• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jā, kur ir tirgus, tur ir prece un konkurence. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2002., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62461

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kaimiņu tautsaimnieciskā sadarbībā

Vēl šajā numurā

24.05.2002., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jā, kur ir tirgus, tur ir prece un konkurence

Aļģirds Brazausks, Lietuvas premjerministrs — “Latvijas Vēstnesim”

L4.JPG (17614 bytes)
Ar izstādi iepazīstas Aļģirds Brazausks un Aigars Kalvītis

— Labāk būtu, ja par šo izstādi izteiktos paši latvieši, jo es kā Lietuvas pārstāvis to varu saslavēt, lai gan pašlaik to negrasos darīt. Šajā skatē piedalās vidējie un mazie uzņēmumi. Tas ir ļoti labi, un es priecājos, ka tie ar savu produkciju var jau iziet pasaulē. Šeit ir pārstāvēti pilnīgi jauni uzņēmumi no Šauļiem, Panevēžas un citām provinces pilsētām, kas savu darbību sākuši no nulles. Te ir gan trikotāžas, gan tekstila izstrādājumi, apavi, mēbeles, metāla darinājumi, pārtikas preces u.c. Jāteic, ka gandrīz pusi no šeit esošajām firmām redzu pirmo reizi, un man bija ļoti patīkami ar tām iepazīties. Lietuvā, kad notiek tematiskās izstādes, piemēram, mēbeļu vai informācijas tehnoloģiju skates, ne vienmēr šie mazie uzņēmumi piedalās, bet šeit tie ir plaši pārstāvēti. Tāpēc izstādē var gūt priekšstatu par Lietuvas vidējiem un mazajiem uzņēmumiem.

— Kā jūs vērtējat Lietuvas eksporta attīstību?

— Mēs varam sevi dēvēt par eksportētājvalsti, jo mūsu valstī eksports attīstās ļoti strauji. Apliecinājums tam — vairāk nekā 60 procenti no visas Lietuvas rūpniecības produkcijas tiek eksportēta. Tas ir ļoti daudz. Lielāko daļu eksportējamās produkcijas veido rūpniecības preces, nevis pārtika. Vispirms tās ir vieglās rūpniecības preces, kā arī mēbeles, dažādi koka izstrādājumi, tas viss kopumā veido lielu daļu no kopējā eksporta daudzuma. Turklāt puse no visām eksporta precēm tiek sūtīta uz Eiropas Savienības (ES) valstīm.

— Lielu satraukumu Latvijas ražotājos rada Lietuvas pārtikas produktu eksports.

— Nevajag lieki uztraukties. Tā ir normāla konkurence brīvajā tirgū, ko arī varēja gaidīt. Nevajag iedomāties, ka būs tā kā agrāk, kad valsts plāns noteiks, cik piena no Lietuvas ievedīs Latvijā, vai “Dzintara” smaržu eksportēs no Latvijas Lietuvā. Kur ir tirgus, tur ir prece. Un tā arī ir jābūt, nekā slikta tur nav.

Turklāt, kā šīsdienas konferencē nācās dzirdēt, veikalu ķēdei “Vilniaus prekyba” pārtikas preces piegādā apmēram 600 lietuviešu un 250 latviešu uzņēmumu. Tātad šeit tiek pārdotas arī Latvijas pārtikas preces.

Baltijas valstu tālākā attīstība ir zināma — mēs noteikti būsim Eiropas Savienības locekles. Par to esmu pārliecināts. Šogad pabeigsim pārrunu stadiju un 2004. gadā būsim ES valstis.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!