• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrijas 2002. gada 17. aprīļa rīkojums Nr. 365 "Par Metodiskajiem norādījumiem par vienotā administratīvā dokumenta aizpildīšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.05.2002., Nr. 80 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62547

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas informācija

Par atļaujām aizsargājamo sugu īpatņu ieguvei

Vēl šajā numurā

29.05.2002., Nr. 80

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 365

Pieņemts: 17.04.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu ministrijas rīkojums Nr.365

Rīgā 2002.gada 17.aprīlī

Par Metodiskajiem norādījumiem par vienotā administratīvā dokumenta aizpildīšanu

1. Lai nodrošinātu Ministru kabineta 2002.gada 5.marta noteikumu Nr.94 “Preču deklarēšanas un vienkāršotās muitošanas kārtība” 28.punkta izpildi, apstiprinu “Metodiskos norādījumus par vienotā administratīvā dokumenta aizpildīšanu”.

2. Ar šo rīkojumu apstiprinātie metodiskie norādījumi stājas spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Finansu ministrs G.Bērziņš

 

Metodiskie norādījumi par vienotā administratīvā dokumenta aizpildīšanu

 

I. Vispārīgās prasības

Veidlapu izmantošana

1. Veidlapas un papildveidlapas, kas atbilst Ministru kabineta 2002.gada 5.marta noteikumu Nr.94 “Preču deklarēšanas un vienkāršotās muitošanas kārtība” 1., 2., 3. un 4.pielikumā sniegtajiem paraugiem, lieto, lai pieteiktu preces konkrētai muitas procedūrai vai citam muitas režīmam, ja normatīvajos aktos paredzēta tam pieteikto preču deklarēšana.

2. Šim nolūkam vienoto administratīvo dokumentu (turpmāk — VAD) komplektē no tiem formulāriem, kas vajadzīgi, lai nokārtotu muitas formalitātes, piesakot preces vienai vai vairākām secīgām muitas procedūrām. Vispārējā gadījumā formulārus ņem no astoņu formulāru komplekta, kura:

— 1.formulārs paliek muitas iestādē, kurā noformēta izvešanas procedūra vai uzsākta tranzīta procedūra;

— 2.formulāru izmanto statistikai valstī, no kuras preces tiek izvestas vai nosūtītas, un to nosūta uz Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk — VID) Galveno muitas pārvaldi;

— 3.formulāru atdod preču nosūtītājam vai izvedējam pēc muitas procedūras noformēšanas nosūtītāja muitas iestādē;

— 4.formulārs paliek saņēmēja muitas iestādē pēc tranzīta procedūras pabeigšanas un to nosūta VID Galvenajai muitas pārvaldei;

— 5.formulāru pēc tranzīta procedūras pabeigšanas nosūta atpakaļ nosūtīšanas muitas iestādei;

— 6.formulārs paliek muitas iestādē, kurā tiek noformēta preču ievešanas procedūra;

— 7.formulāru tranzīta un preču ievešanas procedūrās izmanto saņēmējas valsts statistikai;

— 8.formulāru atdod preču saņēmējam pēc muitas procedūras noformēšanas saņēmēja muitas iestādē.

3. Deklarēšanā izmantojamās formulāru kombinācijas, piesakot preces vienai procedūrai:

3.1. preču izvešanai, izvešanai pārstrādei vai atpakaļizvešanai — 1., 2. un 3.formulārs. Ja preču izvešanas gadījumā muitas iestāde, kurā tiek kārtotas preču izvešanas formalitātes, sakrīt ar muitas iestādi, caur kuru paredzēts preces izvest no Latvijas Republikas muitas teritorijas, atļauts aizpildīt VAD, izmantojot šādai procedūras noformēšanai paredzētos formulārus;

3.2. tranzīta procedūrai — 1., 4. un 5.formulārs;

3.3. muitas procedūrām, preces ievedot, — 6., 7. un 8.formulārs.

4. Ja preču izvešanas, izvešanas pārstrādei, izvešanas uz laiku vai atpakaļizvešanas gadījumā muitas iestāde, kurā kārto preču izvešanas formalitātes, nesakrīt ar muitas iestādi, caur kuru paredzēts preces izvest no Latvijas Republikas muitas teritorijas, jānoformē secīgās procedūras šādā kārtībā:

4.1. ja preču izvešana, izvešana uz laiku, izvešana pārstrādei vai atpakaļizvešana notiek saskaņā ar Muitas konvenciju par starptautiskajiem pārvadājumiem (TIR konvenciju), lietojot TIR karneti, jānoformē VAD 1., 2. un 3.formulārs, 44.ailē uzrādot noformētās TIR karnetes numuru;

4.2. ja preču izvešanu noformē ar VAD (bez TIR karnetes), saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 21.decembra noteikumu Nr.414 “Kārtība, kādā izpildāma muitas procedūra — izvešana (eksports)” 111.punktu atsevišķi jānoformē VAD 1., 2. un 3.formulāru preču izvešanas procedūrai un VAD T1B 1., 4. un 5.formulāru preču tranzīta procedūrai, piešķirot atšķirīgus numurus izvešanas VAD un tranzīta VAD. Preču izvešanas VAD C ailē jānorāda tranzīta VAD numurs un tranzīta VAD 40.ailē — izvešanas VAD numurs;

4.3. izvedot Latvijas preces, saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 21.decembra noteikumu Nr.414 “Kārtība, kādā izpildāma muitas procedūra — izvešana (eksports)” 111.punktu, ja to izvešanai paredzēti muitas maksājumi un tie netiek samaksāti pirms preču izvešanas, jāiesniedz galvojums muitas parāda segšanai, norādot to tranzīta VAD T1B;

4.4. izvedod ārvalstu preces, par kurām būtu jāmaksā muitas maksājumi, ja tās izlaistu brīvam apgrozījumam, jāiesniedz galvojums iespējamā muitas parāda segšanai, norādot to tranzīta VAD;

4.5. ja preču atpakaļizvešanu, izvešanu uz laiku, izvešanu pārstrādei noformē ar VAD (bez TIR karnetes), atsevišķi jānoformē VAD 1., 2. un 3.formulāru preču izvešanas procedūrai un VAD 1., 4. un 5.formulāru preču tranzīta procedūrai, piešķirot atšķirīgus numurus izvešanas VAD un tranzīta VAD.

5. Deklarētājiem atļauts izmantot privāti iespiestus formulāru komplektus, kombinējot attiecīgos formulārus, kas paredzēti konkrētajām muitas procedūrām, ar nosacījumu, ka tiem jāatbilst Ministru kabineta 2002.gada 5.marta noteikumu Nr.94 “Preču deklarēšanas un vienkāršotās muitošanas kārtība” 1., 2., 3. un 4.pielikumā sniegtajiem paraugiem.

6. Ja deklarāciju aizpilda ar datoru, deklarēšanai izmanto četru formulāru komplektus, kas atbilst Ministru kabineta 2002.gada 5.marta noteikumu Nr.94 “Preču deklarēšanas un vienkāršotās muitošanas kārtība” 2. un 4.pielikumā sniegtajiem paraugiem, kuros katra formulāra lietojums atbilst astoņu formulāru komplekta divu formulāru lietojumam: “1/6”, “2/7”, “3/8” un “4/5”.

Šajā gadījumā formulāru lietojuma numurus norāda, nosvītrojot to malā izvietotos ciparus, kas attiecas uz neizmantoto lietojumu.

7. Katru VAD komplektu veido tā, lai tad, kad ailēs ir jāieraksta identiska informācija, ko izmantos arī citās valstīs, preču izvedējs vai principāls to ieraksta 1.formulārā un tā automātiski tiek pārnesta uz visiem lietojamajiem formulāriem, izmantojot formulāru papīra paškopēšanās īpašību. Tomēr, ja kāda iemesla dēļ (piemēram, ja informācijas saturs atšķiras atkarībā no attiecīgās muitas procedūras noformēšanas pakāpes) informāciju nedrīkst nodot citām valstīm, ir jānodrošina, lai šī informācija paškopēšanas ceļā netiktu pārnesta uz attiecīgajiem formulāriem, ko izmantos citās valstīs.

8. Ja saskaņā ar Ministru kabineta 2002.gada 5.marta noteikumu Nr.94 “Preču deklarēšanas un vienkāršotās muitošanas kārtība” 15.4.apakšpunktā noteikto kārtību muitas deklarācijas tiek aizpildītas uz parasta papīra (neizmantojot iepriekš tipogrāfiski iespiestus formulārus), izmantojot elektroniskos datu apstrādes un pārraides līdzekļus, šīm deklarācijām pēc sava formāta ir jāatbilst visām Muitas likumā, Ministru kabineta 2002.gada 5.marta noteikumos Nr.94 “Preču deklarēšanas un vienkāršotās muitošanas kārtība” vai šajos metodiskajos norādījumos izvirzītajām prasībām, izņemot prasības par:

8.1. krāsu, kas izmantota iespiešanai;

8.2. kursīva burtu izmantošanu;

8.3. tranzīta informāciju saturošo aiļu krāsu fona iespiešanu.

 

 

VAD sniedzamās ziņas

9. Aizpildāmo aiļu skaits dažādu muitas procedūru gadījumos ir atšķirīgs.

10. Šajos metodiskajos norādījumos turpmāk noteiktie aizpildāmo aiļu saraksti nav attiecināmi uz muitas deklarācijas aizpildīšanu, piemērojot vienkāršoto deklarēšanu.

 

 

VAD izmantošanas noteikumi

11. VAD obligāti jāaizpilda ar tehnisku rakstāmierīci (datora printeri vai citu līdzīgu ierīci), ja veidlapu komplekts satur vienu vai vairākus formulārus, kurus paredzēts izmantot ne tikai Latvijas Republikā, bet arī kādā citā valstī. Lai ar rakstāmierīci formulārus varētu tehniski precīzi aizpildīt, tie jāievieto ierīcē tā, lai VAD 2.ailē ievadāmās informācijas pirmā zīme atrastos šīs ailes augšējā kreisajā stūrī.

12. Ja visi VAD formulāri ir paredzēti izmantošanai tikai Latvijas Republikā, tos atļauts aizpildīt, rakstot drukātiem burtiem ar roku, izmantojot pildspalvu, ja to pieļauj attiecīgā muitas iestāde. Tas attiecas arī uz informāciju, kura uzrādāma formulāros, kuri tiks izmantoti tranzīta procedūrām.

13. Formulāros nedrīkst būt dzēsumi un neskaidras vietas. Jebkuri labojumi izdarāmi, nosvītrojot nepareizo informāciju, ierakstot pareizo un apstiprinot tos ar savu parakstu. Labojumus skaidri, salasāmi apstiprina arī muitas iestādes amatpersona. Muitas amatpersona var pieprasīt iesniegt jaunu VAD labotā vietā.

Izdarot labojumus VAD, kas aizpildīts, ievadot datus muitas elektroniskajā datu apstrādes sistēmā, pēc labojumu ievadīšanas un to atkārtotas kontroles atļauts izdrukāt VAD uz balta papīra lapas atbilstoši Ministru kabineta 2002.gada 5.marta noteikumu Nr.94 “Preču deklarēšanas un vienkāršotās muitošanas kārtība” 15.4.apakšpunktam. Šo VAD izdruku pievieno sākotnējiem VAD formulāriem, un tā ir uzskatāma par muitas deklarācijas neatņemamu daļu.

VAD aizpildīšanai atļauts izmantot datortehniku, ja tiek stingri ievērotas Muitas likumā, Ministru kabineta 2002.gada 5.marta noteikumos Nr.94 “Preču deklarēšanas un vienkāršotās muitošanas kārtība”, kā arī šajos metodiskajos norādījumos izvirzītās prasības attiecībā uz formulāru paraugu, formātu, lietoto valodu, salasāmību, kā arī prasību, lai tajos nebūtu dzēsumu vai neskaidra teksta.

14. Deklarētājs aizpilda tikai tās VAD ailes, kas apzīmētas ar numuriem. Ar burtiem apzīmētās ailes ir paredzētas administratīvām vajadzībām, un tās aizpilda muitas amatpersonas. Uz formulāriem, kuriem jāpaliek muitas iestādē, ir jābūt deklarētāja paraksta oriģinālam.

15. Muitas iestādē iesniegta preču deklarētāja vai tā pilnvarota pārstāvja parakstīta deklarācija norāda, ka attiecīgā persona, kas deklarē minētās preces kādai noteiktai procedūrai, ir atbildīga par:

15.1. deklarācijā sniegto ziņu pareizību;

15.2. pavaddokumentu autentiskumu;

15.3. visu saistību ievērošanu attiecībā uz konkrētās muitas procedūras piemērošanu deklarētajām precēm.

16. Principāls vai tā pilnvarots pārstāvis uzņemas atbildību par visas informācijas sniegšanu tranzīta procedūras piemērošanai, ievērojot Ministru kabineta 1998.gada 8.septembra noteikumus Nr.339 “Kārtība, kādā izpildāma muitas procedūra — tranzīts”, kā tas paredzēts Muitas likumā, Līgumā par Baltijas kopējā tranzīta procedūru, Ministru kabineta 2002.gada 5.marta noteikumos Nr.94 “Preču deklarēšanas un vienkāršotās muitošanas kārtība” un šajos metodiskajos norādījumos.

17. Attiecībā uz tranzīta formalitātēm un formalitātēm, kas kārtojamas saņēmēja muitas iestādē, jāievēro, ka katras formalitāšu noformēšanā iesaistītās personas interesēs ir pārbaudīt iepriekšējās deklarācijas saturu. Ja persona konstatē esošo preču un par tām deklarācijā sniegto ziņu savstarpēju neatbilstību, tā par to nekavējoties ziņo muitas iestādei. Šajā gadījumā aizpilda jaunu VAD.

18. Lai nodrošinātu VAD datu apstrādes automatizācijas ar datortehniku, gadījumos, ja ailē uzrādāmās ziņas savstarpēji jāatdala ar atdalītājsimbolu, par šo simbolu jāizmanto “/” (slīpsvītra) vai arī “&”.

 

II. VAD ailēs uzrādāmā informācija

VAD aizpildīšana preču izvešanas procedūrām

19. Noformējot VAD preču izvešanai (eksportam), izvešanai uz laiku, izvešanai pārstrādei, atpakaļizvešanai, aizpilda šādas ailes:

1.ailes pirmo un otro apakšnodalījumu, 2., 3., 5., 6., 7., 8., 9., 11., 14., 16., 17., 17.a, 18., 19., 20., 21., 22., 23., 24., 25., 26., 28., 29., 31., 32., 33., 34.a, 35., 37., 38., 39., 40., 41., 44., 46., 47., 48., 49. un 54.aili.

20. Aiļu aizpildīšanas kārtība.

 

1.aile. Deklarācija

Ailes pirmajā apakšnodalījumā uzrāda apzīmējumu “EK”.

Ailes otrajā apakšnodalījumā saskaņā ar Ministru kabineta 2002.gada 5.marta noteikumu Nr.94 “Preču deklarēšanas un vienkāršotās muitošanas kārtība” 5.pielikuma kodiem ieraksta deklarācijas veida kodu (“1”, “2” vai “3”) atbilstoši preču izvešanas procedūrai.

 

2.aile. Nosūtītājs/eksportētājs

Ieraksta preču nosūtītāja/eksportētāja pilnu nosaukumu vai vārdu un uzvārdu, kā arī adresi. Ailes augšējā labajā stūrī uzrāda VID atzītu šīs personas identifikācijas numuru: fiziskajām personām — personas kodu, juridiskajām personām — nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru.

 

3.aile. Veidlapas

Ailē uzrāda veidlapu un papildveidlapu komplekta kārtas numuru attiecībā pret visu konkrētajā deklarācijā izmantoto veidlapu un papildveidlapu komplektu skaitu. Piemēram, ja ir viena veidlapa un divas papildveidlapas, veidlapā ieraksta “1/3”, pirmajā papildveidlapā —”2/3" un otrajā papildveidlapā — “3/3”.

Ja deklarācijā tiek uzrādīta informācija tikai par viena veida precēm (31.aile “Preces iepakojums un apraksts”), aili atļauts neaizpildīt.

 

5.aile. Preču skaits

Ailē uzrāda kopējo preču veidu skaitu, ko persona ir deklarējusi visās izmantotajās veidlapās un papildveidlapās. Preču skaitam ir jāatbilst aizpildāmo aiļu “Preču iepakojums un apraksts” (31.ailes) skaitam.

 

6.aile. Iepakojumu skaits

Ailē uzrāda kopējo preču vietu (iepakojumu) skaitu, kas veido deklarēto sūtījumu. Beramām kravām, šķidrumiem, elektroenerģijai, kā arī pārvietojot gāzi vai naftu pa cauruļvadiem, ailē uzrāda ciparu “1”.

 

7.aile. Uzziņas numurs

Vajadzības gadījumā ailē uzrāda konkrētās deklarācijas identificēšanai piešķirtu uzziņas numuru. Ja pēc vienkāršoto deklarāciju iesniegšanas tiek aizpildīta vispārīgā deklarācija, ailē uzrāda tās apzīmējumu “VDV”, vai apkopojošās deklarācijas gadījumā uzrāda apzīmējumu “VDA”, tad liek slīpsvītru (“/”) un konkrētās deklarācijas identificēšanai piešķirtu uzziņas numuru.

 

8.aile. Saņēmējs

Ailē ieraksta pilnu nosaukumu vai vārdu un uzvārdu, kā arī adresi juridiskajai vai fiziskajai personai, kurai preces tiek piegādātas.

 

9.aile. Atbildīgais par finansu jautājumiem

Ja atbildīgais par finansu jautājumiem ir juridiskā persona, ailē ieraksta pilnu uzņēmuma nosaukumu, kā arī adresi, ailes augšējā labajā stūrī uzrāda nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru. Ja atbildīgais par finansu jautājumiem ir fiziskā persona, ailes augšējo labo daļu neaizpilda, bet ailē ieraksta vārdu, uzvārdu, personas kodu un adresi. Atļauts uzrādīt arī citus minēto personu precizējošus datus (piemēram, bankas konta rekvizītus). Ja minētā fiziskā persona nav reģistrēta Latvijas Republikā — ziņas par personas identifikācijas dokumentu.

 

11.aile. Tirgojošā valsts

Ailē uzrāda šo metodisko norādījumu 1.pielikumā sniegto kodu valstij, kuras teritorijā reģistrēta persona, ar kuru nosūtītājs ir noslēdzis piegādes līgumu.

 

14.aile. Deklarētājs/pārstāvis

Ailē uzrāda ziņas par deklarētāju. Ja deklarētājs preces deklarē sev, ailē ieraksta tekstu “uzņēmums deklarē sev, skat. 9.aili”. Ja deklarētājs ir fiziskā persona, ailē ieraksta “fiziskā persona, skat. 9.aili”. Ja deklarāciju aizpilda muitas brokers, ailē ieraksta pilnu brokera firmas nosaukumu, bet ailes augšējā labajā stūrī uzrāda VID izsniegtās reģistrācijas apliecības numuru.

 

16.aile. Izcelsmes valsts

Ailē ieraksta preču izcelsmes valsts saīsinātu nosaukumu. Ja deklarācijā ir iekļautas preces ar dažādu izcelsmi, ailē ieraksta vārdu “dažādas”. Ja preču izcelsme netiek dokumentāri apliecināta, ailē ieraksta vārdu “nezināma”. VAD aizpildīšanā, izmantojot datu apstrādes sistēmu, šo aili neaizpilda.

 

17.aile. Saņēmēja valsts

Ailē ieraksta tās valsts saīsinātu nosaukumu, kurai preces paredzētas.

17.a ailē uzrāda šo metodisko norādījumu 1.pielikumā sniegto kodu valstij, kurai paredzētas preces.

 

18.aile. Transportlīdzekļa apraksts un piederība izbraucot

Ailes kreisajā iedaļā uzrāda transportlīdzekļa (autotransporta, kuģa, dzelzceļa vagona, lidmašīnas), kurā preces ir iekrautas pēc izvešanas formalitāšu noformēšanas, reģistrācijas numuru un/vai nosaukumu. Ailes labajā iedaļā uzrāda transportlīdzekļa valstisko piederību (vai arī transportlīdzekļa, kas velk citus, ja tādi ir, piederību), izmantojot kodus, kas sniegti šo metodisko norādījumu 1.pielikumā.

Ja izmanto vilcēju un piekabi ar atšķirīgiem reģistrācijas numuriem, uzrāda vilcēja un piekabes reģistrācijas numurus un vilcēja valstisko piederību.

Pasta sūtījumiem vai pārvadājumiem ar stacionārām transportiekārtām reģistrācijas numurus vai valstisko piederību neuzrāda.

Dzelzceļa pārvadājumu gadījumā valstisko piederību neuzrāda.

 

19.aile. Konteiners

Pamatojoties uz izvešanas formalitāšu kārtošanas laikā pieejamo informāciju, ailē sniedz ziņas par konteineru izmantošanu, kad preces šķērso Latvijas Republikas robežu. Ailē uzrāda “0”, ja preces netiek transportētas konteinerā, “1” — ja preces tiek transportētas konteinerā.

