• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jelgavnieku miljoniem nākotnei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2002., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62456

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lietuviešu nacionālo pašapziņu

Vēl šajā numurā

24.05.2002., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jelgavnieku miljoniem nākotnei

Lai sekmīgi varētu izpildīt klientu pasūtījumus, AS “Jelgavas mašīnbūves rūpnīca” iecerējusi piecu gadu laikā ieguldīt ap 20 miljonu ASV dolāru ražošanas iekārtu modernizācijā.

“Pašlaik izmantotās padomju laika iekārtas ir morāli novecojušas un to vietā ir jānāk metālapstrādes darbgaldiem ar datorvadību,” skaidro AS “Jelgavas mašīnbūves rūpnīca” valdes priekšsēdētājs Pēteris Bila. Viņš uzsver, ka ražošanas iekārtu modernizācija tikusi uzsākta pērn, un līdz šim jau apmēram 5-7% darbgaldu jau atbilst pasaules līmenim. No Zviedrijas ir iegādāti plazmas un gāzes griešanas agregāti, kā arī lāzermērāmā iekārta, kas ļaus ietaupīt ne tikai uz izejmateriāliem, bet arī saņemt jaunus pasūtījumus, secina uzņēmuma vadītājs. Tuvākajā laikā paredzēts uzstādīt divus metināšanas robotus. “Modernizācija izskaudīs arī strādnieka kļūdas ražošanā, kā arī nebūs jārisina kvalitātes jautājumi, kuri var dārgi izmaksāt uzņēmumam,” uzsver P. Bila.

Modernu darbgaldu iegāde prasa apmācīt cilvēkus ar šīm mašīnām strādāt. Tāpēc arī šobrīd sadarbībā ar Jelgavas domi ir izstrādāts un iesniegts pieteikums Finanšu ministrijā par PHARE naudas - 2,6 milj. eiro - piesaisti mācību centram, kurā tiks sagatavoti rūpnīcai nepieciešamie speciālisti.

Kopš uzņēmuma privatizācijas 1996. gadā kopumā ir ieguldīti apmēram viens miljons latu. Tā kā pēc 1990. gada nekas netika darīts, tad daudz līdzekļu prasīja telpu sakopšana atbilstoši ražošanas prasībām. Gandrīz visu uzņēmumā saražoto eksportē uz NVS valstīm un tikai 5-7% uz Eiropu. Kompānijas ražojumu galvenie pircēji ir dažādi metalurģiskie kombināti, kuri Latvijas preci izvēlas nevis cenas dēļ, bet gan tāpēc, ka tā ir vieglāk apkalpojama nekā, piemēram, Vācijas firmu ražojumi. 2001. gada apgrozījums bija ap 2 milj. ASV dolāru.

Rūpnīcas kontrolpaketes īpašniekam SIA “Madara”, kurš nodarbojas ar konteineru ražošanu autobūvētājiem, pašreiz pieder gandrīz 30% no šīs produkcijas tirgus Eiropā, un tāpēc apgrozījums ir kāpis līdz 6,5 milj. DEM. Pašlaik koncernā strādā apmēram 500 nodarbināto, nākotnē šis skaitlis varētu divkāršoties.

 

“DIENAS BIZNESS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!