• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad dinamiskā Lietuva virzās uz dinamisko Baltiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.2002., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62289

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu pašvaldības un Eiropas Savienība

Vēl šajā numurā

21.05.2002., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad dinamiskā Lietuva virzās uz dinamisko Baltiju

Rīt, 22.maijā, sākas Lietuvas dienas Latvijā

Lietuvas dienas turpināsies līdz 25. maijam. Tās ievadīs izstāde “Lietuvas ordeņi un medaļas”, kas jau priekšpusdienā vērs durvis skatītājiem Latvijas Vēstures muzejā. Bet vakarā Lielajā ģildē notiks Lietuvas dienu Latvijā svinīgā atklāšana, ko kuplinās Lietuvas Nacionālās filharmonijas simfoniskā orķestra koncerts. Savukārt muzikālajā centrā “Vernisāža” mūsdienīgo ritmu cienītājus pulcēs lietuviešu mūziķi, kas spēlē grupās “Delfinai”, “Atlanta”, “Merlin”.

Parīt, 23. maijā, jau no agra rīta Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu centrā muzicēs Lietuvas valsts pūšamo instrumentu orķestris “Trimitas”, bet pulksten desmitos svinīgi tiks atklāta izstāde “Lietuvas eksports”. Pēc tam risināsies forums “Veiksmīga kaimiņu sadarbība: tirdzniecības un investīciju attīstība starp Lietuvu un Latviju”. Paredzēts, ka šajā domu apmaiņā piedalīsies Lietuvas valdības vadītājs Aļģirds Brazausks, Latvijas Ministru prezidents Andris Bērziņš, Lietuvas saimniecības ministrs Petrs Česna, Latvijas ekonomikas ministrs Aigars Kalvītis un citas oficiālas personas.

Lietuvas dienu Latvijā priekšvakarā mūsu kaimiņzemes vēstnieks Petrs Vaitiekūns preses konferencē sniedza savu skatījumu par gaidāmo viņa valsts vērienīgāko pasākumu ārpus Lietuvas robežām.

Pats autors šo redzējumu nosaucis par “Ballistisko Baltiju”: “Daži vārdi par Lietuvas dienu Latvijā mērķiem. Pirmais un galvenais šo dienu mērķis — Lietuvas un Latvijas politiskajām, ekonomiskajām un kultūras attiecībām dot jaunus impulsus, atklāt jaunas sadarbības iespējas, aktivizēt Lietuvas un Latvijas uzņēmumu interesi kaimiņvalstu tirgū, kā arī veicināt interesi par abpusējām investīciju iespējām. Katrā no šīm sfērām ir paredzēta plaša programma, kas sevī ietver veselu virkni atsevišķu pasākumu, kuri vērsti uz to, lai apmierinātu kopīgās Lietuvas un Latvijas intereses.

Starp citiem pasākuma mērķiem gribētu minēt psiholoģisko. Lietuva kopā ar savām māsām — Latviju un Igauniju — šai Baltijas jūras austrumu piekrastē simbolizē neapšaubāmu veiksmi. Politisko un brīvā tirgus refomu veiksmi. Veiksmi, integrējoties Eiropas Savienībā un NATO, veiksmi savās attiecībās ar kaimiņvalstīm. Lietuva ar šo pasākumu vēlas piedalīties veiksmes psiholoģijas veidošanā mūsu sabiedrībā.

Tatad — vai vērts apmeklēt Lietuvas dienu norises? Ir vērts, jo tas būs interesanti un noderīgi. Dienas ir domātas plašai publikai, gan politiķim, gan mākslas, kultūras un zinātnes cilvēkam, gan uzņēmējam, kas ir ieinteresēts palielināt savus ieņēmumus. Minēšu galvenos pasākumus. Lietuvas dienu laikā notiks ministru prezidentu, ekonomikas ministru, kā arī citu ierēdņu tikšanās. Žurnālistu savienībā varēs iepazīties ar Lietuvas ārpolitiku. Būs skatāma Lietuvas ordeņu un medaļu izstāde, kas aptver laika posmu no 1918. līdz 2002. gadam, kā arī fotoizstāde “Pilsēta”, kura tapusi laikā no 1960. līdz 2002. gadam. Ir paredzēti Lietuvas Nacionālās filharmonijas orķestra un kvinteta koncerti, pūšamo instrumentu orķestra “Trimitas” uzstāšanās Vecrīgā. Skanēs džezs, rokmūzika un popmūzika. Rīgas Jaunā teātra telpās notiks lietuviešu režisora Rima Tumina izrāde “Revidents”. Neizpaliks arī modes šovs un viktorīnas radiostacijā PIK. Nu, un protams, lietuviešu virtuve viesnīcā “Reval hotel Latvija” visu nedēļu. Viens no galvenajiem pasākumiem ir Lietuvas eksporta izstāde, kurā piedalīsies apmēram 130 Lietuvas uzņēmumu. Notiks ekonomikas forums, uzņēmējdarbības semināri, uzņēmēju kontaktu un tūrisma gadatirgus.

Pasākumu akcents — ziņu ekonomika, informācijas tehnoloģijas un telekomunikācijas. Šī daļa, domājams, būs īpaši aktuāla ne tikai uzņēmējiem, bet arī politiķiem, kas projektē mūsu valstu ilglaicīgu ekonomisko attīstību. Šobrīd mūsu valstīm ir mantota un diezgan līdzīga saimniecības struktūra, bet nākotnē ziņu ekonomikas un informācijas tehnoloģiju jomā mēs varam izveidot partnerības un savstarpējās papildināšanās garā funkcionējošu saimniecību. Ja būtu nepieciešams kaut kā nosaukt šīs Lietuvas dienas Latvijā, es tās būtu nosaucis šādi: “Ballistiskā Lietuva virzās uz ballistisko Baltiju.”

 

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!