 

20.aile. Piegādes nosacījumi

Izmantojot šo metodisko norādījumu 2.pielikumā sniegtos kodus, ailē sniedz ziņas par darījuma līguma galvenajiem nosacījumiem. Ailes kreisajā iedaļā uzrāda piegādes nosacījumu kodu, labajā iedaļā uzrāda nosaukumu ģeogrāfiskajai vietai, līdz kurai darbojas uzrādītie nosacījumi.

 

21.aile. Transportlīdzekļa apraksts robežas šķērsošanas vietā

Ailes kreisajā iedaļā uzrāda aktīvā transportlīdzekļa (autotransporta, kuģa, dzelzceļa vagona, lidmašīnas), kurā paredzēts preces pārvietot pāri Latvijas Republikas muitas robežai, reģistrācijas numuru un/vai nosaukumu. Ja deklarācijas aizpildīšanas brīdī transportlīdzekļa reģistrācijas numurs vai nosaukums nav zināms, to atļauts neuzrādīt. Ja izmanto vilcēju un piekabi ar atšķirīgiem reģistrācijas numuriem, ieraksta vilcēja un piekabes reģistrācijas numurus.

Ailes labajā iedaļā uzrāda aktīvā transportlīdzekļa valstisko piederību, izmantojot šo metodisko norādījumu 1.pielikuma kodus.

Pasta sūtījumiem, kā arī pārvadājumiem ar stacionārām transportiekārtām reģistrācijas numurus vai valstisko piederību neuzrāda.

Dzelzceļa pārvadājumu gadījumā valstisko piederību neuzrāda.

Izmantojot kombinētos transportlīdzekļus vai vairākus transportlīdzekļus, aktīvais transportlīdzeklis ir tas, kas pārvieto visu sastāvu. Piemēram, ja kravas automobilis atradīsies uz kuģa, aktīvais transportlīdzeklis ir kuģis, bet vilcēja un piekabes gadījumā aktīvais transportlīdzeklis ir vilcējs.

 

22.aile. Valūta un kopējā summa faktūrā

Izmantojot šo metodisko norādījumu 1.pielikuma kodus, ailē uzrāda valūtu, kādā sastādīts preces vērtību apliecinošais dokuments, un ieraksta tajā uzrādīto visu deklarēto preču kopīgo vērtību šajā valūtā. Ja darījums tiek veikts, izmantojot ārvalstu valūtu, kurai Latvijas Banka nav noteikusi valūtas kursu, uzrāda valūtas kodu XUS, veicot pārrēķinus no izmantotās ārvalstu valūtas USD. Valūtas kursa pārrēķins deklarācijai jāpievieno rakstiski, to apstiprinot ar deklarētāja parakstu un tā atšifrējumu.

 

23.aile. Valūtas kurss

Ailē uzrāda Latvijas Bankas noteikto kursu preces vērtību apliecinošajā dokumentā uzrādītajai valūtai attiecībā pret tādu ārvalstu valūtas vienību skaitu, kā to publicējusi Latvijas Banka. Valūtas kursu uzrāda ar četrām zīmēm aiz komata. Latvijas Bankas noteiktā valūtas kursa noapaļošanai jāizmanto šāds algoritms: ja piektais cipars aiz komata ir pieci vai lielāks, tad ceturtais cipars aiz komata jānoapaļo par vienu vienību uz augšu, ja mazāks par pieci — ceturtais cipars aiz komata atstājams nemainīts.

 

24.aile. Darījuma raksturs

Izmantojot šo metodisko norādījumu 3.pielikuma kodus, ailē uzrāda ziņas par darījuma raksturu.

 

25.aile. Transporta veids uz robežas

Izmantojot šo metodisko norādījumu 4.pielikuma kodus, uzrāda aktīvā transportlīdzekļa veidu, ar kuru paredzēts preces izvest no Latvijas Republikas muitas teritorijas (uzrāda 21.ailē aprakstītā transportlīdzekļa transporta veida kodu).

 

26.aile. Iekšējā transporta veids

Izmantojot šo metodisko norādījumu 4.pielikumā sniegtos kodus, uzrāda transportlīdzekļa veidu, kurā preces iekrautas, pabeidzot muitas formalitāšu noformēšanu.

Šo aili neaizpilda, ja preču izvešanas formalitātes tiek noformētas muitas iestādē uz Latvijas Republikas muitas robežas.

 

28.aile. Finansu un banku dati

Aili aizpilda, ja ar deklarētajām precēm saistītie muitas maksājumi netiek nokārtoti pirms preču izlaišanas. Ailē uzrāda ziņas par darījuma finansiālo formalitāšu kārtošanā iesaistīto banku (bankas kodu un nosaukumu) un attiecīgo bankas konta numuru. Ja muitas parāda segšanas nodrošinājumam tiek izmantots kāds galvojuma veids, uzrāda galvojuma veida kodu atbilstoši šo metodisko norādījumu 10.pielikumam. Ja attiecīgajam kodam tas paredzēts šajā pielikumā, pēc koda uzrāda šim galvojuma veidam papildus sniedzamās ziņas. Atsevišķās ziņas atdala ar atdalītājsimbolu.

 

29.aile. Muitas iestāde uz robežas

Ailē uzrāda muitas iestādes, caur kuru paredzēts preces izvest no Latvijas Republikas muitas teritorijas, kodu un nosaukumu.

Ja preces paredzēts izvest no Latvijas Republikas ar dzelzceļa transportu, jāuzrāda muitas iestādes kods un nosaukums, kurā reāli tiek veikta muitas kontrole, preces izvedot no Latvijas Republikas. Preču vilcienu gadījumā jāuzrāda ziņas par preču pieņemšanas—nodošanas staciju, bet pasažieru vilcienu gadījumā — pasažieru staciju.

 

31.aile. Preču iepakojums un apraksts; marķējums un numerācija, konteinera numurs (–i); skaits un veids

Ailē uzrādāmos dažādos ziņu veidus ieraksta atsevišķās rindiņās. Atļauts vienā rindiņā uzrādīt vairāku veidu ziņas. Tādā gadījumā ziņu veidus atdala, izmantojot atdalītājsimbolu.

Ailē ieraksta iepakojuma marķējuma atzīmes, numurus, skaitu, veidu un materiālu, neiepakotu preču gadījumā ieraksta deklarēto preču skaitu vai beramas kravas gadījumā — vārdus “beramā krava”. Lai paātrinātu muitas kontroli, ziņas par iepakojuma veidu atļauts uzrādīt, izmantojot šo metodisko norādījumu 11.pielikumu.

Ailē sniedz deklarēto preču aprakstu. Aprakstā ietver ziņas preču identificēšanai. Preču aprakstam jābūt pietiekami precīzam, lai tās varētu klasificēt saskaņā ar 33.ailē “Preces kods” uzrādāmo informāciju. 31.ailē uzrāda arī informāciju par jebkuriem īpašiem noteikumiem attiecībā uz minētajām precēm, ja to paredz normatīvie akti.

Ja 19.ailē “Konteiners” uzrādīts “1”, t.i., tiek izmantots konteiners (–i), uzrāda konteineru numurus. Ja tiek izmantoti vairāk nekā četri konteineri, to numurus uzrāda uz atsevišķas papīra lapas. Konteineru numuru sarakstu ar savu parakstu un tā atšifrējumu apstiprina deklarētājs.

 

32.aile. Preces numurs

Ailē ieraksta preces kārtas numuru attiecībā pret kopējo veidlapās un papildveidlapās deklarēto preču skaitu, kā tas aprakstīts 5.ailes aizpildīšanas norādījumos. Ja deklarācija ietver tikai vienu preču veidu, ieraksta skaitli “1”.

 

33.aile. Preces kods

Attiecīgās preces kodu uzrāda saskaņā ar Ministru kabineta 2002.gada 5.marta noteikumu Nr.94 “Preču deklarēšanas un vienkāršotās muitošanas kārtība” 5.pielikumā izvirzītajām prasībām.

Ailes pirmajā apakšnodalījumā uzrāda preces koda pirmos astoņus ciparus atbilstoši Latvijas kombinētajai nomenklatūrai.

Ailes otrajā apakšnodalījumā uzrāda divas nulles vai precei atbilstošā Eiropas Kopienas integrētā tarifa (TARIC) koda devīto un desmito ciparu, ja to izmantošanu paredz normatīvie akti.

Ailes trešajā apakšnodalījumā ir četras zīmes. Šeit norāda kodus, ja tādi paredzēti papildu pasākumu apzīmēšanai.

Ailes ceturtais apakšnodalījums — Eiropas Kopienas integrētā tarifa papildkods (četras zīmes) — aizpildāms atbilstoši Eiropas Kopienas integrētā tarifa kodam, ja to izmanto Latvijas Republikā.

Ja normatīvajos aktos nav paredzēts norādīt kodu ailes trešajā vai ceturtajā apakšnodalījumā, attiecīgajā apakšnodalījumā ieraksta “XXXX”.

Ailes piektajā apakšnodalījumā uzrāda Latvijas kombinētās nomenklatūras koda pēdējo ciparu un papildu kodus, kuri norāda preces īpašības, kuras izmanto akcīzes nodokļa vai dabas resursu nodokļa likmes noteikšanai.

Ja ailes trešajā, ceturtajā un piektajā apakšnodalījumā norādāmie kodi nav jāizmanto, šos apakšnodalījumus neaizpilda.

 

34.aile. Izcelsmes valsts kods

Izmantojot šo metodisko norādījumu 1.pielikuma kodus, 34.ailes (a) iedaļā uzrāda kodu, kas atbilst 16.ailē uzrādītajai valstij. Ja 16.ailē ir ierakstīts vārds “dažādas”, ieraksta attiecīgās preces izcelsmes valsts kodu. Ja izcelsmes valsts netiek dokumentāri apliecināta, uzrāda kodu “XX”.

Ja tiek uzrādīti dokumenti, kas apliecina, ka preču izcelsme ir Eiropas Savienība, konkrētās Eiropas Savienības dalībvalsts kodu uzrāda, izmantojot citu deklarētāja rīcībā esošo papildu informāciju.

Ailes (b) sadaļu neaizpilda.

 

35.aile. Svars bruto (kg)

Ailē ieraksta 31.ailē aprakstīto preču bruto svaru kilogramos ar precizitāti līdz divām zīmēm aiz komata. Bruto svars ir kopējais preču un visa to iesaiņojuma svars, izņemot konteinerus un citas transporta iekārtas.

 

37.aile. Procedūra

Izmantojot šo metodisko norādījumu 5.pielikuma muitas procedūru kodus un to izmantošanas kārtību, ailes kreisajā iedaļā uzrāda četru ciparu kodu, kurā pirmie divi cipari norāda pieprasīto muitas procedūru, bet otrie divi — iepriekšējo muitas procedūru, kurai preces tika pakļautas. Atļauts izmantot tikai četru ciparu kodus saskaņā ar šo metodisko norādījumu 13.pielikumu (“Atļautie muitas procedūru kombināciju kodi”).

Ja deklarētājs pretendē uz normatīvajos aktos paredzētajiem atbrīvojumiem no muitas maksājumiem vai uz šo maksājumu samazinātu likmju piemērošanu, kā arī, ja preces atrodas VID institūciju kontrolē normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, deklarācijas noformēšanā lieto procedūru raksturojošus papildkodus. Šajā gadījumā ailes labajā iedaļā atbilstoši šo metodisko norādījumu 14.pielikumam uzrāda trīsciparu papildkodu, kas precizē normu, kurā noteikti minētie muitas maksājumu atvieglojumi.

 

38.aile. Svars neto (kg)

Ailē ieraksta 31.ailē aprakstīto preču tīrsvaru kilogramos ar precizitāti līdz divām zīmēm aiz komata. Tīrsvars ir preču svars bez iepakojuma, bet kopā ar iesaiņojumu, kurā tās pārdod mazumtirdzniecībā.

 

39.aile. Kvota

Uzrāda kvotas, licences numura pēdējos piecus ciparus.

 

40.aile. Kopējā deklarācija /Iepriekšējais dokuments

Ailē uzrāda ziņas par dokumentiem, kas attiecas uz muitas procedūru, kura bijusi piemērota pirms preču izvešanas, vai arī uz darbībām pirms preču deklarēšanas. Ja dokumentu skaits pārsniedz vienu, ailē raksta “skat. pielikumu” un deklarācijai pievieno minēto dokumentu sarakstu. Ja iepriekšējais dokuments ir VAD, tad ailē uzrāda tā numuru formā XXXX/G—NNNNNN, kur XXXX — iepriekšējā VAD formēšanas muitas iestādes kods (piem., 0920); G — iepriekšējā VAD formēšanas gada pēdējais cipars; NNNNNN — iepriekšējā VAD numurs (piem., 101883).

Ja iepriekšējais dokuments nav VAD, pirms tā identifikatora uzrāda dokumenta tipa apzīmējumu. Piemēram, ja iepriekšējais dokuments ir TIR karnete, kura numurā ir burti, tad ailē uzrāda TIRXXNNNNNNNN (13 zīmes bez atstarpēm), kur TIR — dokumenta tipa apzīmējums; XX — pirmie divi burti TIR karnetes numurā (piem., AB); NNNNNNNN — astoņzīmju numurs, bet, ja TIR karnetes numurā nav burtu, ailē uzrāda TIRNNNNNNNN (11 zīmes bez atstarpēm).

 

41.aile. Papildu mērvienība

Aili aizpilda, ja Latvijas kombinētajā nomenklatūrā attiecīgā koda precēm paredzēts izmantot papildu mērvienību. Ieraksta attiecīgo preču daudzumu, kurš izteikts tajā papildu mērvienībā, kura norādīta Latvijas kombinētajā nomenklatūrā ar precizitāti līdz trīs zīmēm aiz komata.

 

44.aile. Papildu informācija/Iesniegtie dokumenti/Pilnvaras un atļaujas

Ieraksta ziņas, kuras papildus izmanto preces vērtības noteikšanai, kā arī ziņas par VAD pievienotajiem pavaddokumentiem. Pavaddokumentus uzrāda atbilstoši kārtas numuriem, kas doti šo metodisko norādījumu 6.pielikumā. Uzrāda ziņas (dokumentu numuru un izsniegšanas datumu) par licencēm deklarēto preču izvešanai, par dokumentiem, kas apliecina to, ka deklarētajām precēm ir piemērojamas muitas maksājumu samazinātas vai nulles likmes. Ja deklarēto preču izvešanai ir vajadzīgi īpaši normatīvajos aktos noteikti dokumenti, atsevišķā rindiņā uzrāda šo dokumentu veidu kodus, atdalot tos ar intervālu (“ “) vai atdalītājsimbolu. Ja pavaddokumentu skaits pārsniedz piecus, ailē vispirms uzrāda ziņas par pavaddokumentiem, kas saistīti ar atļaujām tirdzniecības ierobežojumu gadījumos (licences), nodokļu atvieglojumiem un preces vērtības apliecināšanu.

Ailes apakšnodalījums “PA kods” (Papildinformācijas kods) nav jāaizpilda.

 

46. aile. Statistiskā vērtība

Uzrāda preču vērtību uz Latvijas Republikas robežas (t.s. FOB cenu), izteiktu Latvijas Republikas valūtā.

 

47.aile. Nodokļu aprēķins

Ailē uzrāda nodokļu veidu, nodokļu aprēķina bāzi, piemērojamo nodokļu likmi, katra maksājamā nodokļa lielumu un izvēlēto maksājuma kārtību, kā arī kopējo nodokļu summu par katru preci. Minētās ziņas secīgi katram nodokļa veidam jāsniedz atsevišķās rindās, katrā rindā uzrādot šādas ziņas:

— nodokļa veids (piem., akcīzes nodoklis);

— nodokļa aprēķina bāze;

— piemērojamā nodokļa likme;

— maksājamā nodokļa lielums;

— izvēlētā maksājuma kārtība.

Nodokļa veidu uzrāda atbilstoši kodiem, kas sniegti šo metodisko norādījumu 7.pielikumā, bet maksājuma kārtību — saskaņā ar 15.pielikumu.

Ja kādā nodokļa aprēķinā tiek izmantotas vairākas nodokļu aprēķina bāzes, tad, ja to atļauj ailes apjoms, ir atļauts katram aprēķinam aizpildīt atsevišķu rindiņu.

Deklarētāja aprēķināto katra veida maksājamā nodokļa lielumu un kopējo maksājumu summu par attiecīgajām precēm norāda tikai informatīviem mērķiem.

 

48.aile. Maksājumu termiņa pagarinājums

Uzrāda atlikto maksājumu konta numuru finansiāli atbildīgajai personai, ja šāds konts ir reģistrēts muitas iestādē un persona tajā ir iesniegusi dokumentus, kas apliecina muitas maksājumu atlikšanas tiesības.

 

49.aile. Noliktavas apzīmējums

Ailes kreiso daļu aizpilda, ja preces tiek deklarētas izvešanai, izvešanai pārstrādei vai atpakaļizvešanai pēc to ievešanas muitas noliktavā. Ailē ieraksta pilnu noliktavas reģistrācijas numuru, aiz kura ieraksta burtus (ja tādi tiek izmantoti), kas apzīmē valsti, kas izdevusi attiecīgo reģistrācijas apliecību.

Aiz noliktavas reģistrācijas numura ailes labajā daļā atļauts uzrādīt laika periodu kalendāra dienās, kas rāda, uz cik ilgu laiku preces tiek reģistrētas muitas kontrolē, ja tās tiek deklarētas izvešanai pārstrādei vai izvešanai uz laiku. Perioda ilgums nedrīkst pārsniegt 730 dienas (divus kalendāra gadus).

 

54.aile. Vieta un datums, deklarētāja/pārstāvja paraksts un uzvārds

Uzrāda deklarācijas aizpildīšanas vietu un datumu, deklarētāja vai tā pilnvarotās personas vārdu un uzvārdu. Juridiskas personas gadījumā deklarācijas parakstītājam pēc paraksta un tā atšifrējuma jānorāda ieņemamais amats.

Ja deklarāciju aizpilda, izmantojot datortehniku atbilstoši VID noteiktajai kārtībai, atļauts parakstīt tikai vienu VAD formulāru, kurš ar attiecīgās personas paraksta oriģinālu paliek eksportētāja/nosūtītāja muitas iestādē. Šādā gadījumā deklarētājs vai tā pārstāvis tiek identificēts pēc deklarācijas iesniegšanā izmantotā datorsistēmas lietotāja vārda, ko viņam piešķir, izsniedzot atļauju iesniegt deklarāciju ar datortehnikas palīdzību.

 

 

VAD aizpildīšana tranzīta procedūrām

21. Noformējot VAD tranzīta procedūrām, aizpilda šādas ailes:

1.ailes trešo apakšnodalījumu, 2., 3., 4., 5., 6., 8., 15., 17., 18., 19., 21., 25., 31., 32., 33.ailes pirmo apakšnodalījumu, 35., 38., 40., 44., 50., 51., 52., 53., 55. un 56.aili (ailes ar zaļas krāsas fonu).

22. Aiļu aizpildīšanas kārtība.

 

1.aile. Deklarācija

Ailes pirmo un otro apakšnodalījumu neaizpilda.

Ailes trešajā apakšnodalījumā atbilstoši tranzīta procedūras veidam saskaņā ar Ministru kabineta 2002.gada 5.marta noteikumu Nr.94 “Preču deklarēšanas un vienkāršotās muitošanas kārtība” 5.pielikuma kodiem uzrāda “T1” vai “T1B”.

 

2.aile. Nosūtītājs/eksportētājs

Ieraksta juridiskās vai fiziskās personas pilnu nosaukumu vai vārdu un uzvārdu, kā arī adresi. Ja nosūtītājs ir Latvijas Republikā reģistrēta persona, ailes augšējā labajā stūrī uzrāda VID atzītu šīs personas identifikācijas numuru: fiziskajām personām — personas kodu, juridiskajām personām — nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru.

 

3.aile. Veidlapas

Ailē uzrāda veidlapu un papildveidlapu komplekta kārtas numuru attiecībā pret visu konkrētajā deklarācijā izmantoto veidlapu un papildveidlapu komplektu skaitu. Piemēram, ja ir viena veidlapa un divas papildveidlapas, veidlapā ieraksta “1/3”, pirmajā papildveidlapā — “2/3” un otrajā papildveidlapā — “3/3”.

Ja deklarācijā tiek uzrādīta informācija tikai par viena veida precēm (31.aile “Preces iepakojums un apraksts”), aili atļauts neaizpildīt.

 

4.aile. Kravas saraksts

Aili aizpilda, ja tiek izmantoti kravu saraksti. Ailē uzrāda pievienoto kravas sarakstu skaitu vai kompetentu iestāžu apstiprinātu preču aprakstu saturošu tirdzniecības dokumentu skaitu.

 

5.aile. Preču skaits

Ailē uzrāda kopējo preču veidu skaitu, ko persona ir deklarējusi visās izmantotajās veidlapās un papildveidlapās, kā arī kravas sarakstos vai kompetentu iestāžu apstiprinātajos tirdzniecības dokumentos. Ja netiek izmantoti kravu saraksti, preču skaitam ir jāatbilst aizpildāmo aiļu “Preču iepakojums un apraksts” (31.ailes) skaitam.

