• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apvienosim tirgus spēku ar vispārcilvēciskām vērtībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.05.2002., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62514

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai piena upes Latvijā neizsīktu

Vēl šajā numurā

28.05.2002., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apvienosim tirgus spēku ar vispārcilvēciskām vērtībām

Latvijas uzņēmējiem

Aizvien vairāk uzņēmēju visā pasaulē iesaistās starptautiskajā kustībā “Globālais līgums”, kas paredz sociāli atbildīgu attiecību veidošanu ar sava uzņēmuma darbiniekiem un sabiedrību kopumā. Veiksmīga uzņēmējdarbība šodien nav iedomājama bez labdarības, mecenātisma, rūpēm par saviem darbiniekiem un apkārtējās vides saudzēšanu. Vairāki Latvijas uzņēmumi — “Nordea”, “Grindeks”, “Latvijas dzelzceļš”, “Aldaris”, “Lietišķās informācijas dienests”, “SilJa”, “Valodu mācību centrs” — jau ir pievienojušies “Globālajam līgumam”, bet vēlēšanos kļūt par šīs kustības dalībniekiem izteikuši vairāki desmiti uzņēmumu.

ANO Attīstības programma (UNDP) un Latvijas Darba devēju konfederācija aicina visus Latvijas uzņēmējus pievienoties šai starptautiskajai kustībai. “Globālā līguma” būtība ir ietverta deviņos pamatprincipos, kas balstās uz ANO konvencijām un nosaka, ka kustības dalībniekiem savā darbībā ir jāievēro cilvēktiesības, jānodrošina darba tiesību ievērošana, piemēram, nepieļaujot nekāda veida diskrimināciju nodarbinātības jomā, kā arī jāsaudzē apkārtējā vide.

Uzņēmējdarbības mērķis ir gūt peļņu, taču vienlaikus uzņēmumiem ir jāpalīdz tiem, kuri nespēj par sevi parūpēties paši, jārūpējas par mūsu kopīgo sociālo un dabas vidi. Lai to izdarītu, uzņēmumiem ir jāuzlabo ražošanā izmantojamās tehnoloģijas, jāapmāca darbinieki un arvien lielāka uzmanība jāpievērš sociālo jautājumu risināšanai un savstarpējās cieņas veicināšanai uzņēmumā. “Globālā līguma” principu ievērošana ir veids, kā to nodrošināt.

Globālā līguma ideja pasaulē ir pazīstama kopš 2000.gada 1.jūlija, kad Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Kofi Annans nāca klajā ar aicinājumu visas pasaules biznesa pārstāvjiem iesaistīties šajā brīvprātīgajā kustībā. Tai var pievienoties jebkurš uzņēmums, apliecinot savu vēlmi ANO ģenerālsekretāram adresētā vēstulē (vēstules paraugu var saņemt UNDP birojā vai Latvijas Darba devēju konfederācijā). Iesaistoties “Globālā līguma” kustībā, tā dalībnieki vienlaikus arī apņemas reizi gadā informēt ANO par paveikto deviņu principu ievērošanā un dalīties pieredzē ar sasniegto. “Globālā līguma” dalībniekiem nav jāuzņemas nekādas finansu, juridiskās vai citas saistības. Uzņēmumiem, kuri ievēro Latvijas likumdošanu, nevajadzētu būt nekādām problēmām, lai pievienotos “Globālajam līgumam”.

Aicinām uzņēmumus, kuri vēlas kļūt par “Globālā līguma” dalībniekiem, par savu lēmumu informēt ANO pārstāvniecību Latvijā (Rīga, Pils iela 21), lai jūnija vidū mēs visi varētu tikties svinīgā “Globālā līguma” parakstīšanas ceremonijā Rīgā.

Tie Latvijas uzņēmumi, kas jau ir izrādījuši interesi par “Globālā līguma” kustību, ir apliecinājuši savu izpratni par to, ka labas attiecības ar sabiedrību un uzņēmuma darbiniekiem var radīt uzņēmumam “pievienoto vērtību” un ieguldījumi šajā jomā ir uzskatāmi par investīcijām, nevis izdevumiem.

Parakstot “Globālo līgumu” un to īstenojot Latvijā, mēs varam apvienot tirgus spēku ar vispārcilvēciskām vērtībām.

Rīgā 2002. gada 27. maijā ANO Attīstības programmas

pastāvīgais pārstāvis Jans Sands Sorensens,

Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents Vitālijs Gavrilovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!