• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par stāvokli Latvijas laukos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.04.2002., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61339

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par priekšlikumiem ēnu ekonomikas izgaismošanai

Vēl šajā numurā

18.04.2002., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par stāvokli Latvijas laukos

Saeimas priekšsēdētājam Jānim Straumem

Ministru prezidentam Andrim Bērziņam

Laukos ar katru gadu pieaug ekonomiskā spriedze. To vēl vairāk pastiprina sagatavošanās iestājai Eiropas Savienībā. Krīt cenas iekšējā pārtikas tirgū, nav vainīgo nelegālajā vai apšaubāmajā pārtikas apritē.

Pasaulē attīstās globalizācija. Tā nepaiet garām arī Latvijai. Tas nozīmē, ka daudzi zemes īpašnieki vairs nebūs savas zemes arāji, bet jaunu darba vietu laukos nav.

Saeimas deputāti pārmet, ka Latvijas lauksaimniecībā ir pārāk augsts nodarbināto skaits, savukārt komisiju sēdēs — kāpēc neatbalsta mazās saimniecības. Zemes brīvā tirgus likumu pieņēma jau 1996.gadā, neinformējot pat lauksaimniekus. Nabadzības dēļ lauku cilvēki par smiekla cenu bija spiesti pārdot savu mūža darbu — sertifikātus, tagad tas jādara ar dārgāko īpašumu — zemi. Gadiem tiek runāts par tirgus sakārtošanu — transportu, muitām, kvalitātes kontroli u.c.

Par visām lauku problēmām daudzās sanāksmēs pārmet tikai Zemkopības ministrijai. Zemkopības ministrijas uzdevums ir koordinēt lauksaimniecisko ražošanu, kā arī Latvijas pozīciju ES iestāšanās sarunās sadaļā “Lauksaimniecība”.

Sadarbības padome ir bijusi iniciatore dažādām starpministriju sanāksmēm par lauku problēmām. Tomēr būtu nepieciešama daudz lielāka citu ministriju ieinteresētība lauku problēmu risināšanā.

Līdz šim daudzi Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes priekšlikumi tā arī palikuši bez ievērības. Saeimas deputātiem nepieciešams ar likumu noteikt, cik lielai jābūt zemnieku saimniecībai, lai tā iegūtu zemnieku saimniecības statusu, un kas ir naturālā pašapgādes saimniecība. Tauta dzīvos un strādās pēc tiem likumiem, kas tiks pieņemti parlamentā un ko valdība īstenos.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome atgādina valdībai un deputātiem: lauki nav tikai lauksaimniecība, lauki ir visas valsts problēma.

Tādēļ ierosinām pie Ministru kabineta izveidot lauku attīstības starpministru komisiju, kuru vadītu zemkopības ministrs.

Rudenī būs vēlēšanas. Lauku ļaudis vēlēšanās vērtēs izdarīto laukos, nevis skaistus solījumus.

Paziņojums pieņemts Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sēdē 2002.gada 17.aprīlī LOSP priekšsēdētājs Jānis Bērziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!