• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka kandidātiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.2002., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62293

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.27

Personu, kurām nepieciešama pašvaldības palīdzība dzīvokļa jautājumu risināšanā, reģistrācijas un pašvaldības palīdzības sniegšanas kārtība

Vēl šajā numurā

21.05.2002., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka kandidātiem

17.maijā beidzās kandidātu pieteikšanas termiņš Ministru kabinetā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatam.

Aizsardzības ministrija un Satversmes aizsardzības birojs vēstulēs Ministru prezidentam norāda, ka nav piemērota pretendenta šim amatam.

Latvijas Zvērinātu advokātu padome pieņēmusi lēmumu no zvērinātu advokātu skaita kā iespējamo kandidāti izvirzīt zvērinātu advokāti Viju Jākabsoni, kura no 1987.gada līdz 2002.gada 26.aprīlim strādāja par Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja vietnieci. Vēstulē uzsvērta ne vien V.Jākabsones lielā organizatoriskā darba pieredze, bet arī dziļās teorētiskās zināšanas tiesībās, it sevišķi kriminālprocesā. Kā teikts Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja Jāņa Grīnberga parakstītajā vēstulē, padome uzskata, ka V.Jākobsone atbilst likumā norādītajām prasībām, kādas izvirzītas amata pretendentam, tomēr, tā kā V.Jākabsone ir sasniegusi likumā noteikto vecumu vecuma pensijas saņemšanai, par biroja priekšnieka amata pretendentu viņu nevar izvirzīt. To ievērojot, Latvijas Zvērinātu advokātu padome rekomendē Viju Jākabsoni citā vadošā amatā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā.

Nevalstisko organizāciju centrs (NVO) izsaka pateicību par nevalstiskā sektora iesaistīšanu valsts amatpersonu izvirzīšanas procedūrās un uzskata to par labu valsts un trešā sektora sadarbības praksi. NVO centra direktore Kaija Gertnere vēstulē uzsver, ka NVO centra pakalpojumu izmantotāju lokā ir visa spektra nevalstiskās organizācijas, tajā skaitā tās, kuras darbojas korupcijas novēršanas jomā. Tomēr pats NVO centrs darbību šajā jomā neveic un šī iemesla dēļ uzskata, ka nav tiesīgs bez nepieciešamas kompetences ieteikt pretendentu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatam.

Drošības policija ir izvērtējusi un izvirza Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatam Drošības policijas 1.galvenās pārvaldes 1.biroja nodaļas priekšnieku Raimondu Mūrnieku, kurš ir profesionāls jurists, pieredzējis darbinieks pretizlūkošanā, kura darbs saistīts ar valsts noslēpumu aizsardzību un personu pārbaudi. Viņa vadībā ir izmeklētas un atklātas vairākas ar korupciju saistītas lietas.

Latvijas Juristu biedrība savu kandidātu šim amatam neizvirza, bet, kā teikts biedrības prezidenta Aivara Borovkova parakstītajā vēstulē, kārtējā Prezidija sēdē tika apspriestas divas kandidatūras, bet abi pretendenti no izvirzīšanas atteikušies.

Vēstulē uzsvērts, ka izvēles process nebūs viegls, jo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka kandidātam ir jābūt ne tikai atbilstošam tām augstajām prasībām, ko izvirza likums, bet personai, kas ar lielu atbildību izturas pret varu, ko dod šāds amats un ar labu vārdu sabiedrībā, lai jau pašos pamatos būtu uzticība gan šai amatpersonai, gan jaunizveidotajam birojam kopumā. Latvijas Juristu biedrība labprāt piedalītos izvirzīto kandidātu apspriešanā un izteiktu savu viedokli šajā jautājumā.

Valsts policijas priekšnieka Jura Rekšņas vēstulē Ministru prezidentam teikts, ka Valsts policija apzinās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbības nozīmīgumu un tālākās savstarpējās sadarbības attīstības nepieciešamību. Tiek uzsvērts, ka gan sadarbības perspektīvas, gan biroja rezultatīva darbība kopumā būs atkarīga no tā vadītāja stratēģijas, taktikas un profesionalitātes. Valsts policija šim amatam izvirza vairākus pretendentus – Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieku Valdi Pumpuru, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Interpola Nacionālā centrālā biroja priekšnieku Juri Jasinkēviču, Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes Kārtības policijas Patruļpolicijas vienības komandieri Visvaldi Puķīti un Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas biroja priekšnieka vietnieci Līgu Cīruli.

Biedrības “Tautsargs” valde ieteic par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amata kandidātu LR Ģenerālprokuratūras darbinieku Aleksandru Dzenīti, kam ir liela izmeklētāja un vadītāja prakse.

Latvijas Republikas ģenerālprokurora Jāņa Maizīša vēstulē teikts, ka saskaņā ar varas dalīšanas principu prokuratūrai kā tiesu varas institūcijai ar likumā noteiktajām funkcijām būtu jāatturas no valsts pārvaldes iestāžu sistēmā esošas institūcijas vadītāja kandidāta izvirzīšanas, konkrētajā gadījumā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka kandidāta nominēšanas. Vēstulē Ministru prezidentam pausta gatavība izteikt savu viedokli par izvirzīto kandidatūru profesionālajām īpašībām.

Sabiedrības par atklātību “Delna” valde, izvērtējot vairākus kandidātus, ko “Delnai” ieteica gan biedri, gan atbalstītāji, kā teikts sabiedrības par atklātību “Delna” valdes priekšsēdētājas Ineses Voikas vēstulē, pieņēmusi šādu lēmumu: ieteikt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatam Policijas akadēmijas prorektori, policijas pulkvedi, juridisko zinātņu doktori Āriju Meikališu. “Delna” arī iesaka bijušo ASV Tieslietu departamenta pārstāvi Latvijā Ivaru Krievānu un juristi un administratīvā procesa speciālisti Jautrīti Briedi kā profesionāļus, kas varētu palīdzēt tālākā biroja izveides un darbības gaitā.

Iekšlietu ministra Mareka Segliņa vēstulē papildus Valsts policijas un Drošības policijas izvirzītajiem kandidātiem izvirzīts Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Bičevskis.

Ministru prezidents Andris Bērziņš 17.maijā parakstīja rīkojumu par komisijas izveidošanu, kas saskaņā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumu izvērtētu pretendentus, kuri pieteikušies uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatu.

Par komisijas priekšsēdētāju iecelta Ingrīda Labucka — tieslietu ministre. Komisijas sastāvā iekļauti: Valentīna Andrējeva, Finansu ministrijas valsts sekretāre; Raimonds Bluķis, Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks; Olafs Brūvers, Valsts cilvēktiesību biroja direktors; Uldis Dzenītis, Satversmes aizsardzības biroja direktora vietnieks; Jānis Maizītis, Latvijas Republikas ģenerālprokurors, un Inese Voika, sabiedrības par atklātību “Delna” valdes priekšsēdētāja.

Komisijai uzdots izstrādāt un apstiprināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amata pretendentu izvērtēšanas kritērijus, kā arī noteikt pretendentu izvērtēšanas procedūru.

Komisijai uzdots izvērtēt pretendentus, kuri pieteikušies uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatu, un līdz 2002.gada 22.maijam iesniegt noteiktā kārtībā priekšlikumu par komisijas ieteikto Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amata pretendentu tā apstiprināšanai Ministru kabinetā.

Noteikts, ka komisijas vadītājs, ja nepieciešams, komisijas darbā var pieaicināt citus ekspertus un speciālistus.

Aivis Freidenfelds, Ministru kabineta preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!