• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijai ir būtiska Ķīnas atbalstošā nostāja. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2002., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63096

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

11.06.2002., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijai ir būtiska Ķīnas atbalstošā nostāja

Vakar, 10.jūnijā, sākās Ķīnas Tautas Republikas prezidenta valsts vizīte Latvijas Republikā

K07.JPG (40290 bytes)
K01.JPG (21328 bytes) K02.JPG (15933 bytes)

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Ķīnas Tautas Republikas prezidenta oficiālās sagaidīšanas ceremonija Pils laukumā pie Rīgas pils 10.jūnijā

(augšējā attēlā); sirsnīgumā un draudzīgumā — Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Ķīnas Tautas Republikas prezidents Dzjans Dzemiņs Rīgas pils Ģerboņu zālē (apakšējā attēlā pa kreisi), Dzjans Dzemiņs parakstās Latvijas Valsts prezidenta Goda viesu grāmatā (apakšējā attēlā pa labi)

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 10. jūnijā, Rīgas pilī tikās ar Ķīnas prezidentu Dzjanu Dzemiņu. Sarunā Valsts prezidente atzinīgi novērtēja Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) atbalstu Latvijas centieniem iekļauties Eiropas Savienībā (ES), NATO, kā arī to, ka Ķīna neatzina Latvijas inkorporāciju PSRS un bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Latvijas neatkarību.

Latvijas prezidente norādīja uz abu valstu ekonomiskās sadarbības milzīgo potenciālu, atzīmējot iespējas, ko pavērtu t.s. jaunais Zīda ceļš un gaidāmā Latvijas iestāšanās ES. ĶTR prezidents apliecināja, ka Latvijas iestāšanās ES pavērs jaunas ekonomisko attiecību iespējas starp abām valstīm. ĶTR prezidents uzsvēra transporta un tranzīta nozares ekonomisko sakaru paplašināšanu. Viņš pateicās par Latvijas atbalstu Ķīnas uzņemšanai Pasaules tirdzniecības organizācijā un abu valstu attiecību veidošanu šīs organizācijas ietvaros.

V.Vīķe–Freiberga pauda Latvijas nostāju par “vienas Ķīnas” politiku, atzīmējot, ka atbalsta dialoga izvēršanu starp etniskajām, politiskajām, reliģiskajām grupām un autonomajiem apgabaliem. Prezidente atzīmēja, ka Latvijā ir liela interese par Ķīnas seno kultūru un tradīcijām.

Dz.Dzemiņs pauda Ķīnas atbalstu Latvijas centieniem ES, NATO, kā arī atzīmēja augsta līmeņa vizīšu svarīgumu divu valstu diplomātisko attiecību veicināšanā. ĶTR prezidents ielūdza V.Vīķi–Freibergu valsts vizītē apmeklēt Ķīnu.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:

Jūsu ekselence prezident Dzjana Dzemiņa kungs un Vana Jepina kundze! Jūsu ekselences vēstnieku kungi! Dāmas un kungi!

Šodien man ir patiess prieks un gandarījums sveikt jūs Latvijā, godātais prezidenta kungs. Jūsu vizīte ir pirmā Ķīnas valsts vadītāja vizīte mūsu zemē. Tas ir nozīmīgs notikums mūsu valstu un tautu attiecībās. Kaut arī kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas ir pagājis salīdzinoši neliels laiks, mēs esam gandarīti, ka Latvija var sekmīgi veidot sadarbību ar lielo Ķīnu Āzijas Tālajos Austrumos.

Šodien man ir patiess prieks un gandarījums sveikt jūs Latvijā, godātais prezidenta kungs. Jūsu vizīte ir pirmā Ķīnas valsts vadītāja vizīte mūsu zemē. Tas ir nozīmīgs notikums mūsu valstu un tautu attiecībās. Kaut arī kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas ir pagājis salīdzinoši neliels laiks, mēs esam gandarīti, ka Latvija var sekmīgi veidot sadarbību ar lielo Ķīnu Āzijas Tālajos Austrumos.

