• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija ir līdera pozīcijās informātikas izglītībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.05.2002., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61909

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas līdzekļu pilnu apguvi

Vēl šajā numurā

08.05.2002., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija ir līdera pozīcijās informātikas izglītībā

Par informātikas priekšmetu vispārējā izglītībā un praktiskā dzīvē

Latvija kļuvusi par pirmo valsti pasaulē, kas paredzējusi iekļaut Eiropas datorprasmes sertifikāta (ECDL — European Computer Driving License) prasības vispārējās izglītības programmā. Šādu lēmumu paredz vienošanās starp Izglītības satura un eksaminācijas centru (ISEC) un Latvijas Universitāti.

Sākot ar 2004./2005. mācību gadu, 4.—6. klašu skolēni apgūs šādus obligātos priekšmetus — informātikas pamati, informācijas un telekomunikāciju tehnoloģijas lietošanas zināšanas un prasmes, kas atbilst ECDL prasībām sašaurinātā apjomā. 10. klasē būs obligāts priekšmets — informātika, kas atbildīs visu septiņu ECDL moduļu prasībām pilnā apjomā. Valsts pārbaudījumu nokārtojušie būs pilnībā sagatavoti Eiropas datorprasmes sertifikāta eksāmeniem. Kopš 2001. gada ECDL eksāmenus var kārtot arī Latvijā, turklāt latviešu valodā.

ISEC un LU vienošanās paredz, ka 7.—9. klašu skolēniem būs jālieto iegūtās informācijas un telekomunikāciju tehnoloģijas zināšanas un prasmes citu mācību priekšmetu apgūšanā, bet vispārizglītojošā un matemātikas, dabaszinību un tehnikas virziena programmās skolēniem 11. un 12. klasē būs jāmācās informātika padziļināti — jāapgūst algoritmu un programmēšanas pamati.

 

Profesors Jānis Bičevskis, Latvijas Izglītības informatizācijas sistēmas (LIIS) projekta vadītājs: “Kavēšanās datorzinību mācību priekšmeta ieviešanā pamatskolā izraisītu ilglaicīgas sekas līdz pat 2014. gadam, neļaujot jaunajai paaudzei pilnvērtīgi konkurēt Eiropas darba tirgū, tāpēc nepieciešama radikāla rīcība. Ja valdība neatkāpsies no jau akceptētajiem plāniem, LIIS projekts nodrošinās piedāvāto datorzinību apguves stratēģiju ar metodiskiem materiāliem un tai nepieciešamo infrastruktūru — datoriem un interneta pieslēgumiem visās izglītības iestādēs. Jau tagad vismaz divas trešdaļas skolotāju LIIS projekta ietvaros ir apguvuši pamatiemaņas darbam ar datoru un ir gatavi IT&T izmantošanai mācību procesā.”

 

Dr. Juris Borzovs, Rīgas Informācijas tehnoloģijas institūta (RITI) direktors: “Ir patiess gandarījums, ka ECDL ieviešanas darbs, ko RITI Dr. Māra Vītiņa vadībā un Latvijas Informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju asociācijas (LITTA) pilnvarojumā sāka 2000. gadā, jau tiek iestrādāts skolu programmās. Mūsu bijušie projekta partneri Lietuvā un Zviedrijā, kā arī finansiālais atbalstītājs “Swedfund” var būt apmierināti, jo rezultāti izrādījušies patiesi ilgtspējīgi.”

 

Dr. Eugenijs Teļešus, ECDL ieviesējs Lietuvā: “Līdz šim manā ECDL labāko piemēru sarakstā no Austrumeiropas bija Igaunija un Ungārija. Tagad es tur ierakstu arī Latviju.”

 

Deivids Karpenters, “ECDL” Foundation izpilddirektors: “Ļaujiet man apsveikt jūs un visus Latvijas ļaudis ar ievērojamo izrāvienu un sasniegumu, par kuru varat būt neiedomājami lepni un apmierināti. Dariet man zināmu, ar ko “ECDL Foundation” varētu palīdzēt nākotnē.”

 

Profesors Imants Freibergs, LITTA prezidents: “Informācijas sabiedrība nav iespējama bez izglītotiem informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju lietotājiem. LITTA kopš dibināšanas ir atbalstījusi un piedalījusies visdažādākajos izglītību veicinošos pasākumos. Mēs esam bijuši nopietns spēks pirmā līmeņa augstākās profesionālās (koledžas) informācijas tehnoloģiju studiju programmas radīšanā un ieviešanā, bet nu esam aktīvi ķērušies arī pie vispārējās izglītības programmām.”

Latvijas Informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju asociācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!