• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par miljoniem, kas aiziet valstij garām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.2002., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60671

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par milzu investīcijām hokeja hallei

Vēl šajā numurā

26.03.2002., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par miljoniem, kas aiziet valstij garām

BURKANS.JPG (17806 bytes)
Foto: A.F.I.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns:

Mājas, kas uzceltas no nekā – pieticīgām valsts ierēdņu algām, kukuļi, lai panāktu savām firmām labvēlīgu risinājumu, narkotikas, kuru izplatīšanai tiek atvēlētas arvien lielākas summas, lai nopelnītu vēl lielākas summas, dzīvās miesas tirgoņi, kas apiet valsts likumus un sabiedrības morāles normas, uzņēmumi, kuri valstij paliek parādā tūkstošiem un miljoniem latu, bet ražošanā kaut kā nejūt līdzekļu izsīkumu, – šos un līdzīgus gadījumus apvieno nauda.

Mūsu dienestu varētu salīdzināt ar ģeologiem – mēs ejam pirmie, sameklējam, kur paslēpts tas zelts, un pārējiem sakām: tur, aiz tā pakalniņa ir, vajag tikai rakt. Kontroles dienests savas izpētes rezultātus iesniedz Ģenerālprokuratūras īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļai, kurā materiālus izvērtē un nosūta tālākai izmeklēšanai Ekonomikas vai Finanšu policijai. Meklēšana, rakšana – tas jau ir viņu ziņā. Bet skaļi mūs nepiemin tāpēc, ka dienesta rīcībā esošā finanšu informācija atbilstoši likumam “Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanu” ir konfidenciāla līdz brīdim, kad attiecīgā persona tiek saukta pie kriminālatbildības.

Mūs uztrauc, ka pašlaik cilvēks var iemaksāt lielas summas uzņēmuma kontā, fiktīvi palielinot pamatkapitālu, un ne vienmēr ir jāuzrāda, no kurienes nauda nāk. Tāpēc strādājam dažādās Ministru kabineta darba grupās, lai palīdzētu aizpildīt likuma robus, ko izmanto veikli ļautiņi.

Viens lauks, kurā esam atklājuši daudz pārkāpumu tāpēc, ka likumā ir robi, ir finanšu joma, otra attiecas uz juridisko personu atbildību. Tieslietu ministrijas vadībā darbu sākusi speciālistu grupa, kam jāizstrādā juridisko personu atbildības modelis, paredzot kriminālo atbildību – tā, kā tas ir pasaulē.

Patlaban miljonvērtie darījumi notiek naftas produktu un koku tirdzniecībā. Lielās firmas izmanto daudzas SIA, lai noslēptu peļņu, nodokļu naudu. Materiālus esam nodevuši policijai, no viņiem atkarīgs, cik liela būs griba izmeklēt, kā organizēts operatīvās izmeklēšanas darbs utt.

Mūsu rīcībā esošajā informācijā izgaismojas trīs cilvēku kategorijas, kas rīkojas ar ļoti lielām summām. Tie ir gados jauni cilvēki – no 18 līdz 25 gadiem, kas nedarbojas uzņēmējdarbībā, viņiem nav arī radinieku uzticētu līdzekļu. Caur viņu rokām kā zibens iziet cauri un neatgriežas milzīgas summas. Otra grupa – cilvēki, kas stāv uz sabiedrības sociālo kāpņu zemākajiem pakāpieniem: narkomāni, alkoholiķi. Trešie – cietumā, slimnīcās esošie, mirušie. Caur šādu personu rokām it kā iziet simtiem tūkstošu, dažos gadījumos – pat miljoni!

 

“NEATKARĪGĀS RĪTA AVĪZES” pielikums “BIZNESA LAIKS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!