Latvijā ciena Ķīnas seno civilizāciju un kultūru, izprot Ķīnas nozīmīgo lomu mūsdienu pasaulē. Mēs redzam Ķīnas tautas panākumus, veicot lielas un sarežģītas reformas. Mēs apbrīnojam jūsu tautas strādīgumu un dinamismu. Ķīnas senā kultūra kopā ar šodienas panākumiem saimnieciskajā dzīvē liecina par lielas tautas ticību sev un savai nākotnei. Mēs Latvijā ticam, ka lielā Ķīna sekmīgi īstenos tās grandiozās iespējas, ko šodien sniedz jūsu atvērtība pasaulei. Senajam Ķīnas filozofam Laodzi pieder mūžam patiesi vārdi:

KINA6.JPG (19040 bytes)“Kas izprot citus, tam daudz prāta,

Kas izprot sevi, tas ir gudrs.”

Šī filozofiskā patiesība arī šodien kalpo mums kā labs ceļvedis, tiecoties pēc miera pasaulē un veidojot sadarbību starp pasaules tautām, valstīm un to vadītājiem.

Godātais prezidenta kungs! Dāmas un kungi!

Pagājušajā gadā mēs atzīmējām desmito gadadienu, kopš nodibinātas diplomātiskās attiecības starp mūsu valstīm. Šodien varu teikt, ka abu valstu attiecības attīstās sekmīgi, tās ir stabilas un konstruktīvas. Par to liecina aktīvais politiskais un diplomātiskais dialogs, ekonomiskās sadarbības pieaugums un kultūras sakaru paplašināšanās.

KINA7.JPG (21001 bytes)
KINA3.JPG (17947 bytes)
Ķīnas un Latvijas prezidentu tosts dinejas laikā Melngalvju namā 10.jūnijā (augšējā attēlā); Vaira Vīķe–Freiberga un Imants Freibergs Melngalvju namā sagaida Ķīnas Tautas Republikas prezidentu Dzjanu Dzemiņu

Atskatoties uz 1991.gadu, mēs Latvijā augstu vērtējam to, ka Ķīna jūsu vadībā bija viena no pirmajām pasaules valstīm, kas atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu. Un mēs esam pateicīgi Ķīnai par to, ka tā neatzina Latvijas inkorporāciju PSRS.

Ielūkojoties mūsu attiecību pamatprincipos, es gribētu uzsvērt, ka Latvija savā ārpolitiskajā darbībā seko “vienas Ķīnas” politikai. Apsveicot jūsu valsts atvērtību pasaulei, gribētos uzsvērt, ka Latvija atbalstīja Ķīnas iestāšanos Pasaules tirdzniecības organizācijā. Vienlaikus ar gandarījumu es atzīmēju uz savstarpējās cieņas pamatiem sākto dialogu humanitārajos jautājumos.

Jūsu valsts ir viena no svarīgākajiem aktieriem uz pasaules starptautisko attiecību skatuves. Tāpēc Latvijai ir būtiska Ķīnas atbalstošā nostāja Latvijas prioritātēm — mūsu valsts integrācijai Eiropas Savienībā un principiālajai virzībai uz transatlantiskajām organizācijām. Jūs atzīmējat, ka tā ir Latvijas suverēna izvēle un tiesības. Mēs augstu vērtējam šo jūsu valsts nostāju.

Mūsu šīsdienas sarunas un tikšanās vēlreiz apliecina, ka tiešām daudz ir paveikts, bagātinot un stiprinot draudzības saites starp Latviju un Ķīnu. Mūsu vadošās amatpersonas, ekonomiskās un kultūras dzīves vadītāji, diplomāti, zinātnieki, pilsētu mēri un masu mediju pārstāvji ir mērojuši garo ceļu viens pie otra. Mēs varam būt gandarīti, ka Latvija un Ķīna šodien nebūt vairs nav tik tālas, jo mūs vieno savstarpējas cieņas un sapratnes tilti.

Ar cerībām mēs raugāmies uz mūsu uzņēmējiem. Ekonomikas jomā arvien vēl daudz darāmā, lai izmantotu patiesi neizmērojamo sadarbības potenciālu. Jaunais gadsimts nāk ar Āzijas un Eiropas tranzīta koridora atvēršanos. Latvija kā Eiropas zeme kopā ar Ķīnu cer kļūt par vienu no šī grandiozā “Jaunā Zīda ceļa” projekta īstenotājiem.

Vienlaikus Latvijas un Ķīnas kultūru dialogs atver mūsu tautu sirdis, atklāj dziļākās vērtības, jūtas un cerības. Mūsu tautām ir kāds kopējs sakāmvārds: “Labāk vienu reizi redzēt nekā simt reizes dzirdēt.” Tāpēc es esmu priecīga, godātais prezidenta kungs, ka vizītes laikā jums ir iespēja iepazīt mūsu seno Rīgu un baudīt mūsu tautas viesmīlību.

