• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas balss gan Madridē, gan Vīnē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.06.2002., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63201

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

13.06.2002., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas balss gan Madridē, gan Vīnē

11.jūnijā Saeimas delegācija atgriezās no vizītēm Spānijā un Austrijā
S1.JPG (21900 bytes)
Austrijas Republikas federālais prezidents Tomass Klestils, Nacionālās padomes prezidents Heincs Fišers un Latvijas Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume Hofburgas pilī
Foto: Valdis Ziemelis — “Latvijas Vēstnesim”
S4.JPG (16981 bytes)
Latvijas Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas prezidents Pēters Šīders

Aizvakar, 11.jūnijā, pēc piecarpus dienu uzturēšanās ārzemēs, Rīgā atgriezās Saeimas priekš-sēdētājs Jānis Straume.

Vispirms viņš kopā ar Saeimas sekretāri Silviju Dreimani 7. un 8.jūnijā piedalījās otrajā Eiropas Savienības dalībvalstu un kandidātvalstu parlamentu vadītāju sanāksmē, kura šoreiz notika Madridē un kurā piedalījās arī Eiroparlamenta vadības pārstāvji, tostarp tā prezidents Pets Kokss. Novērtējot šīs apspriedes norisi un rezultātus, J.Straume sacīja:

— Galvenokārt šajā sanāksmē tika apspriesti jautājumi, kas skar tieši nacionālo parlamentu lomu nākotnes Eiropā, vērtējot caur to uzdevumu prizmu, ko pašlaik veic Eiropas Savienības Konvents. Jāatzīst, ka viedokļi bija dažādi. Es savā uzrunā sanāksmes dalībniekiem uzsvēru būtiskākās tēzes saistībā ar nacionālo parlamentu lomu pašlaik un turpmāk. Manuprāt, nebūtu jāveido kādas jaunas institūcijas parlamentārā līmenī, bet intensīvāk jāizmanto jau esošās iespējas. Kā piemēru minēju parlamentu Eiropas lietu komisiju jeb komiteju konferences, kuru mandāts ir pietiekami nozīmīgs. Kā zināms, Latvijā, piemēram, Saeimas Eiropas lietu komisija ir viena no svarīgākajām un atbildīgākajām, ja runājam par likumdošanas saskaņošanu ar Eiropas Savienības prasībām un sarunām par iestāšanos šajā organizācijā. Lielākā daļa parlamentu vadītāju bija līdzīgās domās, turklāt sanāksmes noslēguma ziņojumā tika uzsvērts, ka Eiropas integrācija nav vis pašmērķis, bet gan Eiropas pamatvērtību un demokrātijas stiprināšanas līdzeklis un ka nākotnes Eiropā nacionālajām valstīm ir jādod iespēja saglabāt un attīstīt savu identitāti, līdz ar to bagātinot mūsu kontinenta kopainu. Sanāksmes laikā Madridē man bija arī abpusēji lietderīgas tikšanās ar vairāku parlamentu vadītājiem — Igaunijas, Lielbritānijas un Slovākijas.

 

Pēc Spānijas apmeklējuma Saeimas priekšsēdētājs svētdien, 9.jūnijā, devās uz Vīni, sākot oficiālo vizīti Austrijas Republikā pēc šīs valsts Nacionālās padomes prezidenta Heinca Fišera ielūguma. Saeimas delegācijā bija arī Jānis Bunkšs, Helēna Demakova un Viola Lāzo. Vizītes laikā Jānim Straumem un pārējiem Saeimas deputātiem bija tikšanās ar Austrijas Republikas federālo prezidentu Tomasu Klestilu, parlamenta abu palātu — nacionālās padomes un Bundesrāta — prezidentiem Heincu Fišeru un Utu Barbaru Pīringeri, Nacionālās padomes Ārpolitikas komisijas locekļiem un parlamentā nodibināto Austrijas un Baltijas valstu draudzības grupu. Notika saruna ar Eiropas Padomes parlamentārās asamblejas prezidentu Pēteru Šīderu. Tika apmeklēta arī Latvijas vēstniecība Austrijā.

Rezumējot iespaidus par šo vizīti un atbildot uz “LV” jautājumiem, Jānis Straume teica:

— Šī vizīte bija samērā neilga, un tāpēc tās norise bija koncentrēta, taču, manuprāt, tā ļoti labi izdevās. Zīmīgi, ka austrieši patiešām pēdējos pāris gados savu uzmanību vairs neveltī tikai sev tuvajām Viduseiropas valstīm, bet arvien lielāku interesi izrāda arī par Ziemeļeiropas un Baltijas valstīm. Par to liecināja arī Austrijas federālā prezidenta Tomasa Klestila nesenā vizīte Latvijā aprīļa beigās. Vizītes laikā man radās pārliecība, ka Austrija noteikti atbalstīs visu desmit kandidātvalstu uzņemšanu Eiropas Savienībā jau nākamajā tās paplašināšanās kārtā. Par to izteicās it visi, ar ko mums iznāca tikties. Ir jūtama Austrijas liela interese par sadarbību ar mums gan politikā, gan ekonomikā, gan kultūrā. Līdz ar to šo vizīti vērtēju ļoti pozitīvi.

Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas prezidents Pēters Šīders izrādīja īpašu interesi par mūsu attiecībām ar Krieviju un Baltkrieviju, par mūsu nostāju Kaļiņingradas apgabala jautājumā.

Mintauts Ducmanis, “LV” Saeimas lietu redaktors

S2.JPG (24631 bytes) S3.JPG (24619 bytes)

Vīnes apskates laikā: Saeimas deputāti Jānis Bunkšs un Viola Lāzo, Austrijas Nacionālās padomes prezidents Heincs Fišers, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume un Latvijas vēstniece Austrijā Elita Kuzma; Latvijas vēstniece Austrijā Elita Kuzma, tulks, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume un Austrijas Nacionālās padomes prezidents Heincs Fišers
Foto: Valdis Ziemelis — “Latvijas Vēstnesim”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!