• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2002. gada 28. maija noteikumi Nr. 208 "Noteikumi par mājsaimniecības ledusskapju un saldētavu marķēšanu un distances līgumā ietveramo informāciju". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2002., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62582

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.209

Noteikumi par mājsaimniecības veļas mazgāšanas mašīnu, veļas žāvēšanas mašīnu un kombinēto veļas mazgāšanas un žāvēšanas mašīnu marķēšanu un distances līgumā ietveramo informāciju

Vēl šajā numurā

30.05.2002., Nr. 81

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 208

Pieņemts: 28.05.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.208

Rīgā 2002.gada 28.maijā (prot. Nr.22, 23.§)

Noteikumi par mājsaimniecības ledusskapju un saldētavu marķēšanu un distances līgumā ietveramo informāciju

Izdoti saskaņā ar Patērētāju

tiesību aizsardzības likuma 10.panta

ceturto daļu un 21.panta pirmo daļu

1. Noteikumi nosaka Latvijas tirgū piedāvātos mājsaimniecības ledusskapjus, saldētavas un to savstarpēji kombinētas iekārtas, kurām nepieciešams sevišķs marķējums, to marķēšanas kārtību un distances līgumā ietveramo informāciju.

2. Noteikumi attiecas uz mājsaimniecības ledusskapjiem, saldēto pārtikas produktu uzglabāšanas kamerām, pārtikas produktu saldētavām un to savstarpēji kombinētām iekārtām, kas darbojas, izmantojot elektrību (turpmāk — iekārtas), izņemot iekārtas, kuras var darboties, izmantojot baterijas, akumulatorus vai citus līdzīgus enerģijas avotus. Noteikumi piemērojami arī iekārtām, kuras lieto citās darbības jomās, nevis mājsaimniecībā.

3. Aizliegts izplatīt iekārtas, kas neatbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām.

4. Lai patērētāju informētu par iekārtas elektroenerģijas, citu enerģijas veidu un nozīmīgu resursu patēriņu, kā arī sniegtu citu informāciju, kas nepieciešama, lai novērtētu iekārtas enerģijas vai citu nozīmīgu resursu patēriņu, ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs marķē ar etiķeti un nodrošina ar speciālu zīmi iekārtas, kuras paredzētas pārdošanai, nomai, pārdošanai uz kredīta vai demonstrēšanai.

5. Nav nepieciešams marķēt lietotas iekārtas vai iekārtas, kuru ražošana pārtraukta pirms šo noteikumu stāšanās spēkā.

6. Ekonomikas ministrija sadarbojas ar attiecīgo standartizācijas tehnisko komiteju un iesaka bezpeļņas organizācijai valsts sabiedrībai ar ierobežotu atbildību “Latvijas standarts” adaptējamo standartu sarakstu. Bezpeļņas organizācija valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Latvijas standarts” iesniedz publicēšanai laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” to harmonizēto Eiropas standartu sarakstu, kurus var piemērot šo noteikumu izpildei.

7. Lai varētu noteikt marķējumā sniegtās informācijas patiesumu, ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs izveido iekārtas tehnisko dokumentāciju. Dokumentācijā ietver šādu informāciju:

7.1. ražotāja, tā pilnvarotā pārstāvja vai importētāja nosaukums un adrese;

7.2. modeļa vispārīgs apraksts, lai to varētu precīzi identificēt;

7.3. rasējumi ar galvenajiem modeļa raksturlielumiem un to detaļu tehniskie zīmējumi, kuras ietekmē elektroenerģijas patēriņu;

7.4. testi, kas veikti saskaņā ar šo noteikumu 6.punktā minētajiem standartiem;

7.5. lietošanas pamācība (ja tāda ir).

8. Šo noteikumu 7.punktā minēto dokumentāciju atļauts aizstāt ar tehnisko dokumentāciju, kas par iekārtu izveidota, pamatojoties uz citiem normatīvajiem aktiem, ja tajā iekļauta visa šo noteikumu 7.punktā noteiktā informācija.

9. Ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs nodrošina, lai tehniskā dokumentācija piecus gadus pēc pēdējās iekārtas izgatavošanas ir pieejama tirgus uzraudzības iestādei inspicēšanai.

10. Šo noteikumu 4.punktā minēto etiķeti izgatavo atbilstoši šo noteikumu 1.pielikumā noteiktajam paraugam, ietverot paskaidrojumos noteikto informāciju. Etiķeti piestiprina iekārtas ārpusē uz priekšējās vai augšējās daļas labi saskatāmā vietā. Etiķetē ir paskaidrojošā daļa, kas ir vienāda visām noteikta veida iekārtām, un preces informācijas uzlīme, kas sagatavota katrai iekārtai.

11. Šo noteikumu 4.punktā minēto speciālo zīmi norāda visās iekārtas brošūrās un informatīvajās lapās. Ja iekārtai nepievieno brošūru vai informatīvo lapu, ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs norāda speciālo zīmi jebkurā citā iekārtas dokumentā. Speciālā zīme ir brīvi pieejama.

12. Speciālajā zīmē noteiktā formā norāda šādu informāciju:

12.1. ražotāja, tā pilnvarotā pārstāvja vai importētāja nosaukums vai preču zīme;

12.2. konkrētā modeļa identifikators;

12.3. iekārtas veids un kategorija atbilstoši Ministru kabineta 2000.gada 7.marta noteikumiem Nr.92 “Noteikumi par mājsaimniecības elektrisko ledusskapju un saldētavu energoefektivitāti un atbilstības novērtēšanu” (10.kategorijas iekārtām piegādātājs var izvēlēties iekārtas veida aprakstu);

12.4. modeļa energoefektivitātes klase saskaņā ar šo noteikumu 2.pielikumu. To norāda šādi: “Energoefektivitātes klase ... uz skalas no A (efektīvāk) līdz G (mazāk efektīvi)”;

12.5. uzraksts “Eiropas Kopienas ekomarķējums”. To norāda, ja attiecīgās iekārtas marķēšanai drīkst izmantot ekomarķējumu un ja informāciju sniedz tabulā (attiecīgās ailes virsraksts ir “Eiropas Kopienas ekomarķējums”, un ierakstā norāda ekomarķējuma zīmi (ziedu));

12.6. enerģijas patēriņš kilovatstundās gadā (24 stundas x 365). To norāda šādi: “Enerģijas patēriņš XYZ kWh/gadā, pamatojoties uz 24 stundu testa rezultātiem. Faktiskais enerģijas patēriņš atkarīgs no iekārtas atrašanās vietas un izmantošanas”;

12.7. svaigo pārtikas produktu uzglabāšanas nodalījuma (5 °C) tilpums, izņemot 8. un 9.kategorijas iekārtas; 2. un 10.kategorijas iekārtām katra nodalījuma tilpumu norāda atsevišķi;

12.8. saldēto pārtikas produktu uzglabāšanas nodalījuma tilpums, izņemot 1., 2. un 3.kategorijas iekārtas (3.kategorijas iekārtām norāda nodalījuma “Leduskaste” tilpumu); 2. un 10.kategorijas iekārtām katra nodalījuma tilpumu norāda atsevišķi;

12.9. saldēto pārtikas produktu uzglabāšanas nodalījuma apzīmējums ar zvaigznītēm (ja tāds ir);

12.10. uzraksts “Neapsarmo”. To var izmantot, ja iekārta atbilst šo noteikumu 6.punktā minētajiem standartiem;

12.11. drošums pret enerģijas padeves pārtraukšanu. To norāda ar vārdiem “Temperatūras paaugstināšanās laiks (Z) h”;

12.12. saldēšanas jauda (kg/24 h);

12.13. klimata klase (ja iekārta paredzēta darbībai mērenā klimata joslā, to var nenorādīt);

12.14. trokšņa līmenis (ja ražotājs vai importētājs vēlas to norādīt).

