• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par situāciju SIA "Riga Bestsprit". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.2002., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62237

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanu un attīstību

Vēl šajā numurā

17.05.2002., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par situāciju SIA “Riga Bestsprit”

Sakarā ar sabiedrībā izskanējušo plašo rezonansi ap SIA “Riga Bestsprit” nodokļu parādu lietu, kā arī darbinieku un graudu piegādātāju izteikto neapmierinātību Valsts ieņēmumu dienests (VID) izskaidro izveidojušos situāciju ar uzņēmumam aprēķinātajām nodokļu summām.

Valsts ieņēmumu dienests aprēķināja SIA “Riga Bestsprit” papildu budžetā maksājamos nodokļus — akcīzes un pievienotās vērtības nodokli. Pirms spirta ievešanas VID sniedza SIA “Riga Bestspirt” informāciju par jēlspirta ievešanas kārtību un par maksājumiem, kādi veicami valsts budžetā, importējot šādu preci, skaidri norādot, ka pārtikas spirta ražošanai importētais jēlspirts ir jāapliek ar akcīzes nodokli. Neraugoties uz to, SIA “Riga Bestsprit”, importējot jēlspirtu, neaprēķināja akcīzes nodokli, kā rezultātā tika samazināts arī pievienotās vērtības nodoklis. Šādus pārkāpumus VID muitas iestādes konstatēja, veicot pēcimporta pārbaudi.

SIA “Riga Bestsprit” izmantoja tiesības apstrīdēt tiesā muitas parādu. Tiesa, izvērtējot VID aprēķināto nodokļu pamatotību un likumību, ir atzinusi VID rīcību par likumīgu un savā spriedumā norāda, ka šajā gadījumā ievestais jēlspirts satur spirtu, tas ir, etilspirtu, kas iegūts, destilējot vai rektificējot raudzētas lauksaimnieciskas izcelsmes izejvielas, tādēļ tas apliekams ar akcīzes nodokli, lai gan nav domāts tiešam patēriņam cilvēku uzturā. Līdz ar to VID viedokli par papildus aprēķināto nodokļu summu pareizību ir apstiprinājusi neatkarīga un objektīva tiesu vara.

Vienlaikus vēl pirms tiesāšanās un parāda piedziņas uzsākšanas uzņēmumam pastāvēja iespēja vienoties ar VID par parāda nomaksas atlikšanu vai sadalīšanu termiņos uz vienu gadu. Tas ļautu netraucēti turpināt uzņēmuma darbību, taču SIA “Riga Bestsprit” šādas savas tiesības nav izmantojusi.

Katram nodokļu maksātājam, kāds ir arī uzņēmums “Riga Bestsprit”, ar likumu ir noteikti pienākumi, kas tam ir obligāti jāpilda. Ja nodokļu maksātājs šīs likumā noteiktās prasības neizpilda, tad likumā ir noteikta atbilstoša atbildība un sankcijas, kuras nodokļu administrācija nav tiesīga atturēties piemērot.

Pēc VID rīcībā esošās informācijas, SIA “Riga Bestsprit” lielākais spirta pircējs a/s “Latvijas balzams” pilnībā ir norēķinājies ar uzņēmumu par piegādāto spirtu. Kopš 2001. gada 23. novembra, kad VID pieņēma lēmumu atcelt konta apķīlājumu, lai uzņēmuma “Riga Bestsprit” darbība netiktu paralizēta un uzņēmums varētu norēķināties ar zemniekiem, kas piegādāja graudus uzņēmumam, līdz šā gada 22. aprīlim uzņēmumam bija iespējas veikt aizkavētos maksājumus par pagājušā gada graudu ražas piegādēm zemniekiem. Šajā laikā VID nav veicis nekādas darbības, kas kaut kādā veidā varētu negatīvi ietekmēt uzņēmuma darbību. Šo iespēju uzņēmums nav izmantojis.

Valsts ieņēmumu dienesta piemērotās piedziņas darbības pret parādnieka naudas līdzekļiem — inkasācijas rīkojumi kredītiestādēm — nekavē parādnieka iespēju norēķināties ar darbiniekiem. Darbinieku tiesību aizsardzība nostiprināta likuma “Par nodokļiem un nodevām” 26. panta otrās daļas 1. punktā, kurš paredz, ka no apķīlāta kredītiestādes konta tiek izsniegti līdzekļi darba samaksai, kas nepārsniedz pēdējo sešu mēnešu vidējās darba samaksas apmēru. Līdz ar to Valsts ieņēmumu dienesta veiktās piedziņas darbības nekādā gadījumā nevarēja un nevar ietekmēt SIA “Riga Bestsprit” darbinieku darba algu izmaksu. Ja uzņēmums būtu vēlējies norēķināties ar darbiniekiem, Valsts ieņēmumu dienestam nebūtu iemesla to aizliegt.

Šobrīd no SIA “Riga Bestsprit” norēķinu kontiem ir norakstīta ļoti neliela naudas summa. Apķīlātajos kontos naudas līdzekļu apgrozījums nemaz nenotiek, tādējādi VID nemaz nevar ietekmēt darba algu izmaksas aizkavēšanu.

VID SIA “Riga Bestsprit” lietā ir veicis tikai likumā noteiktās darbības, tāpat kā visos citos gadījumos, kad tiek piedzīti nodokļu parādi. VID nav pieņemams, ka nodokļu parādnieka vainas dēļ jācieš zemniekiem, kas piegādājuši uzņēmumam graudus, un uzņēmuma darbiniekiem, kas nav saņēmuši darba algas. Tāpēc VID ir veicis darbības — novirzījis piedzītās summas uzņēmuma nesamaksāto sociālās apdrošināšanas iemaksu daļējai segšanai, lai darbiniekiem veicinātu sociālo garantiju saņemšanu.

VID ģenerāldirektors Andrejs Sončiks

2002. gada 16. maijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!