spānijas vai Skandināvijas ievestas mencas, lašus, hekus. Apzinoties to, “Brīvais vilnis” cenšas strādāt pēc iespējas daudzveidīgāk. Uz Čehiju un Slovākiju tiek eksportēti vairāk nekā 40 no 58 dažādiem “Brīvā viļņa” produkcijas veidiem.

“Rīgas šprotes” vienmēr bijušas eksportpreču topā. Mainās topa saraksts, kura pašā virsotnē var būt gan kosmētikas uzņēmuma “Dzintars” lūpu pomāde, gan farmācijas uzņēmumu “Grindex” vai “Olainfarm” medikamenti, taču turpat kaut kur tuvumā vienmēr vēdī arī šprotu smarža.

 

“DIENAS” pielikums “SESTDIENA”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!