• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Demokrātijas attīstībai un cilvēktiesību aizstāvībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.03.2002., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60444

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas drošību un vietu Eiropā

Vēl šajā numurā

20.03.2002., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Demokrātijas attīstībai un cilvēktiesību aizstāvībai

Vakar Rīgā uzturējās EDSO demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja direktors Žerārs Studmans

Pie Saeimas priekšsēdētāja biedra

Vakar, 19.martā, Saeimas priekšsēdētāja biedrs Rihards Pīks tikās ar EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja direktoru Žerāru Studmanu.

Abas puses pārrunāja Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas un Latvijas divpusējās attiecības un sadarbības perspektīvas pēc EDSO misijas slēgšanas mūsu valstī.

Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja direktors akcentēja, ka Latvija un EDSO tagad ir partneres, kam jāveido darba attiecības, lai risinātu aktuālus cilvēktiesību jautājumus Eiropas kontekstā. Viesis pastāstīja, ka viņu īpaši interesē situācija Latvijā pirms vēlēšanām un ar tām saistītās izmaiņas likumdošanā, nepilsoņu jautājums un naturalizācijas procesa gaita, izglītības reformas norise, kā arī tiesu un ieslodzījuma vietu sistēmas problēmas. Ž.Studmans atzina, ka Latvija guvusi ievērojamus panākumus šo jomu sakārtošanā, tomēr bažas rada lielais nepilsoņu skaits, kā arī tiesu sistēmas reformas gaita, jo 43% no visiem cietumniekiem ilgstoši atrodas pirmstiesas ieslodzījumā, kas ir negatīva parādība. Viņš arī mudināja drīzāk veikt izmaiņas vēlēšanu likumos atbilstoši starptautiskajām tiesību normām, lai šis jautājums nekļūtu par politisko spekulāciju objektu.

Saeimas priekšsēdētāja biedrs informēja viesi par naturalizācijas procesa īpatnībām un sabiedrības integrācijas programmas īstenošanu, kā arī izglītības reformas norisi. Viņš arī atzina, ka pastāv nepilnības tiesu un ieslodzījuma vietu darbā, jo nepieciešams laiks, lai pilnībā īstenotu šīs sistēmas reformu. Saistībā ar grozījumiem Saeimas vēlēšanu likumā R.Pīks pastāstīja, ka parlamenta frakcijās notiek diskusija par vēlēšanu likumos noteiktajām valsts valodas prasībām deputātu kandidātiem. Vienlaikus tiek spriests par valsts valodas pozīciju nostiprināšanu Latvijas Republikas Satversmē.

Pārrunāta arī sadarbība, lai novērstu nelegālo migrāciju un tirdzniecību ar cilvēkiem, kas ir starptautiska problēma un būtu jārisina kopīgiem spēkiem gan ar likumdošanu, gan ar izglītošanu.

Saeimas preses dienests

Pie ārlietu ministra

Vakar, 19.martā, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš tikās ar EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja direktoru Žerāru Studmanu, kurš Latvijā ieradies darba vizītē.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar Latvijas un EDSO turpmākās sadarbības veidošanu, bijušās EDSO misijas Latvijā nepabeigto projektu tālāku īstenošanu (pētījumi par bilingvālo izglītību un valodas naturalizācijas pretendentu valodas apmācības koordinēšana), kā arī sabiedrības integrācijas gaita.

Sarunas laikā abas puses atzīmēja Latvijas un EDSO labo sadarbību. Ž.Studmans uzsvēra, ka Latvija varētu piedalīties dažādu EDSO projektu īstenošanā NVS ietvaros, ņemot vērā Latvijas uzkrāto pieredzi. Ministrs no savas puses atzīmēja, ka Latvijai jau notiek konkrēta sadarbība ar atsevišķām valstīm demokrātisko reformu īstenošanā.

Sarunas gaitā abas puses pārrunāja nepieciešamību pastiprināt cīņu ar cilvēku tirdzniecību un Latvijas ieguldījumu šajā cīņā, kas ir viens no elementiem cīņā ar organizēto noziedzību kopumā.

Tikšanās ietvaros pārrunāta naturalizācijas gaita, ministrs informēja Ž.Studmanu par īstenoto informatīvo kampaņu, aicinot cilvēkus iegūt pilsonību, kas ir devusi labus rezultātus.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Pie Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars vakar, 19. martā, tikās ar EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja (DICB) direktoru Žerāru Studmanu un vēlēšanu speciālistu Konrādu Olševski. Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar 8. Saeimas vēlēšanu sagatavošanu.

DICB pārstāvjus galvenokārt interesēja CVK priekšsēdētāja viedoklis par iespējamo grozījumu Saeimas vēlēšanu likumā ietekmi uz vēlēšanu sagatavošanas procesu, kā arī deputātu kandidātu sarakstu iesniegšanas kārtība un līdzšinējā CVK pieredze, pārbaudot deputātu kandidātu atbilstību Saeimas vēlēšanu likumam.

CVK priekšsēdētājs A.Cimdars norādīja, ka vēlēšanu organizatoriem vissvarīgākā ir pārliecība, ka “spēles noteikumi” netiek mainīti pēdējā brīdī, tāpēc ir svarīgi, lai lēmums par vai pret vēlēšanu likuma grozīšanu tiktu pieņemts līdz maija beigām. Un, ja Saeima izlemtu kandidēšanas nosacījumus deputātu kandidātiem mainīt jau 8. Saeimas vēlēšanās, tad šiem vēlēšanu likuma grozījumiem, lai netiktu apdraudēta vēlēšanu norise, noteikti jāstājas spēkā pirms 16. jūlija, kad CVK sāks pieņemt deputātu kandidātu sarakstus.

Atvadoties Ž.Studmans CVK vēlēja veiksmi atbildīgajā darbā, kāda ir vēlēšanu sagatavošana, un pauda gatavību ne tikai novērot vēlēšanas, bet nepieciešamības gadījumā arī sniegt palīdzību vēlēšanu sagatavošanā.

 

Kristīne Bērziņa, CVK priekšsēdētāja palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!