• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar mīlestību pret valsti, kurā dzīvojam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.04.2002., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61111

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reliģisko lietu pārvaldes metodiskie norādījumi

Par kārtību, kādā Reliģisko lietu pārvaldē iesniedzami reliģisko organizāciju statūti (satversme, nolikums) un to grozījumi

Vēl šajā numurā

11.04.2002., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar mīlestību pret valsti, kurā dzīvojam

Vakar, 10.aprīlī, svīnīgi tika izsniegta 600 000. nepilsoņa pase

PASE2.JPG (17719 bytes) PASE3.JPG (17208 bytes)

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Bičevskis, Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Staris un 600 000. nepilsoņa pases ieguvēja rīdziniece Valentīna Šerbajeva
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Pirms pieciem gadiem, 1997.gada 10. aprīlī, piecpadsmit Latvijas iedzīvotājiem tika svinīgi pasniegtas pirmās nepilsoņu pases. Viņu vidū bija arī rīdziniece Valentīna Šerbajeva, kura vakar, 2002.gada 10 aprīlī, atkārtoti nokļuva Iekšlietu ministrijas un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes darbinieku un plašsaziņas līdzekļu pārstāvju uzmanības lokā. V.Šerbajevai, kurai bija radusies nepieciešamība nomainīt veco dokumentu, nepilsoņu pasu izdošanas piecu gadu jubilejas ietvaros svinīgi tika pasniegta 600 000. nepilsoņa pase. Pasi V.Šerbajevai pasniedza Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Staris, kurš Latvijas iedzīvotājai novēlēja nākamo piecu gadu laikā saņemt Latvijas pilsoņa pasi. Novēlējums saskanēja ar pašas gaviļnieces vēlmēm. “Būtu ļoti patīkami, ja pēc kāda laika mēs varētu atzīmēt mazliet citādu notikumu — 600 000. Latvijas pilsoņa pases izsniegšanu, kas tiktu pasniegta bijušajam nepilsonim. Es mīlu šo valsti, te ir dzimis mans dēls, tāpēc ļoti ceru, ka tuvākajos gados man izdosies kļūt par Latvijas pilsoni,” atzīmēja V. Šerbajeva.

600 000 — tas ir visu izsniegto nepilsoņu pasu skaits, ko Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Pasu centrs izsniedzis piecos gados. Visvairāk nepilsoņu pasu izsniegts 1998.gadā —252 461. Pagājušajā gadā izsniegtas vien 22 545 pases, kas, pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes speciālistu sniegtās informācijas, liecina, ka lielākoties visi sociāli aktīvie Latvijas nepilsoņi jau ir saņēmuši šo personas dokumentu.

Salīdzinājumā ar pašreizējā parauga Latvijas pilsoņu pasēm nepilsoņu pases ir drošas pret viltojumiem un mašīnlasāmas. Savulaik konkursā par nepilsoņu pasu izgatavošanu un personalizācijas sistēmas izstrādi uzvarēja Kanādas firma “Canadian Bank Note Company”, kuras darba kvalitātes labākais apliecinājums, kā vakar atzīmēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Bičevskis, ir lielais izdoto nepilsoņu pasu skaits un šo dokumentu labā funkcionalitāte.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde jaunā parauga Latvijas pilsoņu pasu izveidi sāka pērnā gada 18.janvārī, kad Ministru kabinetā tika apstiprināta koncepcija par pasu tipa dokumentiem. Tās mērķis — nodrošināt visus Latvijas iedzīvotājus ar vienota parauga ceļošanas dokumentiem, kas būtu atbilstoši starptautiskajām prasībām. Šobrīd jau ir izstrādāts jaunās Latvijas Republikas pilsoņa pases paraugs — jaunā pilsoņa pase būs mašīnlasāma, ar īpašu drošības elementu kopumu un unikālu dizainu, kura autors ir Laimonis Šēnbergs, arī Latvijas naudas mākslinieks.

Paredzams, ka jaunā parauga pilsoņu pases optimālā gadījumā varēs sākt izsniegt jau šogad. Ja Saeima līdz 1.jūlijam, kad ir plānota jaunā Personu apliecinošu dokumentu likuma stāšanās spēkā, paspēs grozīt virkni pavadošo likumu, jau šogad tie Latvijas iedzīvotāji, kuru pasēm beidzas derīguma termiņš, varēs saņemt jaunā parauga pases.

Pēc likuma normām, pase ir tikai un vienīgi ceļošanas dokuments, kas dod tiesības šķērsot Latvijas Republikas valsts robežu un paredzēts ceļošanai uz ārvalstīm. Savukārt personu apliecinošs dokuments, kas nākotnē būs lietojams iekšzemē, ir personas apliecība. Par obligātu personu apliecinošu dokumentu identifikācijas karte varētu kļūt ne agrāk kā 2005.gada 1.janvārī, bet izsniegt apliecību tiem, kas vēlas lietot šādu personu apliecinošu dokumentu — neliela izmēra plastikāta plāksnīti (līdzīgu autovadītāja apliecībai), uz kuras ir fotogrāfija un kura īpašas elektroniskas kartes veidā satur visu nepieciešamo informāciju, — Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde var sākt gadu pēc Identifikācijas karšu un pasu likuma pieņemšanas Saeimā. Tātad personas apliecības Latvijā varētu parādīties ne agrāk kā 2003.gada 1.jūlijā. Taču ne jaunā parauga pasu, ne personas apliecību ieviešana nenozīmē to, ka nederīgas iekšzemes lietošanai vai ceļošanai kļūs pašreizējās Latvijas Republikas pases. Pases ir un būs lietojamas līdz laikam, kad beigsies to derīguma termiņš.

Liena Pilsētniece, “LV” iekšlietu redaktore

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!