13. Ja iekārtai ir vairāk nekā viens svaigo pārtikas produktu uzglabāšanas nodalījums un viens saldēto pārtikas produktu uzglabāšanas nodalījums, papildus šo noteikumu 12.7., 12.8., 12.9., 12.10., 12.11., 12.12. un 12.13.apakšpunktā minētajai informācijai noteiktā secībā var norādīt informāciju par attiecīgajiem nodalījumiem. Ja iekārtas nodalījuma temperatūra neatbilst temperatūrai, kāda ietverta apzīmējumā ar zvaigznītēm, vai svaigo pārtikas produktu uzglabāšanas nodalījuma standarta temperatūrai (5 °C), norāda attiecīgo iekārtas nodalījuma temperatūru.

14. Speciālajā zīmē var norādīt krāsainu vai melnbaltu etiķetes kopiju. Papildus sniedz informāciju, kuru saskaņā ar šo noteikumu 12.punktu nepieciešams norādīt speciālajā zīmē.

15. Speciālajā zīmē norādīto informāciju var sniegt kā iekārtas aprakstu vai tabulā, kurā informāciju par vairākām viena ražotāja iekārtām norāda šo noteikumu 12.punktā noteiktajā secībā.

16. Ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs ir atbildīgs par sniegto datu precizitāti.

17. Ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs bez maksas piegādā etiķetes un speciālās zīmes mazumtirgotājiem un citām personām, kas pārdod, iznomā, pārdod uz kredīta vai demonstrē attiecīgās iekārtas. Ja etiķetes nav piegādātas, minētās personas nosūta ražotājam, tā pilnvarotajam pārstāvim vai importētājam attiecīgu pieprasījumu.

18. Ja iekārtas piedāvā pārdošanai, iznomāšanai vai pārdošanai uz kredīta, izmantojot distances saziņas līdzekļus, distances līgumā ietver un patērētājam izteiktajā piedāvājumā papildus informācijai, kas noteikta Ministru kabineta noteikumos par distances līgumu, sniedz šādu informāciju:

18.1. energoefektivitātes klase;

18.2. enerģijas patēriņš;

18.3. svaigo pārtikas produktu uzglabāšanas nodalījuma tilpums;

18.4. saldēto pārtikas produktu uzglabāšanas nodalījuma tilpums;

18.5. apzīmējums ar zvaigznītēm saskaņā ar šo noteikumu 12.9.apakšpunktu;

18.6. trokšņa līmenis saskaņā ar šo noteikumu 12.14.apakšpunktu.

19. Šo noteikumu 18.punktā minēto informāciju sniedz attiecīgajam distances saziņas līdzeklim piemērotā veidā. Informāciju norāda labi saskatāmā vietā un skaidri salasāmā veidā Ministru kabineta noteikumos par distances līgumu noteiktajā kārtībā.

20. Ja papildus šo noteikumu 18.punktā minētajai informācijai sniedz citu speciālajā zīmē norādīto informāciju, to norāda atbilstoši šo noteikumu 12.punktam.

21. Ja marķējums neatbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām, ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs novērš neatbilstību un izplata laboto etiķeti.

22. Ja marķējumā sniegtā informācija neatbilst pārbaudē iegūtajai informācijai, izdevumus, kas saistīti ar pārbaudes veikšanu, sedz ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs.

23. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2001.gada 23.janvāra noteikumus Nr.30 “Mājsaimniecības ledusskapju un saldētavu marķēšanas noteikumi” (Latvijas Vēstnesis, 2001, 15.nr.).

Ministru prezidents A.Bērziņš

Ekonomikas ministrs A.Kalvītis

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2002.gada 31.maiju.

1208 COPY.GIF (119100 bytes)

2208 COPY.GIF (167236 bytes)

3208 COPY.GIF (57350 bytes)

2.pielikums

Ministru kabineta

2002.gada 28.maija noteikumiem Nr.208

2.pielikums

DOC 26 kb

Ekonomikas ministrs A.Kalvītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!