• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunu lappusi Latvijas vēsturē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.05.2002., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62506

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kompromisa figūras plāniem

Vēl šajā numurā

28.05.2002., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunu lappusi Latvijas vēsturē

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs:

Lai gan Latvijas izredzes kļūt par NATO dalībvalsti ir lielas, tās nav garantētas. Pēc Reikjavīkas līdz Prāgai un arī vēlāk Latvijai tikpat aktīvi kā līdz šim jāturpina Rīcības plāna dalībai NATO politisko, ekonomisko, militāro, informācijas drošības un juridisko sadaļu izpilde.

Ir maldīgi un pat bīstami domāt, ka viss jau paveikts un, sevi slavējot, atliek tikai gaidīt lēmumus. Dažas kandidātvalstis, kas savu uzņemšanu uzskatīja par pašsaprotamu, pašlaik saņem kritiku par nepietiekamu progresu NATO noteikto kritēriju izpildē.

Aizsardzības jomā konsekventi ir jāīsteno Nacionālo bruņoto spēku restrukturizācijas plāns, jāturpina aktīva personāla, izglītības, apgādes sistēmu attīstība, jāveido mobilizācijas sistēma. Tiek īstenota Latvijas un NATO partnerības mērķu programma, kas ļauj praktiski sagatavot Latvijas bruņoto spēku savietojamību ar NATO valstu bruņotajiem spēkiem.

Īpaša uzmanība tiek pievērsta speciālistu vienību (sapieru, mediķu, militāro policistu u.c.) sagatavošanai NATO operācijām. Tā ir niša, ko Latvija aizpildīs kā NATO dalībvalsts. Šo speciālistu darbību jau tagad augstu vērtē NATO augstākā militārā vadība. Latvijas Saeimas lēmums par valsts aizsardzības finansējuma nodrošinājumu 2% apjomā no iekšzemes kopprodukta līdz 2008. gadam ne tikai ļauj izpildīt šos uzdevumus, bet arī demonstrē Latvijas apņemšanos būt nopietnai NATO dalībvalstij.

Jaunie drošības riski - terorisms, nelegāla ieroču aprite u.c. - izvirza arī jaunus uzdevumus bruņotajiem spēkiem. Jau tagad veidojam nesprāgušas munīcijas neitralizācijas skolu, krīzes vadības sistēmu un pašlaik tiek strādāts arī pie aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem spēju attīstības (kodolieroču, bakterioloģiskā vai ķīmiskā terorisma gadījumā).

Kā redzams, darāmā ir daudz. Daudz kas no šeit minētā būs jāturpina arī pēc tam, kad Latvija kļūs par pilntiesīgu NATO dalībvalsti.

2002. gadam jāuzsāk jauna lappuse Latvijas vēsturē. Latvija ne tikai noslēgs rēķinus ar pagātni, bet arī ieies XXI gadsimtā kā brīvu un demokrātisku valstu savienības locekle.

 

“DIENA”

Sekojot citiem: “LV” informācijas redaktors Gints Moors

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avotia

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!