• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūsu attiecības ir senas un stabilas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2002., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62467

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nevajag apvainoties, ja izsaka vērtējumu

Vēl šajā numurā

24.05.2002., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mūsu attiecības ir senas un stabilas

Rīt Argentīnas valsts svētki — Maija revolūcijas gadadiena

Alfredo Korti, Argentīnas vēstnieks Latvijā, — “Latvijas Vēstnesim”

KORTI.JPG (14692 bytes)
Foto: A.F.I.

— Vēstnieka kungs, pastāstiet, lūdzu, nedaudz par jūsu valsts svētku svinēšanas tradīcijām un šo svētku nozīmi argentīniešu dzīvē!

— Dienas pēc 22. maija mēs saucam par Maija nedēļu. Šajās dienās, no 22. līdz 25. maijam, 1810. gadā Buenosairesas iedzīvotāji pulcējās Plasa de Majo laukumā, pretī pilsētas padomei, lai pasludinātu ārvalstu dominēšanas beigas un proklamētu Argentīnas neatkarību. Viņi arī izveidoja valsts pārvaldes likumu krājumu. Formāli mūsu valsts neatkarība tika pasludināta vēlāk, 1816. gada 16. jūlijā, tomēr tieši šīs vēsturiskās maija dienas mēs svinam kā savus valsts svētkus.

— Kā jūs raksturotu pašreizējo politisko un ekonomisko situāciju jūsu valstī?

— 2001. gada beigās Argentīna piedzīvoja nopietnu ekonomikas lejupslīdi, ko izraisīja galvenokārt finansiālas problēmas. Valdībai nācās atkāpties, un Kongress ievēlēja jaunu prezidentu Eduardo Dualdi, lai viņš pabeigtu sava priekšgājēja prezidentūras laiku. Jaunā valdība pilda Starptautiskā valūtas fonda prasības pēc reformām, lai vestu sarunas par līgumu, kas uzlabos situāciju un pavērs iespēju ekonomikas atveseļošanai.

— Protams, “Latvijas Vēstneša” lasītājus interesē arī jūsu viedoklis par mūsu valstu divpusējām attiecībām.

— Attiecības starp mūsu valstīm ir senas un ļoti stabilas gan vēsturiskā, gan cilvēciskā skatījumā. Tagad mums jāstiprina ekonomiskie sakari, īpaši vēl pirms Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES).

Kā jums, no cita kontinenta raugoties, izskatās Latvijas virzība uz ES un NATO?

— Latvijas centieni iestāties šajās abās organizācijās pelna dziļu apbrīnu. Jūs patiešām varat būt lepni par to, kā jūsu valdības tik īsā laikā pārveidojušas valsts ekonomiku un visu sabiedrības dzīvi.

— Jūs savu akreditācijas vēstuli Latvijas Valsts prezidentei iesniedzāt samērā nesen, pērnā gada 25. septembrī, un jūsu rezidence ir Helsinkos. Kā jūs pats vērtējat savu pieredzi, pārstāvot Argentīnas intereses Latvijā?

— Es esmu priecīgs par iespēju pārstāvēt savu valsti Latvijā. Varu teikt, ka mans pirmais iespaids par Latviju joprojām ir visspilgtākais. Tas ir iespaids no tikšanās ar jūsu Valsts prezidenti, kad iesniedzu viņai savu akreditācijas vēstuli. Atceros, toreiz viņa pastāstīja, ka saņēmusi vairākas vēstules no Argentīnas ar lūgumu atsūtīt latviešu dzejoļu un dziesmu tekstus oriģinālā un tulkojumā. Man ir tiešām gaiši iespaidi par Latviju, tāpēc gribu apsveikt visus Latvijas iedzīvotājus ar progresu, ko esat guvuši pēdējos desmit gados, un iedrošināt jūs turpmākai attīstībai un demokrātijas padziļināšanai.

 

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!