 

6.aile. Iepakojumu skaits

Ailē uzrāda kopējo preču vietu (iepakojumu) skaitu, kas veido deklarēto sūtījumu. Beramām kravām, šķidrumiem, elektroenerģijai, kā arī pārvietojot gāzi vai naftu pa cauruļvadiem, ailē uzrāda ciparu “1”.

 

8.aile. Saņēmējs

Ailē ieraksta juridiskās vai fiziskās personas, kurai preces tiek piegādātas, pilnu nosaukumu vai vārdu un uzvārdu, kā arī adresi. Ja saņēmējs/importētājs ir Latvijas Republikā reģistrēta persona, ailes augšējā labajā stūrī uzrāda VID atzītu šīs personas identifikācijas numuru: fiziskajām personām — personas kodu, juridiskajām personām — nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru.

 

15.aile. Nosūtītāja/eksportētāja valsts

Ailē ieraksta saīsinātu tās valsts nosaukumu, no kuras preces tiek sūtītas (eksportētas).

 

17.aile. Saņēmēja valsts

Ailē ieraksta tās valsts saīsinātu nosaukumu, kurai preces paredzētas.

 

18.aile. Transportlīdzekļa apraksts un piederība izbraucot

Ailes kreisajā iedaļā uzrāda transportlīdzekļa (autotransporta, kuģa, dzelzceļa vagona, lidmašīnas), kurā preces ir iekrautas pēc tranzīta formalitāšu noformēšanas, reģistrācijas numuru un/vai nosaukumu. Ailes labajā iedaļā uzrāda transportlīdzekļa valstisko piederību (vai arī transportlīdzekļa, kas velk citus, ja tādi ir, piederību), izmantojot kodus, kas sniegti šo metodisko norādījumu 1.pielikumā.

Ja izmanto vilcēju un piekabi ar atšķirīgiem reģistrācijas numuriem, uzrāda vilcēja un piekabes reģistrācijas numurus un vilcēja valstisko piederību.

Pasta sūtījumiem vai pārvadājumiem ar stacionārām transportiekārtām reģistrācijas numurus vai valstisko piederību neuzrāda.

Dzelzceļa pārvadājumu gadījumā valstisko piederību neuzrāda.

 

19.aile. Konteiners

Pamatojoties uz muitas formalitāšu kārtošanas laikā pieejamo informāciju, ailē sniedz ziņas par konteineru izmantošanu, kad preces šķērsos Latvijas Republikas robežu. Ailē uzrāda “0”, ja preces netiek transportētas konteinerā, “1” — ja preces tiek transportētas konteinerā.

 

21.aile. Transportlīdzekļa apraksts robežas šķērsošanas vietā

Ailes kreisajā iedaļā uzrāda aktīvā transportlīdzekļa (autotransporta, kuģa, dzelzceļa vagona, lidmašīnas), kurā paredzēts preces pārvietot pāri Latvijas Republikas muitas robežai, reģistrācijas numuru un/vai nosaukumu. Ja deklarācijas aizpildīšanas brīdī transportlīdzekļa reģistrācijas numurs vai nosaukums nav zināms, to atļauts neuzrādīt. Ja izmanto vilcēju un piekabi ar atšķirīgiem reģistrācijas numuriem, ieraksta vilcēja un piekabes reģistrācijas numurus.

Ailes labajā iedaļā uzrāda aktīvā transportlīdzekļa valstisko piederību, izmantojot šo metodisko norādījumu 1.pielikuma kodus.

Pasta sūtījumiem, kā arī pārvadājumiem ar stacionārām transportiekārtām reģistrācijas numurus vai valstisko piederību neuzrāda.

Dzelzceļa pārvadājumu gadījumā valstisko piederību neuzrāda.

Izmantojot kombinētos transportlīdzekļus vai vairākus transportlīdzekļus, aktīvais transportlīdzeklis ir tas, kas pārvieto visu sastāvu. Piemēram, ja kravas automobilis atradīsies uz kuģa, aktīvais transportlīdzeklis ir kuģis, bet vilcēja un piekabes gadījumā aktīvais transportlīdzeklis ir vilcējs.

 

25.aile. Transporta veids uz robežas

Izmantojot šo metodisko norādījumu 4.pielikumā sniegtos kodus, ailē uzrāda transporta veida kodu aktīvajam transportlīdzeklim, ar kuru paredzēts preces izvest no Latvijas Republikas muitas teritorijas (uzrāda 21.ailē aprakstītā transportlīdzekļa transporta veida kodu).

 

31.aile. Preču iepakojums un apraksts; marķējums un numerācija, konteinera numurs (–i); skaits un veids

Ailē uzrādāmos dažādos ziņu veidus ieraksta atsevišķās rindiņās. Atļauts vienā rindiņā uzrādīt vairāku veidu ziņas. Tādā gadījumā ziņu veidus atdala, izmantojot atdalītājsimbolu.

Ailē ieraksta iepakojuma marķējuma atzīmes, numurus, skaitu, veidu un materiālu, neiepakotu preču gadījumā ieraksta deklarēto preču skaitu vai beramas kravas gadījumā — vārdus “beramā krava”. Lai paātrinātu muitas kontroli, ziņas par iepakojuma veidu atļauts uzrādīt, izmantojot šo metodisko norādījumu 11.pielikumu.

Ailē sniedz deklarēto preču aprakstu. Aprakstā ietver ziņas preču identificēšanai. Preču aprakstam jābūt pietiekami precīzam, lai tās varētu klasificēt saskaņā ar 33.ailē “Preces kods” uzrādāmo informāciju. 31.ailē uzrāda arī informāciju par jebkuriem īpašiem noteikumiem attiecībā uz minētajām precēm, ja to paredz normatīvie akti.

Ja 19.ailē “Konteiners” uzrādīts “1”, t.i., tiek izmantots konteiners (–i), uzrāda konteineru numurus. Ja tiek izmantoti vairāk nekā četri konteineri, to numurus uzrāda uz atsevišķas papīra lapas. Konteineru numuru sarakstu ar savu parakstu un tā atšifrējumu apstiprina deklarētājs.

 

32.aile. Preces numurs

Ailē ieraksta preces kārtas numuru attiecībā pret kopējo veidlapās un papildveidlapās deklarēto preču skaitu, kā tas aprakstīts 5.ailes aizpildīšanas norādījumos. Ja deklarācija ietver tikai vienu preču veidu, ieraksta skaitli “1”.

 

33.aile. Preces kods

Ailes pirmajā iedaļā uzrāda precei atbilstošā Latvijas kombinētās nomenklatūras koda pirmos astoņus ciparus. Ailes pārējie apakšnodalījumi jāatstāj neaizpildīti. Izmantojot kravu sarakstus, ailē uzrāda kodu “98000000”.

 

35.aile. Svars bruto (kg)

Ailē ieraksta 31.ailē aprakstīto preču bruto svaru kilogramos ar precizitāti līdz divām zīmēm aiz komata. Bruto svars ir kopējais preču un visa to iepakojuma svars, izņemot konteinerus un citas transporta iekārtas.

Ja deklarācija aptver vairākus preču veidus, atļauts pirmajai precei atbilstošajā 35.ailē ierakstīt kopējo visu veidu preču bruto svaru, pārējās 35.ailes atstājot tukšas.

 

38.aile. Svars neto (kg)

Ailē ieraksta 31.ailē aprakstīto preču tīrsvaru kilogramos ar precizitāti līdz divām zīmēm aiz komata. Tīrsvars ir preču svars bez iepakojuma, bet kopā ar iesaiņojumu, kurā tās pārdod mazumtirdzniecībā.

 

40.aile. Kopējā deklarācija /Iepriekšējais dokuments

Ailē uzrāda ziņas par dokumentiem, kas attiecas uz muitas procedūru, kura bijusi piemērota pirms preču izvešanas, vai arī uz darbībām pirms preču deklarēšanas. Ja dokumentu skaits pārsniedz vienu, ailē raksta “skat. pielikumu” un deklarācijai pievieno minēto dokumentu sarakstu. Ja iepriekšējais dokuments ir VAD, tad ailē uzrāda tā numuru formā XXXX/G–NNNNNN, kur XXXX — iepriekšējā VAD formēšanas muitas iestādes kods (piem., 0920); G — iepriekšējā VAD formēšanas gada pēdējais cipars; NNNNNN — iepriekšējā VAD numurs (piem., 101883).

Ja iepriekšējais dokuments nav VAD, pirms tā identifikatora uzrāda dokumenta tipa apzīmējumu. Piemēram, ja iepriekšējais dokuments ir TIR karnete, kura numurā ir burti, tad ailē uzrāda TIRXXNNNNNNNN (13 zīmes bez atstarpēm), kur TIR — dokumenta tipa apzīmējums; XX — pirmie divi burti TIR karnetes numurā (piem., AB); NNNNNNNN — astoņzīmju numurs, bet, ja TIR karnetes numurā nav burtu, ailē uzrāda TIRNNNNNNNN (11 zīmes bez atstarpēm).

 

44.aile. Papildu informācija/Iesniegtie dokumenti/Pilnvaras un atļaujas

Ieraksta ziņas par VAD pievienotajiem pavaddokumentiem. Uzrāda pavaddokumentu veidu kodus atbilstoši šo metodisko norādījumu 6.pielikumam, kā arī pavaddokumentu reģistrācijas numurus un izsniegšanas datumus. Ja pavaddokumentu skaits pārsniedz piecus, ailē vispirms uzrāda ziņas par pavaddokumentiem, kas saistīti ar atļaujām pārvietot preces tranzītā tirdzniecības ierobežojumu gadījumos (licences), kā arī par preču transporta dokumentiem.

Ailes apakšnodalījums “PA kods” (papildinformācijas kods) nav jāaizpilda.

 

50.aile. Principāls, pārstāvis, vieta un datums, paraksts

Ieraksta pilnu personas vārdu un uzvārdu vai firmas nosaukumu un adresi, kā arī VID atzītu reģistrācijas numuru (ja tāds ir piešķirts): fiziskajām personām — personas kodu, juridiskajām personām — nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru. Ja preces deklarē principāla pilnvarots pārstāvis, ieraksta personas vārdu un uzvārdu vai firmas nosaukumu, kas ir pilnvarota principāla vārdā parakstīt deklarāciju.

Fiziskajai personai, kura darbojas juridiskās personas vārdā un uzdevumā, pēc paraksta jāsniedz tā atšifrējums un jānorāda viņa ieņemamais amats.

Ja saskaņā ar VID noteikto kārtību deklarācijas aizpildīšanā tiek izmantota datortehnika un ir atļauts izmantot mazāku formulāru skaitu nekā vispārējā gadījumā paredz šie metodiskie norādījumi, tad VAD formulārs, uz kura ir attiecīgās personas paraksta oriģināls, paliek nosūtītāja muitas iestādē.

 

51.aile. Paredzamās robežu šķērsošanas iestādes (un valstis)

Ieraksta paredzēto tranzīta muitas iestādi uz Latvijas Republikas muitas robežas. Ja atbilstoši starptautiskajiem līgumiem ir spēkā vienošanās par kopēju tranzīta procedūru ar citām valstīm, tad uzrāda tranzīta muitas iestādes uz līgumslēdzēju valstu robežām, kuras tiks šķērsotas. Ja paredzēts, ka preces tiks atkārtoti ievestas līgumslēdzēju valstu teritorijās, tad uzrāda arī deklarēšanas muitas iestādes, caur kurām preces tiks atkārtoti ievestas līgumslēdzēju valstu muitas teritorijās.

Tranzīta muitas iestādes, kas ir tiesīgas noformēt tranzīta procedūras, tiek noteiktas ar starptautiskiem līgumiem.

Pēc muitas iestādes nosaukuma ieraksta attiecīgās valsts kodu saskaņā ar šo metodisko norādījumu 16.pielikumu.

Aili neaizpilda, ja saņēmēja muitas iestāde ir Latvijas Republikas iekšzemes muitas iestāde.

 

52.aile. Garantija

Izmantojot kodus saskaņā ar šo metodisko norādījumu 10.pielikumu, ailē ieraksta galvojuma veidu, kas izmantots attiecīgās procedūras nodrošināšanai, kā arī uzrāda galvojumu raksturojošu papildu informāciju (galvojuma apliecības vai vienreizējā galvojuma polises numuru, drošības naudas samaksu apliecinoša dokumenta vai izziņas numuru).

Ja atbilstoši starptautiskajiem līgumiem ir spēkā vienošanās par kopēju tranzīta procedūru ar citām valstīm un vispārējs vai vienreizējs galvojums nav spēkā visās līgumslēdzējas valstīs, vai ja principāls izslēdz līgumslēdzējas valstis no vispārēja galvojuma piemērošanas, ailē norāda attiecīgo valsti (attiecīgās valstis), izmantojot valstu kodus, kas sniegti šo metodisko norādījumu 16.pielikumā ailes daļā ar norādi “neder”.

 

53.aile. Saņēmēja muitas iestāde (un valsts)

Ailē ieraksta muitas iestādes nosaukumu, kurā preces ir jāuzrāda, lai noslēgtu tranzīta procedūru. Saņēmējas muitas iestādes, kuras ir tiesīgas noslēgt tranzīta procedūras, papildus tiek noteiktas ar starptautiskajiem līgumiem vai ar VID apstiprinātu kārtību. Pēc muitas iestādes nosaukuma ieraksta attiecīgās valsts kodu saskaņā ar šo metodisko norādījumu 16.pielikumu.

 

 

Formalitātes muitas kontrolē esošu preču

transportēšanas laikā

23. Pārvadāšanas laikā, kad preces atstāj eksportētāju vai nosūtītāju muitas iestādi, līdz to pienākšanai saņēmēja muitas iestādē var būt vajadzīgi noteikti papildinājumi kopā ar kravu sūtītajos VAD formulāros. Šie papildinājumi ir saistīti ar preču transportēšanu, un tos izdara pārvadātājs, kas atbild par transportlīdzekli, kurā preces ir iekrautas, kad minētās pārvadāšanas darbības tiek veiktas. Papildinājumus atļauts ierakstīt ar roku, drukātiem burtiem, izmantojot pildspalvu, un tiem jābūt salasāmiem.

24. Šie papildinājumi veicami tikai VAD 4. un 5.formulārā.

 

55.aile. Pārkraušana

Šīs ailes pirmās trīs rindas aizpilda pārvadātājs, kad attiecīgo darbību laikā preces tiek pārkrautas no viena un tā paša transporta veida transportlīdzekļa citā transportlīdzeklī vai no viena konteinera citā.

Ja preces tiek pārkrautas, pārvadātājam jāgriežas muitas iestādē, īpaši, ja jāuzliek jauni muitas nodrošinājumi, lai šo faktu attiecīgi noformētu tranzīta procedūras deklarācijā. Ja muitas iestāde ir atļāvusi pārkraušanu bez muitas uzraudzības, pārvadātājam pašam jāizdara attiecīgais ieraksts tranzīta procedūras deklarācijā, un šis ieraksts jāapstiprina pilnvarotā iestādē valstī, kurā preces ir pārkrautas.

 

56.aile. Citi starpgadījumi transportēšanas laikā

Aili aizpilda, ja tranzīta procedūras laikā rodas tehniska vai cita rakstura grūtības, kas neļauj tranzīta procedūru izpildīt atbilstoši tranzīta procedūras noteikumiem.

Ailē uzrāda informāciju par kravas nostiprinājuma vai muitas nodrošinājuma bojājumiem un pārmaiņām tajos.

Ja preces ir iekrautas puspiekabē un pārvadājuma laikā tiek nomainīts tikai vilcējs (neveicot nekādas darbības ar precēm vai tās nepārkraujot), šajā ailē ieraksta jaunā vilcēja reģistrācijas numuru. Šādā gadījumā muitas iestāžu apstiprinājums nav vajadzīgs.

 

 

VAD aizpildīšana, preces ievedot Latvijas Republikā,

izņemot ievešanu muitas noliktavā

25. Muitas procedūrām, preces ievedot, izņemot muitas procedūru “ievešana muitas noliktavā”, aizpilda šādas VAD ailes:

1.ailes pirmo un otro apakšnodalījumu, 2., 3., 5., 6., 7., 8., 9., 11., 12., 14., 15., 15.a, 16., 18., 19., 20., 21., 22., 23., 24., 25., 26., 28., 29., 31., 32., 33., 34.a, 35., 36., 37., 38., 39., 40., 41., 42., 43., 44., 45., 46., 47., 48., 49. un 54.aili;

26. Aiļu aizpildīšanas kārtība.

 

1.aile. Deklarācija

Ailes pirmajā apakšnodalījumā uzrāda apzīmējumu “IM”. Ailes otrajā apakšnodalījumā uzrāda deklarācijas veidu saskaņā ar Ministru kabineta 2002.gada 5.marta noteikumu Nr.94 “Preču deklarēšanas un vienkāršotās muitošanas kārtība” 5.pielikuma kodiem (“4”, “5”, “6” vai “9”) atbilstoši preču ievešanas procedūrai.

Ailes trešo apakšnodalījumu neaizpilda.

 

2.aile. Nosūtītājs/eksportētājs

Ailē ieraksta nosūtītāja vai preču pārdevēja pilnu nosaukumu vai vārdu un uzvārdu, kā arī adresi.

 

3.aile. Veidlapas

Ailē uzrāda veidlapu un papildveidlapu komplekta kārtas numuru attiecībā pret visu konkrētajā deklarācijā izmantoto veidlapu un papildveidlapu komplektu skaitu. Piemēram, ja ir viena veidlapa un divas papildveidlapas, veidlapā ieraksta “1/3”, pirmajā papildveidlapā — “2/3” un otrajā papildveidlapā — “3/3”.

Ja deklarācijā tiek uzrādīta informācija tikai par viena veida precēm (31.aile “Preces iepakojums un apraksts”), aili atļauts neaizpildīt.

 

5.aile. Preču skaits

Ailē uzrāda kopējo preču veidu skaitu, ko attiecīgā persona ir deklarējusi visās izmantotajās veidlapās un papildveidlapās. Preču skaitam ir jāatbilst aizpildāmo “Preču iepakojums un apraksts” aiļu (31.ailes) skaitam.

 

6.aile. Iepakojumu skaits

Ailē uzrāda kopējo preču vietu (iepakojumu) skaitu, kas veido deklarēto sūtījumu. Beramām kravām, šķidrumiem, elektroenerģijai, kā arī pārvietojot gāzi vai naftu pa cauruļvadiem, ailē uzrāda ciparu “1”.

 

7.aile. Uzziņas numurs

Vajadzības gadījumā ailē uzrāda konkrētās deklarācijas identificēšanai piešķirtu uzziņas numuru. Ja pēc vienkāršoto deklarāciju iesniegšanas tiek aizpildīta vispārīgā deklarācija, ailē uzrāda tās apzīmējumu “VDV” vai apkopojošās deklarācijas gadījumā uzrāda apzīmējumu “VDA”, tad liek slīpsvītru (“/”) un konkrētās deklarācijas identificēšanai piešķirtu uzziņas numuru.

 

8.aile. Saņēmējs

Ailē ieraksta juridiskās vai fiziskās personas, kurai preces tiek piegādātas, pilnu nosaukumu vai vārdu un uzvārdu, kā arī adresi. Ailes labajā augšējā stūrī uzrāda Valsts ieņēmumu dienestā atzītu šīs personas identifikācijas numuru: fiziskajām personām — personas kodu, juridiskajām personām — nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru.

 

9.aile. Atbildīgais par finansu jautājumiem

Ja atbildīgais par finansu jautājumiem ir juridiskā persona, ailē ieraksta pilnu uzņēmuma nosaukumu, kā arī adresi, ailes augšējā labajā stūrī uzrāda — nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru. Ja atbildīgais par finansu jautājumiem ir fiziskā persona, ailes augšējo labo daļu neaizpilda, bet ailē ieraksta vārdu, uzvārdu, personas kodu un adresi. Atļauts uzrādīt arī citus minēto personu precizējošus datus (piemēram, bankas konta rekvizītus). Ja minētā fiziskā persona nav reģistrēta Latvijas Republikā — ziņas par personas identifikācijas dokumentu.

 

11.aile. Tirgojošā/ražojošā valsts

Ailē uzrāda šo metodisko norādījumu 1.pielikumā sniegto kodu valstij, kuras teritorijā reģistrēta persona, ar kuru saņēmējs ir noslēdzis piegādes līgumu.

 

12.aile. Vērtības precizējums

Ailē uzrāda papildziņas muitas nodokļa vai preces muitas vērtības aprēķināšanai. Uzrāda līguma piegādes nosacījumiem atbilstošās līguma valūtā izteiktās kopējās preču vērtības un preču kopējās vērtības uz Latvijas Republikas robežas (t.s. CIF vērtības) starpību.

 

14.aile. Deklarētājs/pārstāvis

Ailē uzrāda ziņas par deklarētāju. Ja deklarētājs preces deklarē sev, ailē ieraksta tekstu “uzņēmums deklarē sev, skat. 9.aili”. Ja deklarētājs ir fiziskā persona, ailē ieraksta “fiziskā persona, skat. 9.aili”. Ja deklarāciju aizpilda muitas brokers, ailē ieraksta pilnu brokera firmas nosaukumu, bet ailes augšējā labajā stūrī uzrāda VID izsniegtās reģistrācijas apliecības numuru.

 

15.aile. Nosūtītāja/eksportētāja valsts

Ailē ieraksta valsts, no kuras preces ir eksportētas, saīsinātu nosaukumu.

