• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Viņi godam kalpo Latvijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2002., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62610

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

30.05.2002., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Viņi godam kalpo Latvijai

Šodien sākas Latvijas goda konsulu sanāksme

Šodien, 30. maijā, Rīgas Latviešu biedrības namā sāksies Latvijas Republikas goda konsulu pirmā sanāksme, kas ilgs divas dienas. Rīta cēlienā ar goda konsuliem tiksies ārlietu ministrs Indulis Bērziņš, pārrunājot mūsu valsts ārpolitikas aktualitātes kopumā. Pēc tam Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andris Ķesteris, Latvijas iestāšanās sarunu ar Eiropas Savienību (ES) vadītājs runās par eirointegrācijas aktualitātēm, bet Drošības politikas departamenta direktors Nils Jansons analizēs Latvijas virzību uz NATO. Sanāksmes dalībnieki šodien tiksies arī ar Ministru prezidentu Andri Bērziņu, kurš izvērtēs Latvijas iekšpolitikas aktualitātes un sabiedrības integrāciju. Pēcpusdienā goda konsuli apmeklēs Latvijas okupācijas muzeju, bet pievakarē viņus savā rezidencē pieņems Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Imants Freiberga kungs.

“Latvijas goda konsuli, izmantojot savu praktiskā darba pieredzi un kontaktus, ir snieguši un joprojām sniedz ievērojamu atbalstu Latvijas ārpolitisko mērķu īstenošanā, Latvijas starptautisko ekonomisko sakaru veicināšanā un attīstīšanā, kultūras un mākslas popularizēšanā,” teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā pirms goda konsulu sanāksmes. Ministrija īpaši uzsvērusi paša pirmā Latvijas goda konsula Nila Dālmana nopelnus Beļģijas Karalistē. Šo atbildīgo misiju viņš pilda jau kopš 1991. gada. Latvijas atjaunotās neatkarības pirmajos gados ar N.Dālmana atbalstu darbu Briselē sāka Latvijas diplomātiskā pārstāvniecība, goda konsuls daudz palīdzējis Latvijas Republikas un Beļģijas Karalistes divpusējo attiecību attīstīšanā, kā arī mūsu valsts attiecību veidošanā ar Eiropas Savienību un NATO. Nozīmīgs bijis N. Dālmana atbalsts, organizējot Latvijas politiķu un oficiālo pārstāvju pirmās vizītes Briselē 1991. gadā. Paplašinoties Latvijas diplomātisko pārstāvniecību tīklam Briselē, N.Dālmans sniedzis atbalstu Latvijas diplomātiem viņu darbībā Beļģijā un starptautiskajās organizācijās, kas darbojas Briselē. N.Dālmana galvenie darbības virzieni ir saistīti ar ekonomisko sakaru veicināšanu, kā arī kultūras un mākslas jautājumiem. Pērn Latvijas goda konsulam Beļģijā Nilam Dālmanam tika piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis.

Latvijas goda konsuli daudz darījuši un dara Latvijas amatpersonu vizīšu organizēšanā. Lielu ieguldījumu goda konsuli snieguši ekonomisko sakaru attīstīšanā.

Daudzi no goda konsuliem, paši būdami uzņēmēji, dažādos veidos sekmē ekonomisko kontaktu izveidi un attīstību. Piemēram, Latvijas goda konsuls Ēģiptes Arābu Republikā Saads el Agizi sniedzis ievērojamu palīdzību Latvijas un Ēģiptes Apvienotās ekonomiskās sadarbības komitejas darba organizēšanā. Arī Latvijas goda konsuls Turcijā Ahmets Arbatli, būdams viens no Ārvalstu investoru padomes locekļiem, aktīvi sekmējis Latvijas un Turcijas ekonomisko sadarbību, palīdzējis veidot kontaktus abu valstu uzņēmējiem.

Nozīmīgs ir arī Latvijas goda konsulu ieguldījums dažādu mūsu valsts kultūras projektu īstenošanā. Piemēram, ar Latvijas goda konsula Itālijā Frančesko Bambinas atbalstu mūsu operdziedātāji tiek regulāri aicināti piedalīties Sicīlijas Mūzikas draugu asociācijas rīkotajā konkursā. Austrijā ar goda konsula Karla Vindinga atbalstu sarīkotas daudzas Latvijas mākslas izstādes un mūziķu koncerti, kā arī mūsu baleta trupas viesizrādes un vijolnieces Baibas Skrides uzstāšanās.

Īpaša loma goda konsuliem ir kontaktu uzturēšanā ar latviešu kopienām viņu mītnes zemēs, piemēram, Austrālijā, Brazīlijā, Zviedrijā, ASV, Lielbritānijā un Kanādā. Te īpaši izceļams Emīla un Jāņa Roberta Dēliņu darbs Austrālijā jau kopš 1979. un 1986. gada.

Pašlaik Latvijai ārvalstīs ir astoņdesmit pieci goda ģenerālkonsuli un konsuli, taču jau tuvākajā laikā viņu skaits palielināsies. Tikko apstiprināti goda konsuli Velsā (Apvienotajā Karalistē) un ASV, tiek kārtotas formalitātes goda konsulu apstiprināšanai Armēnijā, Honkongā un Japānā.

Piektā daļa no Latvijas goda konsuliem ir latvieši. Visvairāk goda konsulu Latvijai ir Eiropas valstīs — piecdesmit pieci. Vācijā vien darbojas seši Latvijas goda konsuli, Francijā, un Norvēģijā — pieci, bet Zviedrijā un Polijā — pa četri. Āzijā ir piecpadsmit, Amerikas kontinenta valstīs — deviņi, Āfrikas valstīs — divi, Austrālijā — četri Latvijas goda konsuli.

Īpaši liela nozīme goda konsulu darbībai ir valstīs, kurās Latvijai nav savu diplomātisko pārstāvniecību un goda konsulāts ir vienīgā institūcija, kas sniedz konsulāro palīdzību un veicina šo valstu sadarbību ar Latviju. Šādas valstis ir Argentīna, Austrālija, Brazīlija, Dienvidāfrika, Ēģipte, Filipīnas, Gruzija, Indija, Jordānija, Kazahstāna, Libāna, Meksika, Pakistāna, Singapūra, Sīrija, Šrilanka, Taizeme un Venecuēla.

Sanāksme Latvijā notiek pirmoreiz, un tajā piedalīsies piecdesmit seši goda konsuli.

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!