• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai nekaitētu savai un visu pārējo cilvēku veselībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.2002., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62162

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par bezdarbu valstī salīdzinājumos

Vēl šajā numurā

16.05.2002., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai nekaitētu savai un visu pārējo cilvēku veselībai

Par obligātajām medicīniskajām pārbaudēm

Valsts sanitārās inspekcijas kontroļu rezultāti liecina, ka gada sākumā pārbaudītajos objektos ļoti bieži konstatētas neatbilstības, kas saistītas ar medicīnisko grāmatiņu noformējumu un obligāto veselības pārbaužu veikšanu darbiniekiem, kuru darbs saistīts ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai.

Jau pagājušā gada nogalē spēkā stājušies Ministru kabineta 2001. gada 27. novembra noteikumi Nr. 494 “Noteikumi par darbiem, kuri saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai un kuros nodarbinātās personas tiek pakļautas obligātajām veselības pārbaudēm”. Ar šiem noteikumiem Ministru kabinets ir apstiprinājis arī jaunā parauga personas medicīniskās grāmatiņas, kuras var iegādāties veidlapu un kancelejas preču tirdzniecības vietās. Tomēr joprojām daudzos uzņēmumos un iestādēs strādājošie, kuru darbs saistīts ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, izmanto vecā parauga medicīniskās grāmatiņas un nav laikus veikuši obligātās veselības pārbaudes.

Minētie noteikumi nosaka, ka obligātās veselības pārbaudes jāveic visiem pārtikas apritē strādājošajiem, arī personām, kuras apkalpo dzeramā ūdens apgādes sistēmas.

Tāpat arī veselības pārbaudes jāveic personām kuras nodarbinātas frizētavās, kosmētiskajos kabinetos, solārijos, publiskās lietošanas peldbaseinos un pirtīs, tūristu mītnēs, dienesta viesnīcās, veļas mazgātavās, ķīmiskajās tīrītavās, ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes institūcijās, vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs, pirmsskolas izglītības iestādēs, bērnu interešu izglītības iestādēs, kā arī bērnu darba un atpūtas nometnēs.

Jaunā parauga medicīniskajās grāmatiņās paredzēta vieta darba devēja ierakstam par grāmatiņas īpašnieka veicamo amatu uzņēmumā, kurš darba devējam jāapstiprina ar parakstu un zīmogu. Grāmatiņās vairs nav nepieciešamas atzīmes par dažādām laboratorijas analīzēm, fluorogrāfu, speciālistu apmeklējumiem, kā tas bija iepriekš. Visu nepieciešamo informāciju ģimenes ārsts atzīmē medicīniskajā dokumentācijā, un pēc nepieciešamo izmeklējumu veikšanas ģimenes ārsts grāmatiņā ieraksta savu slēdzienu, ar kuru atļauj vai neatļauj strādāt norādītajā amatā.

No epidemioloģiskās drošības viedokļa ļoti svarīgi ir tas, ka jaunajā personas medicīniskajā grāmatiņā ir lapa ar infekcijas slimību simptomiem, ar kuriem darbiniekam jāiepazīstas un kuru esamības gadījumā par to nekavējoties jāziņo darba devējam un jāgriežas pie primārās veselības aprūpes ārsta. Šim nosacījumam vajadzētu izslēgt situācijas, kad darba vietās, kas saistītas ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, strādātu cilvēki, kuru veselības stāvoklis varētu radīt inficēšanās draudus apkārtējiem. Medicīniskajā grāmatiņā tās īpašnieks parakstās, ka iepazinies ar infekcijas slimību simptomu kompleksu (piemēram, drudzis, paaugstināta ķermeņa temperatūra, vemšana, caureja, izsitumi, sāpes kaklā u.c.), uzņemoties atbildību, ka šādos gadījumos nekavējoties par to ziņos darba devējam un griezīsies pie primārās veselības aprūpes ārsta.

Atgādinām arī darba devējiem, ka viņu atbildība saskaņā ar Darba aizsardzības likumu ir sastādīt to profesiju (amatu) sarakstu, kurās darbs ir saistīts ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai.

Par obligāto veselības pārbaužu veikšanu atbildīgs ir pats personas medicīniskās grāmatiņas īpašnieks. Nesavlaicīga veselības pārbaužu veikšana un atrašanās darbā ar medicīniskajā grāmatiņā uzskaitīto slimību pazīmēm ir uzskatāma par higiēnas prasību neievērošanu. Kontrolējošās institūcijas par šādu rīcību personu var administratīvi sodīt, piemērojot naudas sodu līdz 250 latiem.

Kas jāzina personām, kurām jāveic obligātās veselības pārbaudes:

• dodoties uz kārtējo veselības pārbaudi vai stājoties darbā, iegādājieties kādā no veidlapu tirdzniecības vietām jaunā parauga personas medicīnisko grāmatiņu;

• ielīmējiet fotogrāfiju, ierakstiet savus personas datus un ar savu parakstu apstipriniet, ka esat iepazinies ar slimību pazīmēm, par kurām nekavējoties jāziņo darba devējam un jāgriežas pie ģimenes ārsta;

• pieprasiet no darba devēja ierakstu par savu veicamo amatu un darba vietu;

• tikai tad, kad tas izdarīts, dodieties pie ģimenes ārsta;

• pēc ģimenes ārsta slēdziena saņemšanas grāmatiņu glabājiet darba vietā.

Valsts sanitārā inspekcija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!