15.a ailē uzrāda minētās valsts kodu saskaņā ar šo metodisko norādījumu 1.pielikumu.

 

16.aile. Izcelsmes valsts

Ailē ieraksta preču izcelsmes valsts saīsinātu nosaukumu. Ja deklarācijā ir iekļautas preces ar dažādu izcelsmi, ailē ieraksta vārdu “dažādas”. Ja preču izcelsme netiek dokumentāri apliecināta, ailē ieraksta vārdu “nezināma”. VAD aizpildīšanā, izmantojot datu apstrādes sistēmu, šo aili neaizpilda.

 

18.aile. Transportlīdzekļa apraksts un piederība iebraucot

Ailes kreisajā iedaļā uzrāda transportlīdzekļa (autotransporta, kuģa, dzelzceļa vagona, lidmašīnas), kurā preces ir iekrautas, kad tās saņemšanas muitas iestādē tiek pieteiktas muitas procedūrai, reģistrācijas numuru un/vai nosaukumu. Ailes labajā iedaļā uzrāda transportlīdzekļa valstisko piederību (vai arī transportlīdzekļa, kas velk citus, ja tādi ir, piederību), izmantojot kodus, kas sniegti šo metodisko norādījumu 1.pielikumā.

Ja izmanto vilcēju un piekabi ar atšķirīgiem reģistrācijas numuriem, uzrāda vilcēja un piekabes reģistrācijas numurus un vilcēja valstisko piederību.

Pasta sūtījumiem vai pārvadājumiem ar stacionārām transportiekārtām reģistrācijas numurus vai valstisko piederību neuzrāda.

Dzelzceļa pārvadājumu gadījumā valstisko piederību neuzrāda, bet, ja dzelzceļa vagonu skaits pārsniedz divus, ailē raksta “skat. pielikumu” un deklarācijai pievieno vagonu sarakstu.

 

19.aile. Konteiners

Pamatojoties uz ievešanas formalitāšu kārtošanas laikā pieejamo informāciju, ailē sniedz ziņas par konteineru izmantošanu, kad preces šķērso Latvijas Republikas robežu. Ailē uzrāda “0”, ja preces netiek transportētas konteinerā, “1” — ja preces tiek transportētas konteinerā.

 

20.aile. Piegādes nosacījumi

Izmantojot šo metodisko norādījumu 3.pielikumā dotos kodus, ailē sniedz ziņas par darījuma līguma galvenajiem nosacījumiem. Ailes kreisajā iedaļā uzrāda piegādes nosacījumu kodu, labajā iedaļā uzrāda nosaukumu ģeogrāfiskajai vietai, līdz kurai darbojas uzrādītie nosacījumi.

 

21.aile. Transportlīdzekļa apraksts robežas šķērsošanas vietā

Ailes kreisajā iedaļā uzrāda aktīvā transportlīdzekļa (autotransporta, kuģa, dzelzceļa vagona, lidmašīnas), kurā preces pārvietotas pāri Latvijas Republikas muitas robežai, reģistrācijas numuru un/vai nosaukumu. Ja izmanto vilcēju un piekabi ar atšķirīgiem reģistrācijas numuriem, ieraksta vilcēja un piekabes reģistrācijas numurus.

Ailes labajā iedaļā uzrāda aktīvā transportlīdzekļa valstisko piederību, izmantojot šo metodisko norādījumu 1.pielikuma kodus.

Pasta sūtījumiem, kā arī pārvadājumiem ar stacionārām transportiekārtām reģistrācijas numurus vai valstisko piederību neuzrāda.

Dzelzceļa pārvadājumu gadījumā valstisko piederību neuzrāda, bet ja dzelzceļa vagonu skaits pārsniedz divus, ailē raksta “sk. pielikumu” un deklarācijai pievieno vagonu sarakstu.

Izmantojot kombinētos vai vairākus transportlīdzekļus, aktīvais transportlīdzeklis ir tas, kas pārvieto visu attiecīgo sastāvu. Piemēram, ja kravas automobilis ir šķērsojis robežu uz kuģa, aktīvais transportlīdzeklis ir kuģis, bet vilcēja un piekabes gadījumā aktīvais transportlīdzeklis ir vilcējs.

 

22.aile. Valūta un kopējā summa faktūrā

Izmantojot šo metodisko norādījumu 1.pielikuma kodus, ailē uzrāda valūtu, kādā sastādīts preces vērtību apliecinošais dokuments, un ieraksta tajā uzrādīto visu deklarēto preču kopīgo vērtību šajā valūtā. Ja darījums tiek veikts, izmantojot ārvalstu valūtu, kurai Latvijas Banka nav noteikusi valūtas kursu, uzrāda valūtas kodu XUS, veicot pārrēķinus no izmantotās ārvalstu valūtas USD. Valūtas kursa pārrēķins deklarācijai jāpievieno rakstiski, to apstiprinot ar deklarētāja parakstu un tā atšifrējumu.

 

23.aile. Valūtas kurss

Ailē uzrāda Latvijas Bankas noteikto kursu preces vērtību apliecinošajā dokumentā uzrādītajai valūtai attiecībā pret tādu ārvalstu valūtas vienību skaitu, kā to publicējusi Latvijas Banka. Valūtas kursu uzrāda ar četrām zīmēm aiz komata. Latvijas Bankas noteiktā valūtas kursa noapaļošanai jāizmanto šāds algoritms: ja piektais cipars aiz komata ir pieci vai lielāks, tad ceturtais cipars aiz komata jānoapaļo par vienu vienību uz augšu, ja mazāks par pieci — ceturtais cipars aiz komata atstājams nemainīts.

 

24.aile. Darījuma raksturs

Izmantojot šo metodisko norādījumu 3.pielikumā sniegtos kodus, ailē uzrāda ziņas par darījuma raksturu.

 

25.aile. Transporta veids uz robežas

Izmantojot šo metodisko norādījumu 4.pielikuma kodus, uzrāda aktīvā transportlīdzekļa veidu, ar kuru preces ievestas Latvijas Republikas muitas teritorijā.

 

26.aile. Iekšējā transporta veids

Izmantojot šo metodisko norādījumu 4.pielikuma kodus, uzrāda aktīvā transportlīdzekļa veidu, kurā preces iekrautas, kad tās saņemšanas muitas iestādē tiek pieteiktas muitas procedūrai.

 

28.aile. Finansu un banku dati

Aili aizpilda, ja ar deklarētajām precēm saistītie muitas maksājumi netiek nokārtoti pirms preču izlaišanas. Ailē uzrāda ziņas par darījuma finansiālo formalitāšu kārtošanā iesaistīto banku (bankas kodu un nosaukumu) un attiecīgo bankas konta numuru. Ja muitas parāda segšanas nodrošinājumam tiek izmantots kāds galvojuma veids, uzrāda galvojuma veida kodu atbilstoši šo metodisko norādījumu 10.pielikumam. Ja attiecīgajam kodam tas paredzēts šajā pielikumā, pēc koda uzrāda šim galvojuma veidam papildus sniedzamās ziņas. Atsevišķās ziņas atdala ar atdalītājsimbolu.

 

29.aile. Muitas iestāde uz robežas

Uzrāda muitas iestādes, caur kuru preces ievestas Latvijas Republikas muitas teritorijā, kodu un nosaukumu.

 

31.aile. Preču iepakojums un apraksts; marķējums un numerācija, konteinera numurs (–i); skaits un veids

Ailē uzrādāmos dažādos ziņu veidus ieraksta atsevišķās rindiņās. Atļauts vienā rindiņā uzrādīt vairāku veidu ziņas. Tādā gadījumā ziņu veidus atdala, izmantojot atdalītājsimbolu.

Ailē ieraksta iepakojuma marķējuma atzīmes, numurus, skaitu, veidu un materiālu, neiepakotu preču gadījumā ieraksta deklarēto preču skaitu vai, beramas kravas gadījumā, vārdus “beramā krava”. Lai paātrinātu muitas kontroli, ziņas par iepakojuma veidu uzrāda, izmantojot šo metodisko norādījumu 11.pielikumu.

Ailē sniedz deklarēto preču aprakstu. Aprakstā ietver ziņas preču identificēšanai. Preču aprakstam jābūt pietiekami precīzam, lai tās varētu klasificēt saskaņā ar 33.ailē “Preces kods” uzrādāmo informāciju. 31.ailē uzrāda arī informāciju par jebkuriem īpašiem noteikumiem attiecībā uz minētajām precēm, ja to paredz normatīvie akti.

Ja 19.ailē “Konteiners” uzrādīts “1”, t.i., tiek izmantots konteiners (–i), uzrāda konteineru numurus. Ja tiek izmantoti vairāk nekā četri konteineri, to numurus uzrāda uz atsevišķas papīra lapas. Konteineru numuru sarakstu ar savu parakstu un tā atšifrējumu apstiprina deklarētājs.

Ailes apakšējā kreisajā stūrī atļauts uzrādīt ziņas, kas raksturo dabas resursu nodokļa aprēķināšanā izmantoto metodi, kuru izvēlējies deklarētājs. Aprēķina metodes numuru uzrāda, to atdalot ar atdalītājsimboliem. Vajadzības gadījumā papildus norāda iepakojuma materiālu veidus saskaņā ar šo metodisko norādījumu 12.pielikumu, to kodus atdalot ar atdalītājsimboliem.

 

32.aile. Preces numurs

Ailē ieraksta preces kārtas numuru attiecībā pret kopējo veidlapās un papildveidlapās deklarēto preču skaitu, kā tas aprakstīts 5.ailes aizpildīšanas norādījumos. Ja deklarācija ietver tikai vienu preču veidu, ieraksta skaitli “1”.

 

33.aile. Preces kods

Attiecīgās preces kodu uzrāda saskaņā ar Ministru kabineta 2002.gada 5.marta noteikumu Nr.94 “Preču deklarēšanas un vienkāršotās muitošanas kārtība” 5.pielikumā izvirzītajām prasībām.

Ailes pirmajā apakšnodalījumā uzrāda preces koda pirmos astoņus ciparus atbilstoši Latvijas kombinētajai nomenklatūrai.

Ailes otrajā apakšnodalījumā uzrāda divas nulles vai precei atbilstošā Eiropas Kopienas integrētā tarifa (TARIC) koda devīto un desmito ciparu, ja to izmantošanu paredz normatīvie akti.

Ailes trešajā apakšnodalījumā ir četras zīmes. Šeit norāda kodus, ja tādi paredzēti papildu pasākumu apzīmēšanai.

Ailes ceturtais apakšnodalījums — Eiropas Kopienas integrētā tarifa papildkods (četras zīmes) — aizpildāms atbilstoši Eiropas Kopienas integrētā tarifa kodam, ja to izmanto Latvijas Republikā.

Ja normatīvajos aktos nav paredzēts norādīt kodu ailes trešajā vai ceturtajā apakšnodalījumā, attiecīgajā apakšnodalījumā ieraksta “XXXX”.

Ailes piektajā apakšnodalījumā uzrāda Latvijas kombinētās nomenklatūras koda pēdējo ciparu un papildu kodus, kuri norāda preces īpašības, ko izmanto akcīzes nodokļa vai dabas resursu nodokļa likmes noteikšanai.

Ja ailes trešajā, ceturtajā un piektajā apakšnodalījumā norādāmie kodi nav jāizmanto, šos apakšnodalījumus neaizpilda.

 

34.aile. Izcelsmes valsts kods

Izmantojot šo metodisko norādījumu 1.pielikuma kodus, 34.ailes (a) iedaļā uzrāda kodu, kas atbilst 16.ailē uzrādītajai valstij. Ja 16.ailē ir ierakstīts vārds “dažādas”, ieraksta attiecīgās preces izcelsmes valsts kodu. Ja izcelsmes valsts netiek dokumentāri apliecināta, uzrāda kodu “XX”.

Ja tiek uzrādīti dokumenti, kas apliecina, ka preču izcelsme ir Eiropas Savienība, konkrētās Eiropas Savienības dalībvalsts kodu uzrāda, izmantojot citu deklarētāja rīcībā esošo papildu informāciju.

 

35.aile. Svars bruto (kg)

Ailē ieraksta 31.ailē aprakstīto preču bruto svaru kilogramos ar precizitāti līdz divām zīmēm aiz komata. Bruto svars ir kopējais preču un visa to iepakojuma svars, izņemot konteinerus un citas transporta iekārtas.

 

36.aile. Priekšrocības

Aili aizpilda, ja atbilstoši starptautiskajiem līgumiem deklarētajām precēm var piemērot samazinātu vai nulles likmes muitas nodokli. Uzrāda piemērojamo priekšrocību raksturojošo trīs burtu kodu saskaņā ar šo metodisko norādījumu 8.pielikumu.

 

37.aile. Procedūra

Izmantojot šo metodisko norādījumu 5.pielikumā sniegtos muitas procedūru kodus un to izmantošanas kārtību, ailes kreisajā iedaļā uzrāda četru ciparu kodu, kurā pirmie divi cipari norāda pieprasīto muitas procedūru, bet otrie divi — iepriekšējo muitas procedūru, kurai preces tika pakļautas. Atļauts izmantot tikai četru ciparu kodus saskaņā ar šo metodisko norādījumu 13.pielikumu (“Atļautie muitas procedūru kombināciju kodi”).

Ja deklarētājs pretendē uz normatīvajos aktos paredzētajiem atbrīvojumiem no muitas maksājumiem vai uz šo maksājumu samazinātu likmju piemērošanu, kā arī ja preces atrodas VID institūciju kontrolē normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, deklarācijas noformēšanā lieto procedūru raksturojošus papildkodus. Šajā gadījumā ailes labajā iedaļā atbilstoši šo metodisko norādījumu 14.pielikumam uzrāda trīsciparu papildkodu, kas precizē normatīvo aktu, kurā noteikti minētie muitas maksājumu atvieglojumi.

 

38.aile. Svars neto (kg)

Ailē ieraksta 31.ailē aprakstīto preču tīrsvaru kilogramos ar precizitāti līdz divām zīmēm aiz komata. Tīrsvars ir preču svars bez iepakojuma, bet kopā ar iesaiņojumu, kurā tās pārdod mazumtirdzniecībā.

 

39.aile. Kvota

Uzrāda kvotas, licences numura pēdējos piecus ciparus.

 

40.aile. Kopējā deklarācija /Iepriekšējais dokuments

Ailē uzrāda ziņas par dokumentiem, kas attiecas uz muitas procedūru, kura bijusi piemērota pirms preču izvešanas, vai arī uz darbībām pirms preču deklarēšanas. Ja dokumentu skaits pārsniedz vienu, ailē raksta “skat. pielikumu”, un deklarācijai pievieno minēto dokumentu sarakstu. Ja iepriekšējais dokuments ir VAD, tad ailē uzrāda tā numuru formā XXXX/G–NNNNNN, kur XXXX — iepriekšējā VAD formēšanas muitas iestādes kods (piem., 0920); G — iepriekšējā VAD formēšanas gada pēdējais cipars; NNNNNN — iepriekšējā VAD numurs (piem., 101883).

Ja iepriekšējais dokuments nav VAD, pirms tā identifikatora uzrāda dokumenta tipa apzīmējumu. Piemēram, ja iepriekšējais dokuments ir TIR karnete, kura numurā ir burti, tad ailē uzrāda TIRXXNNNNNNNN (13 zīmes bez atstarpēm), kur TIR — dokumenta tipa apzīmējums; XX — pirmie divi burti TIR karnetes numurā (piem., AB); NNNNNNNN — astoņzīmju numurs, bet, ja TIR karnetes numurā nav burtu, ailē uzrāda TIRNNNNNNNN (11 zīmes bez atstarpēm).

Ja preces tiek deklarētas ievešanas procedūrai muitas iestādē uz Latvijas Republikas robežas ar Igaunijas Republiku vai Lietuvas Republiku, uzrāda šo valstu muitas iestādēs noformētās muitas deklarācijas reģistrācijas numuru.

 

41.aile. Papildu mērvienība

Aili aizpilda, ja Latvijas kombinētajā nomenklatūrā attiecīgā koda precēm paredzēts izmantot papildu mērvienību. Ieraksta attiecīgo preču daudzumu, kas izteikts tajā papildu mērvienībā, kura norādīta Latvijas kombinētajā nomenklatūrā, ar precizitāti līdz trīs zīmēm aiz komata.

 

42.aile. Preces vērtība

Uzrāda preces vērtību atbilstoši darījuma piegādes nosacījumiem valūtā, kādā sastādīts rēķins.

 

43.aile. V.M. kods (Vērtības metodes kods)

Uzrāda preces muitas vērtības noteikšanai izmantoto muitas vērtības noteikšanas metodes numuru saskaņā ar šo metodisko norādījumu 9.pielikumu.

 

44.aile. Papildu informācija/Iesniegtie dokumenti/Pilnvaras un atļaujas

Ieraksta ziņas, kuras papildus izmanto preces vērtības noteikšanai, kā arī ziņas par VAD pievienotajiem pavaddokumentiem. Pavadokumentus uzrāda atbilstoši kārtas numuriem, kas doti šo metodisko norādījumu 6.pielikumā. Uzrāda ziņas (dokumentu numuru un izsniegšanas datumu) par licencēm deklarēto preču izvešanai, par dokumentiem, kas apliecina to, ka deklarētajām precēm ir piemērojamas muitas maksājumu samazinātas vai nulles likmes, kā arī preču muitas vērtības deklarācijas reģistrācijas numuru un datumu (ja šāds dokuments jāiesniedz atbilstoši normatīvajiem aktiem). Ja deklarēto preču ievešanai vajadzīgi īpaši normatīvajos aktos noteikti dokumenti, atsevišķā rindiņā uzrāda šo dokumentu veidu kodus, atdalot tos ar intervālu (“ “) vai atdalītājsimbolu. Ja pavaddokumentu skaits pārsniedz piecus, ailē vispirms uzrāda ziņas par pavaddokumentiem, kas saistīti ar atļaujām tirdzniecības ierobežojumu gadījumos (licences), nodokļu atvieglojumiem un preces vērtības apliecināšanu.

Ailes apakšnodalījums “PA kods” (Papildinformācijas kods) nav jāaizpilda.

 

45.aile. Vērtības sastāvdaļas

Aili atļauts neaizpildīt. VAD noformēšanā izmantojot datortehniku, ailē atļauts uzrādīt informāciju par muitas maksājumu kārtošanas veidu. Izmantojot datu apstrādes sistēmu ASYCUDA, uzrāda maksājuma veida kodu, izmantojot vienu ciparu no viens līdz deviņi.

 

46.aile. Statistiskā vērtība

Ailē uzrāda preces vērtību uz Latvijas Republikas robežas (t.s. preces CIF cenu) Latvijas Republikas valūtā.

 

47.aile. Nodokļu aprēķins

Ailē uzrāda nodokļu veidu, nodokļu aprēķina bāzi, piemērojamo nodokļu likmi, katra maksājamā nodokļa lielumu un izvēlēto maksājuma kārtību, kā arī kopējo nodokļu summu par katru preci. Minētās ziņas secīgi katram nodokļa veidam jāsniedz atsevišķās rindās, katrā rindā uzrādot šādas ziņas:

— nodokļa veids (piem., akcīzes nodoklis);

— nodokļa aprēķina bāze;

— piemērojamā nodokļa likme;

— maksājamā nodokļa lielums;

— izvēlētā maksājuma kārtība.

Nodokļa veidu uzrāda atbilstoši kodiem, kas sniegti šo metodisko norādījumu 7.pielikumā, bet maksājuma kārtību — saskaņā ar 15.pielikumu.

Ja kādā nodokļu aprēķinā tiek izmantotas vairākas nodokļu aprēķina bāzes, tad gadījumos, kad to atļauj ailes apjoms, ir atļauts katram šim aprēķinam aizpildīt atsevišķu rindiņu.

Deklarētāja aprēķināto katra veida maksājamā nodokļa lielumu un kopējo maksājumu summu par attiecīgajām precēm norāda tikai informatīviem mērķiem.

 

48.aile. Maksājumu termiņa pagarinājums

Uzrāda atlikto maksājumu konta numuru finansiāli atbildīgajai personai, ja šāds konts ir reģistrēts muitas iestādē un persona tajā iesniegusi dokumentus, kas apliecina muitas maksājumu atlikšanas tiesības.

 

49.aile. Noliktavas apzīmējums

Ailes kreiso daļu aizpilda, ja preces tiek deklarētas citai ievešanas procedūrai pēc preču ievešanas muitas noliktavā. Ailē ieraksta pilnu noliktavas reģistrācijas numuru, aiz kura ieraksta burtus, kas apzīmē valsti, kas izdevusi attiecīgo reģistrācijas apliecību (pašreiz — LV).

Ailes labajā daļā uzrāda laika periodu kalendāra dienās, kas rāda, cik ilgu laiku preces atradās muitas kontrolē. Šo ailes daļu aizpilda, ja tiek noformēts VAD, kura 1.ailē uzrāda IM 5 vai IM 9. Perioda ilgums nedrīkst pārsniegt 730 dienas (divus kalendāra gadus).