Godātais prezidenta kungs, esmu pārliecināta, ka Latvijas un Ķīnas sadarbība jaunajā gadsimtā atvērs jaunas iespējas sadarbībai un nostiprinās draudzību starp mūsu tautām. Es uzsaucu tostu uz lielās Ķīnas tautas labklājību un nākotni! Uz Latvijas un Ķīnas tālāko sadarbību un mūsu tautu draudzību! Uz Jūsu veselību, prezidenta Dzjana Dzemiņa kungs un Vana Jepina kundze! Uz visu klātesošo veselību!

Tosts valsts vakariņās par godu Ķīnas Tautas Republikas prezidentam Dzjanam Dzemiņam Rīgā, Melngalvju namā, 2002.gada 10.jūnijā

Ķīnas prezidents Dzjans Dzemiņs:

KINA8.JPG (16314 bytes)Augsti godātā prezidente Vaira Vīķe–Freiberga! Cienījamais profesor Freiberga kungs! Ekselences! Dāmas un kungi!

Vispirms es vēlētos savas sievas, delegācijas un savā vārdā izteikt visdziļāko pateicību prezidentei V.Vīķei–Freibergai par viņas laipno viesmīlību un sirsnīgo uzrunu. Redzēt nozīmē ticēt. No pirmā brīža, kad mūsu kājas pieskārās skaistajai Latvijas zemei, mēs esam izteikti izjutuši Latvijas tautas patieso draudzību pret Ķīnas tautu. Es vēlētos izmantot šo izdevību, lai nosūtītu Ķīnas tautas sveicienus un laba vēlējumus draudzīgajai Latvijas tautai.

Redzēt nozīmē ticēt. No pirmā brīža, kad mūsu kājas pieskārās skaistajai Latvijas zemei, mēs esam izteikti izjutuši Latvijas tautas patieso draudzību pret Ķīnas tautu. Es vēlētos izmantot šo izdevību, lai nosūtītu Ķīnas tautas sveicienus un laba vēlējumus draudzīgajai Latvijas tautai.

Latvija var būt lepna par savu bagāto vēsturi un dižo kultūru. Jūsu tauta ir centīga, drosmīga, laipna un gudra. Mēs priecājamies par to, ka pēdējos gados Latvija ir pieredzējusi nepārtrauktu progresu savā tautsaimnieciskajā attīstībā, kultūrā, izglītībā un citās sabiedriskajās jomās. Jūs esat saglabājuši sociālo stabilitāti savā valstī. Jūsu tauta var dzīvot un strādāt mierā un laimē. Mēs ļoti ceram, ka Latvijas tauta gūs jaunus sasniegumus, ceļot savu valsti un veicinot reģionālo mieru un attīstību.

KINA2.JPG (20780 bytes)
Foto: Juris Krūmiņš — “Latvijas Vēstnesim”
Vakar, 10.jūnijā, Rīgas pils Zilajā foajē: Ķīnas Tautas Republikas prezidents Dzjans Dzemiņs un Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga

Dāmas un kungi! Mīļie draugi!

Visas valstis — lielas vai mazas, bagātas vai nabagas, varenas vai vājas — ir vienlīdzīgi starptautiskās sabiedrības locekļi. Katrai ir tiesības pašai neatkarīgi izvēlēties savu sociālo iekārtu un attīstības ceļu. Ķīna bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu un nodibināja diplomātiskās attiecības ar Latviju. Mēs atbalstām Latvijas centienus nostiprināt savu neatkarību, suverenitāti un teritoriālo neaizskaramību. Mēs respektējam Latvijas tautas izvēlēto attīstības ceļu, ņemot vērā tās nacionālos apstākļus, kā arī tās iekšzemes un ārvalstu politiku. Mēs izprotam jūsu vēlmi atgriezties Eiropā un iestāties Eiropas Savienībā. Lai gan Ķīna un Latvija atrodas katra savā Āzijas un Eiropas kontinenta malā, lielais attālums starp mūsu valstīm nav apslāpējis mūsu tautu vēlmi savstarpēji labāk iepazīties un paplašināt savas saites. Savstarpējā izpratne un uzticība ir vienmēr kalpojušas par pamatu mūsu valstu draudzīgajām saitēm un sadarbībai. Šīs vizītes laikā varējām pārliecināties par to, ka Ķīnai un Latvijai ir vienāds skatījums uz mūsu valstu divpusējām attiecībām un uz daudziem citiem svarīgiem jautājumiem, kur mums ir kopējas intereses. Esam vienojušies par vajadzību atrast jaunus sadarbības veidus starp mūsu valstīm. Esmu pārliecināts, ka ar mūsu kopējām pūlēm Ķīnas un Latvijas draudzības un sadarbības saites nostiprināsies šajā jaunajā gadsimtā.

