• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par gaidāmo tabakas akcīzes palielināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2002., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62017

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "Lattelekom" pakalpojumu kvalitātes pārbaudēm

Vēl šajā numurā

10.05.2002., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par gaidāmo tabakas akcīzes palielināšanu

Finansu ministrija ir sagatavojusi un izsludinājusi valsts sekretāru sanāksmē koncepciju par akcīzes nodokļa cigaretēm saskaņošanu ar Eiropas Savienības (ES) prasībām. Šis dokuments pēc ieinteresēto pušu un institūciju atzinumu saņemšanas tiks iesniegts izskatīšanai Ministru kabinetā. Gatavojot šo koncepciju, Finansu ministrija ir konsultējusies gan ar starptautiskiem ekspertiem, gan cigarešu ražotājiem un importētājiem, lai ņemtu vērā šo uzņēmēju viedokli.

Valdība, apstiprinot Latvijas pozīciju iestāšanās sarunām ar Eiropas Savienību sadaļā “Nodokļu politika”, ir apņēmusies līdz 2009.gada 31.decembrim Latvijā ieviest ES prasībām atbilstošu tabakas akcīzes rēķināšanas kārtību un nodokļa likmes. Šis ir garākais pārejas periods — līdz 2009.gada beigām, ko kāda ES kandidātvalsts ir panākusi sarunās ar ES.

Pašlaik akcīzes nodoklis cigaretēm ar filtru ir 5,1 lats par 1000 cigaretēm, bezfiltra cigaretēm — 6,1 lats.

ES nosacījumi paredz vairāku jauninājumu ieviešanu:

1) visām cigaretēm ir jāpiemēro vienāds tā saucamais kombinētais akcīzes nodoklis, kas sastāv no specifiskā (nemainīgā jeb latos izteiktā) nodokļa un procentuālā (ad valorem) akcīzes nodokļa, ko aprēķina no cigarešu mazumtirdzniecības cenas;

2) cigarešu akcīzes nodoklim jābūt ne mazākam par 57% no cigarešu vispieprasītākās mazumtirdzniecības cenas (tā nav viena marka, bet tieši cena, par ko visvairāk tiek pirktas cigaretes) jeb 64 eiro (36,7 lati) par 1000 cigaretēm (2001.gadā akcīzes nodoklis bija aptuveni 33% no vispieprasītākās mazumtirdzniecības cenas);

3) jāievieš ražotāju un importētāju noteiktā maksimālā mazumtirdzniecības cena, virs kuras cigaretes nedrīkst pārdot nevienā mazumtirdzniecības vietā (t.sk. ne veikalos, ne restorānos). Šī maksimālā cena jāatspoguļo uz cigarešu akcīzes markas, lai varētu kontrolēt, vai cigaretes netiek pārdotas par augstāku cenu. Tādējādi tiek nodrošināts, ka par noteikto cenu tiek nomaksāts atbilstošs akcīzes nodoklis un ka patērētājs (pircējs) netiktu apkrāpts.

Tādēļ FM dokuments, aprakstot iespējas ieviest Latvijā šīs prasības, norāda arī trīs jautājumus, kuros nepieciešams konceptuāls valdības lēmums:

1) specifiskā un procentuālā nodokļa proporcijas kopējā cigarešu akcīzes apjomā;

2) kopējās cigarešu akcīzes likmes paaugstināšanas temps un pakāpieni;

3) mazumtirdzniecības cenas nosacījums — vai būs iespējams pārdot mazumtirdzniecībā cigaretes par zemāku cenu vai tikai par vienu fiksēto cenu.

Zaudējumi:

• ieviešot jaunās prasības tabakas akcīzes nodoklī, ir sagaidāms nodokļa likmes kāpums. Tādējādi paredzams arī cigarešu cenas pieaugums (vidējais paredzamais pieaugums ir 80 santīmi, taču jāņem vērā, ka tas būs tikai 2010.gadā, kad attiecīgi būs palielinājusies arī iedzīvotāju pirktspēja).

Ieguvumi:

• palielinās valsts budžeta ieņēmumi;

• tiks ieviesta starptautiski pieņemta un ar ES akcīzes nodokli cigaretēm saskaņota sistēma;

• tiks ierobežots nepamatots un milzīgs tirdzniecības uzcenojums cigaretēm;

• uz cigarešu akcīzes markām tiks norādīta maksimālā mazumtirdzniecības cena, lai tās nepārdotu dārgāk un neizvairītos no akcīzes nodokļa samaksas un nekrāptu patērētājus;

• akcīzes likmi paredzēts palielināt ļoti pakāpeniski daudzu gadu laikā atbilstoši reālajai ekonomiskai situācijai un iedzīvotāju pirktspējai;

• līdz ar cigarešu cenas kāpumu paredzama patēriņa samazināšanās, respektīvi, samazināsies jau esošo smēķētāju cigarešu lietošanas biežums un arī potenciālo jauno smēķētāju skaits.

Pašlaik Latvijā ir Baltijas valstīs mazākais akcīzes nodoklis cigaretēm. Tā, piemēram, salīdzinot akcīzes apmērus eiro, Latvijā cigaretēm ar filtru nodoklis ir 9 eiro par 1000 cigaretēm, Lietuvā — 9,27 eiro. Igaunijā jau ir ieviests ES prasībām atbilstošs kombinētais akcīzes nodoklis cigaretēm — specifiskais nodoklis ir 9,58 eiro un procentuālais — 21%.

Ja Ministru kabinets konceptuāli atbalstīs tabakas akcīzes palielināšanu, kombinētais nodoklis Latvijā varētu stāties spēkā 2003.gada 1.jūlijā, bet pakāpenisks likmes pieaugums gaidāms tikai nākamajos gados.

Gan Pasaules veselības organizācija Latvijā, gan Labklājības ministrija un citas veselības institūcijas jau sen ir izteikušas bažas par smēķēšanas izraisītām problēmām un kaitīgo ietekmi uz cilvēku veselību, kā arī smēķēšanas pieaugošo izplatību Latvijā, tādēļ ieteikušas valdībai un Finansu ministrijai veikt nepieciešamos pasākumus un palielināt cigarešu cenas (nodokli), lai ierobežotu šo kaitīgo ieradumu.

 

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!