• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par un ap Rīgas novada slimokasi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.03.2002., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60506

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par konvertējamo valūtu kursiem

Vēl šajā numurā

21.03.2002., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par un ap Rīgas novada slimokasi

Rīgas dome:

Rīgas domes prezidijs 14. martā atbalstīja lēmumprojektu “Par Rīgas pašvaldības bezpeļņas organizācijas sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Rīgas novada slimokase” darbību”, kas paredz piešķirt no Rīgas domes rezerves fonda līdzekļiem dotāciju līdz Ls 325 000 Rīgas novada slimokases (RNSK) iespējamo parādu samaksai veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem un aptiekām — ar nosacījumu, ja Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūra (VOVAA) pagarinās līgumu ar RNSK līdz 2002. gada 31. decembrim.

Šis lēmums ir pieņemts, lai nodrošinātu 2001. gada 27. decembra vienošanās protokolā starp Rīgas domi un Labklājības ministriju minēto saistību izpildi no Rīgas domes puses, kā arī ņemot vērā 2002. gada 11. marta sarunas starp Ministru prezidentu Andri Bērziņu, labklājības ministru Andreju Požarnovu un Rīgas domes priekšsēdētāju Gundaru Bojāru, kurās Rīgas mērs pauda gatavību uzņemties RNSK parādu saistības.

Uzreiz pēc tam, kad Rīgas domes prezidijs akceptēja lēmumu par RNSK parādu dzēšanu, nesagaidot oficiālo VOVAA valdes lēmumu, aģentūra izplatīja paziņojumu, kurā apgalvo, ka Rīgas dome, paziņojot par gatavību apmaksāt Rīgas novada slimokases parādu, “atzīst savu atbildību par slimokases parādu saistībām”.

Sakarā ar to, ka pēdējās dienās VOVAA regulāri izsaka savu viedokli par izveidojušos situāciju veselības aprūpē Rīgā, vienpusēji un visai savdabīgi komentējot RNSK un Rīgas domes darbību, Rīgas domes Informācijas un sabiedrisko attiecību nodaļa ir pilnvarota paust Rīgas domes vadības viedokli šajā jautājumā:

minētais līdzekļu pārtēriņš ir radies tādēļ, ka Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktais medicīnas pakalpojumu minimums ir neatbilstīgi liels salīdzinājumā ar veselības aprūpei piešķirto līdzekļu apjomu. Arī finansējums, ko RNSK saņem no VOVAA, neatbilst RNSK darba apjomam un tai deleģētajām funkcijām, kuras katru gadu palielinās;

piešķirot papildu finansējumu, Rīgas dome pilda likumā noteikto pašvaldību funkciju — nodrošināt veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem. Jāatzīmē, ka 2001. gadā Rīgas dome veselības aprūpei piešķīra vairāk nekā trīs miljonus latu;

VOVAA paziņojumos un darbībā ir acīmredzamas neatbilstības ar 2001. gada 27. decembrī parakstīto vienošanos starp Rīgas domi un Labklājības ministriju, tā nesaskan arī sarunās ar Ministru prezidentu panāktajām vienošanām un ir pretrunā ar pašvaldību savienības pozīciju šajā jautājumā, kuru it kā pieņem arī Labklājības ministrija;

Rīgas dome pauž satraukumu par VOVAA nekonstruktīvo darbību un nevēlēšanos kopīgiem spēkiem uzlabot veselības pakalpojumu nodrošināšanu. VOVAA rīcība norāda, ka tā ir nolēmusi mainīt valstī izveidoto un ar 1997. gada 21. oktobra noteikumiem Nr.360 “Slimokasu izveides un darbības noteikumi” noteikto veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanas un apmaksas organizatorisko sistēmu un izstumt pašvaldības no veselības aprūpes nodrošināšanas saviem iedzīvotājiem.

