• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par to, lai neviens nekad nekarotu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.2002., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62221

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Eiropas Savienība ir unikāla vide"
"Tiesības ir vienlīdzīgas, un arī pienākumi"

Vēl šajā numurā

17.05.2002., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par to, lai neviens nekad nekarotu

KRISTOVSKIS.JPG (10110 bytes)
Foto: A.F.I.

Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis:

NATO ir ne tik daudz ekonomiska, cik filozofiska problēma: cik mēs esam ar mieru maksāt par savu neatkarību? Cena ir nosaukta - divi procenti nacionālā kopprodukta. Mēs maksājam par stabilitāti un drošību, un tā ir jebkuras valsts pastāvēšanas, tās nākotnes ķīla.

Mums ir ļoti rūgta pagājušā gadsimta vēstures pieredze. Kaut vai manā ģimenē - cits krita karā, citu izsūtīja. Manai ģimenei gandrīz vai nav vecākās paaudzes radinieku. Un tas ir tipisks stāsts. Pirms kara Latvijā bija gandrīz tikpat daudz iedzīvotāju kā Somijā , bet šobrīd mūsu ir trīs reizes mazāk.

Tā kā jājautā šādi: vai esam gatavi maksāt divus procentus no nopelnītā par savas valsts pastāvēšanu?

Iestādamies aliansē, mēs nokļūstam vienā laivā ar valstīm, no kurām ir atkarīga pasaules kārtība - ASV, Vāciju, Franciju. Ja uzņems visus kandidātus, tad mēs būsim 19 valstis plus 9 kandidātvalstis, un tas ir liels spēks, kas spēj nodrošināt stabilitāti plašā teritorijā. Turklāt iestāšanās NATO veicina ekonomikas attīstību: augstāka drošības pakāpe piesaista investīcijas.

Mēs nepretendējam radīt bumbvedēju eskadriļas, jo mūsu mērķis ir nevis uzbrukums, bet gan miers. Toties mēs varam panākt augstu profesionālismu kādā noteiktā jomā. Liepājā izveidota ūdenslīdēju skola, kuras beidzēji piedalīsies, lai attīrītu Baltijas jūru no Otrā pasaules kara bīstamā mantojuma. Tās dibenā vēl līdz pat šim laikam slēpjas tonnām nāvējošu lādiņu un rūsē konteineri ar indīgajām vielām. Ādažos gatavo sapierus, kuri prot padarīt nekaitīgus vēl zemē palikušos lādiņus. Turpināsim sūtīt mūsu karavīrus uz Baltbatu.

Bet pats galvenais, ko no mums gaida, tā ir valsts iekšējā stabilitāte. Lai pie mums nebūtu konfliktu, kurus vajadzētu risināt no ārienes. Ja mēs to pratīsim panākt, un es par to esmu pārliecināts, tad Eiropa kļūs stiprāka, un tas ir galvenais.

Latvija šobrīd neapstrīdami ir kandidātvalstu līderu skaitā, lai gan - kad ienācu savā kabinetā, mēs bijām pēdējie. Īpaši tiek uzteikta mūsu politiskā griba izvirzīto mērķu sasniegšanā, pārdomātie plāni un spēja tos īstenot.

Mēs jau pašlaik cieši sadarbojamies divpusējo un daudzpusējo līgumu ietvaros. Galvenais ir panākt, lai mūsu armija būtu savienojama ar NATO, paaugstinot tās līmeni. Bet detaļas ir fiksētas programmā “Partnerattiecības mieram”. Tajā ir 58 punkti, kurus mēs konsekventi pildām.

Ļoti žēl, ka reti apgalvo, ka dienests armijā ir laba karjera. Pēdējos gados mēs esam daudz paveikuši, lai Latvijā radītu vienotu militārās izglītības sistēmu, par pamatu ņemot NATO modeli. To īstenot palīdz amerikāņu militārie padomnieki, kuru vidū ir arī latviešu izcelsmes speciālisti.

Aizsardzības akadēmija, Cēsu instruktoru skola, Liepājas ūdenslīdēju skola jau darbojas pēc jaunajiem principiem. Bet pats galvenais ir panākt, lai augšup pa dienesta kāpnēm kāptu godīgi, cienījami cilvēki, kuri grib kalpot dzimtenei.

Daudzi pēc inerces uzskata NATO par agresīvu struktūru, lai gan tās funkcijas ir mainījušās. Arvien biežāk tiek runāts par kopīgu aizsardzību ekoloģisku katastrofu gadījumos, Otrā pasaules kara seku likvidācijā, cīņā pret terorismu.

Krievija ir ieinteresēta, lai pie tās ziemeļu un rietumu robežām pastāvētu stabilitātes zona. Un šī stabilitāte būtu vēl lielāka, ja Krievija pastāvīgi nemusinātu sabiedrību. Paklausies tikai, un rodas iespaids, ka te pie mums dzīvo cilvēkēdāji. Bet tā taču nav. Esmu pārliecināts, ka attiecības ar Krieviju kļūs miermīlīgas.

Tādēļ jau es kļuvu par ministru, ka gribu darīt visu, lai šajā izmocītajā zemē neviens nekad vairs nekarotu.

 

“Čas”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!