• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ražošanas attīstību reģionos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.2002., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62219

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par spēju veidot savu rītdienu

Vēl šajā numurā

17.05.2002., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ražošanas attīstību reģionos

Plastmasas logu un alumīnija-stikla konstukciju ražotnes “Aile” vadītājs Valdis Mors:

Vērtējot situāciju plašākā skatījumā, Latvijas perspektīvas šķiet visai dramatiskas - centrs arvien vairāk nošķiras no pārējiem rajoniem, cilvēki plūst uz galvaspilsētu darba un labākas dzīves meklējumos, laukos pakāpeniski zūd attīstības potenciāls. Bezdarba kāpums valstī saglabājās arī šā gada sākumā. Īpaši dramatiska situācija veidojas laukos, kur atsevišķos pagastos bez darba ir puse ekonomiski aktīvo iedzīvotāju. Nemainīgi visaugstākais bezdarba līmenis saglabājas Latgalē.

Nemainīgi pašreizējā situācija pastāvēt nevar. Skaidrs, ka valsts te neko daudz līdzēt nevarēs, tādēļ jāmeklē cits risinājuma veids, un tas varētu būt - iesaistīt Latvijas rajonu atdzimšanā privāto biznesu, tam radot no jauna vai novirzot jau esošo ražošanu ārpus Rīgas. Šāds risinājums būtu izdevīgs gan uzņēmējiem, gan pašvaldībām, kurās atsāktos ekonomiskā rosība un rastos jaunas darbavietas, līdz ar to - arī jauni maksājumi pašvaldību budžetā un atspaids sociālajām programmām.

Kas tad varētu būt tas dzinulis, kas liktu uzņēmējiem investēt provincē? “Aile” ir uzņēmums, kas no reģionālas ražotnes pāraudzis nacionālā mērogā: mēs strādājam gan Liepājā, gan Daugavpilī, tādēļ pēc pieredzes zinām - ražošana ārpus Rīgas sniedz vairākas priekšrocības. Uzņēmējs, kurš strādā ārpus Rīgas, ir konkurētspējīgāks tirgū - ražošana ļauj piedāvāt zemākas cenas, ko nosaka salīdzinoši lētākais darbaspēks un ražošanas izmaksas, kas adaptētas vietējiem apstākļiem.

Vēl viens provinces pluss ir - patriotisms. Rīgā bieži nozīme vairs ir tikai biznesa attiecībām, bet citur vēl ir vieta patriotismam jeb pozitīvam pašlepnumam. Vietējam ražotājam, pat ja tas būs lielas Latvijas mēroga firmas pārstāvis, savā novadā jābūt zināmam cilvēkam, līdz ar to viņš ir vairāk motivēts uzņemties atbildību par savu darbu, savu produkciju. Rezultātā - pieaug produkcijas kvalitāte.

Potenciālie investori varētu gaidīt lielāku atsaucību no Latvijas reģionu puses, vismaz savu iespēju robežās radot priekšnosacījumus investīcijām, piemēram, palīdzot sakārtot infrastruktūru. Protams, pašvaldībām pašu spēkiem nav iespējams atrisināt visus šos jautājumus, taču nereti nākas sastapties ar attieksmi - ja gribat strādāt - strādājiet, bet viss jūsu pašu rokās. Par Daugavpili gan to teikt nevar - šeit ir skaidra pašvaldības vēlme attīstīt ražošanu un radīt jaunas darba vietas.

 

“DIENAS” pielikums “LIETIŠĶĀ DIENA”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!