 

54.aile. Vieta un datums, deklarētāja/pārstāvja paraksts un uzvārds

Uzrāda deklarācijas aizpildīšanas vietu un datumu, deklarētāja vai tā pilnvarotās personas vārdu un uzvārdu. Juridiskas personas gadījumā deklarācijas parakstītājam pēc paraksta un tā atšifrējuma jānorāda ieņemamais amats.

Ja deklarāciju aizpilda, izmantojot datortehniku, atbilstoši VID noteiktajai kārtībai, atļauts parakstīt tikai vienu VAD formulāru, kurš ar attiecīgās personas paraksta oriģinālu paliek saņēmēja muitas iestādē. Šādā gadījumā deklarētājs vai tā pārstāvis tiek identificēts pēc deklarācijas iesniegšanā izmantotā datorsistēmas lietotāja vārda, ko viņam piešķir, izsniedzot atļauju iesniegt deklarāciju ar datortehnikas palīdzību.

 

 

VAD aizpildīšana, preces piesakot muitas procedūrai

“ievešana muitas noliktavā”

27. Noformējot VAD muitas procedūrai “ievešana muitas noliktavā”, aizpilda šādas ailes:

1.ailes pirmo un otro apakšnodalījumu, 2., 3., 5., 6., 7., 8., 9., 14., 15., 15.a, 16., 19., 21., 22., 23., 25., 26., 28., 29., 31., 32., 33., 34.a, 35., 37., 38., 40., 41., 42., 44., 46., 49. un 54.aili.

28. Aiļu aizpildīšanas kārtība.

 

1.aile. Deklarācija

Ailes pirmajā apakšnodalījumā uzrāda apzīmējumu “IM”, otrajā —deklarācijas veidu “7”.

Ailes trešo apakšnodalījumu neaizpilda.

 

2.aile. Nosūtītājs/eksportētājs

Var ierakstīt juridiskās vai fiziskās personas pilnu nosaukumu vai vārdu un uzvārdu, kā arī adresi. Ja nosūtītājs ir Latvijas Republikā reģistrēta persona, ailes augšējā labajā stūrī uzrāda VID atzītu šīs personas identifikācijas numuru: fiziskajām personām — personas kodu, juridiskajām personām — nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru.

 

3.aile. Veidlapas

Ailē uzrāda veidlapu un papildveidlapu komplekta kārtas numuru attiecībā pret visu konkrētajā deklarācijā izmantoto veidlapu un papildveidlapu komplektu skaitu. Piemēram, ja ir viena veidlapa un divas papildveidlapas, veidlapā ieraksta “1/3”, pirmajā papildveidlapā — “2/3” un otrajā papildveidlapā — “3/3”.

Ja deklarācijā tiek uzrādīta informācija tikai par viena veida precēm (31.aile “preces iepakojums un apraksts”), atļauts aili neaizpildīt.

 

5.aile. Preču skaits

Ailē uzrāda kopējo preču veidu skaitu, ko attiecīgā persona ir deklarējusi visās izmantotajās veidlapās un papildveidlapās, kā arī kravas sarakstos vai kompetentu iestāžu apstiprinātajos tirdzniecības dokumentos. Preču skaitam ir jāatbilst aizpildāmo “Preču iepakojums un apraksts” aiļu (31.ailes) skaitam.

 

6.aile. Iepakojumu skaits

Ailē uzrāda kopējo preču vietu (iepakojumu) skaitu, kas veido deklarēto sūtījumu. Beramām kravām, šķidrumiem, elektroenerģijai, kā arī pārvietojot gāzi vai naftu pa cauruļvadiem, ailē uzrāda ciparu “1”.

 

7.aile. Uzziņas numurs

Vajadzības gadījumā ailē uzrāda konkrētās deklarācijas identificēšanai piešķirtu uzziņas numuru. Ja pēc vienkāršoto deklarāciju iesniegšanas tiek aizpildīta vispārīgā deklarācija, ailē uzrāda tās apzīmējumu “VDV” vai apkopojošās deklarācijas gadījumā uzrāda apzīmējumu “VDA”, tad liek slīpsvītru (“/”) un konkrētās deklarācijas identificēšanai piešķirtu uzziņas numuru.

 

8.aile. Saņēmējs

Ailē ieraksta juridiskās vai fiziskās personas, kurai preces tiek piegādātas, pilnu nosaukumu vai vārdu un uzvārdu, kā arī adresi. Ailes augšējā labajā stūrī uzrāda VID atzītu šīs personas identifikācijas numuru: fiziskajām personām — personas kodu, juridiskajām personām — nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru.

 

9.aile. Atbildīgais par finansu jautājumiem

Ja atbildīgais par finansu jautājumiem ir juridiskā persona, ailē ieraksta pilnu uzņēmuma nosaukumu, kā arī adresi, ailes augšējā labajā stūrī uzrāda nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru. Ja atbildīgais par finansu jautājumiem ir fiziskā persona, ailes augšējo labo daļu neaizpilda, bet ailē ieraksta vārdu, uzvārdu, personas kodu un adresi. Atļauts uzrādīt arī citus minēto personu precizējošus datus (piemēram, bankas konta rekvizītus). Ja minētā fiziskā persona nav reģistrēta Latvijas Republikā, — ziņas par personas identifikācijas dokumentu.

 

14.aile. Deklarētājs/pārstāvis

Ailē uzrāda ziņas par deklarētāju. Ja deklarētājs preces deklarē sev, ailē ieraksta tekstu “uzņēmums deklarē sev, skat. 9.aili”. Ja deklarētājs ir fiziskā persona ailē ieraksta “fiziskā persona, skat. 9.aili”. Ja deklarāciju aizpilda muitas brokers, ailē ieraksta pilnu brokera firmas nosaukumu, bet ailes augšējā labajā stūrī uzrāda VID izsniegtās reģistrācijas apliecības numuru.

 

15.aile. Nosūtītāja/eksportētāja valsts

Ailē ieraksta valsts saīsinātu nosaukumu, no kuras preces ir eksportētas vai izvestas.

15.a ailē uzrāda minētās valsts kodu saskaņā ar šo metodisko norādījumu 1.pielikumu.

Ja deklarētāja rīcībā esošajos pavaddokumentos nav informācijas par nosūtītāju/eksportētāju valsti, atļauts 15. un 15.a aili neaizpildīt.

 

16.aile. Izcelsmes valsts

Ailē ieraksta preču izcelsmes valsts saīsinātu nosaukumu. Ja deklarācijā ir iekļautas preces ar dažādu izcelsmi, ailē ieraksta vārdu “dažādas”. Ja preču izcelsme netiek dokumentāri apliecināta, ailē ieraksta vārdu “nezināma”. VAD aizpildīšanā izmantojot datu apstrādes sistēmu, šo aili neaizpilda.

 

19.aile. Konteiners

Pamatojoties uz muitas formalitāšu kārtošanas laikā pieejamo informāciju, ailē sniedz ziņas par konteineru izmantošanu, kad preces šķērsojušas Latvijas Republikas robežu. Ailē uzrāda “0”, ja preces netiek transportētas konteinerā, “1” — ja preces tiek transportētas konteinerā.

 

21.aile. Transportlīdzekļa apraksts robežas šķērsošanas vietā

Ailes kreisajā iedaļā uzrāda aktīvā transportlīdzekļa (autotransporta, kuģa, dzelzceļa vagona, lidmašīnas), kurā preces pārvietotas pāri Latvijas Republikas muitas robežai, reģistrācijas numuru un/vai nosaukumu. Ja izmanto vilcēju un piekabi ar atšķirīgiem reģistrācijas numuriem, ieraksta vilcēja un piekabes reģistrācijas numurus.

Ailes labajā iedaļā uzrāda aktīvā transportlīdzekļa valstisko piederību, izmantojot šo metodisko norādījumu 1.pielikuma kodus.

Pasta sūtījumiem, kā arī pārvadājumiem ar stacionārām transportiekārtām reģistrācijas numurus vai valstisko piederību neuzrāda.

Dzelzceļa pārvadājumu gadījumā valstisko piederību neuzrāda, bet, ja dzelzceļa vagonu skaits pārsniedz divus, ailē raksta “skat. pielikumu” un deklarācijai pievieno vagonu sarakstu.

Izmantojot kombinētos transportlīdzekļus vai vairākus transportlīdzekļus, aktīvais transportlīdzeklis ir tas, kas pārvieto visu attiecīgo sastāvu. Piemēram, ja kravas automobilis ir šķērsojis robežu uz kuģa, aktīvais transportlīdzeklis ir kuģis, bet vilcēja un piekabes gadījumā aktīvais transportlīdzeklis ir vilcējs.

 

22.aile. Valūta un kopējā summa faktūrā

Izmantojot šo metodisko norādījumu 1.pielikuma kodus, ailē uzrāda valūtu, kādā sastādīts preces vērtību apliecinošais dokuments, un ieraksta tajā uzrādīto visu deklarēto preču kopīgo vērtību šajā valūtā. Ja darījums tiek veikts, izmantojot ārvalstu valūtu, kurai Latvijas Banka nav noteikusi valūtas kursu, uzrāda valūtas kodu XUS, veicot pārrēķinus no izmantotās ārvalstu valūtas USD. Valūtas kursa pārrēķins deklarācijai jāpievieno rakstiski, to apstiprinot ar deklarētāja parakstu un tā atšifrējumu.

 

23.aile. Valūtas kurss

Ailē uzrāda Latvijas Bankas noteikto kursu preces vērtību apliecinošajā dokumentā uzrādītajai valūtai attiecībā pret tādu ārvalstu valūtas vienību skaitu, kā to publicējusi Latvijas Banka. Valūtas kursu uzrāda ar četrām zīmēm aiz komata. Latvijas Bankas noteiktā valūtas kursa noapaļošanai jāizmanto šāds algoritms: ja piektais cipars aiz komata ir pieci vai lielāks, tad ceturtais cipars aiz komata jānoapaļo par vienu vienību uz augšu, ja mazāks par pieci — ceturtais cipars aiz komata atstājams nemainīts.

 

25.aile. Transporta veids uz robežas

Izmantojot kodus saskaņā ar šo metodisko norādījumu 4.pielikumu, uzrāda aktīvā transportlīdzekļa veidu, ar kuru preces ievestas Latvijas Republikas muitas teritorijā.

 

26.aile. Iekšējā transporta veids

Izmantojot kodus saskaņā ar šo metodisko norādījumu 4.pielikumu, uzrāda aktīvā transportlīdzekļa veidu, kurā preces iekrautas, kad tās saņemšanas muitas iestādē tiek pieteiktas muitas procedūrai.

 

28.aile. Finansu un banku dati

Aili aizpilda, ja ar deklarētajām precēm saistītie muitas maksājumi netiek nokārtoti pirms preču izlaišanas. Ailē uzrāda ziņas par darījuma finansiālo formalitāšu kārtošanā iesaistīto banku (bankas kodu un nosaukumu) un attiecīgo bankas konta numuru. Ja muitas parāda segšanas nodrošinājumam tiek izmantots kāds galvojuma veids, uzrāda galvojuma veida kodu atbilstoši šo metodisko norādījumu 10.pielikumam. Ja attiecīgajam kodam tas paredzēts šajā pielikumā, pēc koda uzrāda šim galvojuma veidam papildus sniedzamās ziņas. Atsevišķās ziņas atdala ar atdalītājsimbolu.

 

29.aile. Muitas iestāde uz robežas

Uzrāda muitas iestādes, caur kuru preces ievestas Latvijas Republikas muitas teritorijā, kodu un nosaukumu.

 

31.aile. Preču iepakojums un apraksts; marķējums un numerācija, konteinera numurs (–i); skaits un veids

Ailē uzrādāmos dažādos ziņu veidus ieraksta atsevišķās rindiņās. Atļauts vienā rindiņā uzrādīt vairāku veidu ziņas. Tādā gadījumā ziņu veidus atdala ar atdalītājsimbolu.

Ailē ieraksta iepakojuma marķējuma atzīmes, numurus, skaitu, veidu un materiālu, neiepakotu preču gadījumā ieraksta deklarēto preču skaitu vai beramas kravas gadījumā — vārdus “beramā krava”. Lai paātrinātu muitas kontroli, ziņas par iepakojuma veidu atļauts uzrādīt, izmantojot šo metodisko norādījumu 11.pielikumu.

Ailē sniedz deklarēto preču aprakstu, uzrādot šo preču nosaukumus, ko uzrāda tirdzniecības dokumentos. Izņemot ārvalstu preču deklarēšanu muitas procedūrai “Ievešana muitas noliktavā” “A”, “B”, “C”, “E” vai “F” tipa muitas noliktavā, šim aprakstam ir jābūt pietiekami precīzam, lai būtu iespējama preču tūlītēja un nekļūdīga identificēšana un klasificēšana.

Šajā ailē uzrāda arī informāciju par jebkuriem īpašiem noteikumiem attiecībā uz minētajām precēm, ja to paredz normatīvie akti.

Ja 19.ailē “Konteiners” uzrādīts “1”, t.i., tiek izmantots konteiners (–i), uzrāda konteineru numurus. Ja tiek izmantoti vairāk nekā četri konteineri, to numurus uzrāda uz atsevišķas papīra lapas. Konteineru numuru sarakstu ar savu parakstu un tā atšifrējumu apstiprina deklarētājs.

 

32.aile. Preces numurs

Ailē ieraksta preces kārtas numuru attiecībā pret kopējo veidlapās un papildveidlapās deklarēto preču numuriem, kā tas aprakstīts 5.ailes aizpildīšanas norādījumos. Ja deklarācija ietver tikai vienu preču veidu, ieraksta skaitli “1”.

 

33.aile. Preces kods

Attiecīgās preces kodu uzrāda saskaņā ar Ministru kabineta 2002.gada 5.marta noteikumu Nr.94 “Preču deklarēšanas un vienkāršotās muitošanas kārtība” 5.pielikumā izvirzītajām prasībām.

Ailes pirmajā apakšnodalījumā uzrāda preces koda pirmos astoņus ciparus atbilstoši Latvijas kombinētajai nomenklatūrai.

Ailes otrajā apakšnodalījumā uzrāda divas nulles vai precei atbilstošā Eiropas Kopienas integrētā tarifa (TARIC) koda devīto un desmito ciparu, ja to izmantošanu paredz normatīvie akti.

Ailes trešajā apakšnodalījumā ir četras zīmes. Šeit norāda kodus, ja tādi paredzēti papildu pasākumu apzīmēšanai.

Ailes ceturtais apakšnodalījums — Eiropas Kopienas integrētā tarifa papildkods (četras zīmes) — aizpildāms atbilstoši Eiropas Kopienas integrētā tarifa kodam, ja to izmanto Latvijas Republikā.

Ja normatīvajos aktos nav paredzēts norādīt kodu ailes trešajā vai ceturtajā apakšnodalījumā, attiecīgajā apakšnodalījumā ieraksta “XXXX”.

Ailes piektajā apakšnodalījumā uzrāda Latvijas kombinētās nomenklatūras koda pēdējo ciparu un papildu kodus, kuri norāda preces īpašības, ko izmanto akcīzes nodokļa vai dabas resursu nodokļa likmes noteikšanai.

Ja ailes trešajā, ceturtajā un piektajā apakšnodalījumā norādāmie kodi nav jāizmanto, šos apakšnodalījumus neaizpilda.

 

34.aile. Izcelsmes valsts kods

Izmantojot šo metodisko norādījumu 1.pielikumā norādītos kodus, 34.ailes (a) iedaļā uzrāda kodu, kas atbilst 16.ailē norādītajai valstij. Ja 16.ailē ir ierakstīts vārds “dažādas”, ieraksta attiecīgās preces izcelsmes valsts kodu. Ja izcelsmes valsts netiek dokumentāri apliecināta, atļauts aili neaizpildīt.

Ja tiek uzrādīti dokumenti, kas apliecina, ka preču izcelsme ir Eiropas Savienība, konkrētās Eiropas Savienības dalībvalsts kodu uzrāda, izmantojot citu deklarētāja rīcībā esošo papildu informāciju.

 

35.aile. Svars bruto (kg)

Ailē ieraksta 31.ailē aprakstīto preču bruto svaru kilogramos ar precizitāti līdz divām zīmēm aiz komata. Bruto svars ir kopējais preču un visa to iepakojuma svars, izņemot konteinerus un citas transporta iekārtas.

 

37.aile. Procedūra

Izmantojot šo metodisko norādījumu 5.pielikumā noteiktos muitas procedūru kodus un kārtību, ailes kreisajā iedaļā uzrāda četru ciparu kodu, kurā pirmie divi cipari norāda pieprasīto muitas procedūru, bet otrie divi — iepriekšējo muitas procedūru, kurai preces bijušas pakļautas. Atļauts izmantot tikai četru ciparu kodus saskaņā ar šo metodisko norādījumu 13.pielikumu “Atļautie muitas procedūru kombināciju kodi”.

Ailes labo iedaļu neaizpilda.

 

38.aile. Svars neto (kg)

Ailē ieraksta 31.ailē aprakstīto preču tīrsvaru kilogramos ar precizitāti līdz divām zīmēm aiz komata. Tīrsvars ir preču svars bez iepakojuma, bet kopā ar iesaiņojumu, kurā tās pārdod mazumtirdzniecībā.

 

40.aile. Kopējā deklarācija /Iepriekšējais dokuments

Ailē uzrāda ziņas par dokumentiem, kas attiecas uz muitas procedūru, kura bijusi piemērota pirms preču izvešanas, vai arī uz darbībām pirms preču deklarēšanas. Ja dokumentu skaits pārsniedz vienu, ailē raksta “skat. pielikumu”, un deklarācijai pievieno minēto dokumentu sarakstu. Ja iepriekšējais dokuments ir VAD, tad ailē uzrāda tā numuru formā XXXX/G–NNNNNN, kur XXXX — iepriekšējā VAD formēšanas muitas iestādes kods (piem., 0920); G — iepriekšējā VAD formēšanas gada pēdējais cipars; NNNNNN — iepriekšējā VAD numurs (piem., 101883).

Ja iepriekšējais dokuments nav VAD, pirms tā identifikatora uzrāda dokumenta tipa apzīmējumu. Piemēram, ja iepriekšējais dokuments ir TIR karnete, kura numurā ir burti, tad ailē uzrāda TIRXXNNNNNNNN (13 zīmes bez atstarpēm), kur TIR — dokumenta tipa apzīmējums; XX — pirmie divi burti TIR karnetes numurā (piem., AB); NNNNNNNN — astoņzīmju numurs, bet, ja TIR karnetes numurā nav burtu, ailē uzrāda TIRNNNNNNNN (11 zīmes bez atstarpēm).

 

41.aile. Papildu mērvienība

Aili aizpilda, ja Latvijas kombinētajā nomenklatūrā attiecīgā koda precēm paredzēts izmantot papildu mērvienību. Ieraksta attiecīgo preču daudzumu, kurš izteikts tajā papildu mērvienībā, kas norādīta Latvijas kombinētajā nomenklatūrā, ar precizitāti līdz trim zīmēm aiz komata.

 

42.aile. Preces vērtība

Uzrāda preces vērtību atbilstoši darījuma piegādes nosacījumiem valūtā, kādā sastādīts rēķins.

VAD aizpildīšanā neizmantojot datu apstrādes sistēmu, atļauts šo aili neaizpildīt.

 

44.aile. Papildu informācija/Iesniegtie dokumenti/Pilnvaras un atļaujas

Ieraksta ziņas, kuras papildus izmanto preces vērtības noteikšanai, kā arī ziņas par VAD pievienotajiem pavaddokumentiem.

Pavadokumentus uzrāda atbilstoši kārtas numuriem, kuri uzrādīti šo metodisko norādījumu 6.pielikumā. Uzrāda ziņas (dokumentu numuru un izsniegšanas datumu) par deklarēto preču izvešanas licencēm, par dokumentiem, kas apliecina to, ka deklarētajām precēm ir piemērojamas muitas maksājumu samazinātas vai nulles likmes, kā arī preču muitas vērtības deklarācijas reģistrācijas numuru un datumu (ja šāds dokuments jāiesniedz atbilstoši normatīvajiem aktiem). Ja deklarēto preču ievešanai vajadzīgi īpaši normatīvajos aktos noteikti dokumenti, atsevišķā rindiņā uzrāda šo dokumentu veidu kodus, atdalot tos ar intervālu (“ “) vai atdalītājsimbolu. Ja pavaddokumentu skaits pārsniedz piecus, ailē vispirms uzrāda ziņas par pavaddokumentiem, kas saistīti ar atļaujām tirdzniecības ierobežojumu gadījumos (licences), nodokļu atvieglojumiem un preces vērtības apliecināšanu.

Ailes apakšnodalījums “PA kods”(Papildinformācijas kods) nav jāaizpilda.

 

46.aile. Statistiskā vērtība

Ailē uzrāda preces vērtību uz Latvijas Republikas robežas (t.sk. preces CIF cenu) Latvijas Republikas valūtā.

 

49.aile. Noliktavas apzīmējums

Ailē ieraksta pilnu noliktavas reģistrācijas numuru, aiz kura ieraksta burtus (ja tādi tiek izmantoti), kas apzīmē valsti, kas izdevusi attiecīgo reģistrācijas apliecību.

