• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija no putna lidojuma. Neatkārtojamā burvībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2002., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62612

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc principa: "Piedot nevar. Sodīt!"

Vēl šajā numurā

30.05.2002., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija no putna lidojuma. Neatkārtojamā burvībā

Fotogrāfijas muzejā aicina jauna izstāde “Latvija. Iezīmētas vietas”

Ir piepildījies cilvēces sapnis — pacelties gaisā, būt brīvam kā putnam un lidot, lidot, ļauties vēja glāstam un gleznainām ainavām, kas paveras tikai no debesu augstumiem.

Fotogrāfija piedzima laikā, kad ar gaisa baloniem ļaudis jau lidinājās virs pilsētām un laukiem. Pasaules fotovēstures grāmatās varam redzēt un lasīt par franču fotogrāfa Nadara fotogrāfiskajiem reisiem virs 19.gs. Parīzes.

Arī Latvijā kopš 20.gs.sākuma, bet īpaši no Pirmā pasaules kara laika ir zināmas fotogrāfijas, kuras uzņēmuši tie latviešu fotogrāfi, kas iesaukti cara armijas aviācijas daļās. Viens no tiem ir smiltēnietis Ernests Zaļkalns. Smalkā un respektablā fototehnika un Ložmetēju kalns no gaisa apskatāma fotogrāfijās jau kopš Latvijas Fotogrāfijas muzeja atklāšanas 1992.gadā.

Tagad ir īstenojies projekts “Latvija. Iezīmētas vietas”. Tās ir lielformāta krāsu fotogrāfijas, kuru autors ir Jānis Vītiņš — fotogrāfs, fotofirmas īpašnieks un nu jau arī pilots. Sadarbībā ar Latvijas Fotogrāfijas muzeju izstāde ieguvusi kultūrvēsturisku dimensiju, jo 40 fotoattēlos var apskatīt Rīgu un Latviju, kāda tā bija 20.gs. 20.un 30.gados, un šīs pašas vietas mūsdienās. Daži salīdzinājumi: 30. gadu aerofotogrāfijā redzamas Kokneses pilsdrupas un Pērses ieteka Daugavā. J.Vītiņa fotogrāfijā tās pašas pilsdrupas jau ir kā kuģis jūrā. Izstādē šādi salīdzinājumi ir vairāki.

Pats aizraujošākais mūsdienu fotogrāfijās izstādes apmeklētājiem ir atrast savu māju daudzkrāsainajā paklājā, ko var dēvēt arī par grafiku. Ēku jumtu krāsainību neapšaubāmi ir devis Latvijas neatkarības laiks, kad namu īpašnieki ķērās pie jumtu remontiem.

Arhitektiem šī izstāde ir kā medusmaize, jo 20.gadu aerofotogrāfiju nemaz tik daudz nav saglabājies. Tā kādā fotogrāfijā velti meklēt K.Valdemāra ielu, jo tādas toreiz vēl nebija. Izstāde tika komplektēta no Latvijas Kara muzeja fondiem, no privātkolekcijām un no fotogrāfa Andreja Berķa uzņēmumiem, kas atrodas Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājumā. Andrejs Berķis, dienot Latvijas armijā, konkrēti aviācijā kā fotogrāfs, 1927.gadā fotografējis no gaisa Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes bēres. Tas tika atklāts, pastkartes formāta fotogrāfijas palielinot minētajai izstādei. Tā paralēli veikts arī izpētes darbs, jo nevienai pirmskara gadu fotogrāfijai nebija atšifrējuma.

Izstāde ir interesanta visdažādāko profesiju pārstāvjiem — vides speciālistiem, ainavu kopējiem, māksliniekiem u.c.

Fotoprojekts, ko atbalsta Kultūrkapitāla fonds, ir dārgs prieks, un jāizsaka pateicība autoram Jānim Vītiņam, kurš ieguldījis lielu darbu izstādes tapšanā. Šāda koncepcija ar vēsturiskajām fotogrāfijām līdz šim Latvijā nav bijusi. Latvijas Fotogrāfijas muzejs gaida izstādes apmeklētājus līdz 2002.gada 7.jūlijam.

Pēteris Korsaks,  fotovēsturnieks un izstādes kurators, — “Latvijas Vēstnesim”

 
AI08.JPG (21707 bytes)
Rīga. Raiņa un Brīvības bulvāru rajons. 1927. gads
Foto: Andrejs Berķis
AI07.JPG (23735 bytes)
Rīga. Daugavgrīvas cietoksnis
Foto: Jānis Vītiņš
AI09.JPG (20305 bytes)
Rīga. Esplanāde. 1927. gads
Foto: Andrejs Berķis
AI06.JPG (42518 bytes)
Kolkas bāka
Foto: Jānis Vītiņš
AI11.JPG (20767 bytes)
Rīga. Daugava. Ap 1927. gadu
Foto: Andrejs Berķis
AI04.JPG (102487 bytes)
Turaidas pils
Foto: Jānis Vītiņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!