• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar veselības vērtību, kas nav nopērkama par naudu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2002., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62019

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Aļaskas un Jukonas apceļotājiem

Vēl šajā numurā

10.05.2002., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar veselības vērtību, kas nav nopērkama par naudu

Vakar, 9.maijā, Rīgā, Ķīpsalā, tika atklāta izstāde “Sveiks un vesels”

VESELS2.JPG (17274 bytes) VESELS1.JPG (20448 bytes)

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Izstādes atklāšanā: Latvijas Ārstu biedrības prezidents Viesturs Boka, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, labklājības ministra pienākumu izpildītājs Vladimirs Makarovs un izstāžu centra “Ķīpsala” direktors Viesturs Tīle (attēlā pa kreisi); Vladimirs Makarovs un veselības veicināšanas centra direktore Ineta Pirktiņa

VESELS4.JPG (15006 bytes)

Lai cik dažādi arī mēs butu, mums visiem ir viena kopēja vērtība — veselība. Par to domā gan pensionārs, gan bagāts uzņēmējs. Arvien pārliecinošāk cilvēkos nostiprinās atziņa, ka veselība ir laimīgas dzīves priekšnoteikums.

Ar devīzi “Būt veselam ir moderni” šogad Latvijā jau vienpadsmito reizi notiek Veselības nedēļa. Tās ietvaros vakar, 9. maijā, izstāžu centrā “Ķīpsala” tika atklāta 5. starptautiskā veselības veicināšanas izstāde “Sveiks un vesels” un 9. Baltijas reģionālā atpūtas, tūrisma un sporta izstāde “Atpūta un sports 2002”.

Labklājības ministra vietas izpildītājs Vladimirs Makarovs savā uzrunā teica — nav nejaušība, ka blakus veselībai ir sports, jo viens no veselīga dzīvesveida priekšnoteikumiem ir atrast savam garam un miesai noderīgu un interesantu vaļasprieku. V.Makarovs atzina, ka Latvijas sabiedrībai šis ir uzmundrinošs laiks, kad katrs saprot, ka par sevi, savu veselību jārūpējas pašam. “Veselības veicināšanai savu uzmanību arvien vairāk sāk pievērst tie cilvēki, kas jūtas atbildīgi par sevi, savu ģimeni un savu valsti.” Uzrunas nobeigumā V.Makarovs pievērsās trim izplatītiem mītiem par medicīnu. Pirmais no tiem — ārstu ir par daudz. Kā norādīja V.Makarovs, ja nemainīsies darba apmaksas sistēma, drīz mums ārstu pietrūks. Otrais mīts — Latvijas medicīna tērē pārāk daudz līdzekļu. Patiesībā uz vienu iedzīvotāju no nacionālā kopprodukta Latvijā tiek tērēts četras reizes mazāk nekā Eiropas Savienības valstīs. Trešais un ārstiem sāpīgākais mīts — Latvijas medicīna ir atpalikusi. Kā pierāda prakse, Latvijas ārstu profesionālais līmenis ir tāds pats kā Eiropas Savienības valstīs.

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Viesturs Boka norādīja, ka veselības aprūpē uzplaukums sāksies tad, kad partijām būs vienots politiskais redzējums veselības jomā, jo partiju ir daudz, bet veselība tikai viena. V.Boka atzina, ka Latvijas mediķi būtu gatavi veikt arī vissarežģītāko operāciju medicīniskajā praksē — aknu transplantāciju. Jautājums ir tikai par tās pieejamību pacientiem. Bet tā jau vairs nav ārstu kompetence.

Izstādē “Sveiks un vesels” piedalās vairāk nekā 55 kompānijas. Starp tām ir Plaušu un tuberkulozes centrs, Cukura diabēta apvienība, Narkoloģijas centrs, dažādas medikamentu firmas. Visplašāk ir pārstāvēta zobārstniecība. Izstādē ir redzamas dažādu firmu piedāvātās zobārstniecības kabinetu iekārtas. Jāatzīst, ka tās izskatās ļoti ērtas un mīlīgas, tā ka no bērnības sirdī mītošās bailes no zobārsta pazūd, kā nebijušas. Izstādes dalībnieku vidū ir firmas, kas piedāvā tādas veselību veicinošas preces kā infrasarkanās saunas, pedbaseini un ūdens gultas. Izstādē ar ekoloģiski tīru Latvijā ražotu produkciju piedalās arī Zaļais tirgus.

Izstāde “Atpūta un sports 2002” ir acīm tīkama un sirdi kārdinoša. Ir mājīgas, skaistas, drošību radošas teltis, kas tā vien liek sapņot par atpūtu dabā, ir redzamas dažādas laivas vasaras skaistāko un veselīgāko mirkļu pavadīšanai. Izstādē var aplūkot mašīnas, velosipēdus, ceļojumu firmas piedāvā savus katalogus.

Izstādes ietvaros notiek semināri un konferences, svētdien, 12. maijā, Ķīpsalā būs sporta svētki ar profesionāļu paraugdemonstrējumiem, kā arī sporta pilsētiņu visai ģimenei.

 

Rūta Kesnere, “LV” informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!