Aiz noliktavas reģistrācijas numura ailes labajā daļā atļauts uzrādīt laika periodu kalendāra dienās, kas rāda, uz cik ilgu laiku preces ir paredzēts uzglabāt muitas noliktavā. Perioda ilgums nedrīkst pārsniegt 730 dienas (divus kalendāra gadus).

 

54.aile. Vieta un datums, deklarētāja/pārstāvja paraksts un uzvārds

Uzrāda deklarācijas aizpildīšanas vietu un datumu, deklarētāja vai tā pilnvarotās personas vārdu un uzvārdu. Juridiskas personas gadījumā deklarācijas parakstītājam pēc paraksta un tā atšifrējuma jānorāda ieņemamais amats.

Ja deklarāciju aizpilda, izmantojot datortehniku atbilstoši VID noteiktajai kārtībai, atļauts parakstīt tikai vienu VAD formulāru, kurš ar attiecīgās personas paraksta oriģinālu paliek saņēmēja muitas iestādē. Šādā gadījumā deklarētājs vai tā pārstāvis tiek identificēts pēc deklarācijas iesniegšanā izmantotā datorsistēmas lietotāja vārda, ko viņam piešķir, izsniedzot atļauju iesniegt deklarāciju ar datortehnikas palīdzību.

 

III. Norādījumi papildveidlapu aizpildīšanai

29. Papildveidlapas lieto tikai tad, ja deklarācija attiecas uz vairāk nekā viena veida precēm (sk. informāciju par 5.ailes aizpildīšanu). Tās iesniedz kopā ar attiecīgajām deklarācijas veidlapām.

30. Šo metodisko norādījumu pirmās un otrās nodaļas informācija par aiļu aizpildīšanu attiecināma arī uz papildveidlapām. Aizpildot papildveidlapu ailes, papildus jāievēro šādi nosacījumi:

30.1. 1.ailes pirmajā apakšnodalījumā ieraksta deklarācijas veida kodu (“IM” vai “EK”). Šis pirmais apakšnodalījums jāatstāj tukšs, ja papildveidlapas izmanto tikai tranzīta procedūrai. Šajā gadījumā tranzīta procedūras apzīmējumu ieraksta šīs ailes trešajā apakšnodalījumā;

30.2. VAD 2. vai 8.ailē jāuzrāda tikai attiecīgās personas vārds un uzvārds vai uzņēmuma nosaukums, kā arī identifikācijas numurs, ja tāds ir piešķirts;

30.3. 47.ailes kopsavilkums attiecas uz visu attiecīgajā deklarācijā deklarēto preču maksājumu kopsavilkumu. Tādēļ šī ailes daļa jāaizpilda pēdējā papildveidlapā, kas pievienota veidlapai, lai parādītu katra nodokļa veida kopsummu un kopējo maksājumu apjomu.

31. Ja papildveidlapas izmanto mazāk kā trīs preču veidu deklarēšanai, neizmantotās “Preču iepakojums un apraksts” ailes (31.aile) ir jāpārsvītro, lai nepieļautu to turpmāku izmantošanu.

 

 

1.pielikums

Valstu un valūtu klasifikators

Valstu kodi

AD — Andora

AE — Apvienotie Arābu Emirāti

AF — Afganistāna

AG — Antigva un Barbuda

AI — Angilja

AL — Albānija

AM — Armēnija

AN — Nīderlandes Antiļas

AO — Angola

AQ — Antarktika

AR — Argentīna

AT — Austrija

AU — Austrālija

AW — Aruba

AZ — Azerbaidžāna

BA — Bosnija un Hercegovina

BB — Barbadosa

BD — Bangladeša

BE — Beļģija

BF — Burkinafaso

BG — Bulgārija

BH — Bahreina

BI — Burundi

BJ — Benina

BM — Bermudu salas

BN — Bruneja

BO — Bolīvija

BR — Brazīlija

BS — Bahamu salas

BT — Butāna

BU — Birma

BV — Buvetas sala

BW — Botsvāna

BY — Baltkrievija

BZ — Beliza

CA — Kanāda

CC — Kokosa salas

CE — Kantona un Enderberija

CF — Centrālāfrikas Republika

CG — Kongo

CH — Šveice

CI — Kotdivuāra

CK — Kuka salas

CL — Čīle

CM — Kamerūna

CN — Ķīna

CO — Kolumbija

CR — Kostarika

CU — Kuba

CV — Kaboverde

CX — Ziemassvētku sala

CY — Kipra

CZ — Čehija

DE — Vācija

DJ — Džibuti

DK — Dānija

DM — Dominika

DO — Dominikana

DZ — Alžīrija

EC — Ekvadora

EE — Igaunija

EG — Ēģipte

EH — Rietumsahāra

ER — Eritreja

ES — Spānija

ET — Etiopija

FI — Somija

FJ — Fidži

FK — Folklenda (Malvīnu) salas

FM — Mikronēzija

FO — Farēru salas (Dānijai)

FR — Francija

GA — Gabona

GB — Lielbritānija

GD — Grenada

GE — Gruzija

GF — Franču Gviāna

GH — Gana

GI — Gibraltārs

GL — Grenlande

GM — Gambija

GN — Gvineja

GP — Gvadelupa

GQ — Ekvatoriālā Gvineja

GR — Grieķija

GT — Gvatemala

GU — Guama

GW — Gvineja-Bisava

GY — Gajana

HK — Honkonga (Sjangana)

HM — Herda un Makdonalda

HN — Hondurasa

HR — Horvātija

HT — Haiti

HU — Ungārija

ID — Indonēzija

IE — Īrija

IL — Izraēla

IN — Indija

IO — Britu Indijas okeāna teritorijas

IQ — Irāka

IR — Irāna

IS — Islande

IT — Itālija

JM — Jamaika

JO — Jordānija

JP — Japāna

KE — Kenija

KG — Kirgizstāna

KH — Kambodža (Kampūčija)

KI — Kiribati

KM — Komoru Salas

KN — Sentkitsa un Nevisa

KP — Korejas TDR

KR — Korejas Republika

KW — Kuveita

KY — Kaimanu salas

KZ — Kazahstāna

LA — Laosa

LB — Libāna

LC — Sentlūsija

LI — Lihtenšteina

LK — Šrilanka

LR — Libērija

LS — Lesoto

LT — Lietuva

LU — Luksemburga

LV — Latvija

LY — Lībija

MA — Maroka

MC — Monako

MD — Moldovas Republika

ME — Majota sala

MG — Madagaskara

MH — Māršala salas

MI — Midveja

MK — Maķedonija

ML — Mali

MM — Mjanma (Birma)

MN — Mongolija

MO — Makao (Aomiņa)

MP — Marianas salas

MQ — Martinika

MR — Mauritānija

MS — Montserrata

MT — Malta

MU — Maurīcija

MV — Maldivija

MW — Malāvija

MX — Meksika

MY — Malaizija

MZ — Mozambika

NA — Namībija

NC — Jaunkaledonija

NE — Nigēra

NF — Norfolka

NG — Nigērija

NI — Nikaragva

NL — Nīderlande

NO — Norvēģija

NP — Nepāla

NR — Nauru

NT — Neitrālā zona

NU — Niue

NZ — Jaunzēlande

OM — Omāna

PE — Peru

PF — Franču Polinēzija

PG — Papua-Jaungvineja

PH — Filipīnas

PK — Pakistāna

PL — Polija

PM — Sentpjēra un Mikelona

PN — Pitkērna

PR — Puertoriko

PT — Portugāle

PW — Palau

PY — Paragvaja

QA — Katara

RE — Reinjona

RO — Rumānija

RU — Krievija

RW — Ruanda

SA — Saūda Arābija

SB — Zālamana Salas

SC — Seišelu Salas

SD — Sudāna

SE — Zviedrija

SG — Singapūra

SH — Svētās Helēnas sala

SI — Slovēnija

SJ — Svalbāra (Špicbergena)

(Norvēģijai)

SK — Slovākija

SL — Sjerraleone

SM — Sanmarīno

SN — Senegāla

SO — Somālija

SR — Surinama

ST — Santome un Prinsipi

SV — Salvadora

SY — Sīrija

SZ — Svazilenda

TC — Tērksas un Kaikosas

(Lielbritānijai)

TD — Čada

TF — Franču Dienvidantarktikas apg.

TG — Togo

TH — Taizeme

TJ — Tadžikistāna

TK — Tokelau salas (Jaunzelandei)

TM — Turkmenistāna

TN — Tunisija

TO — Tonga

TP — Austrumtimora

TR — Turcija

TT — Trinidada un Tobago

TV — Tuvalu salas

TW — Taivāna

TZ — Tanzānija

UA — Ukraina

UG — Uganda

UM — Mazās Klusā okeāna salas

US — Amerikas Savienotās Valstis

UY — Urugvaja

UZ — Uzbekistāna

VA — Vatikāns

VC — Sentvinsenta un Grenadīnas

VE — Venecuēla

VG — Virdžīnas Salas (Lielbritānijai)

VI — Virdžīnas Salas (Amerikas

Savienotajām Valstīm)

VN — Vjetnama

VU — Vanuatu

WF — Vallis un Futuna salas

WS — Rietumu Samoa

XX — Valsts nav zināma

YE — Jemena

YU — Dienvidslāvija

ZA — Dienvidāfrikas Republika

ZM — Zambija

ZR — Kongo Demokrātiskā

Republika (Zaira)

ZW — Zimbabve

 

 

Valūtu kodi

AED — Apvienoto Arābu Emirātu

dirhēms

AMD — Armēnijas drams

AUD — Austrālijas dolārs

AZM — Azerbaidžānas manats

BGN — Bulgārijas leva

BYB — Baltkrievijas rubelis

CAD — Kanādas dolārs

CHF — Šveices franks

CYP — Kipras mārciņa

CZK — Čehijas krona

DKK — Dānijas krona

EEK — Igaunijas krona

EUR — Eiropas Savienības eiro

GBP — Lielbritānijas sterliņu mārciņa

GEL — Gruzijas lars

HKD — Honkongas dolārs

HRK — Horvātijas kuna

HUF — Ungārijas forints

ILS — Izraēlas šekelis

JPY — Japānas jēna

KGS — Kirgīzijas soms

KZT — Kazahstānas tenge

LTL — Lietuvas lits

LVL — Latvijas lats

MDL — Moldovas leja

MTL — Maltas lira

NOK — Norvēģijas krona

NZD — Jaunzēlandes dolārs

PLN — Polijas zlots

ROL — Rumānijas leja

RUB — Krievijas rublis

SEK — Zviedrijas krona

SGD — Singapūras dolārs

SKK — Slovākijas krona

TJR — Tadžikistānas rublis

TMM — Turkmenistānas manats

UAH — Ukrainas grivna

USD — ASV dolārs

UZS — Uzbekistānas sums

XUS — Valūta faktūrrēķinā (invoisā)

nav zināma, kurss USD

 

 

2.pielikums

Piegādes noteikumu kodi

Līguma nosacījumi

Kods

Vietas nosaukums

No rūpnīcas

EXW

Norādītā rūpnīcas vieta

Franko pārvadātājs

FCA

Norādītā vieta

Franko gar kuģa bortu

FAS

Norādītā iekraušanas osta

Franko uz kuģa klāja

FOB

Norādītā iekraušanas osta

Cena un frakts

CFR

Norādītā galaosta

Cena, apdrošināšana un frakts

CIF

Norādītā galaosta

Transportēšana samaksāta līdz

CPT

Norādītais galapunkts

Transportēšana un

CIP

Norādītais galapunkts

apdrošināšana samaksāta līdz …

Piegādāts līdz robežai

DAF

Norādītā vieta

Piegādāts no kuģa

DES

Norādītā vieta

Piegādāts no piestātnes

DEQ

Norādītā galaosta

Piegādāts bez muitas samaksas

DDU

Norādītais galapunkts

Piegādāts ar muitas samaksu

DDP

Norādītais galapunkts

Citi piegādes noteikumi

XXX

Līguma piegādes noteikumu

apraksts

 

3.pielikums

Darījuma rakstura kodi

“A” slejā norādīto ciparu ieraksta ailes kreisajā pusē, bet “B” slejā norādīto ciparu — ailes labajā pusē.

A

B

1. Darījumi, kas ietver

1. Parasts piegādes darījums (pirkšana/

faktisko vai paredzēto īpašuma

pārdošana) (2).

maiņu pret finansiālu vai

2. Preču piegāde pārdošanai, saglabājot

citādu atlīdzību (izņemot

pircēja tiesības atteikties no preces vispār

darījumus, kas minēti šīs

vai pēc izmēģinājuma; preču piegādes

slejas 2., 7. un 8.punktā

nosūtīšanai vai izmantojot starpnieka

(1), (2) un (3)).

pakalpojumus (konsignācija).

3. Maiņas tirdzniecība (atlīdzība natūrā).

4. Ceļotāju personīgie pirkumi.

5. Finansu izpirkuma noma (līzings) (3).

2. Preču atpakaļnosūtīšana

1. Preču nosūtīšana atpakaļ.

pēc sākotnējā darījumu

2. Atpakaļ atsūtīto preču apmaiņa.

reģistrēšanas ar šīs slejas

3. Atpakaļ neatsūtīto preču apmaiņa

kodu 1 (4), preču aizvietošana

(piem., garantijas pakalpojumu

bez maksas (4).

nodrošināšana).

3. Darījumi (izņemot

1. Piegādes sakarā ar palīdzības programmām,

pagaidu darījumus), kas ietver

kas tiek daļēji vai pilnīgi finansētas.

īpašuma nodošanu, neparedzot

2. Pārējie neatmaksājamie valdību

finansiālu vai cita veida

palīdzības sūtījumi.

atlīdzību.

3. Citi (individuālu personu, nevalstisku

organizāciju) palīdzības sūtījumi.

4. Darbības, kas paredz pār-

1. Pārstrāde vai apdare atbilstoši līgumam.

strādi atbilstoši līgumam (5),

2. Maksas remonts vai tehniskā apkope.

vai remonts (6) (izņemot tās,

3. Bezmaksas remonts vai tehniskā apkope.

kas minētas šīs slejas 7.punktā).

5. Darbības, kas seko pār-

1. Pārstrāde vai apdare atbilstoši līgumam.

strādei atbilstoši līgumam (5),

2. Maksas remonts vai tehniskā apkope.

vai remonts (6) (izņemot tās,

3. Bezmaksas remonts vai tehniskā apkope.

kas minētas šīs slejas 7.punktā).

6. Darījumi, kas nav saistīti

1. Noma, aizņēmums, operatīvā

ar īpašnieka maiņu, piem.,

izpirkuma noma (līzings).

noma, preču izsniegšana

2. Cita veida pagaidu lietošana.

lietošanā uz laiku, operatīvā

izpirkuma noma (7) un citas

pagaidu darbības (8), izņemot

pārstrādi uz līguma pamata,

remontu vai tehnisko apkopi.

7. Militārās aizsardzības

līgumos paredzētās piegādes

vai citas starpvaldību

programmās ietvertās piegādes.

8. Rūpnīcu apgāde ar

celtniecības materiāliem un

iekārtām, kas ir daļa no vispārējā

celtniecības vai tehniskā

nodrošinājuma līguma (9).

 

9. Citi, iepriekš neminētie

darījumu veidi.

(1) Šim darījuma veidam atbilst lielākā daļa preču izvešanas un ievešanas (jaunu preču partiju saņemšanas) darījumu, t.i., darījumi, kuros:

— īpašuma tiesības pāriet no Latvijas Republikas personas ārvalstu personai vai otrādi;

— natūrmaksa vai kompensācija ir jau veikta vai tiks izdarīta vēlāk.

Šis darījuma veids attiecināms arī uz precēm, kas tiek sūtītas starp saistītiem uzņēmumiem vai no/uz centrāliem preču sadales parkiem (arī tad, ja nav tūlīt samaksāts).

(2) Pie šī darījuma veida pieskaitāmi rezerves daļu sūtījumi un cita detaļu nomaiņa par papildu samaksu.

(3) Finansu izpirkuma noma (līzings): nomas maksājumi pa daļām tiek aprēķināti tā, lai segtu visu vai faktiski visu preču vērtību. Viss ar īpašumu saistītais risks un tiesības uz peļņu tiek nodots nomniekam. Līgumam beidzoties, nomnieks kļūst par preču likumīgo īpašnieku.

(4) Preču sūtījumi, kas paredzēti preču atdošanai un ir aizvietotājpreces, un sākotnēji reģistrēti “A” slejas 3., 4., 5., 6., 7., 8. un 9.punktā, jāreģistrē ar attiecīgo kodu.

(5) Pārstrādes darbības, kas notiek muitas kontrolē vai bez tās, ir kodējamas atbilstoši “A” slejas 4. vai 5.punktam. Šie punkti neietver pārstrādes darbības uz pārstrādātāja rēķina; tās jākodē atbilstoši “A” slejas 1.punktam.

(6) Remonts paredz preču atjaunošanu to sākotnējā stāvoklī, tas var būt saistīts ar pārbūvi vai uzlabojumiem.

(7) Operatīvā izpirkuma noma: pārējie izpirkuma nomas līguma veidi, izņemot finansu izpirkuma nomu (sk. 3.piezīmi).

(8) Šis punkts ietver preces, kuras izved (ieved), lai atpakaļ ievestu (atpakaļ izvestu) bez īpašuma tiesību maiņas.

(9) Darījumi, kas minēti “A” slejas 8.punktā, attiecas uz precēm, kuras nav ietvertas atsevišķos rēķinos, bet par kurām ir sastādīts viens rēķins par kopējo ražošanas vērtību. Ja tas tā nav, darījumi attiecas uz 1.veidu.

 

 

4.pielikums

Transporta veidu kodi

Transporta

Kods

Transporta veids

veidu grupa

1

10

jūras transports;

12

dzelzceļa vagons uz jūras transportlīdzekļa;

16

pašgājējs autotransporta līdzeklis uz jūras transportlīdzekļa;

17

autopiekabe vai puspiekabe uz jūras transportlīdzekļa;

18

iekšzemes ūdens transportlīdzeklis uz jūras transportlīdzekļa;

2

20

dzelzceļa transports;

23

autotransporta līdzeklis dzelzceļa vagonā;

3

30

autotransports;

4

40

gaisa transports;

5

50

pasta sūtījumi;

7

70

stacionāras transportiekārtas (cauruļvadi);

8

80

iekšzemes ūdensceļu transports;

9

90

pārvietošana bez transportlīdzekļa

 

 

5.pielikums

Muitas procedūru kodu saraksts

Muitas

procedūras

Apraksts

kods

10

pilnīga preču izvešana (eksports)

21

izvešana uz laiku saskaņā ar muitas procedūru “izvešana pārstrādei”

23

izvešana uz laiku, ja preces paredzēts ievest atpakaļ nemainītā stāvoklī

31

atpakaļizvešana (reeksports)

40

preču izlaišana brīvam apgrozījumam

41

preču ievešana izmantošanai Latvijas Republikā, vienlaikus

deklarējot preces muitas procedūrai “ievešana pārstrādei” ar

maksājumu atmaksāšanas sistēmu

46

preču ievešana brīvam apgrozījumam, piemērojot muitas procedūru

“ievešana pārstrādei” muitas noliktavā ar maksājumu

atmaksāšanas sistēmu

47

preču ievešana brīvam apgrozījumam, piemērojot muitas

procedūru “ievešana pārstrādei” brīvajā zonā ar maksājumu

atmaksāšanas sistēmu

51

preču ievešana pārstrādei ar maksājumu atlikšanas sistēmu

53

preču ievešana, piemērojot muitas procedūru “ievešana uz laiku”

55

preču ievešana pārstrādei muitas noliktavā ar maksājumu

atlikšanas sistēmu

56

preču ievešana pārstrādei brīvajā zonā ar maksājumu atlikšanas

sistēmu

61

preču atpakaļievešana (reimports), vienlaikus deklarējot preces

muitas procedūrai “izlaišana brīvam apgrozījumam”, ja tās nav

pakļautas nodokļu atbrīvojumiem

63

preču atpakaļievešana (reimports), vienlaikus deklarējot preces

muitas procedūrai “izlaišana brīvam apgrozījumam”, ja tās ir

pakļautas nodokļu atbrīvojumiem

67

atpakaļievešana (reimports), vienlaikus deklarējot preces muitas

procedūrai “izlaišana brīvam apgrozījumam” un muitas

procedūrai “ievešana muitas noliktavā”, ieskaitot to novietošanu

citās telpās muitas kontrolē

71

preču ievešana muitas noliktavā, ieskaitot to novietošanu citās

telpās muitas kontrolē

72

Latvijas preču ievešana muitas noliktavā, ieskaitot to novietošanu

citās telpās muitas kontrolē

76

eksportam paredzētu preču ievešana muitas noliktavā vai brīvajā

zonā ar iepriekšēju nodokļu atmaksāšanu par precēm, kas

paredzētas izvešanai bez tālākas apstrādes

77

preču novietošana muitas noliktavā, lai izvestu pārstrādes

produktus un preces, kas iegūtas no pamatproduktiem, ar

iepriekšēju izvedmuitas nodokļa atmaksāšanu

78

preču ievešana brīvajā zonā, izņemot procedūras, kas

apzīmējamas ar kodu “76”

91

ievešana pārstrādei muitas kontrolē

93

preču iznīcināšana muitas kontrolē

94

pastāvīga preču lietošana muitas kontrolē

95

piegādes kuģu un lidmašīnu apgādei

96

piegādes beznodokļu tirdzniecības veikaliem ostās un lidostās

Piezīme. Lai norādītu, ka precēm nav bijusi iepriekš piemērota muitas procedūra, izmanto kodu “00”, ko atļauts lietot tikai kā otro divu ciparu kombināciju.

