• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2002. gada 28. maija noteikumi Nr. 198 "Grozījumi Ministru kabineta 1997.gada 6.maija noteikumos Nr.171 "Noteikumi par kompensācijas aprēķināšanu bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem un maksas noteikšanu par īpašumā nodoto zemi pilsētās"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.05.2002., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62639

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.199

Eiropas nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju (Natura 2000) izveidošanas kritēriji Latvijā

Vēl šajā numurā

31.05.2002., Nr. 82

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 198

Pieņemts: 28.05.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.198

Rīgā 2002.gada 28.maijā (prot. Nr.22 10.§)
Grozījumi Ministru kabineta 1997.gada 6.maija noteikumos Nr.171 "Noteikumi par kompensācijas aprēķināšanu bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem un maksas noteikšanu par īpašumā nodoto zemi pilsētās"
Izdoti saskaņā ar likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās" 12.pantu
Izdarīt Ministru kabineta 1997.gada 6.maija noteikumos Nr.171 "Noteikumi par kompensācijas aprēķināšanu bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem un maksas noteikšanu par īpašumā nodoto zemi pilsētās" (Latvijas Vēstnesis, 1997, 114./115.nr.; 1998, 172./173.nr.; 1999, 256./257.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1.punktu šādā redakcijā:

"1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā:

1.1. aprēķina kompensācijas apmēru par bijušo zemes īpašumu;

1.2. izmaksā kompensāciju bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem;

1.3. nosaka maksu par īpašumā nodoto zemi pilsētās."

2. Izteikt 2.punktu šādā redakcijā:

"2. Kompensācijas apmēru par zemi aprēķina, pamatojoties uz tās tirgus vērtību līdz 1940.gada 21.jūlijam, kas norādīta:

2.1. uzziņās par zemesgabala tirgus vērtību;

2.2. zemes pirkuma līgumos;

2.3. hipotēku ierakstos zemesgrāmatās;

2.4. zemes kadastrālajos novērtējumos vai citos nekustamā īpašuma vērtēšanas dokumentos."

3. Papildināt noteikumus ar 2.1 punktu šādā redakcijā:

"2.1 Ja nav pieejami dati par attiecīgā zemesgabala tirgus vērtību līdz 1940.gada 21.jūlijam, kompensācijas apmēru aprēķina šādi:

2.11. izmanto tirgus cenu līmenim tuvināto zemes tirgus vērtību, ko nosaka, analizējot informāciju par nekustamo īpašumu tirgu līdz 1940.gada 21.jūlijam. Šo noteikumu 2.punktā minētajos dokumentos norādītās tirgus vērtības teritoriāli piesaista pilsētas apbūves plānam, apzina kompensējamā zemesgabala tuvumā esošo zemesgabalu tirgus vērtību un izpēta zemes vērtību noteicošos faktorus salīdzinājumā ar kompensējamo zemesgabalu. Vairākiem līdzīgiem zemesgabaliem aprēķina kvadrātmetra vidējo vērtību un attiecina uz kompensējamo zemesgabalu kā tirgus cenu līmenim tuvināto zemes tirgus vērtību;

2.12. ja atsevišķās teritorijās nav pieejama zemes tirgus vērtība, Valsts zemes dienests ierosina attiecīgajai pašvaldībai izstrādāt vēsturisko zemes vērtību zonējumu, pamatojoties uz zemes vērtību noteicošo faktoru izpēti pēc stāvokļa līdz 1940.gada 21.jūlijam. Vēsturisko zemes vērtību zonējumu izstrādā pašvaldība sadarbībā ar Valsts zemes dienestu;

2.13. bijušajām lauku apvidu zemēm, kas atrodas pašreizējās pilsētu teritorijas robežās, kompensācijas apmēru aprēķina pēc blakus esošo pagastu zemes vidējiem novērtējumiem ballēs saskaņā ar Kārtību, kādā bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem aprēķināma kompensācija par zemi lauku apvidos (apstiprināta ar Ministru Padomes 1993.gada 10.februāra lēmumu Nr.66)."

4. Izteikt 16.1 un 16.2 punktu šādā redakcijā:

"16.1 Zemes ieguvējam ir tiesības pirms zemes izpirkšanas līguma slēgšanas veikt priekšapmaksu privatizācijas sertifikātos atbilstoši zemes kadastrālajai vērtībai (turpmāk — priekšapmaksa), ja pilsētas zemes komisija ir sniegusi atzinumu zemes iegūšanai īpašumā par maksu un attiecīgā zemesgabala robežas nav nostiprinātas dabā.

16.2 Ja pēc zemes kadastrālo vērtību ietekmējošo datu precizēšanas no jauna noteiktā zemesgabala kadastrālā vērtība atšķiras no kadastrālās vērtības, kas noteikta, pamatojoties uz zemes komisijas atzinumu, papildu maksājumi netiek veikti un vērtību starpība netiek atmaksāta."

5. Izteikt 23.punktu šādā redakcijā:

"23. Neatgūtās zemes pašreizējās vērtības kompensāciju bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās" 12.panta pirmās daļas 2.punktā minētajos gadījumos aprēķina šo noteikumu 4., 5., 6., 7., 8. un 9.punktā noteiktajā kārtībā un termiņos, pamatojoties uz pilsētas zemes komisijas lēmumu (atzinumu). Kompensācijas apmēru aprēķina atbilstoši zemes kadastrālajam novērtējumam. Bijušie zemes īpašnieki (mantinieki), kuri piekrituši kompensācijas apmēra noteikšanai atbilstoši zemes kadastrālajam novērtējumam, pamatojoties uz pilsētas zemes komisijas lēmumu (atzinumu), kam pievienots zemes tiesiskā ieguvēja aizņemtās zemes robežu plāns vai skice, nevar pretendēt uz papildu kompensāciju, ja pēc konkrētā zemesgabala robežu nostiprināšanas dabā (kadastrālās uzmērīšanas) un lēmuma saņemšanas no jauna noteiktā zemesgabala kadastrālā vērtība atšķiras no kadastrālās vērtības, kas noteikta pirms zemesgabala kadastrālās uzmērīšanas."
Ministru prezidents A.Bērziņš

Ekonomikas ministrs A.Kalvītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!