15. martā Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa izplatīja paziņojumu, ka labklājības ministrs nosūtījis Rīgas domei vēstuli, kurā norāda, ka domei Rīgas novada slimokases parādu segšanai nepieciešami 4 miljoni, nevis 300 tūkstoši latu, par kuru iespējamo piešķiršanu lēmusi Rīgas domes Finansu komiteja.

Rīgas dome uzskata par nepieciešamu paust savu viedokli par ministra apgalvojumiem.

Labklājības ministra paziņojumā ir minēts slimokases finansu stāvoklis šā gada 1. janvārī, taču nav pamata apgalvot, ka tas ir Rīgas novada slimokases parāds un ka šāds stāvoklis saglabāsies līdz 31. martam.

Kā Rīgas novada slimokases saistības šā gada 1. janvārī ir uzskaitīti un iegrāmatoti visi aptieku iesniegtie un līdz 2002. gada 1. janvārim neapmaksātie rēķini par 2001. gadā izsniegtajiem valsts kompensējamiem medikamentiem — Ls 951 556, un ārstniecības iestāžu decembrī sniegtie pakalpojumi par Ls 3 428 436, par kuriem slimokasei jāveic samaksa atbilstoši MK Veselības aprūpes finansēšanas noteikumiem, LM rīkojumam “Par kārtību, kādā veicama samaksa par veselības aprūpes pakalpojumiem” un noslēgtajam līgumam ar VOVAA, proti, līdz nākamā mēneša 20. datumam, tas ir, 2002. gada janvārī. Naudas summa par veselības aprūpes pakalpojumiem ir 2,9 miljoni mēnesī, kā arī par decembrī sniegtajiem pakalpojumiem un VOVAA parāda dēļ laikā nepārskaitītie naudas līdzekļi pakalpojumu sniedzējiem — 451 tūkstotis latu.

Rīgas novada slimokases finansiālais stāvoklis 2002. gada 1. janvārī ir likumsakarīgs, jo tas izriet no Latvijā esošās veselības aprūpes finansēšanas sistēmas. Fiksējot stāvokli jebkura mēneša pirmajā datumā, rodas situācija, ka veselības aprūpes pakalpojumi jau ir sniegti, bet apmaksa notiek līdz nākamā mēneša 20. datumam.

Diemžēl ministrs nerunā par to, ka VOVAA savus 2001. gada parādus reģionālajām slimokasēm Ls 917 tūkstošu apmērā (no kuriem 451 tūkstotis ir parāds Rīgas novada slimokasei) ir segusi no šā gada slimokasēm paredzētajiem veselības aprūpes budžeta līdzekļiem, lai gan šāda rīcība ir pretrunā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

Viss iepriekš minētais norāda, ka ministra paziņojumā sniegtā informācija ir nekorekta un maldinoša. Arī VOVAA paziņojums, ka Rīgas novada slimokase nepilda līguma nosacījumus un nepaaugstina pakalpojumu cenas no šā gada 1. februāra, neatbilst patiesībai, jo nosacījumus, kas stājas spēkā ar šā gada 1. februāri, Rīgas novada slimokase ir iekļāvusi līgumos ar ārstniecības iestādēm.

Rīgas domes Informācijas un sabiedrisko attiecību nodaļa

Rīgas novada slimokase:

