• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nesamierināšanos ar piedevas statusu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.04.2002., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61387

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pienākumu saglabāt latviskumu

Vēl šajā numurā

19.04.2002., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nesamierināšanos ar piedevas statusu

GODM.JPG (17902 bytes)
Foto: A.F.I.

7. Saeimas deputāts Ivars Godmanis:

Pa šo laiku mēs esam nonākuši pozitīvas ekonomiskās konjunktūras stadijā. Tā ir tāda kā buma fāze ekonomiskajā attīstībā, par ko liecina kaut vai 7,6% IKP pieaugums pagājušajā gadā, kas ir lielākais sasniegums Centrālās un Austrumeiropas valstīs.

Vislielākā attīstība ir notikusi tādās nozarēs kā tirdzniecība, transporta pārvadājumi un pamazām atdzīvojas arī rūpniecība. Patīkami atzīmēt, ka arī ekonomiskās aktivitātes indekss nemazinās arī šogad, bet patēriņa inflācija pēdējā laikā ir 3,3%, kas ir normāls rādītājs. Būtisks ir jautājums par iedzīvotāju reālā dzīves līmeņa pieaugumu – šis pieaugums pēdējā gada laikā ir 4%. Jāatzīst, ka iekšējās–ārējās tirdzniecības bilance mums ir negatīva – imports ir lielāks nekā eksporta. Slikti ir tas, ka importa pārsvars pār eksportu ir gandrīz 75%. Diemžēl samazinās eksporta pieauguma temps uz Eiropas Kopienas valstīm. Taču tas palielinās uz NVS bloka valstīm. Tas varētu būt izskaidrojams ar Vācijas ekonomikas stagnāciju. Ekonomika ir cikliska, tāpēc būtu jāsaprot, ka šī attīstības fāze nav mūžīga.

Iestāšanās ES ir ļoti nopietns izaicinājums, kas mums stāv priekšā. Jāsaprot, ka ar iestāšanos ES un NATO politika nebeidzas. Daudziem ir mānija domāt, ka brīdī, kad mēs iestāsimies ES un NATO, visas problēmas beigsies, un Briselē tiks pieņemti tādi lēmumi, kādus mums vajag, bet tā nav. Protams, dažādu subsīdiju līmenis, iestājoties šajā organizācijās, pieaugs, bet tikai tajā brīdī pa īstam iesāksies cīņa par šīm subsīdijām. Mums ir jāpieņem izaicinājums iestāties šajās organizācijās, bet uzreiz ir jādomā par dienu pēc iestāšanās. Jāmāk ir aizstāvēt tieši savas intereses ES un NATO, kā arī jāmeklē pareizie sabiedrotie, lai šīs intereses būtu vieglāk aizstāvēt. Būtisks ir ne tikai politiskais, bet arī tautsaimnieciskais izaicinājums šajā sakarā. Es uzskatu, ka galvenais uzdevums ir maksimālos tempos tuvināt savu dzīves līmeni ES iedzīvotāju dzīves līmenim. Mēs varam uzstādīt sev mērķi – kļūt par ES ziemeļaustrumu reģiona centru. Protams, tas ir ambiciozs mērķis, bet tā nav utopija, jo to atļauj mūsu ģeopolitiskā situācija – Latvija būs ES robežvalsts ar milzīgo austrumu tirgu. Mēs nedrīkstam samierināties ar mazas ES piedevas statusu.

 

“DIENAS BIZNESS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!