• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Augu nedēļu visā Latvijā ar pastiprinātu interesi par Eiropas Savienību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.2002., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61864

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Laika izjūtās, laika domās, laika apziņā

Vēl šajā numurā

07.05.2002., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Augu nedēļu visā Latvijā ar pastiprinātu interesi par Eiropas Savienību

Šogad jau piekto gadu pēc kārtas arī Latvijā tiek atzīmēta Eiropas nedēļa, kurā iekrīt Eiropas diena — 9. maijs. Šajā datumā 1950. gadā Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans nāca klajā ar deklarāciju, kurā aicināja Eiropas valstis uz ciešāku sadarbību ogļu un tērauda rūpniecībā, tādējādi liekot pamatus Eiropas integrācijai.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, bet ar daudz plašāku vērienu arī šogad Eiropas nedēļā tiek rīkota virkne dažādu pasākumu, lekcijas, diskusijas, konferences, izstādes un izklaides sarīkojumi, lai popularizētu vienotas Eiropas ideju.

Eiropas nedēļas pasākumos līdzdarbojas Saeimas Eiropas Savienības (ES) informācijas centrs, Eiropas integrācijas birojs, Ārlietu, Labklājības, Izglītības un zinātnes, Iekšlietu ministrija, Eiropas Komisijas delegācija Latvijā un Eiropas Savienības informācijas centrs, kā arī nevalstiskās organizācijas — Eiropas kustība Latvijā, klubs “Māja — jaunatne vienotai Eiropai”, kā arī skolas, pašvaldības un reģionālie Eiropas Savienības informācijas punkti.

Šogad Eiropas nedēļai dota arī īpaša devīze jeb moto — “Sveiks Eiropā!”, un atšķirībā no iepriekšējo gadu Eiropas nedēļu pasākumiem šogad visi pasākumi pēc savas formas un būtības sadalīti atsevišķām dienām, katrai no tām dots savs nosaukums, piemēram, trešdiena, 8. maijs, ir diskusiju diena, savukārt piektdiena, 10. maijs, — nākotnes diena. Bet jau vakar, informācijas dienā, vairākās vietās Rīgā, kā arī citās Latvijas pilsētās interesentiem bija iespējams iepazīties ar informācijas stendiem par ES un Latvijas integrāciju šajā organizācijā. Tāpat vakar un arī nākamās nedēļas dienas līdz pat piektdienai Saeimas ES informācijas centra darbinieki ar īpašu “eirobusiņu” dosies uz Latvijas laukiem, kur tiksies ar vietējiem iedzīvotājiem un pārrunās Eiropas integrācijas jautājumus. Pirmdien “busiņš” ceļoja par Ziemeļkurzemes apdzīvotajām vietām.

Šodien, 7. maijā, Eiropas nedēļas ietvaros tiek rīkota atvērto durvju diena. Ikvienam interesentam ir iespējas brīvi apmeklēt dažādas institūcijas, kuru darbība saistīta ar Latvijas integrāciju ES: Eiropas integrācijas biroju, Saeimas ES informācijas centru, Ārlietu ministriju, Latvijas Pārtikas centru, Eiropas Komisijas delegāciju Latvijā, ES dalībvalstu un kandidātvalstu vēstniecības, kā arī Eiropas kustību Latvijā un klubu “Māja — jaunatne vienotai Eiropai”.

Šajā dienā ES informācijas centrs piedāvā pasākumu ciklu “Iepazīsti ES institūcijas”, aicinot neklātienē piedalīties atvērto durvju dienā Eiropas Komisijā, ES Padomē un Eiropas Parlamentā. Pēcpusdienā Eiropas Komisijas delegācija Latvijā apbalvos reģionālo ES informācijas punktu rīkoto konkursu uzvarētājus.

Savukārt rīt, 8. maijā, diskusiju dienā, ikviens interesents aicināts piedalīties daudzās un dažādās lekcijās, diskusijās un semināros, kas saistīti ar Eiropas integrācijas jautājumiem. Rīgas Tehniskajā universitātē ar lekciju uzstāsies ārlietu ministrs Indulis Bērziņš. ES informācijas centrā būs iespējams diskutēt par reģionu attīstību, vides aizsardzību, robežām, preču plūsmu un lauksaimniecību. Izglītības un zinātnes ministrijā ikviens varēs uzzināt par iespējām piedalīties ES programmās “Socrates”, “Leonardo da Vinci” un “Youth”, kā arī noklausīties lekciju par Eiropas valstu izglītības sistēmām.

Eiropas nedēļa savu kulmināciju sasniegs ceturtdien, 9. maijā, — Eiropas dienā, kad dienas galvenais notikums būs Latvijas nacionālais konvents, kuru sasauks Ministru prezidents Andris Bērziņš un Eiropas kustības Latvijā prezidents Ainārs Dimants. Latvijas Nacionālajā konventā, līdzīgi kā lielajā Eiropas Konventā, tiks diskutēts par Eiropas nākotni. Latvijas konventā tiks apspriests šā gada februāra beigās izveidotā Eiropas Konventa darbs un Latvijas pozīcija tajā.

Ceturtdien risināsies arī vidusskolēnu konkursa “Ceļā uz Eiropu” finālspēle. Rīgas Ekonomikas augstskolā būs iespēja piedalīties seminārā “Karjeras iespējas Eiropas Savienībā”. Savukārt ES informācijas centrā notiks filozofes Maijas Kūles svinīga uzruna par godu Eiropas dienai “Vienotas Eiropas ideja — vakar, šodien, rīt”. Pasākuma laikā tiks apbalvoti studentu zinātnisko darbu konkursa uzvarētāji.

Piektdien — nākotnes dienā — Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā notiks nevalstisko organizāciju forums “Vide un Eiropa”. Kongresu namā un tā laukumā visas dienas garumā varēs apmeklēt Iekšlietu ministrijas pasākumus, kas raksturo gatavību īstenot sadarbību tieslietu un iekšlietu jomā. Bet bērni tiks aicināti uz ES informācijas centru zīmēt Eiropas nākotni.

Eiropas nedēļas pasākumi beigsies sestdien, kad bērni kopā ar vecākiem Bastejkalnā varēs piedalīties dažādos konkursos un atrakcijās, savukārt pēcpusdienā (pulksten 16) Rātslaukumā sāksies nedēļas noslēguma koncerts “Roks par Eiropu”, kurā piedalīsies dažādi populāri mūziķi un grupas (Arnis Mednis, Ozols, “The Mundane”, “Oceanfall”, “Dzelzs vilks” u.c.).

Šogad atšķirībā no iepriekšējo gadu Eiropas nedēļām īpaša uzmanība pievērsta dažādu pasākumu organizēšanai ārpus Rīgas visos Latvijas reģionos. Dažādās nedēļas dienās lekcijas, semināri, izstādes un citi pasākumi risināsies Ādažos, Balvos, Valmierā, Aizputē, Madonā, Pāvilostā un daudzās citās vietās Latvijā.

Artis Nīgals, “LV” Eiropas lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!