6.pielikums

Uzrādāmo pavaddokumentu kārtas numuri

Kārtas

Pavaddokumenta nosaukums

Nr.

105

pirkšanas–pārdošanas līgums vai cits dokuments, kas apstiprina

preču likumīgu iegādi

131

dokuments, kuru var pieņemt kā preču rēķinu (izņemot

komercrēķinu vai faktūrrēķinu (proforma–invoice))

325

faktūrrēķins (proforma–invoice)

380

komercrēķins

460

akcīzes preču noliktavā ievesto/izvesto preču akcīzes nodokļa

nodrošinājumu apliecinošs dokuments

720

dzelzceļa kravas pavadzīme

730

kravas transporta pavaddokuments (CMR)

740

gaisa transporta pavadzīme (air waybill)

788

konteinera manifests

815

Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas eksporta licence metālu

lūžņiem

821

atļauja izvešanai uz laiku pārstrādei

823

atļauja izvešanai uz laiku un atpakaļievešanai (reimportam) tādā

pašā statusā

826

mākslas priekšmetu eksporta licence

851

fitosanitārais sertifikāts

852

sanitārais sertifikāts

853

veterinārais sertifikāts

864

preču izcelsmes sertifikāta priekšraksts

911

importa licence

912

Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības tirgus intervences

aģentūras labības tirdzniecības licence

914

Akcizēto preču pārvaldes licence

917

Radiācijas drošības centra licence

918

Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas bruņojuma vai Latvijas

Attīstības aģentūras licence

919

Zemkopības ministrijas Lauku atbalsta dienesta licence cukura importam

920

Vides valsts inspekcija bīstamo atkritumu, ķīmisko vielu daļas licence

921

Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas atļauja

922

Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas kvotām atbilstoša

importa licence

923

Latvijas Republikas Valsts zāļu aģentūras atļauja

924

Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju aģentūras licence

934

muitas vērtības deklarācija

941

atļauja ievešanai uz laiku pārstrādei (atmaksāšanas sistēma)

950

TIR karnete

951

atļauja ievešanai uz laiku pārstrādei (atlikšana)

953

atļauja ievešanai uz laiku un atpakaļievešanai (reimportam)

neizmainītā veidā

955

ATA karnete

961

atļauja atpakaļievešanai (reimportam), arī izlaišanai brīvam apgrozījumam

990

eksporta deklarācijas kopija vai dokuments, kas apliecina preču eksportu

 

 

7.pielikums

Muitas maksājumu klasifikators

Kods

Maksājuma veida apraksts

20

importa muitas nodoklis

21

importa papildu muitas nodoklis

25

eksporta muitas nodoklis

29

pamatparāda palielinājums (refinansēšanas likme) — importa muitas

nodoklim

30

drošības nauda

40

akcīzes nodoklis, kura samaksu kontrolē muitas iestādes

42

akcīzes nodoklis, kurš samaksāts pirms akcīzes nodokļa marku

saņemšanas

43

akcīzes nodoklis, kura samaksu kontrolē par iekšzemē veikto

maksājumu kontroli atbildīgā Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās

iestādes struktūrvienība

50

pievienotās vērtības nodoklis, kura samaksu kontrolē muitas iestādes

53

pievienotās vērtības nodoklis, kura samaksu kontrolē par iekšzemē

veikto maksājumu kontroli atbildīgā Valsts ieņēmumu dienesta

teritoriālās iestādes struktūrvienība

55

atliktie maksājumi

70

dabas resursu nodoklis

90

pamatparāda palielinājums (refinansēšanas likme) — pārējiem nodokļiem

 

 

8.pielikums

Muitas preferenču kodi

Kods

Apraksts

BES

Brīvās tirdzniecības līgums (BTL) ar Eiropas Savienību (ES).

CZK

Kvotas Čehijai.

TCZ

Brīvās tirdzniecības līgums ar Čehiju.

TSK

Brīvās tirdzniecības līgums ar Slovākiju.

EBT

Brīvās tirdzniecības līgums ar EBTA valstīm.

ELL

Brīvās tirdzniecības līgums ar Baltijas valstīm.

ESK

Kvotas Eiropas Savienības valstīm.

MFN

Vislielākās labvēlības režīms.

SIK

Kvotas Slovēnijai.

SKK

Kvotas Slovākijai.

THU

Brīvās tirdzniecības līgums ar Ungāriju.

TPL

Brīvās tirdzniecības līgums ar Poliju.

TSI

Brīvās tirdzniecības līgums ar Slovēniju.

TUA

Brīvās tirdzniecības līgums ar Ukrainu.

 

 

9.pielikums

Muitas vērtības metožu kodi

Kods

Muitas vērtību metodes veida apraksts

1

darījumu novērtēšanas metode

2

vienādu preču novērtēšanas metode

3

līdzīgu preču novērtēšanas metode

4

vienas vienības vērtības metode

5

saliktās vērtības metode

6

īpašo gadījumu metode

9

vispārējā vērtības deklarācija

 

10.pielikums

Galvojumu veidu kodi

Galvojuma veids

Kods

Papildus sniedzamās ziņas

Galvojums netiek pieprasīts

0

galvojuma atbrīvojuma

apliecības numurs

Vispārējs galvojums

1

galvojuma apliecības numurs un

galvojuma uzraudzības iestādes kods

Vienreizējs galvojums

2

galvojuma apliecības numurs

Drošības naudas iemaksa

3

Fiksētas likmes galvojums

4

Atbrīvojums no galvojuma

6

atbilstoši Muitas likuma 93.panta

otrajai un trešajai daļai

Galvojums no noteiktām valsts

institūcijām netiek pieprasīts

8

 

11.pielikums

Iepakojuma veidu kodi

Kods

Iepakojuma veids

01

beramas, cietas, sīkas daļiņas

02

beramas, sīkas, granulētas daļiņas

03

beramas, cietas, lielas daļiņas

04

šķidra krava

12

cilindrs, stieņi, stieņi sasieti/nostiprināti

13

rullis

14

ritulis

15

plāksne, plāksne sasieta/nostiprināta, loksne

16

baļķi, dēļi, sasieti/nostiprināti

21

kaste, skārda kārba

22

taisnstūrveida kanna, konservu kārba

23

alus kaste, tējas kaste, paciņa

24

kartona kārba, taisnstūrveida tanks

25

futrālis, čemodāns

26

palete

27

piena kaste

31

ampula, iepakota, bez iepakojuma, pudelīte

32

cilindriska kanna, piena kanna

33

pudele, cilindriska, iepakota vai neiepakota

34

tanks, cilindrisks, tvertne

35

gāzes balons, cisterna

41

burka

42

aerosols, pulverizators, flakons

43

balons, pudele, kolbveida iepakota, neiepakota

44

muca, muciņa, liela muca

54

seifs

61

sainis, pasta maiss, mazs maisiņš

62

maiss

63

ceļa soma

65

ķīpa, saspiesta, nesaspiesta

67

vakuumiepakojums

91

spole

97

dažāda veida iepakojumi

99

iepakojuma veids nav precizēts

 

12.pielikums

Iepakojuma materiālu veidu kodi

Kods

Iepakojuma materiāls

SM

no stikla izejmateriāliem

PM

no plastmasas (polimēru) izejmateriāliem

MM

no metāla izejmateriāliem

LM

no papīra un kartona laminātiem ar polimēru vai metāla komponentiem

KM

no koksnes vai citu dabīgo šķiedru izejmateriāliem

 

13.pielikums

Atļauto muitas procedūru kombināciju kodi*

Kods

Apraksts

1000

preču izvešana

1040

iepriekš importēto preču, ar defektiem, neatbilstošu kontrolei vai

bojātu, eksports

1072

iepriekš muitas noliktavā novietoto Latvijas preču izvešana

1078

iepriekš brīvajā zonā ievesto preču eksports

2100

izvešana pārstrādei, uzņemoties saistības pārstrādes kompensācijas

produktu ievest atpakaļ

2121

termiņa pagarinājums izvešanai pārstrādei

2141

iepriekš pārstrādei ievesto preču izvešana pārstrādei, uzņemoties

saistības atmaksāt nodokļus

2151

iepriekš pārstrādei ievesto preču izvešana pārstrādei, atliekot

nodokļu maksājumus

2172

iepriekš muitas noliktavā novietoto Latvijas preču izvešana pārstrādei

2178

iepriekš brīvajā zonā ievesto preču izvešana pārstrādei

2300

izvešana uz laiku, uzņemoties saistības ievest preces atpakaļ

nemainītā veidā

2323

termiņa pagarinājums izvešanai uz laiku, uzņemoties saistības

ievest preces atpakaļ nemainītā veidā

3100

robežkontroles punkta uzraudzībā esošā pagaidu uzglabāšanas vietā

novietoto preču atpakaļizvešana (reeksports)

3140

Latvijas Republikā brīvam apgrozījumam ievesto brāķēto preču

atpakaļizvešana (reeksports)

3141

iepriekš pārstrādei ievesto preču kompensācijas produktu

atpakaļizvešana ((reeksports) ar nodokļu atmaksas saistībām)

3151

pārstrādei ievesto preču kompensācijas produktu atpakaļizvešana

(reeksports)

3153

uz laiku ievesto preču atpakaļizvešana (reeksports) nemainītā veidā,

piemēram, uz laiku ievestās taras atpakaļizvešana

3171

iepriekš muitas noliktavā novietoto ārvalstu preču atpakaļizvešana

(reeksports)

3178

iepriekš brīvajā zonā ievesto preču atpakaļizvešana (reeksports)

3191

pārstrādei muitas kontrolē ievesto preču atpakaļizvešana (reeksports)

3194

iepriekš pastāvīgā muitas kontrolē lietoto preču atpakaļizvešana

(reeksports)

3195

iepriekš kuģu un lidmašīnu apgādei piegādāto preču atpakaļizvešana

(reeksports)

3196

beznodokļu tirdzniecības veikaliem ostās un lidostās piegādāto

preču atpakaļizvešana (reeksports)

4000

preču izlaišana brīvam apgrozījumam Latvijas Republikā

4051

pārstrādei ievesto preču izlaišana brīvam apgrozījumam

4053

uz laiku ievesto preču izlaišana brīvam apgrozījumam

4071

iepriekš muitas noliktavā novietoto ārvalstu preču izlaišana brīvam

apgrozījumam

4078

iepriekš brīvajā zonā ievesto preču izlaišana brīvam apgrozījumam

4091

iepriekš pārstrādei muitas kontrolē ievesto preču izlaišana brīvam

apgrozījumam Latvijas Republikā

4094

iepriekš pastāvīgai lietošanai muitas kontrolē ievesto preču izlaišana

brīvam apgrozījumam Latvijas Republikā

4096

beznodokļu tirdzniecības veikalos, ostās un lidostās piegādāto preču

izlaišana brīvam apgrozījumam

4100

ievešana pārstrādei (atmaksāšanas sistēma);

4141

termiņa pagarinājums iepriekš pārstrādei ievestajām precēm

(atmaksāšanas sistēma);

4171

iepriekš muitas noliktavā novietoto ārvalstu preču ievešana pārstrādei

(atmaksāšanas sistēma);

4178

iepriekš brīvajā zonā ievesto preču ievešana pārstrādei

(atmaksāšanas sistēma);

5100

preču ievešana pārstrādei

5121

pārstrādei izvesto preču ievešana pārstrādei (ar nodokļu maksājumu

atlikšanu), paredzot to atpakaļizvešanu (reeksportu)

5151

termiņa pagarinājums preču ievešanai pārstrādei, uzņemoties

saistības par kompensācijas produkta atpakaļizvešanu (reeksportu)

5171

iepriekš muitas noliktavā novietoto ārvalstu preču ievešana

pārstrādei, uzņemoties saistības par kompensācijas produktu

atpakaļizvešanu (reeksportu)

5178

iepriekš brīvā zonā ievesto preču ievešana pārstrādei

5191

iepriekš pārstrādei muitas kontrolē ievesto preču ievešana pārstrādei

ar saistībām atlikt nodokļu maksājumus

5300

preču ievešana uz laiku, uzņemoties saistības par to izvešanu

nemainītā veidā

5353

termiņa pagarinājums preču ievešanai uz laiku, uzņemoties saistības

par to izvešanu nemainītā veidā

5371

iepriekš muitas noliktavā novietoto ārvalstu preču ievešana uz

laiku, uzņemoties saistības par to izvešanu nemainītā veidā

5378

iepriekš brīvā zonā ievesto preču ievešana uz laiku ar saistībām

tās izvest nemainītā veidā

5521

pārstrādei izvesto preču ievešana pārstrādei muitas noliktavā (ar

nodokļu maksājumu atlikšanu).

5571

iepriekš muitas noliktavā novietoto ārvalstu preču ievešana

pārstrādei muitas noliktavā

5578

iepriekš brīvā zonā ievesto preču ievešana pārstrādei muitas noliktavā

5591

iepriekš pārstrādei muitas kontrolē ievesto preču ievešana pārstrādei

muitas noliktavā

6110

no Latvijas Republikas izvesto preču atpakaļievešana (reimports),

piemēram, brāķa preču atpakaļievešana

6121

pārstrādei izvesto preču atpakaļievešana (reimports)

6123

uz laiku izvesto preču atpakaļievešana (reimports) nemainītā veidā

6171

iepriekš muitas noliktavā ievestās taras atpakaļievešana (reimports)

6172

iepriekš muitas noliktavā novietoto Latvijas preču atpakaļievešana

(reimports)

6178

iepriekš brīvajā zonā ievesto preču atpakaļievešana (reimports)

7100

ārvalstu preču ievešana muitas noliktavā

7121

pārstrādei izvesto preču atpakaļievešana (reimports), novietojot

muitas noliktavā

7141

iepriekš pārstrādei ievesto preču ievešana muitas noliktavā

7151

iepriekš ievesto, pārstrādei paredzēto ārvalstu preču ievešana muitas

noliktavā

7153

uz laiku ievesto preču ievešana muitas noliktavā

7171

muitas noliktavu maiņa noliktavā novietotajām ārvalstu precēm

7178

brīvajā zonā ievesto preču novietošana muitas noliktavā

7191

iepriekš pārstrādei muitas kontrolē ievesto preču novietošana muitas

noliktavā

7200

Latvijas preču novietošana muitas noliktavā

7600

izvešanai paredzēto preču novietošana muitas noliktavā vai brīvajā

zonā ar nodokļu atmaksāšanu

7800

preču ievešana brīvajā zonā

7851

preču ievešana brīvajā zonā pēc to ievešanas pārstrādei

7853

iepriekš uz laiku ievesto preču atpakaļizvešana (reeksports)

nemainītā veidā, paredzot preču ievešanu brīvajā zonā

7871

muitas noliktavā novietoto preču ievešana brīvajā zonā

9100

ievešana pārstrādei muitas kontrolē

9151

pārstrādei ievesto preču ievešana pārstrādei muitas kontrolē

9171

iepriekš muitas noliktavā novietoto preču ievešana pārstrādei muitas

kontrolē

9178

pārstrādei muitas kontrolē paredzēto preču ievešana no brīvās zonas

9191

termiņa pagarinājums preču ievešanai pārstrādei muitas kontrolē

9300

preču iznīcināšana muitas kontrolē

9400

pastāvīga preču lietošana muitas kontrolē, piemēram, statūtkapitāla

palielināšanai

9453

uz laiku ievesto preču lietošana muitas kontrolē

9471

iepriekš muitas noliktavā novietoto ārvalstu preču ievešana

lietošanai muitas kontrolē

9500

piegādes kuģu un lidmašīnu apgādei

9571

iepriekš muitas noliktavā novietoto ārvalstu preču piegādes kuģu

un lidmašīnu apgādei

9572

iepriekš muitas noliktavā novietoto Latvijas izcelsmes preču

piegādes kuģu un lidmašīnu apgādei

9600

piegādes beznodokļu tirdzniecības veikaliem

9671

iepriekš muitas noliktavā novietoto ārvalstu preču piegādes

beznodokļu tirdzniecības veikaliem

9672

iepriekš muitas noliktavā novietoto Latvijas preču piegādes

beznodokļu tirdzniecības veikaliem

* Ja normatīvajos aktos tiks izdarīti grozījumi, kuri paredzēs procedūru kodu lietošanu no šo metodisko norādījumu 5.pielikuma kodiem, bet kuri nav ietverti 13.pielikumā atļauto muitas procedūru kodu kombinācijās, šajā klasifikatorā tiks ieviesti attiecīgie grozījumi un papildinājumi.

 

 

14.pielikums

Muitas papildprocedūru kodi

Kods

Apraksts

000

bez saistībām (nav atvieglojumu nevienam no pieprasītajiem

maksājumu veidiem)

003

ārvalstu diplomātiskās pārstāvniecības vadītājs, pārstāvniecības

diplomātiskais personāls un viņu ģimenes locekļi, kopā vai atsevišķi

pārvietojoties, ieved vai izved preces, kas paredzētas viņu personīgajai

lietošanai (arī sadzīves un sākotnējās iekārtošanās priekšmetus)

006

ārvalstu diplomātisko pārstāvniecību administratīvā un tehniskā

personāla darbinieki un viņu ģimenes locekļi, kuru pastāvīgā

dzīvesvieta nav Latvijas Republika, ieved personīgajai lietošanai

sadzīves un sākotnējās iekārtošanās priekšmetus

009

ārvalstu konsulārajām pārstāvniecībām, konsulārajām amatpersonām

(arī konsulārās pārstāvniecības vadītājam), konsulārajiem kalpotājiem,

kā arī viņu ģimenes locekļiem tiek piešķirti muitas atvieglojumi,

kuri Muitas likumā paredzēti ārvalstu diplomātiskajām pārstāvniecībām

vai diplomātiskās pārstāvniecības diplomātiskajam personālam

011

Goda konsuliem, ievedot konsulāro iestāžu vajadzībām

nepieciešamos priekšmetus (privilēģijas kā diplomātiem)

012

humānās palīdzības sūtījumi saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem

013

vieglās automašīnas, kompensatorās ierīces un citas invalīdiem

paredzētās preces, ko ieved invalīdi, saskaņā ar Labklājības

ministrijas klasifikatoru

014

vieglās automašīnas saskaņā ar dāvinājuma līgumu

015

ārvalstu diplomātiskie un konsulārie kurjeri var ievest un izvest

personīgās lietošanas preces, turklāt viņi tiek atbrīvoti no šo preču

apskates un muitas maksājumiem

016

ārvalstu parlamentu un valdību delegāciju locekļiem, kā arī ārvalstu

delegāciju dalībniekiem, kuri ierodas, lai piedalītos starpvalstu

sarunās, konferencēs un apspriedēs vai citā oficiālā uzdevumā,

piešķir tādus pašus muitas atvieglojumus, kādi paredzēti

pārstāvniecību diplomātiskajam personālam

019

ANO kā juridiska persona:

— tiek atbrīvota no muitas maksājumiem, importa un eksporta

ierobežojumiem un aizliegumiem attiecībā uz precēm, ko importē

vai eksportē ANO oficiālai lietošanai

022

ANO dalībvalstu pārstāvjiem tās galvenajās un papildinstitūcijās,

konferencēs, ko tā organizē, veicot savas oficiālās funkcijas, kā arī

ceļojot no un uz tikšanās vietu piešķir:

— tādas pašas imunitātes un atvieglojumus attiecībā uz personīgo

bagāžu, kādas tiek piešķirtas diplomātiskajiem pārstāvjiem;

— citas privilēģijas, imunitātes un atvieglojumus, kuras nav pretrunā

ar minētajām un kuras bauda diplomātiskie pārstāvji, izņemot

tiesības prasīt preču (ja tās nav viņu personīgās

bagāžas daļa) atbrīvojumu no muitas nodokļa un

pirkumu atbrīvojumu no akcīzes nodokļa

027

ANO ģenerālsekretārs un visi ģenerālsekretāra palīgi, viņu laulātie

un nepilngadīgie bērni bauda imunitāti un atvieglojumus, kādus

saskaņā ar starptautiskajām tiesībām bauda diplomātiskie pārstāvji,

kā arī viņi ir tiesīgi, nemaksājot nodokļus, ievest mēbeles un

īpašumu, pirmoreiz stājoties savā amatā attiecīgajā valstī

029

ANO amatpersonas ir tiesīgas, nemaksājot muitas maksājumus,

ievest mēbeles un īpašumu, pirmoreiz stājoties savā amatā

attiecīgajā valstī

034

Eksperti, komandējumos ANO lietās (citi, nevis tās amatpersonas),

izpildot ANO dotos uzdevumus, bauda tādas pašas privilēģijas un

imunitāti, kādas parasti ir nepieciešamas to funkciju neatkarīgai

izpildei komandējuma laikā, ieskaitot laiku, kas patērēts braucienam

komandējuma sakarā, bauda tādu pašu imunitāti un atvieglojumus

attiecībā uz personīgo bagāžu, kādas tiek piešķirtas diplomātiskiem

pārstāvjiem

038

INMARSAT kā juridiska persona savas oficiālās darbības laikā

tiek atbrīvota no muitas maksājumiem attiecībā uz INMARSAT

kosmisko segmentu, kā arī uz iekārtām, kas saistītas ar pavadoņu

palaišanu to izmantošanai INMARSAT kosmiskajā segmentā

045

INMARSAT personāla locekļi bauda šādas privilēģijas un imunitātes,

kā tiesības bez muitas maksājumiem ievest mēbeles un personīgās

mantas, ieskaitot automobili, pirmo reizi ieņemot amatu attiecīgajā

valstī, kā arī tiesības bez muitas maksājumiem izvest tās pēc

savas profesionālās darbības beigām šajā valstī

048

INMARSAT protokola pārstāvji un galvenās mītnes pārstāvji, tiem

pildot savas oficiālās funkcijas un atrodoties ceļā uz sanāksmju

norises vietu un atpakaļ, bauda šādas privilēģijas un imunitātes

pasākumus, kā muitas kontroles noteikumos paredzēto kārtību

par viņu personīgo bagāžu, kādi tiek piemēroti attiecībā uz ārvalstu

valdību pārstāvjiem, tiem atrodoties pagaidu oficiālos komandējumos

051

INMARSAT eksperti, tiem pildot savas oficiālās, ar darbu INMARSAT

saistītās funkcijas un atrodoties ceļā uz viņu misijas vietu un atpakaļ,

bauda tādu pašu muitas kontroles noteikumos paredzēto kārtību

par viņu personīgo bagāžu, kāda tiek piemērota attiecībā uz citu

starpvaldību organizāciju ekspertiem

052

Frīdriha Ēberta fonds, kā juridiska persona, ievedot preces, kas

paredzētas oficiālai lietošanai no fonda puses

053

Frīdriha Ēberta fonda pārstāvji, kuri nav Latvijas Republikas pilsoņi

vai pastāvīgie iedzīvotāji, pirmo reizi ieceļojot Latvijas Republikā,

izmanto tiesības sešu mēnešu laikā pēc iebraukšanas brīvi ievest

savas mēbeles un personīgās lietas.

