• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par situāciju medicīnas finansēšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.04.2002., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61335

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Starp ūdens spēku un svētību

Vēl šajā numurā

18.04.2002., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par situāciju medicīnas finansēšanā

Finansu ministrs Gundars Bērziņš ir sašutis kopā ar veselības aprūpes darbiniekiem par situāciju medicīnas finansēšanā.

Kopš deviņdesmito gadu sākuma finansējums veselības aprūpei katru gadu ir pieaudzis. Šogad veselības aprūpei papildus tika piešķirts ļoti liels finansējums — 22,5 miljoni latu. Naudas kļūst arvien vairāk, bet situācija medicīnā pasliktinās.

Veselības budžeta naudas dalīšana nenotiek vis skaidri  un atklāti Saeimā vai valdībā, bet gan Labklājības ministrijā, kur to veic labklājības ministra izveidota līdzekļu sadales komisija piecu cilvēku sastāvā. Finansu ministram ir pamatotas bažas, ka šādas komisijas izveide un darbība nav likumīga. Tādējādi 170 miljonu latu lielais veselības aprūpes finansējums tiek sadalīts neskaidri un apšaubāmi.

Finansu ministrs par šo situāciju ne reizi vien jau ir paudis bažas Ministru kabinetā, kā arī informējis tieši labklājības ministru.

Finansu ministrs uzskata, ka situācija veselības aprūpes sistēmā ir neskaidra un ar katru dienu problēmas tajā kļūst arvien akūtākas. Kopā ar medicīnas darbiniekiem ministrs vēlētos noskaidrot — ja finansējums medicīnai katru gadu pieaug, kādēļ vismaz proporcionāli nepieaug algas.

Veselības aprūpes speciālajā budžetā šā gada pirmajos trīs mēnešos jau ir ieskaitīti 40,6 miljoni latu, kas ir par 10 miljoniem latu jeb 33% vairāk nekā pērnā gada pirmajos trīs mēnešos, liecina operatīvie dati (pērnā gada pirmajā ceturksnī veselības budžets saņēma 30,6 miljonus latu).

Šā gada budžetā veselības aprūpei paredzēts viens no lielākajiem līdzekļu pieaugumiem — veselības speciālajam budžetam šogad paredzēti 163,8 miljonu latu izdevumi, kas ir par 22,5 miljoniem latu jeb 16% vairāk nekā pērn (2001.gada veselības budžeta apjoms bija 141,49 miljoni latu).

Veselības finansējumā kopš 1998.gada ir bijis visai straujš pieaugums. Tā, piemēram, 1998.gadā kopējais veselības aprūpes finansējums no valsts budžeta bija 139,6 miljoni latu, 1999.gadā — 150,2 miljoni latu, 2000.gadā — 145 miljoni latu, 2001.gadā — 152,3 miljoni latu, bet 2002.gadā — jau 176,1 miljons latu.

 

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!