• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiekšanos uz Eiropu visiem spēkiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.2002., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60384

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai līdzsvarota Eiropa tagad un turpmāk

Vēl šajā numurā

19.03.2002., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tiekšanos uz Eiropu visiem spēkiem

GERCIKOVS.JPG (21697 bytes)
Foto: A.F.I.

AS “Dzintars” prezidents Iļja Gerčikovs:

Nē un vēlreiz nē! Kas par paniku?! Pēdējā mēneša laikā mani darījusi uzmanīgu pieaugošā negatīvās attieksmes tendence pret iestāšanos ES: prese, daži politiskie darbinieki un valstsvīri krituši panikā – ak, cik šausmīgi un slikti būs Eiropā… Kaut gan skaidrs, ka uz to pašu Eiropu vajag ne tikai iet, bet līst, rāpties visiem spēkiem… Kādēļ? Tādēļ, ka viņi tur savā parīzēs–cīrihēs–londonās jau pārdzīvojuši visu to nešķīsto, kas moka un šķoba mūsu valsti. Civilizētā Eiropa nodrošinājusi pašu svarīgāko: stingru sabiedrības kontroli pār varu, kas vispār ir pirmais jebkuras tiesiskas valsts priekšnoteikums. Latvija tādu laimi nav piedzīvojusi ne padomju laikā, ne vēl jo vairāk tagad.

Man gribas teikt: cilvēki, šodien izšķiras visas Latvijas liktenis: vai nu mēs iestāsimies ES vai viss būs ļoti slikti… Paskatieties, kas notiek visapkārt: valsts varai pievienojies nepieēdināmais deputātu korpuss – slikti kontrolējams monstrs, nevadāms un savā vairākumā neieinteresēts savas tautas labklājībā. Mazas kabatas partijas, neizglītotas un nekompetentas, kas spējīgas sagrābt visu varu un sastrādāt diezin ko. Agrāk šie paši spēki (tajā skaitā arī nacionālie) pilnā rīklē skandināja: metīsimies mātišķajos ES apkampienos, pēc iespējas tālāk no šausmīgās Krievijas! Skandināt skandināja, bet paši nesaprata sava lozunga būtību. Tagad beidzot visi aptvēruši… un pārbijušies. Aptvēruši, ka var zaudēt kontroli pār situāciju.

Jā, mēs pagaidām esam nabagi, zināmā mērā šausmīgi provinciāli. Taču Eiropas Savienībā neviens negrasās darīt pāri vājajam, pazemot to. Jā, Latvijai nesola piena upes ķīseļa krastos. Mums jau tagad diktē: sakārtojiet savu valsti atbilstoši civilizētām darba un dzīves normām. Tas attiecas uz visu: no pat ventilācijas darba telpās līdz ielu apgaismojumam. Vai tad Latvijai nav jāsaved kārtībā, teiksim, darba kodekss. Tas taču nav noslēpums: gandrīz visur darba algu maksā, kā mēdz teikt, pagaldē. Ar to pašu tiek iznīcināta cilvēka nākotne, kurš vecumdienās nesaņems pensiju un būs spiests ubagot vai mirt badu. Un pēc tam, kad būsim iestājušies ES, beidzot pie mums parādīsies nekorumpētas tiesas un prokuratūra. Līdz ar iestāšanos ES sāksies moderna ražošana. Kapitāls vienmēr plūst uz turieni, kur ir gaidāma peļņa. Plus vēl mūsu unikālais ģeogrāfiskais stāvoklis. Nebūsim vis pagalam!

 

“SUBBOTA”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!