055

preces, kas aplūkotas esošās likumdošanas speciālajos gadījumos

059

ieguldījumu strīdu izšķiršanas starptautiskais centrs kā juridiska

persona, tā kapitāls, īpašums un peļņa, kā arī tā operācijas un

darījumi ir atbrīvoti no muitas maksājumiem. Centrs ir atbrīvots

arī no atbildības iekasēt vai maksāt muitas maksājumus

061

ārvalstu preču ievešana patēriņam Speciālajās ekonomiskajās zonās

(SEZ) vai brīvostu pārvaldes vajadzībām

062

Ārvalstu bruņotie spēki un to sastāvā esošās personas, atrodoties

Latvijas teritorijā militāro mācību vai manevru laikā, ir atbrīvotas

no muitas nodokļa, pievienotās vērtības nodokļa un akcīzes nodokļa

par Latvijas Republikā ievesto bruņojumu un materiāltehnisko

nodrošinājumu militāro mācību vai manevru vajadzībām

063

ārvalstu ieguldījumi saskaņā ar likumu par ārvalstu ieguldījumiem

Latvijas Republikā

064

ārvalstu neatmaksājamā tehniskā palīdzība

065

dzīvnieki un bioloģiskās vai ķīmiskās vielas, kas paredzētas

izmēģinājumiem laboratorijās Labklājības ministrijas noteiktajā kārtībā

066

Hansa Zeidela fonds kā juridiska persona, ievedot satiksmes

līdzekļus un jebkuras citas importētas iekārtas, kas paredzētas

oficiālai lietošanai, ir atbrīvots no muitas maksājumiem

067

cilvēku izcelsmes terapeitiskās vielas, kā arī asinsgrupu un audu

noteikšanas reaģenti Labklājības ministrijas noteiktajā kārtībā

068

specializētie pārtikas produkti, kuriem uz etiķetes ir norāde, ka šie

produkti lietojami līdz trīs gadu vecu bērnu uzturā, zīdaiņu pārtika

pēc Labklājības ministrijas noteiktā saraksta

069

Hansa Zeidela fonda nosūtītie pārstāvji, kuri nav Latvijas Republikas

pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji pirmo reizi ieceļojot Latvijas

Republikā, bauda tiesības sešu mēnešu laikā pēc iebraukšanas

brīvi ievest savas mēbeles un personīgās lietas. Ja šie priekšmeti

tiek pārdoti, tad tie ir pakļauti muitas maksājumiem saskaņā ar

Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem

070

apbalvojumi vai laimesti, kuri saņemti starptautiskajos konkursos

vai loterijās

071

preces un citi priekšmeti, kas paredzēti izlietošanai vai patērēšanai

izstādēs, gadatirgos vai tamlīdzīgos pasākumos saskaņā ar Ministru

kabineta noteikumiem

072

materiāli, kas paredzēti kara upuru, memoriālu, pieminekļu vai

piemiņas vietu izveidošanai un uzturēšanai

073

preču un citu priekšmetu paraugi, kas ievesti pārbaudes, analīzes

un izmēģinājumu mērķiem Ekonomikas ministrijas noteiktajā kārtībā

075

zārki ar cilvēku mirstīgajām atliekām, bēru urnas un dekoratīvie

apbedīšanas priekšmeti

076

masu informācijas līdzekļi saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem

077

raidījumu un programmu ieraksti, ievedot tos Latvijā vai izvedot

no Latvijas, netiek aplikti ar muitas nodokli, lai nodrošinātu Latvijas

raidorganizāciju programmu apmaiņu

078

preces, ko ieved atpakaļ Latvijas Republikā pēc izvešanas uz laiku

garantijas remontam

079

preces un rekonstrukcijas materiāli, ko augstskolas ieved savām

vajadzībām

080

dzīvnieki un augi, kuri ierakstīti 1973.gada Vašingtonas konvencijas

par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku

un augu sugām pielikumos un par kuriem ir izdota Vašingtonas

konvencijas sekretariāta apstiprinātas veidlapas importa, eksporta

vai reeksporta atļauja starptautiskajai tirdzniecībai

081

preces, kas atbrīvotas no muitas maksājumiem atbilstoši to

izmantošanas mērķim

082

preces, kuras paredzētas sportistiem treniņu un sacensību

nodrošināšanai

083

sanatorijas “Belorusija” ievestās preces

084

Latvijas Republikas un ārvalstu valūta un vērtspapīri, pases, vīzas,

akcīzes nodokļa markas un vēlēšanu biļeteni kā arī likuma “Par

muitas nodokli (tarifiem)” 5.pielikuma 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.,

9., 10., 11., 12., 13., 14. un 15.punktos minētās preces — bez

ministrijas atļaujas

085

likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 5.pielikuma 8.punktā

minētās preces (informācijas nesēji, kas bez maksas tiek nosūtīti

adresātam) — ar Ekonomikas ministrijas atļauju. 8.pielikuma

2.punktā minētās preces (preces tirdzniecības veicināšanai) — ar

Ekonomikas ministrijas atļauju

086

likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 6.pielikumā minētās preces

(izglītības un zinātnes materiāli, instrumenti, grāmatas un

bibliotēkām paredzētie iespieddarbi) — ar Izglītības un zinātnes

ministrijas atļauju. 7.pielikuma 1.punktā minētās preces (mācību,

zinātniskie un kultūrizglītojošie audiovizuālie līdzekļi) — ar Izglītības

un zinātnes ministrijas atļauju

087

likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 5.pielikuma 16.punktā

minētās preces (fotogrāfijas, diapozitīvi, fotogrāfiju ietvari, kas tiek

nosūtīti uz preses aģentūrām vai laikrakstu un žurnālu izdevniecībām) —

ar Kultūras ministrijas atļauju. Likuma “Par muitas nodokli

(tarifiem)” 7.pielikuma 2.punktā minētās preces (kolekcionāru

kolekcijas un mācību, zinātniskie vai kultūrizglītojošie mākslas

darbi) — ar Kultūras ministrijas atļauju

088

likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 8.pielikums 2.punktā minētās

preces, ja tās ir zāļu (medikamentu) reklāmas paraugi, zāļu

(medikamentu) reklāmas materiāli un iespieddarbi vai zāļu

(medikamentu) izstrādājumi reklāmas nolūkiem — ar Labklājības

ministrijas atļauju

089

likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 8.pielikuma 1.punktā

minētās preces (tūrisma literatūra) — ar Vides aizsardzības un

reģionālās attīstības ministrijas atļauju

090

preču iepriekšēja ievešana, uz laiku izvedamo preču apmaiņai

(garantijas remonts)

091

motocikli, kas atbrīvoti no muitas nodokļa un pievienotās vērtības

nodokļa

092

vieglie automobiļi, kas atbrīvoti no muitas nodokļa un pievienotās

vērtības nodokļa

093

transportlīdzekļi, kuri veic regulārus kravu, bagāžas un pasažieru

starptautiskos pārvadājumus, kā arī materiāltehniskās apgādes

priekšmeti un aprīkojums, degviela, pārtika un cita manta, kas

nepieciešama šo transportlīdzekļu normālai ekspluatācijai reisa

laikā un starpposmu apstāšanās punktos vai kas nopirkta ārvalstīs

transportlīdzekļu bojājumu likvidēšanai

094

materiāltehniskās apgādes priekšmeti un aprīkojums, degviela,

rūpnieciskās pārstrādes izejvielas, pārtika un cita manta, ko izved

no Latvijas Republikas, lai nodrošinātu Latvijas Republikai piederošo

un Latvijas Republikas uzņēmumu (uzņēmjsabiedrību) nomāto kuģu

darbību, kā arī Latvijas Republikā ievedamā šo kuģu jūras zvejā

iegūtā produkcija

095

preces, kas konfiscētas, pamatojoties uz tiesas, muitas iestādes

vai citu pilnvaroto institūciju lēmumu (spriedumu); atrastā manta,

kas pāriet valsts vai pašvaldības kā atradēja īpašumā, pamatojoties

uz policijas lēmumu vai tiesas lēmumu; pēc mantošanas tiesībām

valsts vai pašvaldības īpašumā pārgājusī manta, pamatojoties uz

tiesas lēmumu vai mantojuma līgumu; dāvinājumi valstij vai

pašvaldībai, pamatojoties uz dāvinājuma līgumu

096

priekšmeti, ko Latvijas Republikā ieved vai izved no tās fiziskās

un juridiskās personas, kam saskaņā ar Latvijas Republikas

normatīvajiem aktiem ir tiesības šādus priekšmetus brīvi ievest

Latvijas Republikā un izvest no tās

097

saskaņā ar ASV ekonomiskās un tehniskās palīdzības programmu

“Palīdzības īstenotājs” nozīmē jebkuru ASV valdības departamentu

vai aģentūru, vai jebkuru starptautisku vai nevalstisku organizāciju,

vai personu, kuru finansē ASV valdība un kura atrodas Latvijas

Republikā, lai īstenotu ASV valdības palīdzības programmas Latvijā,

kuras ir apstiprinātas Tehniskās palīdzības komisijā. ASV palīdzības

īstenotāji Latvijas Republikā:

1. ASV valsts departamenti un aģentūras:

1.1. ASV Tirdzniecības departaments;

1.2. ASV Valsts departaments;

1.3. ASV Finansu departaments;

1.4. ASV Vides aizsardzības aģentūra;

1.5. ASV Enerģētikas departaments;

1.6. ASV Lauksaimniecības departaments;

1.7. ASV Informācijas aģentūra;

1.8. ASV Miera korpuss;

1.9. ASV Starptautiskās attīstības aģentūra.

2. Starptautiskās un nevalstiskās organizācijas un fiziskās personas:

2.1. Amerikas advokātu asociācija;

2.2. Amerikas Starptautiskās veselības alianse;

2.3. Baltijas–Amerikas Uzņēmējdarbības fonds;

2.4. Barnsa–Ebreju–Kristiešu Veselības sistēma;

2.5. “Bechtel”;

2.6. Vermontas centrālais sabiedriskais dienests;

2.7. “Cooper & Lybrand”;

2.8. “Electrotek”;

2.9. Finansiālo pakalpojumu brīvprātīgo korpuss;

2.10. Harvarda Starptautiskās attīstības institūts;

2.11. Starptautiskais centrs bezpeļņas jurisprudencei;

2.12. Starptautiskais Republikāņu institūts;

2.13. Sentluisas Ebreju slimnīca;

2.14. KPMG/Barenta grupa;

2.15. Nacionālais Demokrātijas institūts;

2.16. Nacionālā Foruma fonds;

2.17. Starptautiskās Izglītības un mācību partneri;

2.18. “Price Waterhouse”;

2.19. Valsts pārvaldes dienests;

2.20. Sorosa fonds;

2.21. Ņujorkas universitāte Bufalo;

2.22. ASV–Baltijas fonds;

2.23. ASV Enerģētikas asociācija;

2.24. Vašingtonas universitātes Medicīnas skola;

2.25. Brīvprātīgo apvienība ārējās palīdzības veicināšanai;

2.26. Pasaules Kredītsabiedrību padome;

2.27. Pasaules Vides centrs.

098

mantotā manta un to fizisko personu, kuras pārceļas uz dzīvi Latvijas

Republikā vai izbrauc uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs, sadzīves

priekšmeti saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem

099

priekšmeti, kas paredzēti Latvijas Republikas oficiālajām iestādēm

ārvalstīs

125

preces ar Latvijas izcelsmi, kam piemēros preferenci eksporta

nodoklim

261

Latvijas preču izvešana pēc pārstrādes no brīvās zonas pārējā

Latvijas Republikas muitas teritorijā

405

preces, ko ieved akcīzes preču ražotnē vai alkoholisko dzērienu

akcīzes preču noliktavā, citu akcīzes preču vai alkoholisko dzērienu

ražošanai

408

denaturēti tabakas izstrādājumi

409

tabakas izstrādājumi kvalitātes noteikšanai

410

alus kvalitātes noteikšanai

411

alkoholiskie dzērieni kvalitātes noteikšanai

412

denaturēti alkoholiskie dzērieni

464

kafija, ko izmanto kafijas kvalitātes noteikšanai

465

bezalkoholiskie dzērieni kvalitātes noteikšanai

480

spirts veterinārmedicīnas un farmaceitiskās rūpniecības vajadzībām.

Spirts zinātniskās pētniecības darbu vajadzībām

481

tabakas putekļi un tabakas preparāti, ko izmanto augu aizsardzības

līdzekļu ražošanai

486

vieglie automobiļi ar elektromotoru (elektromobīļi)

487

speciālie vieglie automobiļi

493

naftas produkti gaisa satiksmes transportlīdzekļu (lidmašīnu un

citu transportlīdzekļu) apgādei:

a) kuri kursē starptautiskajās līnijās,

b) kurus Latvijas Republikā reģistrētas aviosabiedrības izmanto gaisa

pārvadājumos vai speciālajos darbos Latvijas Republikas teritorijā,

c) kurus glābšanas dienesti izmanto avārijas un glābšanas vai

palīdzības darbiem

494

naftas produkti jūras transportlīdzekļu (kuģu un citu

transportlīdzekļu) apgādei:

a) kuri kursē starptautiskajās līnijās,

b) kurus glābšanas dienesti izmanto avārijas un glābšanas vai

palīdzības darbiem uz jūras,

c) kuri Latvijas Kuģu reģistrā reģistrēti kā zvejas kuģi,

d) kuri ir ārvalstu zvejas kuģi,

e) kuri veic valsts kontroli vides aizsardzībā un dabas resursu

izmantošanā

495

naftas produkti gaisa un jūras transportlīdzekļu apgādei, kuri

nodrošina valsts aizsardzību

496

naftas produkti, kuri Ministru kabineta noteiktajā kārtībā tiek

piegādāti uzņēmumiem, kuri tos izmanto par izejvielu produkcijas

ražošanas (pārstrādes) tehnoloģiskajā procesā

497

naftas gāzes un pārējie gāzveida ogļūdeņraži, kas tiek izmantoti to

fizisko vai juridisko personu apgādei, kas šos naftas produktus

izmanto par kurināmo vai gāzes krāsnīs un citās iekārtās (citādi,

nevis par degvielu)

499

naftas produkti (degviela), kas nodrošina Latvijas Republikas muitas

teritorijā iebraucoša konkrētā komerciālā transportlīdzekļa darbību

un uzturēšanu saskaņā ar Muitas likumu

513

mācību un zinātniskā literatūra, Latvijā izdoti bērnu literatūras un

oriģinālliteratūras darbu pirmizdevumi latviešu valodā saskaņā ar

Izglītības un zinātnes ministrijas sarakstu

514

vieglie automobiļi, ko ieved ražošanas tehnoloģiskā procesa

nodrošināšanai

515

pasta pakalpojumu, pastmarku, aplokšņu ar iespiestu pastmarkas

attēlu, starptautisko atbildes kuponu imports, ja to veic valsts

akciju sabiedrība “Latvijas pasts”

560

mākslas, dokumentālās un animācijas filmas (izņemot videofilmas

VHS formātā), ja tās piegādā vai izplata Latvijas Republikā oficiāli

reģistrēts izplatītājs vai filmu veidotājs

562

pamatlīdzekļi, ko ieved apliekamās personas ražošanas tehnoloģiskā

procesa nodrošināšanai

563

mākslas priekšmeti, kas tiek ievesti muzeju fondu papildināšanai

564

veterinārmedicīnas pakalpojumu, veterinārmedicīnas medikamentu

imports pēc Zemkopības ministrijas saraksta

565

medicīnas pakalpojumu, medikamentu un medicīnas preču imports

pēc Labklājības ministrijas apstiprināta un ar Finansu ministriju

saskaņota saraksta

571

zelta monētas un banknotes, kas tiek piegādātas Latvijas bankai

576

preces, ko ieved atpakaļ Latvijas Republikā pēc to izvešanas uz

laiku remontam

599

muitas nodoklis par pārstrādei ievestajām neizcelsmes precēm,

izvedot Latvijas preferenciālās izcelsmes preces, kas iegūtas ievesto

neizcelsmes preču pārstrādes rezultātā.

700

līdzvērtīgās preces, kurām piemērota līdzvērtīgās kompensācijas

sistēma un kompensācijas produktu aizstāšana ar aizstājējproduktiem

701

preču ievešana uz laiku ar pilnu atbrīvojumu no muitas maksājumiem

702

preces, kurām nevar piešķirt pilnu atbrīvojumu no muitas maksājumiem

703

preces, par kurām neaprēķina pamatparāda palielinājumu

(nepiemēro refinansēšanas likmi), ja tās izlaiž brīvam apgrozījumam

pēc to ievešanas uz laiku

600

ievedmuita fiziskai personai

900

pamatlīdzekļi, kas atbrīvoti no akcīzes nodokļa un pievienotās

vērtības nodokļa

 

 

15.pielikums

Maksājumu kārtības kodi

Kods

Apraksts

A

tūlītēja samaksa skaidrā naudā vai līdzvērtīgs maksājums

B

iemaksa skaidrā naudā bankas kontā

C

samaksa ar krosētu čeku (bankas pārvedums)

D

cita veida maksājumi (piemēram, tiešais debets muitas brokera kontā)

E

atliktais maksājums

F

atliktais muitas nodokļa maksājums

G

atliktais pievienotās vērtības nodokļa maksājums

H

preces tiek ievestas preču saņēmēja uzdevumā (atliktais maksājums

preču saņēmēja kontā)

J

maksājumi, izmantojot pasta pakalpojumus (pasta sūtījumus) vai

kādu citu valsts institūciju pakalpojumus

K

akcīzes nodokļa kredīts vai atlaide

L

drošības naudas vai galvojuma maksājums

M

drošības nauda, ieskaitot iemaksu skaidrā naudā

N

atsevišķa darījuma skaidras naudas iemaksa

P

no muitas brokera skaidras naudas iemaksu konta

Q

no atlikto maksājumu konta

R

galvojums

S

atsevišķa galvojuma konts uz ilgtermiņa pilnvaras pamata

T

no muitas brokera galvojumu konta

U

no uzņēmēja galvojumu konta — vispārējais galvojums

V

no uzņēmēja galvojumu konta — vienreizējs galvojums

O

galvojums, ko iesniedz uzņēmēja uzraudzības aģentūra

W

muitas brokera vispārējās saistības par maksājuma izpildi

X

uzņēmēja vispārējās saistības par maksājuma izpildi

Y

parastās saistības par maksājuma izpildi

Z

saistības, pamatojoties uz atbrīvojumu no galvojuma iesniegšanas

 

16.pielikums

Paredzamās robežu šķērsošanas valstis

Kods

Valsts

BE

Beļģija.

DK

Dānija.

DE

Vācija.

GR

Grieķija.

ES

Spānija.

FR

Francija.

IE

Īrija.

IT

Itālija.

LU

Luksemburga.

NL

Nīderlande.

PT

Portugāle.

GB

Lielbritānija.

AT

Austrija.

FI

Somija.

NO

Norvēģija.

SE

Zviedrija.

CH

Šveice.

IS

Islande.

EE

Igaunija.

LV

Latvija.

LT

Lietuva.

“Latvijas Vēstneša” redakcijā — 23.05.2002.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!