• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Te ir ko redzēt, ir ko apskaust, ir ko domāt. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2002., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62464

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Darbības pārskati

Vēl šajā numurā

24.05.2002., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Te ir ko redzēt, ir ko apskaust, ir ko domāt

L3.JPG (20819 bytes) L1.JPG (23377 bytes)

Foto: Marika Vanaga — “Latvijas Vēstnesim”
Firmas “V
étrungé” īpašniece un vadītāja Tamāra Leonavičiene; ceptuves “Saimeta” saimnieki Vita un Vaidus Stankeviči

Lietuvieši prot pārsteigt. Par to varēja pārliecināties, vērojot tautas daiļamata meistaru darbus ārpusē pie Ķīpsalas izstāžu halles. Tur bija gan šuvēju darinājumi — cepures, sedziņas, gan pinēju filigrāni veidotie grozi, gan dārza mēbeles un citi pinumi. Kaimiņu tautas amatnieku garu un teicamo darbu var tikai apbrīnot. Tā uzņēmums “Hansa” piedāvā koka dārza mēbeļu komplektus. Tos Latvijā izplata SIA “Cita versija”. Pateicoties izstādēm, sadarbības partnerus atraduši arī mīksto mēbeļu ražotāji, piemēram, “Pradvaiskas ir Ko”, kas piedāvā plašu gultu un matraču klāstu.

Īpaši plaši pārstāvēti vieglās rūpniecības uzņēmumi. Lielākais no tiem — virsdrēbju šūšanas fabrika “Lelija”, kas eksportē vairāk nekā 90 procentu visas saražotās produkcijas. “Lelijas” sieviešu un vīriešu virsdrēbes izceļas ar labu dizainu un kvalitatīvu izpildījumu. Tāpēc tās ir pieprasītas Rietumeiropas un Skandināvijas valstīs, kā arī Amerikas Savienotajās Valstīs. Jāpiebilst, ka minētais uzņēmums Viļņā darbojas jau kopš 1947. gada, bet 1995. gadā tas reorganizēts par akciju sabiedrību. “Lelijas” sešās filiālēs tiek šūti kostīmi, uzvalki, bikses, svārki, krekli, kleitas, mēteļi un virsjakas. Jaunu tehnoloģiju ieviešanā ieguldīti vairāk nekā 44 miljoni litu. “Lelijai” ir arī savs tirdzniecības centrs Rīgā.

Interesanti bija arī akciju sabiedrības “Žiemys” produkcija — kažoki, ādas pusmēteļi, ziemas cepures, kā arī 1994. gadā dibinātās akciju sabiedrības “Garlita” trikotāžas izstrādājumi.

Daudzu izstādes apmeklētāju uzmanību saistīja Kauņas uzņēmuma “Atrama” produkcija — apkures katli un automašīnu gāzes baloni. Kā pastāstīja uzņēmuma menedžeris Petrs Ževžikovs, šogad “Atrama” atzīmē 60. gadadienu. No kādreiz nelielās metāla izstrādājuma ražotnes izveidojusies iespaidīga akciju sabiedrība, kuras gada apgrozījums sasniedz 15 miljonu litu. Vidēji gadā šeit tiek izgatavoti 1200 apkures katli ar jaudu no 8 līdz 90 kilovatiem. Tie tiek eksportēti uz Latviju un tuvējo Kaļiņingradu. Savukārt uz Poliju, Vāciju, Turciju, Angliju un Slovākiju “Atrama” eksportē vairāk nekā 90 tūkstošus gāzes balonu gadā.

Vēja vārdu “Vītrungī” nes viens no interesantākajiem Lietuvas uzņēmumiem, kas dibināts 1992. gadā. Ķīpsalā īsti romantisku noskaņojumu radīja izstādītā airu laiva un buru laiva, ko darinājuši Tamāras Leonavičienes vadītā uzņēmuma 15 strādnieki. Pati bijusī burātāja kopā ar ģimeni nolēmusi pievērsties šim biznesam. Sākums bijis grūts, lai izveidotu ražotni, nācies pārdot privāto jahtu un daudz ko citu. Tagad esot gandarīti, jo pieprasījums pēc jahtām, laivām un katamarāniem ar katru gadu pieaug. Un šīs laivas un jahtas īpaši pieprasītas ir Polijā un Vācijā. Arī šajā izstādē tūrisma firmu interese par šo produkciju ir liela. Jāpiebilst, ka “Vītrungī” galvenokārt izmanto koka detaļas, izejmateriāli tiek iepirkti arī Latvijā un Igaunijā.

Šajā izstādē īpaši plaši pārstāvēti bioloģiskās produkcijas ražotāji no asociācijas “Gaja” un Tatulas programmas. Nesen notikušajā starptautiskajā izstādē Viļņā “AgroBalt 2002” viņi saņēmuši augstu novērtējumu. Sevišķi firmas “Saimeta” ceptā maize, ko piedāvā Vita un Vaidus Stankeviči. Šis ģimenes uzņēmums maizes cepšanai iepērk ekoloģiski tīrus graudus.

Lietuvieši ir atvērti un draudzīgi. Palangas, Kauņas un citu pilsētu pašvaldības, kā arī “Lauku ceļotāju” vadība aicināja doties vasaras braucienos uz Lietuvu. Ko redzēt un izjust vēl būšot gana.

Ingrīda Rumbēna, “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!