Rīgas novada slimokases saistības 4 miljonu latu apmērā, par ko pagājušās nedēļas nogalē paziņoja labklājības ministrs Andrejs Požarnovs, ir tikai fiksēts slimokases finansu stāvoklis šā gada 1.janvārī un objektīvi neatspoguļo šībrīža patieso finansu stāvokli slimokasē. Šajā summā ietilpst aptieku iesniegtie un līdz 2002.gada 1.janvārim neapmaksātie rēķini par 2001.gadā izsniegtajām zālēm un ārstniecības iestāžu decembrī sniegtie pakalpojumi, par kuriem samaksa veicama 2002.gada janvārī (atbilstoši MK “Veselības aprūpes finansēšanas noteikumiem”, LM rīkojumam “Par kārtību, kādā veicama samaksa par veselības aprūpes pakalpojumiem” un līgumam ar aģentūru), un Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūras (VOVAA) parāds. Slimokases finansiālais stāvoklis 2002. gada 1.janvārī ir likumsakarīgs, jo tas izriet no Latvijā esošās veselības aprūpes finansēšanas sistēmas. Fiksējot stāvokli jebkura mēneša pirmajā datumā, rodas situācija, ka veselības aprūpes pakalpojumi jau ir sniegti, bet samaksa veicama līdz nākamā mēneša 20.datumam. Rīgas novada slimokase informē, ka 4 miljoni latu 2002.gada 1.janvārī ir uzņēmuma saistības, kas apmaksājamas saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem nākamajā periodā, un to nedrīkst vērtēt kā slimokases saimnieciskās darbības negatīvu rezultātu.

2002.gada 1.janvārī slimokases finansu saistības bija apmēram 4 miljoni latu, bet 2001.gada 1.janvārī — gandrīz 3 miljoni. Šie finansu rādītāji (stāvokļa fiksēšana 1.janvārī), kas katru gadu palielinās, jo katru gadu palielinās arī rīdzinieku veselības aprūpei paredzēto un līdz ar to slimokases apgrozāmo līdzekļu apjoms, ir likumsakarīgi un līdz šim ne labklājības ministra, ne VOVAA vadības izbrīnu nav izraisījuši. Tāpēc attiecīgos skaitļus varētu objektīvi vērtēt, ja publiski tiktu paziņoti ne tikai Rīgas novada, bet arī visu pārējo reģionālo slimokasu un pašas aģentūras finansu rādītāji 1.janvārī.

Diemžēl labklājības ministrs savos paziņojumos nerunā par to, ka VOVAA 2001.gada parādus reģionālajām slimokasēm Ls 917 000 apmērā (tajā skaitā Ls 451 000 Rīgas novada slimokasei) ir segusi no 2002.gada slimokasēm paredzētajiem veselības aprūpes budžeta līdzekļiem, lai gan tas ir pretrunā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

Rīgas novada slimokase līdz šā gada 19.martam no Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūras nav saņēmusi 1,1 miljonu latu, lai veiktu norēķinus par rīdziniekiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem. No savstarpējā līgumā noteiktās summas 180 tūkstošiem latu nav saņemti valsts kompensējamo medikamentu apmaksai un 900 tūkstoši latu veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai.

Atbilstoši savstarpēji noslēgtajam līgumam 2002.gada martā Rīgas novada slimokasei no aģentūras jāsaņem 3,3 miljoni latu veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai un 570 tūkstoši latu valsts kompensējamiem medikamentiem.

Galīgie norēķini par februārī rīdziniekiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem Rīgas novada slimokasei jāveic līdz 20.martam, un šobrīd ir nopietnas bažas, ka aģentūras rīcības dēļ norēķinu process var aizkavēties. Līdz šim aģentūra finansējumu veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai ir pārskaitījusi tekoši, proti, katru dienu tiek saņemta noteikta summa. Pašlaik slimokasē jau ir aprēķināta samaksa par ārstniecības iestāžu februārī veikto darbu, taču pilnvērtīgu norēķinu procesu nodrošināt nav iespējams nesaņemto budžeta līdzekļu dēļ.

Savukārt nesaņemtā medikamentu finansējuma dēļ aptiekām netiks laikā samaksāts par iedzīvotājiem izsniegtajām zālēm (rēķini, kuru apmaksas termiņš ir marts). Līdz šim katra mēneša līdzekļus medikamentu apmaksai aģentūra slimokasei ir pārskaitījusi mēneša pirmajās dienās, un tas ir līdz 10.datumam. Pēdējie pārskaitījumi no aģentūras medikamentu apmaksai veikti tikai 11.martā.

 

Rīgas novada slimokases  Sabiedrības informēšanas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!