• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latviju ķīnieša acīm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2002., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62932

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par prasmi nedzīvot vienai dienai

Vēl šajā numurā

07.06.2002., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latviju ķīnieša acīm

Ķīnas Tautas Republikas vēstniecības atašejs Džous Hongju:

Ķīnā studēju krievu valodu un kultūru. Ārlietu ministrija piedāvāja diviem studentiem doties uz Latviju mācīties latviešu valodu, un es pieteicos konkursam. Mācoties krievu kultūru, mums bija neliels priekšstats par bijušo Padomju Savienību un tās republikām. Zinājām, ka Latvija bija visattīstītākā no 15 republikām un atrodas pie Baltijas jūras.

No Ķīnas ieradāmies divi studenti. Man ļoti paveicās ar latviešu valodas skolotāju. Viņa prata iemācīt valodu. Tālāk jau bija treniņš, sarunājoties ar cilvēkiem. Nedomāju, ka ļoti labi protu latviešu valodu. Man vēl jāmācās un jāmācās. Vieglāk apgūt valodu palīdzēja tas, ka biju vidē, kur runā latviski. Sākums bija grūts, bet tagad, atskatoties uz paveikto, ir patiess gandarījums.

Arī krievu valodā rakstu un varu sarunāties. Tā nav viegla valoda. Lai arī uzskata, ka angļu valoda ir viegla, bet man ir barjera runāt angliski. Saprotu, ko runā, un varu pat lasīt angļu tekstus, bet baidos runāt. Jāteic, ka visdrošāk jūtos, kad runāju latviski. Tā man nesagādā nekādas problēmas. Kāpēc tā, nezinu.

Latvijā es jūtos labi un brīvi. Šeit dzīvoju vairāk nekā trīs gadus, un tā man vairs nav sveša zeme. Varbūt valodas zināšanas palīdz vieglāk iejusties šajā vidē. Varbūt ziemas ir pelēkākas un klusākas, bet sadzīves ziņā Latvijai un Ķīnai nav lielu atšķirību. Esmu iepazinis latviešu mentalitāti. Kādi ir latvieši? Negribu nevienu apvainot, bet man šķiet, ka šeit stiprākas ir taisni sievietes. Latviešiem nav viegli iegūt izglītību, jo studenti paši nopelna mācību maksu. Ķīnā studentiem par mācībām maksā vecāki. Viņiem atliek tikai mācīties. Domāju, ka mērķtiecīgi ir ne tikai ķīnieši, bet arī latvieši.

Man patīk Cēsis ar savām pilsdrupām, kur notiek operas uzvedumi un Imantdienas koncerti. Lai arī tā ir neliela pilsēta, tā ir kultūras pilsēta. Patīk arī Sigulda zelta rudens laikā. Un, protams, Jūrmala. Tā ir īpaša pilsēta. Jūrmala ir kūrortpilsēta, kas piesaista dažādu zemju tūristus. Šeit vislabāk var relaksēties pēc smagās darba dienas. Jūrmalā arī ziemā ir interesanti. Pirmo reizi jūru taču ieraudzīju šeit, Latvijā. Jūrmalā dzintara izstrādājumu veikaliņā jau esam pastāvīgi klienti. Ķīniešus interesē dzintars un tā izstrādājumi. Ķīnā diemžēl šobrīd pārdod Polijā ražotas dzintara rotas.

 

“RĪGAS BALSS” pielikums “JŪRMALA”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!