• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par daudzsološo truškopības biznesu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.2002., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60383

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par japāni ceļā uz latviešu valodu

Vēl šajā numurā

19.03.2002., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par daudzsološo truškopības biznesu

Madonas rajona Bērzaunes pagasta zemnieku saimniecībā “Sveķi” trušu skaitu vasarā iecerēts palielināt līdz 1500. Patlaban jaunajā pērn uzceltajā fermā mīt 330 garauši. Zemnieki atzīst, ka trušu bizness ir perspektīvs.

“Sveķu” īpašniece Dzintra Karavaičuka stāsta, ka pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2000. gadu, apgrozījums pieaudzis aptuveni 3 reizes un sasniedzis 10 000 latu, ko šogad iecerēts palielināt vēl par 30%. Pagājušā gada apgrozījuma pieaugums panākts, pateicoties jaunās kūts celtniecībai, kurā paredzēta mājvieta 600 garaušiem.

Ar truškopību “Sveķu” saimniece sāka nodarboties 1992. gadā un patlaban saimniecībā garauši tiek audzēti vaislai, kā arī gaļas tirgum un ādu apstrādei.

Saimniecības īpašniece atzīst, ka vaislas materiāla audzēšana ir visienesīgākā, jo pie minimāla laika un barības patēriņa varot gūt labu peļņu, savukārt trušu gaļa un ādas ir tikai papildu pelņas avots. Vidēji nedēļā gaļas apgrozījums ir 40–100 kautķermeņi, kas tiek realizēti galvenokārt Rīgas lielveikalos. Dz. Karavaičuka piebilst, ka trušu gaļas tirgus niša vēl ir brīva, taču pircēju pirktspēja un konservatīvisms esot iemesli, kas bremzē tirgu.

Pērn paralēli jaunajai kūtij uzbūvēta arī saldētava, atvēsinātava, kā arī kautuves telpa. Kūts būvniecībai ņemts 45 tūkstošu latu kredīts Hipotēku un zemes bankā, kas paredzēts mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanai un tas jāatmaksā līdz 2009. gadam. Patlaban Bērzaunes pagasts ir atbalstāmā reģiona statusā un tādējādi kredītprocenti saimniecībai tiek segti, ko Dz. Karavaičuka vērtē kā milzīgu atbalstu. “Sveķu” saimniece nolēmusi startēt uz SAPARD apakšprogrammu lauku ekonomikas dažādošanai un valsts subsīdijām.

 

“DIENAS BIZNESS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!