Tagad es aicinu visus pacelt savas glāzes par Latvijas un tās tautas labklājību, par ciešākām draudzības un sadarbības saitēm starp Ķīnu un Latviju, par prezidentes V.Vīķes–Freibergas un profesora Freiberga veselību un par visu klātesošo draugu veselību! Priekā!

Tosts par godu Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas rīkotajām vakariņām Rīgas pilī 2002.gada 10.jūnijā

 

Latvijas Republikas Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas un Ķīnas Tautas Republikas prezidenta Dzjana Dzemiņa paziņojumi presei

Vaira Vīķe–Freiberga:

K10.JPG (21679 bytes)
Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kuns Cjuaņs preses īssaietā

— Dāmas un kungi, šodien man ir patiess prieks uzņemt Rīgas pilī Ķīnas valsts prezidentu un ļoti iespaidīgo delegāciju, kas viņu pavada šajā pirmajā tik augsta līmeņa Ķīnas vizītē Latvijā, kas iezīmē vēsturisku mirkli mūsu valstu diplomātisko attiecību vēsturē un arī mūsu diplomātisko attiecību līdz šim augstāko punktu. Kā Latvijas Valsts prezidente es vēlos izteikt lielu paldies Ķīnai un tās vadībai par atbalstu Latvijas suverenitātei. Par to, ka Ķīna nekad nav atzinusi Latvijas inkorporāciju Padomju Savienībā, un par to, ka Ķīna tūdaļ pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas atzina mūsu valsts suverenitāti un nodibināja ar mums diplomātiskas attiecības. Mūsu attiecības noritējušas savstarpējas cieņas gaisotnē. Latvija atzīst Ķīnas teritoriālo vienotību. Latvija atzīst mūsu attiecību pamatprincipu, ka viena valsts neiejaucas otras valsts iekšējās lietās. Latvija novērtē Ķīnas izpratni un atbalstu gan mūsu virzībai uz ES, gan arī mūsu vēlmei kļūt par NATO dalībvalsti. Ņemot vērā, cik ļoti svarīgas ir valsts vizītes divu valstu attiecību nostiprināšanā, Ķīnas prezidents mani laipni ielūdza ierasties valsts vizītē Ķīnā, un es viņa laipno ielūgumu esmu pieņēmusi. Es esmu pārliecināta, ka šī vizīte palīdzēs tālāk nostiprināt Ķīnas un Latvijas jau tā lieliskās attiecības. Ka nākotnē mēs varēsim vēl paplašināt sadarbību, kas ietvers gan dialogu humanitārajos jautājumos, gan arī sadarbību ekonomikā, kas vēl tikai aizsākusies. Es vēlos beigt ar pateicības vārdiem prezidenta kungam, ka viņš, būdams tik lielas valsts prezidents, uzskatīja par vajadzīgu pagodināt Latviju ar savu klātbūtni un atveda sev līdzi šo ļoti nozīmīgo delegāciju.

 

Dzjans Dzemiņs:

— Man ir liels prieks ierasties Latvijā. Pēc vairāku augsta līmeņa starptautisko apspriežu apmeklēšanas šodien sākas mana vizīte Latvijā. Man jau bija ļoti interesanta saruna ar Latvijas Valsts prezidentes kundzi un arī citām Latvijas amatpersonām. Mums ir liels prieks vērot Latvijas pēdējo gadu sasniegumus. Jums ir gan strauja ekonomikas attīstība, gan arī redzams, ka cilvēkiem ir samērā augsts dzīves līmenis. Mēs atbalstām Latvijas centienus iestāties ES un arī NATO. Mums Ķīnā ir tāds sens teiciens: “Viens labs darbs jāturpina ar otru labu darbu.” Tāpēc es uzaicināju Latvijas Valsts prezidenti ierasties valsts vizītē Ķīnā. Lai gan Latvijā esmu pavadījis tikai dažas stundas, es jau esmu ievērojis latviešu tautas sirsnīgās draudzības jūtas. Liels paldies par uzmanību!

