• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rūpnieciski aktīvo Rīgas reģionu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2002., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61696

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par unikālu vakuumsistēmu

Vēl šajā numurā

30.04.2002., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par rūpnieciski aktīvo Rīgas reģionu

Visstraujākais rūpniecības produkcijas kopapjoma pieaugums, salīdzinot 1996. un 2000. gada rādītājus, ir Rīgas reģionā – nedaudz vairāk par 36%, kamēr Latgales reģionā ir vērojams kritums par 32%. Par to liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tie rāda, ka rūpnieciskās produkcijas kopapjoma kritums faktiskajās cenās Latgalē ir noticis tieši tā samazinājuma dēļ Daugavpilī. Tas gan lielākoties ir saistīts ar peripetijām ap “Tolaram Fibers”.

Tiesa, 1998. gada rūpnieciskās produkcijas kopapjoma līmeni Latvijā nav izdevies sasniegt pat 2000. gadā. 1999. gada produkcijas apjomu kritums pret 1998. gadu faktiskajās cenās Latvijā kopumā sasniedza teju vai 10%, kas lielākoties ir 1998. gada Krievijas finanšu krīzes rezultāts.

Lai arī kopumā valsts izjuta šo krīzi, tomēr, piemēram, Vidzemes reģionā tika novērots pieaugums, kaut arī vairākos rajonos – Limbažu un Valmieras – tika novērots samazinājums. Krievijas krīzes sekas minimālu iespaidu atstāja arī uz Zemgales reģionu. Laukos rūpniecība lielākoties balstās uz kokrūpniekiem, kā arī uz pārtikas pārstrādi un nedaudz arī būvmateriālu ražotājiem.

Rīgas reģionā (Rīga, Jūrmala un Rīgas rajons) 2000. gadā tika saražots vairāk par 61% no visā Latvijā radītā rūpniecības produkcijas kopapjoma faktiskajās cenās. Rīgā ir radīta rūpniecības produkcija faktiskajās cenās vairāk par 1 miljardu Ls, kamēr otrajā Latvijas rūpniecības centrā Rīgas rajonā – 134 milj. Ls, trešajā – Liepājā tikai 129 milj. Ls. Vēl drūmākus secinājumus var gūt, aplūkojot rūpnieciskās produkcijas kopapjomu Latgales rajonos, kur, piemēram, Daugavpils rajonā šis apjoms nesasniedz pat 3 milj. Ls, Ludzas rajonā tikko pārsniedz 3,2 milj. Ls.

Tomēr pēc rūpnieciskās produkcijas ražošanas apjomiem visnabadzīgākais no rajoniem ir Ventspils rajons (neskaitot Ventspils pilsētu), kur 2000. gadā šis rādītājs bija tikai nedaudz lielāks par 2 milj. Ls. Rūpniecības koncentrācija Rīgā tiek skaidrota gan ar atstāto padomju laika mantojumu, gan ar lielo noieta tirgu, jo te dzīvo un strādā vairāk nekā 1 miljons iedzīvotāju, arī ar kvalificēto darbaspēku un labo infrastruktūru.

 

“DIENAS BIZNESS”

Sekojot citiem: “LV” informācijas redaktors Gints Moors

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!