 

Jānis Ūdris,  “LV” ārpolitikas redaktors

Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kuns Cjuaņs preses īssaietā

KINA4.JPG (17805 bytes) KINA5.JPG (19208 bytes)

Foto: Juris Krūmiņš — “Latvijas Vēstnesim”
Vakar, 10.jūnijā, Melngalvju nama Lībekas zālē pirms dinejas: Latvijas vēstnieks Ķīnā Einars Semanis, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, Ķīnas prezidents Dzjans Dzemiņs; Latvijas Ārlietu ministrijas Valsts protokola vadītājs Andrejs Dripe, Vaira Vīķe–Freiberga un Dzjans Dzemiņs

“LV” jautājums:

Kāpēc Ķīnas prezidents savu valsts vizīšu sēriju trīs Baltijas valstīs un Islandē izlēma sākt tieši Latvijā?

Kuns Cjuaņs:

— Tas ir ļoti labs jautājums. Lai uz to atbildētu, es gribu īsi atskatīties vēsturē. Jau tūlīt pēc Baltijas valstu neatkarības atjaunošanas Ķīna atzina arī Latvijas suverenitāti un nodibināja ar visām Baltijas valstīm diplomātiskās attiecības. Pagājušajā gadu desmitā notika ļoti strauja mūsu politisko un arī ekonomisko attiecību attīstība. Politikas jomā šo attīstību iezīmējušas augstākā līmeņa vizītes. Pēdējos gados strauji pieaudzis arī ekonomiskās sadarbības apjoms, kaut šeit vēl ir daudz neizmantotu iespēju. Strauji attīstās mūsu kontakti izglītībā, kultūrā un zinātnē. Lūk, tāpēc arī mūsu prezidents izvēlējās sākt savu valsts vizīšu sēriju tieši Latvijā, kas ir Baltijas valstu centrā.

Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga preses īssaietā

“LV” jautājums:

— Prezidentes kundze, mūsu valstis ir ļoti atšķirīgas gan pēc lieluma, gan politiskās sistēmas. Bet kas ir vienojošais starp mūsu valstīm?

V. Vīķe–Freiberga: — Šī Ķīnas prezidenta valsts vizīte apliecina, ka starptautiskā arēnā ikviena suverēna valsts ir līdztiesīga spēlētāja ar līdztiesīgu lomu. Šī vizīte pasvītro, ka, neraugoties uz patiešām milzīgo starpību Ķīnas un Latvijas izmēros, Ķīna uzskata par svarīgu šo pamatprincipu, ka katra suverēna valsts pelnījusi savu balsi starptautiskajā arēnā.

“LV” jautājums:

— Prezidentes kundze, vai jūs apmierina Latvijas un Ķīnas tirdzniecības pašreizējais apjoms, un vai jūs izmantosit arī savu valsts vizīti Ķīnā, kam jūs tātad esat jau piekritusi, mūsu ekonomisko kontaktu padziļināšanai, aicinot šajā vizītē piedalīties arī biznesmeņus?

V. Vīķe–Freiberga:

— Pēdējos pāris gados mūsu ekonomiskā sadarbība ir strauji attīstījusies, tomēr pagaidām vēl jāsaka, ka mūsu ekonomiskā sadarbība ir tikai sākuma stadijā. Latviešu uzņēmējiem pašiem būtu jāizrāda lielāka iniciatīva, lai ieinteresētu partnerus Ķīnā par Latvijas precēm un pakalpojumiem. Šādā kontekstā valsts vizīte, kurai brauktu līdzi arī ievērojama biznesmeņu delegācija, protams, būtu svētīga arī mūsu ekonomiskajām attiecībām.
K06.JPG (20982 bytes) K05.JPG (15702 bytes)

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV
Delegāciju sarunu laikā: Ķīnas prezidenta Dzjana Dzemiņa vadītā delegācija un Latvijas delegācijas pārstāvji — ekonomikas ministrs Aigars Kalvītis un Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Mārtiņš Bondars Foto: Arnis Blumbergs, “LV””

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!